Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Снимайте печеливши спортни кадри с тези експертни съвети за фотография

През 40-годишната си кариера Dave Rogers (фотограф на Getty) е направил някои от най-емблематичните снимки в историята на ръгбито. Той е бил до игрището на всяка Световната купа по ръгби от първата през 1987 г., а тази година в Япония ще прекарва всеки ден с отбора на Англия. Какъвто и спорт да изберете, това са топ 10 съвета и техники на Dave за получаване на по-добри спортни снимки.

Интересът на Dave към фотографията се е зародил, когато е бил тийнейджър в началото на 70-те години, докато е гледал английския футболен отбор Wolverhampton Wanderers. Спомня си, че се е интересувал не само от играта, но и от това, което се случва зад кулисите – особено фотографите по страничната линия на игрището.

След първия си пробив в местен вестник – чрез смесица от умения, решителност и малко късмет, споделя той – Dave спечелва мястото си в залата на славата на спортната фотография. Той заснема Jonah Lomu от Нова Зеландия, който надбягва Mike Catt от Англия в сблъсъка на Световната купа по ръгби през 1995 г.; как Nelson Mandela поднася трофея от 1995 г. на капитана на Южноафриканския национален отбор по ръгби Francois Pienaar, като обединява Южна Африка след дълга история на апартейд; драматичния гол от воле на Jonny Wilkinson в допълнителното време, с който Англия спечели Световната купа по ръгби през 2003 г., и други.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Най-запомнящата се снимка на Dave е от Световната купа по ръгби през 2003 г. На нея тогавашният капитан на Англия Martin Johnson се извисява над фотографа, като държи трофея високо след победата на отбора в турнира. Почти можете да чуете как той реве от радост, докато съотборниците му зад него и феновете на стадиона празнуват победата. В огромните ръце на ръгби играча трофеят изглежда почти като играчка и блести в светлината на прожекторите, които осветяват сцената.

Когато намерихме Dave, той започваше да се подготвя за Световното първенство по ръгби през 2019 г. в Япония, където ще се бъде с отбора на Англия. За да се подготви, той беше организирал своя маршрут и фотографски комплект, като е получил лицензи, за да може да използва дистанционно задействане на фотоапаратите на стадионите. Както и три професионални фотоапарата, обективи, стативи и моноподи – той ни каза, че ще вземе със себе си много оборудване за мокро време, за да се справи с влажния сезон.

Освен това той вече мислеше за снимките, които се надява да заснеме. Сред хилядите снимки, които предполага, че ще направи по време на турнира, той се надява по-конкретно на една: „Моят мечтан кадър е Англия да вдигне трофея „Уеб Елис“ отново; Световната купа!“

Тук той споделя експертните си съвети за подобряване на вашата спортна фотография независимо от спорта, който заснемате.

1. Опознайте добре спорта

„Най-голямото предизвикателство е познаването на спорта“, казва Dave. „Научете правилата на играта, така че да знаете какво се опитват да направят играчите. Ако не сте в състояние да предвидите следващия ход на играча, може да се затруднявате да следите играта.

Всеки спорт е различен. В сравнение с ръгбито „футболът е по-бърз спорт за игра и за заснемане“, казва той. Но от друга страна, докато ръгбито има повече играчи и хора, които могат да блокират вашата видимост и да попречат на добрия кадър, във футбола „има по-малко играчи на терена, така че имате по-добра видимост.“

2. Закупете най-добрия комплект, който можете да си позволите

Когато Dave започнал, той заел място в Британския национален съвет за обучение на журналисти, въпреки че не притежавал фотоапарат. Трябвало да купи, каквото е можел да си позволи тогава: стар 35mm аналогов фотоапарат. Ако започвате сега, той препоръчва да се вземат предвид „лесно използване, надеждност и съотношение цена/качество“ като ключови фактори. „Просто си купете най-доброто, което можете“, казва той, и внимавайте за фалшивата икономия.

Ако пълен DSLR комплект е прекалено плашещ или недостъпен, се стремете към компактен или полупрофесионален фотоапарат с функции, които отговарят на изискванията на спортната фотография. Canon PowerShot SX70 HS, най-добрият от гамата полупрофесионални фотоапарати на Canon, има 65x оптично увеличение, може да снима с честота от 10 кадъра в секунда и има бърз и точен автоматичен фокус (AF), поддържащ режим "Непрекъснат AF", за да ви помогне да уловите действието.

За да се възползвате максимално от големия избор на обективи на Canon, инвестирането в DSLR фотоапарат, като например Canon EOS 80D, е чудесен избор за спортна фотография.

3. Изберете здрав обектив

„Стандартният обектив за спортна фотография е Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [и дори по-леката и нова версия на този обектив, Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], който е страхотен, а аз използвам често и Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Те са надеждни и понасят много удари. Когато се занимавате със спорт, подлагате фотоапаратите на висока скорост и бързо движение – те трябва да са доста здрави, за да устоят на това.

„Ако сега започвате, обективът 70-200mm е по-полезен. Малко хора използват обектив 400mm, преди да станат специалисти.“

За да постигнете подобни резултати, но с по-нисък бюджет, можете да разгледате Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM или Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. И двата модела включват известната технология за стабилизиране на образа (IS) на Canon, която помага за справяне с проблема с размазването на изображението, причинено от заклащането на фотоапарата. Ако ръцете ви са нестабилни, оптичен елемент в обектива се измества, за да компенсира заклащането. Това означава, че дори когато снимате без статив – като държите фотоапарата в ръце – вашите снимки ще са красиви и ясни.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Фокусирайте действието, а не фона

„Изберете висока скорост на затвора и широк отвор на диафрагмата [малко f-число], защото фоновете могат да бъдат много претрупани и отвличащи вниманието с рекламни табла и др. Запомнете, че колкото по-широко е отворена диафрагмата, толкова по-малко неща ще са на фокус. Просто разфокусирайте претрупаните фонове и се опитайте да използвате обектива при неговото възможно най-голямо фокусно разстояние. Изберете ISO чувствителност, която е много ниска, така че да трябва да използвате висока скорост на затвора с голям отвор на диафрагмата.“

Един трик, който Dave препоръчва за освобождаването от фона като цяло, е „да се качите малко по-високо на трибуната, така че да гледате надолу към терена. Ако заснемете кадъра отгоре, като гледате надолу, ще си осигурите чист зелен фон.“

5. Стойте под слънцето

Според Dave най-доброто време за снимане е „леко облачно“, тъй като ще има много светлина дори и по цялото игрище, така няма да се налага да коригирате настройките на експонацията толкова често. Но ако снимате в слънчев ден с рязък контраст между зоните на сянка и на слънце, „по-добре застанете откъм слънчевата страна и снимайте в сенчестата страна“, казва той. По този начин светлината ще постъпва отзад. „Ако стоите на сянка и снимате към огрените от слънце зони, това може да е трудно. Доста често ще получавате силует на играч на светъл фон. Така че винаги заставяйте откъм слънчевата страна. По този начин ще получите и по-хубави цветове.“

Най-лесно е да направите това на малки местни спортни събития, където зрителите могат да стоят и да се разхождат из парка или района – там можете да се огледате, докато намерите идеалното място. На събития с места за сядане и билети можете да изберете къде да седнете. Разберете какво е разположението на стадиона и по кое време на деня се случва събитието, за да изберете място за сядане, което ще бъде на слънце по това време. Можете дори да изтеглите приложение за проследяване на слънцето, което е в помощ на фотографите.

6. Снимайте силуети

Понякога обаче, ще искате да постигнете ефект на силует. За да го направите, намалете ISO чувствителността, увеличете скоростта на затвора и затворете диафрагмата (използвайте по-голямо f-число). „Ще ви е необходим светъл фон“, съветва Dave. „Снимайте с недоекспониране. Силуетът може да е ефектен, ако не го използвате твърде често. В противен случай се превръща в клише“

7. Творчество чрез ефекта „размазване от движението“

След като заснемете добра селекция от основни снимки, е време за творчество. Някои начинаещи спортни фотографи са обсебени от идеята за замразяване на действието, но Dave препоръчва да експериментирате с ефекта на размазване от движението, за да подчертаете скоростта. За да го направите, опитайте със скорост на затвора около 1/15 сек. Той посочва обаче, че „не искате твърде много размазване, че да не можете да разберете какво правят спортистите. Все още искате лицата им да са колкото е възможно по-ясни.“

Особено в спортове с предсказуемо и линейно движение, като например конни надбягвания, лека атлетика или моторни спортове, техниката за панорамиране (следене на човек или превозно средство в движение чрез фотоапарата при натискане на спусъка) ви позволява да заснемете обекта си относително рязък и да размажете всичко останало, което наистина създава впечатление за скорост.

8. Застанете ниско долу

За да прибавите повече драматизъм, Dave ви предлага да „използвате нисък ъгъл на снимане. Ако застанете ниско долу, когато играчът се хвърля към вас, изглежда сякаш той лети във въздуха.“

Това е стратегия, която Dave е използвал за своята запомняща се снимка на тогавашния капитан на Англия Martin Johnson, който държи Световната купа по ръгби през 2003 г. Позиционирайки себе си по-ниско от Martin, перспективата подчертава височината и силата на по принцип изключително огромния ръгби играч.

Свързани статии
An action-packed photoshoot with a pro

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Фотография на динамични сцени: съвети от професионалист

Научете за спортната фотография от тази сесия, ръководена от ментор, с професионалист в планинското колоездене.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

ДЕЙСТВИЕ

„Винаги стигайте по-далеч заради вашата снимка“

Richard Walch, фотограф на екстремни спортове, относно това какво го вдъхновява да прави поразителни снимки на скиори и сноубордисти.

The story behind the shot

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Историята зад кадъра

Пет професионални спортни фотографи предлагат съвети как се заснемат изключителни спортни снимки.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Оборудвайте се за всяка възможност

„Нося два фотоапарата или доста често дори три за всеки случай. Ако вали, ги държа покрити, доколкото мога. Много хора носят куфари с оборудване, но аз нося просто раница. Вземам обектив Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, два фотоапарата и два малки вариообектива. Също така вземам три или четири резервни батерии особено когато е студено, тъй като тогава зарядът им се изчерпва много по-бързо. Носете дъждобрани и капачки за обективи – винаги си струва. Ако не разполагате с такива, завийте комплекта си с найлонова торба. Това ще ви спести много пари за ремонти.“

Dave използва модела от най-висок клас Canon EOS-1D X Mark II, но по-достъпният Canon EOS 80D има корпус от магнезиева сплав и е устойчив на прах и влага, което го прави надежден при всякакви условия. Той също така предлага усъвършенствана 45-точкова система за автоматично фокусиране и серия от снимки с висока честота от 7 кадъра в секунда с проследяване на обекта, което го прави особено подходящ за спортна фотография.

10. Въоръжете се с търпение и продължавайте да снимате

Dave заснема средно около 2000 снимки на един ръгби мач, за да получи няколко, от които наистина да е доволен, така че не се обезсърчавайте, ако първоначалните ви снимки не са толкова вълнуващи, колкото се сте се надявали. „Най-големият кошмар е, когато хора стоят някъде пред вас и не можете да виждате от тях или когато преминават през кадъра и блокират видимостта.“, казва той. Dave трябва да изхвърли много от тези изображения, но продължава да снима, като чака моментите сами да му се покажат. „Има доста загуби на изображения, но сега с цифровите фотоапарати винаги знаете какво се случва и можете да видите резултатите на екрана на фотоапарата.“

Когато видите печелившия кадър на екрана на фотоапарата, ще разберете, че упоритостта си е заслужавала. С търпение, въображение и правилния фотографски комплект (нашите препоръки са Canon EOS 80D DSLR с обектив Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM или Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM или полупрофесионален фотоапарат Canon PowerShot SX70 HS) вие също можете да заснемете кадри, които си заслужава да се покажат!

Написано от Matthew Bowen

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники