СНИМАНЕ НА ФОЙЕРВЕРКИ

10 съвета за зашеметяващи снимки на фойерверки

Оборудване, техники и композиция – топ съвети за снимане на фойерверки.
Многоцветни фойерверки избухват в тъмното небе над мост, осветявайки водата отдолу.
Пъстрите фойерверки на фона на нощното небе са истински спектакъл, който мнозина намират за вълшебен – така че защо не уловите тази магия в снимка? Независимо дали използвате компактен фотоапарат, като Canon PowerShot G7 X Mark III, безогледален фотоапарат като Canon EOS R6, или DSLR фотоапарат, като Canon EOS 90D, тези 10 съвета за снимане на фойерверки ще ви помогнат да заснемете спектакъла по празниците.

1. Кой е най-добрият фотоапарат Canon за заснемане на фойерверки?

Млада жена със синя зимна шапка, която държи фотоапарат Canon EOS RP.

Безогледалната технология е идеална за фотография на фойерверки. Фотоапарати, като Canon EOS RP и Canon EOS R6, ви показват как ще изглежда експонацията както в електронния визьор, така и на екрана на гърба на фотоапарата, което ви позволява да видите точно как ще изглежда крайното изображение. Ако снимате с DSLR фотоапарат като Canon EOS 90D, същото може да се постигне и на екрана на гърба на фотоапарата, като се използва режим Live View с активирана симулация на експонацията.

Няма значение с какво оборудване разполагате или колко сте опитни – заснемането на фойерверки може да бъде и лесно, и забавно. Ако се наслаждавате на фойерверки, идеалният начин за заснемане на събитието е компактен фотоапарат с джобен размер, като Canon PowerShot SX740 HS с неговия CMOS сензор с висока чувствителност или Canon PowerShot G7 X Mark III с неговия максимален отвор на диафрагмата f/1,8, който е чудесен за нощно снимане и снимане при слаба светлина.

Мощните Canon EOS RP и Canon EOS 90D са идеални за фотографи, които искат по-голяма творческа свобода. Пълнокадровият сензор на EOS RP осигурява повишен контрол върху дълбочината на рязкост и по-висока ефективност при слаба светлина. EOS 90D е също толкова впечатляващ, когато светлината е слаба, със специален режим „Нощна сцена без статив“ за резки изображения при слаба светлина и без статив. И двата фотоапарата разполагат с процесор за обработка на изображения Canon DIGIC 8, който по цифров път намалява шума в изображението дори при висока ISO чувствителност за отлични резултати и гъвкавост в тъмни условия.

За още по-добри резултати Canon EOS R6 е професионален фотоапарат, проектиран с мисълта за снимане при слаба светлина. Той има 20,1 мегапиксела в своя пълнокадров сензор, което означава, че всеки пиксел е по-голям и по-чувствителен към светлината, което осигурява превъзходни снимки при ниска осветеност и изключителен динамичен диапазон. Той също така предлага стабилизиране на образа за 8 стъпки по-ниска скорост на затвора, когато се използва със съвместими RF обективи, което означава, че можете да заснемете нощни снимки без размазване дори когато снимате без статив при относително ниска скорост на затвора, за да уловите възможно най-много светлина.

2. Кои са най-добрите обективи за заснемане на фойерверки?

Червени и златни фойерверки осветяват тъмно небе.

Вградените обективи на компактни фотоапарати, като Canon PowerShot G7 X Mark III, са повече от способни да заснемат фойерверки – както е показано тук, заснети при 36mm, 2 s, f/11 и ISO125.

Розови и златни фойерверки избухват в небето над метален мост.

Компактният вариообектив ще ви позволи да се приближите до действието, а вграденият стабилизатор на образа означава, че вашите снимки без статив ще са красиви и без размазване. Заснето с Canon EOS M10 (вече предшественик на Canon EOS M200) с обектив Canon EF-M 55-200mm f/4,5-6,3 IS STM при 90mm, 6 s, f/18 и ISO100.

Можете да заснемете страхотни кадри, като просто използвате вградения обектив на компактен фотоапарат със суперувеличение или обектив, продаван в комплект с фотоапарата. Ако можете да използвате други обективи, обаче, можете да създадете по-разнообразни и творчески композиции.

По-късите фокусни разстояния ви позволяват да включвате сгради и архитектурни обекти във вашите снимки за допълнителен контекст и визуален интерес. Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние, като например ценово достъпния RF 16mm F2.8 STM на Canon, е чудесен избор за използване с фотоапарат от системата Canon EOS R, като EOS RP или EOS R6. Компактният му профил го прави универсален помощник за всякакви видове фотография. Комбинирането на фотоапарат от системата EOS R с широкоъгълен вариообектив, като Canon RF 14-35mm F4L Е USM или Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, ще ви позволи да променяте фокусното разстояние за постигане на разнообразни композиции – нещо, което е особено полезно при претъпкани сцени, където мястото за позициониране на фотографа е ограничено.

Обратно, телеобективите изолират и подчертават детайлите, което води до впечатляващи кадри, изпълнени изцяло с фойерверки.

За най-доброто от двата свята опитайте вариообектив с широк диапазон на фокусното разстояние, като Canon RF 24-105mm F4-7.1 Е STM, който има допълнителното предимство на вградения стабилизатор на образа за постигане на резки снимки всеки път.

3. Кое е най-доброто място за заснемане на фойерверки?

Струва си да планирате предварително, за да намерите място, където няма препятствия. Проверете мястото на дневна светлина и разберете накъде ще духа вятърът. Това е особено важно, ако ще има огън, тъй като това ще ви помогне да избегнете дим или жар, попаднали случайно в кадъра. Ако планирате да използвате статив, поставете го на място, където пред обектива няма да преминават хора.

Място с интересен обект на преден план, като например мост, също може да добави друго измерение към вашите снимки.

4. Как да заснема атмосферата на фойерверките на парти?

Ярък бенгалски огън гори, хвърляйки искри във всички посоки.

Заснемането на бенгалски огън е чудесен начин да се подготвите за заснемане на фойерверки и може да се направи срещу минимални разходи. Експериментирането с рисуване със светлина също може да бъде забавна семейна дейност.

Един добър начин да уловите атмосферата на парти е да снимате членовете на семейство, докато се забавляват с бенгалски огън в ръка, като използвате въображението им за създаване на забавни и артистични следи със светлината. Приложението Canon Photo Companion има самоучител, обясняващ най-добрите техники и настройки за рисуване със светлина, както и много други идеи за невероятни снимки.

Друг начин за създаване на интересни кадри е, като уловите отражението на фойерверките в прозорец, докато приятелите и семейството ви гледат отвътре. Направете няколко пробни кадъра, за да се уверите, че обектите са добре експонирани, след което запазете тези настройки за момента на фойерверките. Ако вашият фотоапарат предлага такава възможност, не забравяйте да заснемете изображенията си във формат RAW. Това ще ви даде максимална гъвкавост по отношение на регулирането на начина, по който са експонирани различните части на изображението. Обработката може да се извърши в Digital Photo Professional (DPP) – безплатният софтуер на Canon за обработка и редактиране на RAW.

5. Как мога да направя фокусирани снимки на фойерверки?

Розови и лилави фойерверки осветяват небето над мост.

Снимането в режим на серия от снимки ще ви помогне да заснемете грандиозно изображение дори ако фойерверките започнат малко преди или след като ги очаквате. Заснето с Canon EOS M10 и обектив Canon EF-M 55-200mm f/4,5-6,3 IS STM при 100mm, 6 s, f/11 и ISO100.

Два оранжеви фойерверка избухват в тъмното небе.

Снимайте, когато фойерверките започват, и проверете дали сте доволни от експонациите. Ако са прекалено ярки, можете да опитате по-тесен отвор на диафрагмата (по-голямо f-число), като например f/11. Ако са прекалено тъмни, можете да опитате по-широк отвор на диафрагмата или да увеличите ISO стойността, но не забравяйте, че колкото по-ниска е ISO стойността, толкова по-рязко е изображението и толкова по-малък е рискът от шум в изображението. Заснето с Canon EOS M10 и обектив Canon EF-M 55-200mm f/4,5-6,3 IS STM при 40mm, 30 s, f/11 и ISO100.

Първото ключово нещо, което трябва да направите, независимо от фотоапарата, който използвате, е да изключите светкавицата – искате да заснемете светлината на фойерверките, а не близките обекти, осветени от светкавица. След това, ако е възможно, превключете фотоапарата в режим, който ви позволява известен контрол върху настройките, като например режим за приоритет на скорост (Tv) или ръчен (M) режим.

Трудно е да се знае кога ще експлодират най-големите и най-колоритните фойерверки, така че е добра идея да поставите фотоапарата си в режим на серия от снимки, за да заснемате по няколко последователни кадъра с всяко натискане на спусъка. Това ще увеличи шансовете ви да уловите едно или две изображения с особено впечатляващи експлозии. Canon EOS R6 заснема серия от снимки с честота до 20fps в режим на електронен затвор, което гарантира, че няма да пропуснете нищо.

Ако фотоапаратът ви е на статив, можете да използвате приложението Canon Camera Connect, за да контролирате безжично спусъка на фотоапарата през телефон или таблет. Наред с това можете да използвате дистанционно управление (с кабел или безжично) или дори функцията за самоснимачка на фотоапарата. Всичко това ще ви позволи да задействате спусъка, без да докосвате фотоапарата, и така да избегнете заклащането и да постигнете резки изображения.

6. Как да снимам фойерверки без статив?

Ако обективът ви разполага със стабилизатор на образа (вижте дали в името на обектива има IS) или имате фотоапарат, като Canon EOS R6, с вграден стабилизатор на образа, това ще компенсира всяко незначително заклащане при снимане без статив, но имайте предвид, че скоростта на затвора може да се намали, ако снимате в режим с приоритет на блендата (Av). Ако използвате статив, изключете стабилизатора на образа на обектива. В противен случай, за допълнителна стабилност, се опитайте да поставите фотоапарата на стабилна повърхност, като перваз или стена, като използвате изгледа в реално време на екрана на фотоапарата или като правите тестови снимки, за да проверите композицията си.

7. Как да фокусирам, когато снимам фойерверки?

Дете, носещо палто и шапка, гледа как жълти и червени фойерверки, изпълват небето.

Когато снимате фойерверки, нещо друго, което може да опитате, е да фокусирате интересен обект на преден план. Това ще създаде красив разфокусиран фон. (Техническият термин за копринено качество на разфокусирането на фона е „боке“). Заснето с Canon EOS 5D Mark II (вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV) с обектив Canon EF 85mm f/1,8 USM при 85mm, 1/100 s, f/1,8 и ISO1600.

Поставете фотоапарата си в режим на ръчно фокусиране или преместете превключвателя за фокусиране на обектива в позиция MF (ръчен фокус) и задайте фокус в безкрайността. Това е обозначено със символа ∞ на корпуса на обектива или на екрана на фотоапарата. Вероятно това е най-добрата настройка за фокуса, ако искате да уловите фойерверките в небето.

Ако искате да включите елементи на преден план в снимката и искате те да изглеждат резки, добър съвет е да фокусирате в точка, разположена на около една трета от дълбочината на сцената, което ще създаде максимална дълбочина на рязкост и ще осигури приемлив фокус в целия диапазон от предния до задния план. Това е бърз начин за наподобяване на професионална фотографска техника, наречена хиперфокално фокусиране – можете да прочетете повече за нея, както и да използвате по-прецизен калкулатор за хиперфокално разстояние, в приложението Canon Photo Companion.

8. Какви настройки трябва да използвам, за да снимам фойерверки?

Независимо от фотоапарата, който използвате, по-ниската настройка на ISO (светлочувствителност) ще осигури по-резки изображения с по-добри цветове и по-малко шум. Така че започнете с настройка като ISO100 или ISO125 и след това регулирайте отвора на диафрагмата и скоростта на затвора, за да получите добра експонация.

Ако снимате без статив, започнете с най-ниската скорост на затвора, която можете да използвате, без да се получава неприемливо размазване на изображението, причинено от заклащането на фотоапарата или движението на фойерверките. Скорост на затвора от около 1/10 s често е най-подходяща – достатъчно висока, за да замрази движението на фойерверките, но и достатъчно ниска, за да улови светлината им. Когато използвате фотоапарат на статив, можете да използвате много по-ниска скорост, като например една или две секунди, като отправна точка.

Когато искате да запазите известна рязкост в цялата сцена, започнете с отвор на диафрагмата около f/8. Ако трябва да уловите повече светлина, но не можете да използвате по-ниска скорост на затвора, без да се получи размазване, тогава можете да опитате да разширите отвора на диафрагмата до f/5,6 или f/4 – но колкото по-широка е диафрагмата (т.е. колкото по-малко е f-числото), толкова по-плитка ще става дълбочината на рязкост, което означава, че по-малка част от сцената ще е с приемлив фокус.

Може да отнеме няколко опита чрез проби и грешки, за да намерите правилния баланс на скоростта на затвора, за да уловите детайлите, които искате, толкова рязко, колкото искате, в комбинация с отвор на диафрагмата, който дава добра експонация и дълбочината на рязкост, която търсите. Ако не можете да постигнете добра експонация без размазване чрез регулиране на отвора на диафрагмата и скоростта на затвора, опитайте да промените ISO чувствителността. Фотоапаратите с по-големи сензори – като пълнокадровите безогледални фотоапарати EOS RP или EOS R6 – предлагат по-добри ISO характеристики и ще дадат най-добри резултати, но правилото да поддържате ISO чувствителността ниска и да я увеличавате само ако е необходимо остава в сила.

9. Как да уловя формите на фойерверките?

Режимът за неограничена експонация на фотоапарата ви позволява да държите затвора отворен колкото време искате, което означава, че можете да улавяте фойерверките, докато се движат в небето и експлодират, оставяйки зад себе си светлинни следи, очертаващи впечатляващи форми. За да използвате режима за неограничена експонация, изберете ръчен (M) режим или режим за приоритет на скорост (Tv) и превъртете настройката за скорост на затвора отвъд 30 s. Натиснете спусъка веднъж, за да отворите затвора, и отново, когато искате да го затворите.

При продължителни експонации ще трябва да държите фотоапарата изключително стабилен, така че ще е необходим статив. Използването на дистанционен спусък с кабел или дистанционно управление, като безжичното дистанционно управление BR-E1 на Canon, също е много полезно, тъй като ви позволява да снимате със свободни ръце и да поддържате изображенията резки. Ако разполагате с фотоапарат с Wi-Fi, като например Canon EOS 90D, можете да пробвате и приложението Canon Camera Connect, което ви позволява да задействате спусъка дистанционно чрез вашия смартфон или таблет.

10. Как да настроя правилната експонация за фойерверки?

Тъмно небе с ярки, избухващи фойерверки е сравнително необичаен сценарий в сравнение обичайните ви фотографски обекти и в автоматичен режим фотоапаратът ви може да зададе експонация, която е твърде ярка за фойерверки през нощта. Ако снимате в ръчен (M) режим или полуавтоматичен режим, като например приоритет на бленда (Av) или приоритет на скорост (Tv), можете да използвате компенсация на експонацията, за да избегнете подобна ситуация. Потърсете бутон или символ на екрана, изобразяващ –/+, и задайте настройка около –1 до –2.

Ако използвате ръчен (M) режим, можете също да следите и скалата за ниво на експонацията на LCD екрана или в долната част на визьора на фотоапарата, докато избирате комбинация от настройки, които преместват показалеца за експонацията наляво по скалата.

Можете да заснемете зрелищни снимки на фойерверки независимо от фотоапарата, който използвате. Това, което е най-важно обаче, е да излезете, да пробвате и да се забавлявате!

Автор Peter Wolinski

Свързани продукти

Свързани статии

 • Продължителна експонация на дете, стоящо до огън, с летящи искри, създаващи дълги светлинни следи..

  СНИМАНЕ ПРИ СВЕТЛИНА ОТ ОГЪН

  Съвети за снимане при светлина от огън

  Открийте техниките, които ви трябват, за да снимате при осветяване от огън или свещи.

 • ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

  Съвети за фотография при слаба светлина

  Научете как да снимате при слаба светлина и кой е най-добрият фотографски комплект на Canon за нощна фотография.

 • Пейзажно изображение на борови дървета, езеро и покрити със сняг планини под звездно небе.

  НОЩНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимка на нощно небе

  Най-добрите техники за снимане на звезди през нощта, включително заснемане на интервална фотография и изображения на следи на звезди.

 • ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

  Най-добрите съвети за рисуване със светлина

  Открийте как да постигнете невероятни резултати, като рисувате със светлина.

 • Регистрирайте се за получаване на нашия бюлетин

  Получавайте всички последни новини и информация за продукти