ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Най-добри съвети за градска фотография

Заснемайте зашеметяващи градски пейзажи и градски сцени – тук са всички препоръки, съвети, техники и вдъхновение, които ви трябват.
Изглед от въздуха на град през нощта, множество осветени сгради под тъмносиньо небе с ивици розово.

Градовете са енергични и магически места. Техните хора, сгради, реки и различни улици осигуряват безкрайни възможности за снимане. Така че защо не грабнете фотоапарата си, не излезете навън и не опознаете близкия град? Събрахме някои от най-добрите съвети, за да ви помогнем да заснемате изображения, с които ще се гордеете. Прочетете по-надолу и научете как да подобрите композицията, да се справите с намаляващата светлина и да разкажете своята градска история.

1. Комплект за градска фотография

Човек, който държи своя Canon EOS M50 ниско до земята, за да заснеме град през нощта.

Ако пробвате градска фотография през нощта, електронният визьор на безогледалния фотоапарат може да бъде безценен – той ще ви показва точно експонацията на кадъра и ще актуализира яркостта, докато правите корекции. Ако снимате с DSLR фотоапарат, задният екран може да ви помогне да прецените настройките на експонацията и да ви осигури по-ярък изглед на сцената.

Canon EOS M6 Mark II върху паваж, докато заснема град през нощта.

Точно преди изгрев или след залез „синият час“ на здрача е чудесен момент за заснемане на градски пейзажи. Светлината изглежда сюрреалистично, а улиците често са по-малко натоварени. При повечето обективи задаването на отвор на диафрагмата около f/11 до f/16 ще превърне ярките точки светлина в блещукащи звезди.

Макар че всеки фотоапарат на Canon може да се използва за градска фотография, фотоапаратите със сменяеми обективи осигуряват най-голяма гъвкавост. Също така по-малкото често е по-добро, тъй като дискретният подход може да помогне за заснемането на непринудени снимки на градския живот, докато хората си вършат ежедневните дела. Безогледалните фотоапарати EOS от серия M на Canon, като например EOS M50 Mark II, са особено компактни и ненатрапчиви.

Много фотографи предпочитат 35-милиметрови обективи с фиксирано фокусно разстояние, които са леки и малки, но предлагат зрително поле, което, макар и достатъчно широко да поберете повече в кадъра, все пак до-голяма степен елиминира изпъкналото изкривяване в сравнение с ултра широкоъгълните обективи. Малкият ултракъс обектив Canon EF-M 22mm f/2 STM е съвършено идеален с „ефективно“ фокусно разстояние, еквивалентно на 35,2 mm при пълнокадров фотоапарат. Обективът Canon EF-M 32mm f/1.4 STM осигурява по-стандартна перспектива, а широкият отвор на диафрагмата е чудесен за открояване на обекти на разфокусиран фон. Ако търсите гъвкави възможности, Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM е широкоъгълен обектив с вградени функции за макроснимки. Можете обаче да разчитате не само на обективите с фиксирано фокусно разстояние – като широкоъгълен вариообектив компактният Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM също осигурява голяма гъвкавост.

За потребителите на DSLR фотоапарати лекият Canon EOS 250D разполага с подвижен екран, който е идеален за заснемане от необичайни и вълнуващи ъгли. С такъв екран разполагат и повечето други фотоапарати Canon, продавани в момента, включително снабденият с повече функции, но относително компактен Canon EOS 850D, по-подходящ за любители фотографи. Идеалните обективи за градска фотография с DSLR фотоапарати с APS-C сензор включват ултракъсия Canon EF-S 24mm f/2.8 STM с фиксирано фокусно разстояние и малкия ултра широкоъгълен вариообектив Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM – и двата са чудесни за вместването и на най-големите сгради в кадъра.

Ако сте избрали пълнокадров DSLR фотоапарат, като например Canon EOS 6D Mark II, обективът Canon EF 35mm f/2 IS USM е особено добър избор за заснемане на нощни градски пейзажи без статив, тъй като оптичният стабилизатор на образа за четири стъпки по-ниска скорост на затвора и широкият отвор на диафрагмата f/2 пропускат светлината, когато е най-необходима. За снимащите с безогледален фотоапарат пълнокадровите Canon EOS RP и Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM предлагат мощност в компактен размер. Впечатляващият ултра широкоъгълен Canon RF 16mm F2.8 STM е гъвкав вариант за градска фотография, позволяващ ви да заснемате широки градски пейзажи и архитектурни детайли в близък план благодарение на максималното увеличение от 0,26x.

2. Градско вдъхновение

Пътна мрежа през нощта с фарове на автомобили, създаващи ясни светлинни следи.

Продължителните експонации са идеални за заснемане на светлинни следи от нощния трафик, превръщайки обикновените сцени в хипнотизиращи творчески изображения. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM при 61 s, f/16 и ISO400. © Lorenz Holder

Всички градове са смесица от разнообразни истории и култури, съчетаващи хиляди различни разкази. Докато разглеждате един град, помислете кои от неговите разкази ви интригуват най-силно и след това се задълбочете малко повече в тях. Игнорирайте известните забележителности и се опитайте да откриете фокусна точка за уникален разказ, която ще потопи зрителя в света на вашата снимка.

Движението на хора, стоки или транспорт оформя туптящото сърце на повечето градове. За да заснемете града в движение, опитайте да го разгледате пеша, докато не се окажете на оживено кръстовище, след което спрете и направете няколко снимки от интересна гледна точка.

Много градове заживяват нов живот, щом падне нощта. Опитайте да заснемете нощни градски пейзажи на места с ярки светлини – като например Коледните пазари в Прага или Уест Енд в Лондон. Заснемането на светлинни следи също може да е удовлетворяващо. Опитайте да намерите висока гледна точка, например мост или тераса на покрив, и снимайте улицата долу?

Някои от най-забележителните градски изображения показват контрасти – между старото и новото, мира и раздора или между космополитните общности на града. Опитайте се да заснемете собствена интерпретация на тази тема – може например да забележите някой, който медитира в оживен шанхайски парк, да заснемете историческа сграда в Лондон, засенчена от нов небостъргач, или суматохата на хипстърския квартал в Ню Йорк.

Именно малките детайли придават на градовете тяхната идентичност. Заснемането на тези скрити в очевидното, но удивителни особености, може да създаде впечатляващи снимки. Помислете за пищните викториански улични лампи в Лондон, табелите на парижките метростанции в стил „арт нуво“ или шарките на единствените по рода си павета в Лисабон. Следващия път, когато посетите град, търсете малките и уникални детайли и помислете за интересни начини да ги заснемете.

3. Най-добрите режими на фотоапарата

Жена с ботуши на висок ток, ходеща през локва през нощта, оранжеви и сини светлини са отразени в мократа настилка.

Опитайте се да избягвате стандартните туристически снимки на града – струва си да сте креативни и да търсите необичайни перспективи, които засилват интереса. Пробвайте да снимате от много нисък или много висок ъгъл, така че да избегнете стени и други препятствия, или над тълпата. Подвижните екрани на много фотоапарати Canon са идеални за този подход. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 70mm, 1/60 s, f/2.8 и ISO1000. © Lorenz Holder

Близък план на сграда от едната страна, метален номер на врата, осветен от стенната лампа отгоре.

Не се опитвайте винаги да обхващате по-голямата картина. Снимките на детайли могат да разкажат различна, но силно въздействаща история. Заснето с Canon EOS 5D Mark IV с обектив Canon EF 35mm f/1.4L II USM при 1/664 s, f/1.4 и ISO400.

По своята природа градовете са оживени места, но има моменти, когато темпото се забавя, като например късно през нощта или много рано сутринта. За тези моменти от денонощието ще трябва да умеете да снимате при слаба светлина. Това означава ниски скорости на затвора, високи ISO стойности и техники за стабилно държане на фотоапарата.

Първото нещо, което трябва да запомните, когато снимате при слаба светлина, е да изключите използването на светкавицата в напълно автоматичните настройки на фотоапарата. Можете да направите това, като използвате режима за изключена светкавицата или режима за нощна сцена без статив. В режима за изключена светкавица фотоапаратът ви ще трябва да използва възможностите си по различен начин, за да заснеме снимки без светкавица. Той ще направи това чрез увеличаване на чувствителността към светлината (ISO светлочувствителност), намаляване на скоростта на затвора и отваряне на диафрагмата на обектива.

Трябва да изберете режима за изключена светкавица и когато снимате в музеи и на места, където не е разрешено снимане със светкавица, или когато светкавицата би развалила атмосферата в снимката.

Много фотоапарати Canon, като например Canon EOS RP, имат режим за нощна сцена без статив, който заснема бърза серия от четири снимки и след това комбинира резултатите в общ кадър, оптимизиран за компенсиране на заклащането на фотоапарата. Тъй като много градове имат ограничения за използването на стативи, режимът за нощна сцена без статив може да е вашият начин за заснемане на ясни снимки в града през нощта.

Винаги е добре да носите със себе си обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата, като например Canon RF 50mm F1.8 STM, който също така е чудесен за снимане при слаба светлина. Малък и лек, този ненатрапчив обектив заснема резки изображения. Широкият диапазон от настройки за отвор на диафрагмата на фиксираните обективи предлага фантастичен контрол над дълбочината на рязкост. За да се възползвате максимално от тези обективи, използвайте режима за приоритет на бленда (Av) и регулирайте дълбочината на рязкост от малка до голяма или използвайте режима за приоритет на скорост (Tv), за да контролирате как се заснема движението. Друга характеристика на този вид обективи е, че трябва да се придвижите, за да се доближите до обекта, а не да използвате варио, което означава, че често ще намирате по-интересни ъгли за снимане.

4. Техники за градска фотография

Черно-бяло изображение на небето заедно с небостъргачи и високи градски сгради.

Превключването в монохромен режим на фотоапарата е чудесен начин да акцентирате върху сенките, светлината и текстурата, предотвратявайки разсейването от цветовете. Заснето с Canon EOS 5D Mark IV с обектив Canon EF 11-24mm f/4L USM при 11mm, 1/500 s, f/8 и ISO100.

Турски пазар на закрито. Ниската скорост на затвора размазва движението на тълпата, подчертавайки оживеността на сцената.

В градската фотография хората, които живеят в градовете, са също толкова важни, колкото сградите и забележителностите. Заснето на Canon EOS 60D (сега вече предшественик на Canon EOS 90D) с обектив Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM при 49mm, 2,6 s, f/16 и ISO100.

За да сте готови да снимате във всеки един момент, трябва да знаете как светлината се променя около вас, докато се разхождате из града. Ако стане по-тъмно, увеличете ISO светлочувствителността, намалете скоростта на затвора или увеличете отвора на диафрагмата. Ако стане по-светло, намалете ISO светлочувствителността, увеличете скоростта на затвора или намалете отвора на диафрагмата. По този начин настройките на фотоапарата ще бъдат близо до идеалните, ако минете покрай впечатляваща сцена, която искате да заснемете.

Използвайте монохромния стил на снимка на фотоапарата, за да създадете черно-бели изображения чрез фотоапарата. Тъй като в черно-белите изображения важни са единствено сянката и светлината, използването на монохромния режим ще ви помогне да видите играта на контрастите. Вашият LCD екран ще показва снимките в черно-бяло, но ако снимате в RAW формат, ще можете да ги преобразувате отново цветни при последващата обработка чрез компютър.

Ако имате свободно време в града, можете да посетите отново някои места по различно време на деня, за да заснемете промените в хората и светлината. Само три или четири снимки, заснети през равни интервали през целия ден, могат да дадат представа как се променя градът.

Когато снимате движещи се обекти, като например хора, пресичащи мост или площад, по-добре е да държите фотоапарата неподвижно и да изключите светкавицата, като изберете по-ниски скорости на затвора, за да придадете усещане за движение. Ако се опитвате да направите такава снимка, потърсете повърхност или място, където можете да оставите фотоапарата или да се опрете, докато го държите, за максимална стабилност. Пробвайте да експериментирате с режима за приоритет на скорост (Tv). След като зададете скорост на затвора, фотоапаратът автоматично балансира стойностите за ISO и отвор на диафрагмата, позволявайки ви да изследвате своята креативност.

Ако имате нужда от допълнителна помощ и насоки, докато сте в движение, приложението Canon Photo Companion е пълно с персонализирано съдържание, предизвикателства и вдъхновение, предлагайки ви цялата помощ, необходима да изживеете градските си приключения.

Написано от Matthew Richards

Свързани продукти

Свързани статии

 • ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

  11 съвета за снимане по време на градска ваканция

  Съвети и трикове за улавяне на духа на градската джунгла.

 • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

  Открийте абстрактната улична фотография

  Създавайте впечатляващо изкуство от обикновените сцени чрез тези прости техники за заснемане на сюрреалистични градски изображения.

 • ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за композиране на градски снимки

  Ръководството на Paula Stopka за композиране на забележителни снимки на сгради и градски пейзажи.

 • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за улична фотография

  Важен съвет за заснемане на зашеметяващи улични изображения с архитектурни елементи.