ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Съвети за композиция за спираща дъха градска фотография

Уникални ъгли и свежи перспективи – фотографката Paula Stopka споделя своите съвети за композиране на поразителни снимки на градски пейзажи.
Силуетът на Чикаго по време на златния час, с вода пред сградите. Цялата сцена е изпълнена с оранжевото сияние на хоризонта.

От модерна градска архитектура, отличаваща се със своя блясък, до исторически тухлени структури, датиращи от векове, градовете предлагат свят от разнообразие, който си струва да бъде заснет, като всяка една забележителност е уникална за всеки фотограф.

Базираният в Лондон самоук графичен дизайнер и фотограф Paula Stopka е родом от Краков в Полша и често може да бъде намерена да разглежда градове по света с фотоапарат в ръка, най-вече с Canon EOS R, търсейки нови перспективи и иновативни ъгли за снимане.

Тук споделяме нейната вдъхновяваща работа заедно с нашите най-добри съвети за композиране на креативни снимки на градски пейзажи и градски сцени.

1. Експериментирайте с различни ъгли на снимане

Изображение, заснето от долу нагоре през кухия център на извисяваща се кръгла конструкция. Редици балкони образуват концентрични кръгове до върха на конструкцията, докато самолет лети в открито небе.

Различните гледни точки могат да дадат напълно нова перспектива на градските сгради. Не се страхувайте да снимате от долу нагоре. Заснето с Canon EOS 6D Mark II с обектив Canon EF 16-35mm f/4L IS USM при 16mm, 1/160 s, f/8 и ISO100. © Paula Stopka

Изображение, заснето от долу нагоре, на бетонно вито стълбище, което образува извита, подобна на черупка форма.

Стълбищата могат да бъдат брилянтна среда за намиране на текстура, водещи линии, извивки и други форми, които помагат за насочване на окото към фокуса. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon EF 16-35mm f/4L IS USM и адаптер Canon EF-EOS R при 16mm, 1/50 s, f/6.3 и ISO320. © Paula Stopka

Необичайни гледни точки могат да предложат нов поглед върху градските забележителности, докато обикаляте с фотоапарата. Снимането от долу нагоре на поразителна архитектура чак до небето и въвеждането на слоеве с различни етажи на дадена сграда може да добави дълбочина и да води окото в снимката. Друга възможност е да опитате гледки отгоре за драматична гледка към покриви и небостъргачи, да надникнете през наблюдателните точки или да заснемете пейзажа си от другата страна на водата от ниска позиция, за да постигнете живописни отражения. Подвижният сензорен дисплей на вашия фотоапарат е идеален за такива сценарии особено когато се комбинира със статив, тъй като ви позволява да снимате от по-креативни позиции.

Понякога може да се наслаждавате на зашеметяващите сгради и техните уникални структури не само отвън, но и отвътре. Качете се на последния етаж и надникнете надолу или отсреща, за да заснемете дизайна на покривите, като използвате светлина за драматичен ефект. Или ако имате любима сграда в града, в който живеете, я посетете по различно време на деня – златният час точно преди залез може да озари и преобрази сцената. Опитайте да снимате от различни места, за да намерите вашия ъгъл на снимане.

2. Създайте визуални линии в изображението

Обикновените градски сцени могат да оживеят, когато фотографът създава композиция с интересни визуални линии. Стълбища с контрастни извивки и прави линии могат да се превърнат в красиви изображения, наподобяващи черупки, когато използвате тази техника, имитираща принципите на инструмента за композиране според „златното правило“ или Спиралата на Фибоначи, която фотографите могат да използват, за да насочат погледа на зрителя в снимката.

Архитектурното великолепие не винаги е необходимо, тъй като можете да използвате този ефект с осветени през нощта асансьори, за да създадете водещи линии или дори сенки отстрани на дадена сграда, за да насочите зрителя към основната фокусна точка.

3. Дайте малко празно пространство на дадена сцена

Силуетът на Ню Йорк, гледан от другата страна на воден басейн, с редици от малки стълбове, стърчащи от водата, създавайки перспективни линии към центъра на кадъра. В изображението е включено необятното, празно небе над сградите.

Пространството в горната част на изображението може да помогне да се подчертаят основните фокусни точки, като например поразителен ъгловат силует. Заснето с Canon EOS 6D Mark II с обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM при 24mm, 72 s, f/16 и ISO100. © Paula Stopka

Интериорът на голяма бяла сграда, снимана от долу нагоре към покрива и редиците подпори, които го държат.

Линейната архитектура може да оживее на снимката, когато сте намерили уникален ъгъл на снимане. Заснето с Canon EOS 500D (сега вече предшественик на Canon EOS 850D) с обектив Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM при 10mm, 1/80 s, f/7.1 и ISO100. © Paula Stopka

Отвореното пространство в горната част на снимката, особено когато става дума за красиво небе, може да позволи на снимката да придобие друго измерение и да премахне излишното разсейване. Много свободно пространство над главата също е полезно, ако искате да снимате нощното небе и да подчертаете блещукащите градски светлини с по-ниска скорост на затвора за по-тъмно небе.

Когато снимате градски силует, многото празно пространство над сцената добавя баланс към изображението и не позволява то да изглежда разхвърляно. Не забравяйте и за пространството под градските пейзажи – водните отражения могат да бъдат наистина креативен начин да добавите още един драматичен елемент, когато търсите нова гледна точка на популярно място за снимки.

4. Не избягвайте широките ъгли

Всички всеобхватни градски пейзажи са подходящи за снимане с широкоъгълен обектив. RF обективите на Canon предлагат отлично качество на изображението, подобрена стабилизация на образа и по-бърз мотор за автоматично фокусиране. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM има широк обхват на вариото с близко разстояние за фокусиране и мощна стабилизация на образа – идеален за пейзажи и архитектура.

За спиращи дъха панорамни снимки панорамният режим в Canon EOS R7 и Canon EOS R10 ще комбинира снимки, докато местите фотоапарата в една посока и държите спусъка натиснат. Добра идея е фотоапаратът да е стабилен и нивелиран, когато използвате този режим.

Когато снимате необятни гледки като цяло, поддържайте хоризонта си равен, като използвате автоматичното нивелиране, ако е налично във вашия фотоапарат. Също така е полезно да извеждате координатната мрежа във визьора си, за да сте сигурни, че композицията ви е добре балансирана.

Снимането с широк ъгъл с фотоапарат с висока разделителна способност също ви дава свобода да изрязвате изображението, за да премахнете ненужните периферни зони, да подобрите композицията или дори да акцентирате върху част от дадена сграда за уникални резултати.

5. Снимайте вертикално

Ъгълът на сграда с редици извити ламаринени покриви, стърчащи от всеки етаж.

Изчистени линии със светлина и сянка, съчетани с чисти ръбове, могат да доведат до въздействащи композиции. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon EF 16-35mm f/4L IS USM при 26mm, 1/160 s, f/7.1 и ISO100. © Paula Stopka

Редици асансьори, осветени на фона на тъмнината, се отразяват в тавана над тях.

Създаването на визуални пътеки в изображение с градски характеристики като асансьори може да придаде на снимките естетика в стил графичен дизайн. Заснето с Canon EOS 6D Mark II с обектив Canon EF 16-35mm f/4L IS USM при 16mm, 1/50 s, f/4 и ISO800. © Paula Stopka

Постоянна тема в градските композиции на Paula е вертикалната ориентация. „Смятам, че снимането с вертикална ориентация е забавно и предизвикателно. След като завъртя фотоапарата си вертикално, това ме кара да видя нещата от различна гледна точка. Това създава усещане за дълбочина в образите“, казва тя. „За мен всичко е въпрос на симетрия и това е основният ми фокус. Симетрията прави всичко визуално много приятно, балансирано и по-привлекателно за окото на зрителя. Тя също така внася хармония в образа.“

Paula използва полезни функции на своя Canon EOS R за своите портретни изображения. Тя обяснява: „Винаги използвам координатната мрежа на моя фотоапарат Canon, тъй като това ми помага да кадрирам и композирам по-добре изображенията си, а понякога използвам функцията за електронен хоризонт.“

Всички фотоапарати Canon от системата EOS R позволяват на фотографите да избират как да се показва информацията във визьора, когато снимат с вертикална ориентация. Възможно е да превключите към вертикални индикации, така че информацията да се завърта автоматично и да се чете по-лесно.

6. Използвайте светлина, за да подобрите композицията

Улица в Лондон през нощта, с червена телефонна кабина на преден план и катедралата Сейнт Пол на заден план, и дълги светлинни пътеки от червено, бяло и жълто, минаващи по пътя между тях.

Бъдете креативни със светлинните следи и дългите експонации, когато е тъмно, за необичайни снимки на забележителности и за създаване на ваши собствени водещи линии. Заснето с Canon EOS 500D с обектив Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM при 13mm, 15 s, f/14 и ISO100. © Paula Stopka

Снимането през нощта може да превърне обикновените сцени в необикновени цветни гледки. По отношение на композицията, когато работите по здрач или на тъмно, може да е полезно да снимате природни забележителности, като използвате режима за изглед в реално време, така че да можете да виждате композицията ясно, променяйки експонацията, като използвате компенсация на експонацията или пълен ръчен (M) режим на екрана.

Използването на дистанционен спусък с кабел ви позволява да снимате от разстояние, което е полезно за необичайни ъгли и дълги експонации. Приложението Canon Camera Connect ви позволява да правите промени в настройките на фотоапарата и експонацията от вашия телефон. Можете дори да наблюдавате изглед в реално време на екрана на вашето устройство.

Дългите експонации от няколко секунди са брилянтни за улавяне на движение на превозни средства, преминаващи покрай впечатляваща забележителност, затова просто изчакайте потока от трафик, преди да натиснете спусъка, за да създадете творчески светлинни следи от стоповете и предните светлини на автомобилите. Експериментирането с композицията и ъгъла на заснемане с цел да разберете къде ще се намират светлинните следи по отношение на природната забележителност в комбинация с различните скорости на затвора също е част от забавлението.

Гледайте нашето видео относно снимане на градски пейзажи по залез слънце за още съвети и препоръки.

Последна мисъл: как да добавяте GPS в снимки

Когато разглеждате по-късно снимките на любимите си градски забележителности, информацията къде точно са заснети може да бъде наистина полезна особено ако искате да посетите отново определено място и да преживеете отново приключението. Някои фотоапарати на Canon имат вграден GPS, така че данните за местоположението ще бъдат запаметени във файловете с изображения. Ако вашият фотоапарат няма тази функция, приложението Canon Camera Connect може да използва данните за позициониране на телефона ви и да добави информация за местоположение към снимките ви.


Както заключава Paula, заснемането на сгради и градски пейзажи е чудесен начин да предизвикате себе си като фотограф. Използвайте нашите съвети, за да заснемете собствени запомнящи се градски кадри.


Автор на текста Лорна Докърил

Свързани продукти

Свързани статии