НОЩНА ФОТОГРАФИЯ

Астрофотография: съвети за снимане на нощно небе и звезди

Ръководство за снимане на звезди в нощното небе, от най-доброто време за заснемане на Млечния път до препоръчаните настройки, фотоапарати и обективи.
Пейзажно изображение на борови дървета, езеро и покрити със сняг планини под звездно небе.

Да стоите на открито през нощта и да гледате към звездите е едно наистина вълшебно изживяване. В днешно време благодарение на напредъка в технологията на фотоапаратите, е по-лесно от всякога да излезете и да заснемете чудесата на нощното небе.

Тук ние изследваме как работи астрофотографията, оборудването, необходимо за нощна фотография, включително изображения с времеви интервал и звездни следи, както и най-добрите техники за нощна фотография и настройки на фотоапарата.

1. Проверете прогнозата за времето

Преди да излезете да правите снимки, не забравяйте да проверите прогнозата за времето, тъй като ще ви трябва ясно нощно небе, за да постигнете най-ясните снимки на звезди. Въпреки това частичната облачност всъщност може да добави атмосфера към снимките на нощното ви небе, така че бъдете креативни и използвайте времето в своя полза. Внимавайте с вятъра: ако облаците са сравнително неподвижни, те няма да изглеждат размазани на снимки, при които използвате дълга експонация.

Вземете си резервни батерии и карти с памет, фенерче и топли дрехи. Не забравяйте да държите батериите в джобовете си, тъй като те се изтощават по-бързо, когато са изложени на студ.

2. Намерете правилното място и изберете точното време

Обсипано със звезди нощно небе, облян в оранжево хоризонт и едва видима ела в левия преден план.

Астрофотографията изисква търпение и известно проучване. За да постигнете най-добри резултати, трябва да намерите идеалната комбинация от време, местоположение, час и дата. Заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM при 22mm, 8 сек., f/3.5 и ISO1250. © Ulla Lohmann

Млечният път в нощното небе, със силует на мъртво дърво на преден план.

Звездите, и в частност красивият Млечен път, е трудно да бъдат видени на места със светлинно замърсяване. Пътуването до близката провинция или дивата природа ще ви даде огромно предимство при снимане на нощното небе. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 28mm, 30 сек., f/2 и ISO3200.

За да получите най-добрите снимки на нощното небе, ще трябва да отидете сред природата и далеч от всякакво светлинно замърсяване. Потърсете тихо място без изкуствено осветление. Светлините на града ще надделеят над звездите, но така ще бъде и с пълнолуние или дори полулуние, затова проверете лунния си календар, когато планирате заснемането на вашата звездна фотография.

Най-доброто време за снимане на Млечния път в северното полукълбо е между март и септември, когато е най-високо в небето. Стремете се да снимате между полунощ и 5 сутринта, в идеалния случай в нощи с новолуние. Сезонът на Млечния път продължава по-дълго в южното полукълбо, от февруари до края на октомври.

3. Опитайте различни настройки на фотоапарата

Силуети на скалисти оранжеви скални образувания на фона на звездно нощно небе.

Ще трябва да се справите с настройките на фотоапарата си, за да успеете да снимате звезди през нощта. Не се страхувайте да експериментирате и да изпробвате различни комбинации от настройки, за да видите какви ефекти имат върху вашите снимки на нощното небе. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon EF 14mm f/2.8L II USM при 15 сек., f/2.8 и ISO3200.

За да снимате звездно небе, ще трябва да поемете контрола над фотоапарата си, така че изберете Ръчен режим (M) и изпробвайте някои от различните настройки, описани по-долу:

 • Скорост на затвора: Звездите се движат, докато Земята се върти, така че ако искате да заснемете точни светлинни точки, задайте скоростта на затвора на максимум 20 секунди. Разширяването му отвъд това ще доведе до звездни пътеки.
 • Бленда: Също така ще трябва да използвате по-широка настройка на блендата. Това ще ви позволи да допуснете колкото се може повече светлина във фотоапарата, същевременно запазвайки времето за експонация относително кратко. Не забравяйте, че широката бленда ще доведе до малка дълбочина на полето, което означава, че всичко в непосредствен преден план ще бъде извън фокус.
 • ISO: Третият фактор, влияещ върху експонацията на вашите снимки, е ISO настройката. Колкото по-високо е ISO числото, толкова по-чувствителен ще бъде вашият сензор към светлината, влизаща през отвора. Ако то е твърде високо обаче вашите изображения ще започнат да изглеждат зърнисти. Уверете се, че сте доволни от блендата и скоростта на затвора, преди да експериментирате с ISO настройките си. Първо опитайте ISO 1600 и коригирайте оттам, за да видите как това се отразява на резултатите ви.

Обсипано със звезди нощно небе с оранжева скална формация на преден план.

Преминаването към пълнокадров сензор ви позволява да заснемате отлични изображения при слаба светлина. Максималните ISO стойности на Canon EOS RP и EOS R6 правят възможно запазването на детайли и цветове с минимален шум. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 28mm, 15 сек., f/2 и ISO3200.

4. Останете фокусирани, когато снимате звезди през нощта

Фотографията на нощното небе може да предизвика възможностите за автофокус на всеки фотоапарат. Помислете за преминаване към ръчно фокусиране, като завъртите AF/MF превключвателя на корпуса на вашия обектив Canon. Безогледалните фотоапарати, като например Canon EOS R6 и EOS RP предлагат увеличен визуален преглед на сцената, както в електронния визьор, така и на задния екран, като позволяват изключително прецизно ръчно фокусиране. Друг бонус е, че яркостта на изображението на визьора се увеличава автоматично. Можете да се насладите на същите предимства с цифровите рефлексни фотоапарати с един обектив, като например Canon EOS 90D, като композирате вашите снимки в режим Live View с помощта на задния LCD екран.

Фотоапаратите с голям брой мегапиксели, като Canon EOS R5, могат да имат огромно влияние върху фотографията на нощно небе, което ви позволява да запазите ултрафини детайли при фотографиране на звездите. Това може да означава, че разликата между най-малките, най-бледи звезди се вижда ясно или изобщо липсва. Това ниво на детайлност е особено важно, ако искате да създадете разпечатки на вашите изображения на звездно нощно небе*.

5. Изберете най-добрия астро обектив

Силуети на дървета на фона на звездно нощно небе.

Вълшебен обектив за астрофотография, Canon RF 28-70mm F2L USM има изключително бърз рейтинг на блендата в целия си диапазон на увеличение, съперничещ си с този на много „бързи“ обективи с фиксирано фокусно разстояние. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 28mm, 75 сек., f/2 и ISO1600.

Силуети на високи палми на фона на Млечния път в нощното небе.

Необходими са ултраширок зрителен ъгъл и бърз отвор на диафрагмата за заснемане на обширния простор на Млечния път с фотоапарат. Това обикновено се равнява на нуждата от голям, тежък и много скъп обектив, но Canon RF 16mm F2.8 STM е сравнително лек, компактен и достъпен, което го прави идеален за достъпна астрофотография. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 25 сек., f/2.8 и ISO6400.

Обективите с „бърза“ оценка на блендата винаги са за предпочитане за звездна фотография и не е нужно да струват цяло състояние. Например Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM представлява превъзходен астрофотографски обектив. Умерено широкото зрително поле на този обектив обхваща голяма част от нощното небе, докато бързата диафрагма привлича много светлина, а оптичната стабилизация на изображението позволява ръчни нощни снимки. За заснемане на още по-обширни снимки на Млечния път Canon RF 16mm F2.8 STM е идеален, съчетаващ свръхшироко зрително поле и бърза диафрагма с компактна конструкция.

Ако предпочитате допълнителната универсалност на вариообектива, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM се простира от широко зрително поле до телефото фокусно разстояние, което означава, че този обектив може да се използва като обектив за портрети и такъв за снимане на дива природа. Той също така разполага със стабилизация на изображението, което ви позволява да забавите затвора, докато снимате ръчно. За фотографи, които искат още по-високо качество при този фокусен обхват, Canon RF 24-105mm F4L IS USM предлага оптика от професионален клас L-серия и пълна защита срещу атмосферните влияния.

Canon RF 28-70mm F2L USM е впечатляващ стандартен обектив за астрофотография с невероятно бърза максимална бленда от f/2. За допълнителна ширина в по-широкия край, където няколко милиметра преминават по-дълго, пробвайте Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, ултраширокоъгълен вариообектив, ви позволява да заснемате огромни части от нощното небе, като същевременно се наслаждавате на бърза оценка на блендата и гъвкавия диапазон на вариото. По-компактният Canon RF 14-35mm F4L IS USM е добра алтернатива – само с f/stop, който е по-бавен и осигуряващ още по-голямо максимално зрително поле. Научете повече за това защо RF обективите могат да ви дадат предимство при снимане през нощта в нашето ръководство за най-добрия комплект на Canon за фотография при ниска осветеност*.

Ако търсите бюджетен обектив, който да отговаря на вашия DSLR фотоапарат с APS-C формат, Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM осигурява безупречно качество на изображението и постоянна бърза бленда от f/2.8, което е необичайно за този клас.

6. Подобряване на композицията на нощното небе

Млечният път се извива в небето над скалистите брегове на езеро.

Изпълненото със звезди небе често може да бъде подобрено чрез включване на околния пейзаж във вашата снимка. Това добавя уникален елемент към вашите изображения и прави работата ви да се откроява от другите снимки на нощното небе. Заснето на Canon EOS 6D (вече предшественик на Canon EOS 6D Mark II) при 20mm, 30 сек., f/2.8 и ISO5000.

Силует на бодливо дърво на фона на обсипано със звезди нощно небе.

Опитайте да композирате снимката си така, че докато фотоапаратът е насочен към небето, висок елемент на преден план, като скално образувание или това дърво, да се доближава до кадъра. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 28-70mm F2L USM при 28mm, 30 сек., f/2 и ISO3200.

Издигнете нощната си фотография, като включите други елементи, за да придадете повече визуален интерес – сгради, дървета, планини или отразяващи се езера са добри възможности. Понякога звездите, заснети самостоятелно, могат да доведат до изображения, които нямат перспектива или индивидуалност, така че винаги търсете нещо уникално, което можете да заснемете, за да добавите към изображението си.

Традиционната техника за запазване на рязкостта в сцена от преден план до заден план е да настроите обектива на неговото хиперфокално разстояние, но това е непрактично при много съвременни обективи, които нямат скала на фокусно разстояние. Проверката на различни зони на задния екран на фотоапарата с увеличен предварителен преглед позволява прецизно ръчно фокусиране, но като се има предвид плитката дълбочина на полето при широки бленди, може да е невъзможно да се фокусира цялата сцена. Алтернатива е да направите две или повече снимки при различни настройки за фокус и експонация, отделно пригодени за областите на преден план и далечното звездно небе, и след това да ги обедините в едно изображение с програма за редактиране, която включва маски на слоеве, като Adobe Photoshop.

Ако предпочитате да заснемете всичко в един кадър, но зоните на преден план са много тъмни, опитайте да ги осветите с апарат със светкавица, като например Canon Speedlite 430EX III-RT, изстрелващ един или повече светлинни импулси по време на продължителна експонация. Можете също да проявите креативност, като осветите определени обекти на преден план и важните зони по време на продължителна експонация с фенер или дори фаровете на колата си, ако сте шофирали до мястото за снимане.

7. Заснемане на изображения на звездни следи

Улавянето на фантастични линии от светлина, показващи движението на звездите, е предизвикателство, но овладяването на техниката е възможно, като следвате няколко прости стъпки. Започнете, като намерите Северния полюс, което може да се постигне лесно с помощта на приложение за звездна карта на вашия смартфон. Като се позиционирате така, че Северният полюс (или Южният полюс, ако сте в южното полукълбо) да е фокусната точка на вашата снимка и използвате дълга експозиция, това ще доведе до образуването на кръгов модел около дадено централно място. Не забравяйте, че за всяка снимка с дълга експонация е важно да използвате статив, за да избегнете размазване при движение.

Звездите не излъчват много светлина, така че използвайте високо ISO число (800, 1600 или по-високо), за да създадете ясни звездни следи. Направете няколко експериментални снимки, преди да опитате дълга експонация, тъй като колкото по-високо е ISO числото, толкова по-вероятно е да получите „шум“ във вашето изображение.

Въпреки че са необходими 24 часа, за да могат звездите да направят пълно завъртане в небето, появата на ефект на звездна следа в пълен кръг може да се постигне с продължителна експонация от около 60 до 90 минути. Ако снимате в северното полукълбо, локализирането на Полярната звезда в нощното небе ще ви даде отправна точка, около която ще изглежда, че звездите се въртят.

Най-бавната скорост на затвора, налична за много фотоапарати, е 30 секунди, така че ще трябва да използвате настройката на Bulb експонация в ръчен (M) режим. Това ви позволява да държите затвора отворен толкова дълго, колкото искате. Задайте фокуса си на безкрайност и след като сте готови, опитайте експонация от около 30 минути. След това прегледайте своята снимка отново. Може да отнеме няколко опита – и малко търпение – но в крайна сметка ще постигнете резултати, от които ще сте доволни.

Друга възможност е да създадете ускорено видео. Много фотоапарати на Canon, включително Canon EOS R6, EOS R5 и EOS 90D, разполагат с режим на снимане за Timelapse видео, използващ вграден интервалометър. Монтирайте фотоапарата си на статив и задайте скорост на затвора от около 20 секунди или по-бързо, като настроите блендата и ISO числото съответно (f/4 и ISO640 обикновено работят добре). Направете пробна снимка и прегледайте резултатите, като направите всички необходими промени в настройките на експонацията. След това настройте интервалометъра да прави последователни снимки на всеки няколко минути.

Общото време на снимане за последователността ще зависи от това колко дълго искате да бъде вашето видео на забавен каданс на нощното небе, както и скоростта на кадрите. Например поредица от 60 снимки с кадрова честота от 30fps ще доведе до видео на забавен каданс с времеви интервал от две секунди.

Една добре направена интервална фотография на звездното небе може да бъде поразителна, като небето изглежда така сякаш постепенно се върти пред очите ви. Ако имате късмет или пък планирате снимките ви да съвпаднат с метеоритен дъжд, падащите звезди ще изглеждат в снимките ви все едно се стрелкат, което ще добави още повече ефект към тази галактическа фотосесия. Разберете как професионалистите улавят този зашеметяващ небесен пейзаж в нашето ръководство за снимане на метеоритен дъжд*.


Написано от Matthew Richards


* Достъпно е на избрани езици.
Adobe и Photoshop са регистрирани търговски марки или търговски марки на Adobe в САЩ и/или в други държави.

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6 Mark II

  Снимки или видео, действие или портрет – комбинацията от производителност и качество на изображението на EOS R6 Mark II позволява на творчеството ви да се развихри
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Вариообектив с ултраширок ъгъл

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Ултраширокоъгълният RF обектив на Canon с фокусно разстояние 14 – 35 mm комбинира висока рязкост с прецизност от серия L, а снимането без статив е лесно със стабилизатор на образа с 5,5 стъпки.
 • Широкоъгълен обектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен и ценово достъпен ултраширокоъгълен пълнокадров 16 mm обектив за серията EOS R, предназначен за влогъри и създателите на творческо съдържание.
 • Свързани статии

 • НОЩНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимане на Луната

  Ръководство стъпка по стъпка за творческа фотография на луната.

 • ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

  7 съвета за фотография при слаба светлина

  Открийте ключовите техники за заснемане на ясни снимки при слаба светлина и най-добрия комплект на Canon за фотография при слаба светлина.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

  Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

  От защитата на вашето оборудване до грижата за себе си, ето нашите най-добри съвети и трикове за овладяване на фотографията при екстремни метеорологични условия.