ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Топ съвети за заснемане на пейзажи

Основни умения с фотоапарата, фотографски техники и съвети, които ще ви помогнат да повишите нивото на пейзажните си снимки.
Пейзажна снимка на дърво отстрани на хълм на фона на пурпурно небе.

Можете да попаднете на всякакви интересни места и зашеметяващи сцени, когато се разхождате навън. Но намирането на места, които заслужават да бъдат заснети, изисква отдаденост. Така че, когато намерите страхотно място, искате да му отдадете заслуженото. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните грешки в пейзажната фотография и начините за избягването им.

1. Композиция за заснемане не пейзаж: уловете детайли в предния план

Пейзажна снимка, показваща голямо дърво на хълм.

Макар че тази снимка е достатъчно добра за пейзажно изображение, използването на по-нисък ъгъл на фотоапарата може да подобри кадъра. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 24 mm, 1/100 s, f/16 и ISO 160.

Пейзажна снимка на голямо дърво на хълм, показваща заскрежена трева на преден план.

Малко по-ниска позиция на фотоапарата подобрява заскрежените стебла в предния план на това изображение, добавяйки интерес и дълбочина в тази част на кадъра. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 24 mm, 1/100 s, f/16 и ISO 160.

Помислете как да допълните далечния пейзаж с някои по-близки детайли. Наричани често интерес към предния план, тези по-близки детайли могат да направят чудеса за композицията ви, водейки окото през сцената. В противовес на това скучният, празен преден план просто похабява голяма част от кадъра.

Когато търсите интерес към предния план, опитайте да използвате режим Live View и експериментирайте с позицията на фотоапарата, за да намерите най-добрия баланс между предния план и фона. Фотоапарат с подвижен екран, като Canon EOS RP, е удобен за снижаване до земята, което често е необходимо при композиране на скали и растения. Чрез включване на подобни обекти в предния план на сцената ви можете да създадете балансирана композиция. Но имайте също така предвид, че не всяка пейзажна снимка се нуждае задължително от интерес към предния план. Това е просто полезен композиционен способ, който можете да използвате, когато ви трябва.

2. Обективи за заснемане не пейзаж: не използвайте винаги широкоъгълен обектив

Пейзаж, показващ разстилащи се зелени поля, разделени от редове дървета.

Тесният зрителен ъгъл подчертава силните цветове на отдалечената сцена в късния следобед. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 105mm, 1/8 s, f/16 и ISO 100.

Широк пейзаж, показващ разстилащи се зелени поля, разделени от редове дървета, покрити от облак.

За разлика от това същият пейзаж, но заснет с по-широко зрително поле, предлага по-малко детайли. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 24 mm, 1/8 s, f/16 и ISO 100.

Широкоъгълните обективи ви позволяват да уловите цялата ширина на красива сцена, но не всеки кадър има нужда от широко зрително поле. Понякога приближаването на отдалечени детайли може да доведе до по-интересни пейзажни снимки. Стандартен вариообектив, като използвания тук Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM, има полезен диапазон на фокусното разстояние за начинаещи пейзажни фотографи. Нашите два примерни кадъра са заснети при всеки от краищата на диапазона от 24 до 105 mm, така че, ако тъкмо започвате да се занимавате с пейзажна фотография, този обектив е идеален. Когато дойде времето за надстройка, обективите от серия L, като Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, предлагат по-високо ниво на защита срещу метеорологични условия и по-голям максимален отвор на диафрагмата. Но за начинаещи фотографи стандартен вариообектив ще ви позволи да заснемате удивително детайлни сцени.

3. Светлина за заснемане не пейзаж: изберете момента от деня

Поле под наклон с голямо дърво, издигащо се високо над ниски облаци.

Снимането при пряка слънчева светлина може често да доведе до неприятни сенки и твърде силен контраст. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/80 s, f/16 и ISO 125.

Поле под наклон с голямо дърво, издигащо се високо над ниски облаци на фона на розов и пурпурен залез.

Изчакването на по-мека светлина в началото или края на деня може да осигури снимки с повече атмосфера. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 0,4 s, f/16 и ISO 100.

Светлината, при която снимате, е творчески избор, тя добавя атмосфера и това може да издигне пейзажните снимки на следващо ниво. Класическа грешка е да се заснемат пейзажи при ярка слънчева светлина. Макар че това може да е добре за постигане на наситени цветове, обикновено резултатът е пейзажи с твърде силен контраст. Вижте разликата между тези две изображения. Първото е заснето при пряка слънчева светлина. То улавя сцената, но му липсва атмосфера. Детайлите в дървото разсейват вниманието, има грозна ивица сянка по долния край на кадъра и дори сянка на невнимателния фотограф. Заснемането на същата сцена по-късно през деня, когато дървото е на сянка, създава пейзаж с по-малко детайли, но повече атмосфера. Сега небето има цвят, дървото очертава наситен силует и далечният мъглив пейзаж изглежда по-драматично.

4. Подравняване: изправете хоризонта

Изображение на дърво на фона на облачно небе, отворено в Canon Digital Photo Professional.

Хоризонтът се подравнява най-добре чрез фотоапарата с помощта на координатната мрежа или електронния хоризонт, но може да се коригира достатъчно лесно и по-късно чрез изрязване.

Снимка на Canon EOS RP на статив, показващ координатна мрежа и електронен хоризонт на отворения навън екран.

За подравняване на хоризонта можете да използвате както координатната мрежа 3 x 3, така и електронния хоризонт, наличен при много фотоапарати, включително Canon EOS RP тук.

Има няколко начина да осигурите подравнен хоризонт, докато снимате. Активирайте режима Live View и използвайте координатна мрежа 3 х 3, за да подравните хоризонта. Ако използвате статив, в закрепващата глава може да има полезен нивелир. Дори с тези помощни средства понякога може да ви се наложи да коригирате изображение, което не е хоризонтално. Това е доста лесно с Canon Digital Photo Professional. Просто използвайте плъзгача за ъгъл в настройките на инструмента за изрязване, за да коригирате наклона.

5. Останете на фокус: запазете рязкостта на предния и задния план

Покрити с мъх дървета в гора, заобиколени от мъгла.

Това първо изображение е заснето с отвор на диафрагмата f/4 и фонът е забележимо омекотен. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/160 s, f/4 и ISO 100.

Рязко изображение на покрити с мъх дървета в гора, заобиколени от мъгла.

С помощта на малък отвор на диафрагмата от f/16 както предният, така и задният план са резки. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/80 s, f/16 и ISO 800.

Често при пейзажната фотография целта е да уловите сцената изцяло фокусирана от предния до задния план, за да покажете максимално много детайли. Това се нарича максимална дълбочина на рязкост. За да го постигнете, трябва да зададете малък отвор на диафрагмата (голямо f-число). Примерите по-горе демонстрират разликата между заснемането на пейзаж с голям и с малък отвор на диафрагмата.

В първото изображение тук е използван отвор на диафрагмата f/4. Дървото на преден план е рязко фокусирано, но сцената отзад е омекотена. Във втория кадър по-малкият отвор на диафрагмата от f/16 улавя както предния, така и задния план по-ясно. Ако целта е да изолирате ключова особеност на пейзажа, голям отвор на диафрагмата може да е много полезен, но през повечето време малък отвор на диафрагмата и максимална дълбочина на рязкост са за предпочитане. Лесен начин за настройване на отвора на диафрагмата за пейзажи е да използвате режим AV, след което да зададете отвор на диафрагмата като например f/16. Следете скоростта на затвора – ако се намали значително, може да се наложи да използвате статив или да увеличите ISO светлочувствителността, за да избегнете размазване на изображенията.

За да получите възможно най-резки пейзажи, трябва също да снимате с оптималната настройка на вашия обектив. Общо правило е, че обективът е най-рязък на две f-стъпки от неговия най-широк отвор на диафрагмата. Така че, ако използвате обектив, чийто най-широк отвор на диафрагмата е f/2.8, неговата оптимална настройка ще бъде около f/5.6.

Често срещан проблем за пейзажните фотографи е, че можете да фокусирате нещо на преден план, но рискувате всичко отзад да бъде разфокусирано. Обратно на това, ако фокусирате детайли във фона, предният план се разфокусира. Използването на хиперфокално фокусиране ви помага да заснемете рязко по-голямата част от кадъра чрез намиране на най-близката точка, върху която можете да фокусирате и да запазите фона приемливо рязък. Тази техника не е толкова сложна, колкото звучи, а калкулаторът за дълбочина на рязкост (DOF) и хиперфокално разстояние в приложението Photo Companion върши цялата трудна работа вместо вас.

6. Ъгли за заснемане на пейзаж: не снимайте всичко от нивото на очите

Фотограф, клекнал на плаж, за да заснеме снимка от нисък ъгъл на викториански фар.

По-ниският ъгъл подсилва композицията, подобрявайки отражението и стеснявайки безинтересната плажна ивица в кадъра.

Викториански фар се отразява във водата на пясъка.

Подвижният екран ви позволява да композирате снимки с лекота от необичайни височини. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 1/100 s, f/11 и ISO 4000.

Обичайно е да снимате от нивото на очите, но това не винаги води до най-интересния кадър. Опитайте да позиционирате фотоапарата високо горе или ниско долу, за да експериментирате с различни височини – може да откриете по-интересни ъгли. Отраженията например често изглеждат по-добре, ако фотоапаратът се държи ниско над водата. Ще ви е от полза, ако фотоапаратът ви има подвижен екран, като например Canon EOS RP, тъй като това ви позволява да композирате от удобна височина, докато държите фотоапарата ниско до земята или високо над главата ви.


Написано от James Paterson

Свързани продукти

Свързани статии

 • Пейзажен фотограф гледа през визьора на Canon EOS RP, за да снима разстилащи се поля.

  ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Как да снимате пейзажи без статив

  Научете как да заснемате поразителни пейзажи без статив.

 • Напълно обработен набор от 100 кадъра, показващи пауново перо в близък план, заснети от Matt Doogue с помощта на вградената във фотоапарата функция за композитна дълбочина на рязкост чрез клин на фокуса на Canon EOS R10.

  ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Наслагване на фокуса за начинаещи

  Фотографът Matt Doogue обяснява как инструментите на Canon за наслагване на фокуса могат да ви помогнат да заснемете макро снимки и пейзажи с дълбочина на рязкост от предния до задния план.

 • Изображение на блато преди и след обработка, нередактирано вляво и черно-бяло вдясно.

  ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

  Как да редактирате пейзажни снимки за печат

  Техники за редактиране, които ще превърнат живописните ви снимки в произведения на изкуството.

 • Съвети за фотография на морски пейзажи

  ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за фотография на морски пейзажи

  Научете как да заснемате зашеметяващи снимки на морски пейзажи с нашите професионални съвети за по-добра фотография на морски пейзажи.