СНИМАНЕ НА БЕБЕТА

12 съвета за снимане на бебета, които да използвате днес

Съхранявайте тези ценни моменти и уловете развитието на вашето бебе с нашите умни начини да се забавлявате с бебето и да постигнете добри резултати.
Бебе, което държи плюшено мече, седнало върху завивка на леглото, и се усмихва на фотоапарата. © Tomsickova Tatyana/Shutterstock

Снимането на бебета е удоволствие, към което много любящи родители, членове на семейството и приятели ще се втурнат веднага щом се срещнат с новото попълнение в семейството и това не е изненадващо: бебетата са безумно сладки, а докато растат, се проявяват все повече и повече черти от личността им. Независимо дали се смеят, или гледат с любопитство, дали са замислени, или развеселени, фотографирането е един от най-добрите начини да се проследят и запазят тези неповторими и бързо преминаващи етапи от развитието.

Всеки може да направи някоя снимка набързо, но тези техники ще ви помогнат да създадете невероятни изображения, които наистина да улавят онези вълшебни моменти – готови за споделяне със семейството и любимите хора навсякъде по света.

1. Изберете най-подходящото време

Бебе, облечено в розова шапка и сив/кафяв пуловер, лежащо отстрани върху кафяво одеяло, докато гледа и се усмихва на фотоапарата.

Колкото по-щастливо е бебето, толкова по-добра ще бъде снимката, която ще направите, така че не забравяйте да изберете най-доброто време за заснемане на този момент и лесен за използване фотоапарат, така че да не се налага да губите време да си играете с настройките. © Samuel Borges Photography/Shutterstock

С изключение на новородените, бебетата са създания на навика. Почти всяко бебе свиква да прави конкретни неща по конкретно време на деня. Вие ще забележите кога бебето ви се чувства най-щастливо, така че се стремете да снимате по време на тези моменти. Например бебето ви може би е най-спокойно непосредствено след хранене. Или пък след предиобедната дрямка.

2. Снимайте на нивото на очите

Бебе, облечено в светлорозово горнище, лежащо настрани върху пухкаво бежово одеяло.

Приближете се до нивото на очите на вашето бебе, за да направите снимка, която показва съкровената връзка между вас и детето ви. Уверете се, че автоматичният фокус е зададен на Единична точка или Лице + проследяване, ако е налично, така че очите на вашето бебе да са добре фокусирани. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/100 s, f/2.8 и ISO640. © Mark Fensome

Класическите кадри на новородени включват снимки в близък план на техните малки крачета и ръчички или пък как спят на рамото на мама или татко. При вече проходили и по-големи деца изображенията могат да включват движение, как играят или какво правят в ежедневието – все спомени, които ще останат във времето. Златното правило при този тип кадри е да снимате от нивото на техните очи, за да гарантиране усещане за близост.

Винаги е добра идея да планирате кадрите, които искате да заснемете. Няма как да знаете колко дълго ще трае настроението на бебето ви, така че бъдете готови да прескочите по-слабо приоритетните кадри, ако времето не е достатъчно.

3. Настройте фотоапарата си, преди да снимате

Дядо прави снимка с Canon EOS R100 на внука си, който кара колело. Бабата седи наблизо и се усмихва.

Не забравяйте да държите фотоапарата си под ръка, когато знаете, че на вашето дете или внуче му предстои да научи нещо ново. Важно е да уловите онези моменти, които се случват веднъж в живота, с възможно най-доброто качество, за да можете да им се наслаждавате, когато ги разглеждате след време. © Gary Morrisroe

Времето е от ключово значение, когато снимате бебета. В моментите на спокойствие може да установите, че имате 10 минути време за снимки. Уверете се, че фотоапаратът ви е готов, когато започне обратното броене, за да имате възможно най-много време с бебето, докато е в добро настроение. Разбира се, светлината се променя и бебетата се движат, така че неизбежно ще трябва да коригирате настройките в движение. Но ако настроите предварително основните параметри, като обектив, режим на експонация, режим на снимане и другите основни елементи – това ще ви гарантира, че ще имате повече време за снимане.

С фотоапарат като Canon EOS R100 е лесно просто да го вземете и да започнете да снимате. Автоматизираните режими и менютата и екраните с напътствия ще ви помогнат с настройките, така че можете да се концентрирате върху това, което е важно – ценният момент, който искате да уловите и запазите за години напред.

4. Работете с естествена светлина

Чернокожо момиченце, което има розова панделка на главата си, се усмихва на фотоапарата. Естествената светлина, идваща от страничния прозорец, се разпределя равномерно по лицето ѝ.

Ако обмисляте рефлектор, не забравяйте да тествате кой цвят е подходящ за тена на кожата на вашето бебе. Може да откриете, че златистата страна всъщност е по-приятна от сребристата. © pixelheadphoto digitalskillet/Shutterstock

Малко дете, седнало в люлка, гледащо към прозорец, през който влиза естествена светлина.

Понякога най-добрите моменти за снимка идват, докато правите нещо обикновено, като например да приготвяте храната за вашето бебе в кухнята. Ето защо е важно фотоапаратът ви да е готов за снимане. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM при 1/400 s, f/2.0 и ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Един красив и неподправен начин да постигнете ярки снимки на бебето си е да се възползвате максимално от естествената светлина. Една проста техника е да използвате някакъв вид рефлектор за отразяване на част от светлината от прозореца. Нямате нужда от професионален фотографски рефлектор – бял чаршаф или голям лист бяла хартия ще свършат работа. Настанете детето си до прозореца и помолете приятел или роднина да насочи рефлектора така, че светлината от рефлектора да осветява сенките върху лицето на бебето от страната, която не е обърната към прозореца.

Понякога светлината прави снимката и единствената ви роля е да уловите този момент. Уверете се, че фокусът е върху окото на вашето бебе и тази композиция изглежда добре, след което бързо натиснете спусъка, за да запазите мимолетния спомен.

5. Подгответе обективите си

Малко дете, потънало в мисли, гледайки в далечината, а пръстът му сякаш докосва новото му зъбче.

Обективите с фиксирано фокусно разстояние, известни още като твърди, са чудесни за портрети при слаба светлина. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM при 1/1600 s, f/2.0 и ISO2500. © Ilvy Njiokiktjien

Черно-бяла снимка, заснета отгоре, показваща лицето на бебе със затворени очи, като на фокус са дългите му мигли.

Понякога цветът може да отвлича вниманието, а детайлите са по-изразени, когато са заснети в черно и бяло. Можете да проверите дали снимката, която сте направили на вашето бебе, изглежда по-добре в черно-бяло във фотоапарата, като отидете в Стилове на снимката, или можете да я промените при обработката, ако снимате във формат RAW. Заснето с Canon EOS R с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/160 s, f/2.8 и ISO200. © Helen Bartlett

От типа снимка, която искате да направите, зависи кои обективи ще използвате. За снимки от общ характер опитайте обектив с фиксирано фокусно разстояние, като например Canon RF 50mm F1.8 STM, който лесно се справя със слабо осветени места, като спални, или портретен обектив, като Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, който предлага висока скорост на автоматично фокусиране, която може да е от полза при улавяне на движения, като пълзене или хранене.

Ако искате да получите ясни кадри в близък план на чертите на вашето бебе – ръце, пръсти и мигли – тогава макро обективи, като гореспоменатите Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM или Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, са отличен избор.

По принцип обективи с фиксирано фокусно разстояние, като 50 mm или 85 mm, са чудесни за по-слабо осветени места, защото пропускат голямо количество светлина благодарение на големия отвор на диафрагмата. От друга страна, когато бебето е в движение, по-добре да изберете вариообектив. Вариообектив, като Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, ви позволява да променяте композицията на кадъра, докато бебето се движи, и ви дава по-голям шанс да заснемете снимката за кратко време.

6. Шшшт! Снимайте тихо

Чернокожо момиченце, облечено в мръснобял вълнен комбинезон, се усмихва в съня си.

Времето за сън на бебето е ценно, така че се уверете, че няма да го събудите със звука на затвора, когато се опитвате да уловите блаженото му изражение. Заснето с Canon EOS 5D Mark II (вече предшественик на 5D Mark IV) и Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd

Бебетата лесно се разсейват и дори се плашат от силни звуци и от звука на освобождаването на затвора. Ето тук от полза ще ви бъде тихият режим на снимане. Ако разполагате с фотоапарат EOS, като Canon EOS R100, можете да изберете безшумен режим от менюто с режимите за сцена. Друг вариант е да маскирате шума от затвора с успокояваща или весела музика в зависимост от това какво настроение искате да уловите.

7. Снимайте в режим на приоритет на скорост

Чернокожо малко дете върви към фотоапарата с високо вдигната ръка, сякаш я протяга към нещо.

Ако снимате малко дете, се уверете, че фотоапаратът ви е настроен за снимане на обект в движение, като смените режима на Tv. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 1/100 s, f/3.5 и ISO1600 © Gary Morrisroe

В режим Tv (Приоритет на скорост) можете да зададете скоростта на затвора, която искате, а фотоапаратът съответно изчислява най-подходящият отвор на диафрагмата. Този режим ви дава свободата да работите бързо и с творчество, без да мислите какви настройки да правите по време на снимане. Например скоростта на затвора трябва да е достатъчно висока, за да избегнете размазване от движението, така че когато снимате енергично бебе, скорост от 1/250 е добро начало. Използвайте това като отправна точка и коригирайте според ситуацията.

Обикновено се стремите цялото лице на бебето да е на фокус, така че е важно да се уверите, че дълбочината на рязкост е достатъчно голяма. Автоматичната настройка за ISO чувствителност ще ви помогне да постигнете желаната скорост на затвора и отвор на диафрагмата, но не забравяйте, че колкото по-ниска е ISO чувствителността, толкова по-високо ще бъде качеството на изображението.

8. Използвайте режима за серия от снимки или снимайте видеоклипове

Видеоклип, заснет с Canon EOS R100, на малко дете, вървящо към фотоапарата с вдигнати ръце.

При други видове снимки вероятно снимате единични кадри. Но при снимането на бебешки портрети ще трябва да зададете настройка за заснемане на серия от снимки. Режимът за серия от снимки е особено полезен, ако снимате бебе в движение! Това ще ви помогне да запишете внезапните движения на бебето и ще ви даде възможно най-добрия шанс да уловите идеалния момент, защото никое бебе няма да успее да се задържи в дадена поза за дълго.

Още по-добре – направете видеоклип! Фотоапарати като Canon EOS R100 имат страхотна стабилизация на образа при видеоклипове и автофокус, които ще ви помогнат да запазите лицето на вашето бебе на фокус, докато прави първите си стъпки към вас. Моменти като този заслужават най-доброто качество и ако снимате в 4K, можете дори да направите снимка от видеозаписа, която да отпечатате за фото албума на вашето бебе.

9. Експериментирайте с позицията на фокуса

Бебе, увито в синьо одеяло, лежи на легло, като малките му розови краченца са на фокус.

Променете настройката на фотоапарата си на Режим за сцена Макро или Близък план, за да правите снимки на очарователните черти на вашето бебе, като например техните малки крачета и ръчички, докато всичко останало е замъглено на заден план. © James Paterson

Обикновено при портретите е добре фокусът да е върху очите на бебето. Но при снимането на бебешки портрети можете да създадете впечатляващи изображения, като нарушавате това правило от време на време.

Тъй като бебетата са мънички, отделни части от телата им, като ръцете и стъпалата, могат да бъдат интересни обекти. Ако фотоапаратът ви е със сензорен екран, като Canon EOS R10, просто докоснете зоната на екрана, където се намират пръстите или стъпалата, за да фокусирате там. Ако използвате широк отвор на диафрагмата, това ще разфокусира всичко останало в снимката, а фокусът ще остане върху обекта, върху който искате да акцентирате.

10. Използвайте отразена светкавица

Млада жена прави снимка с фотоапарат и светкавица Speedlite, насочена настрани и нагоре, на малко дете, седнало до масата, заобиколено от семейството си.

Бъдете по-креативни със снимките на вашите деца и експериментирайте с външна светкавица, за да добавите повече насочена светлина. © Tom Martin

В ситуации, в които искате да контролирате осветеността със светкавица, е важно да не я насочвате към очите на бебето, тъй като светлината от нея може да е твърде силна за бебетата – както за малките, така и за големите. Вместо това използвайте външна светкавица и отразете светлината й от тавана или от отсрещната стена. Ако просто искате да експериментирате с използването на светкавица, Speedlite EL-100 може да се използва със и без фотоапарата и е страхотна и достъпна опция като за начало. Ако искате да инвестирате в светкавица от по-висок клас, светкавицата Speedlite EL-5 е правилният избор.

11. Използвайте статив

Баба държи внучето си в ръце и му говори.

Ако искате да включите и себе си в снимката, използването на статив може да бъде най-лесният начин да го направите. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/320 s, f/4.0 и ISO640 © Gary Morrisroe

Портрет на семейство с родители и 3 деца, като всички седят на диван, а на стената зад тях има балони, които изписват „Честит рожден ден“.

Когато искате да съберете цялото семейство в една снимка за онези специални поводи, стативът и функцията за дистанционно снимане са правилният избор. Заснето с Canon EOS 800D (вече предшественик на Canon EOS 850D) с обектив Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM при 1/200 s, f/5.6 и ISO400 © Tom Martin

Бебетата обикновено правят резки движения, така че стативът може да не ви изглежда като точния аксесоар, но с него ръцете ви са свободни, за да разсейвате бебето и да предизвикате израженията, които търсите.

Като използвате статив, вие също ще можете да се включите в снимката и да създадете вечни, класически кадри – например с вашите ръце, обвили ръцете или стъпалата на бебето. Монтирайте фотоапарата на статива и изберете снимане със самоснимачка. В повечето случаи имате избор между 2 и 10 секунди. Изберете настройката за 10 секунди. Можете също да използвате статив с Bluetooth контролер, като ръкохватка за статив Canon HG-100TBR, за да улесните снимането от разстояние. Можете да направите пробна снимка първо на себе си или да помолите партньора си или приятел да застане там, където възнамерявате да застанете, за да можете да направите правилните настройки за фокусиране и експонация. Или просто заемете позиция и започнете да снимате, за да извлечете максимума от момента, в който бебето ви е в добро настроение.

12. Използвайте приложенията

Фигура държи фотоапарат Canon EOS R100 до смартфон, като същото изображение се показва на екрана на фотоапарата и приложението Canon Camera Connect на телефона.

Можете да използвате приложението Canon Camera Connect не само за снимане дистанционно от вашето устройство, но и за прехвърляне на снимки и видеоклипове, за да ги споделяте бързо със семейството и приятелите.

Има множество полезни приложения на Canon, с които ще се научите да снимате по забавен и лесен начин.

Ако фотоапаратът ви е с Wi-Fi, можете да използвате безплатното приложение Canon Camera Connect, за да управлявате фотоапарата си дистанционно от вашето устройство с Android или iOS, за да бъдете и вие в кадър и да избегнете вероятността от разклащане на фотоапарата. Ако фотоапаратът ви е монтиран на статив, ще можете директно да общувате с бебето, да наблюдавате изгледа на живо на екрана на телефона си и да натискате спусъка, когато важният момент настъпи. Можете също така да използвате приложението, за да импортирате бързо снимките в телефона си за лесно споделяне. Дори някои фотоапарати от базов клас, като Canon EOS R100, поддържат автоматично прехвърляне, така че можете да преглеждате и споделяте вашите изображения от мобилното си устройство веднага след заснемането! Услуги като image.canon също са чудесна алтернатива за прехвърляне и съхраняване на вашите изображения в облака за по-нататъшна обработка и споделяне на по-късен етап.

Приложението Canon Photo Companion предлага персонализирани съвети и упражнения, които са подходящи за вашия конкретен модел фотоапарат. Трябва само да посочите модела на своя EOS фотоапарат и пред вас ще се разкрият разнообразни видеоуроци, вдъхновяващи статии и съвети на различни теми, като например снимане на деца, което ще ви даде възможност да усъвършенствате снимките си и да се учите в движение.

Ако имате бебе в семейството, вземете фотоапарата си и започнете да улавяте всички тези ценни спомени и не забравяйте, че вместо да ги оставяте на SD картата, струва си да ги отпечатате, за да могат да бъдат до вас и непрекъснато да ви напомнят за изминалите специални моменти.

Написано от Jeff Meyer и Agi Wojcik

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R100

  Създавайте перфектни спомени с изключително качество с този интуитивен фотоапарат EOS R, който е винаги в готовност.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Обективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM предлага гъвкавост за снимане в близък план с фина компресия на перспективата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора в компактно и леко тяло.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Вариообектив за APS-C фотоапарати от серията EOS R, който е идеален за туристическа фотография, фотография на дивата природа, спортна и лайфстайл фотография.
 • Свързани статии

 • СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

  11 съвета за семейна фотография

  Открийте съвети и трикове за заснемане на зашеметяващи семейни портрети с посланика на Canon Helen Bartlett.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Моята първа година в разпечатки

  Портретната фотографка Jemella Ukaegbu споделя най-добрите си съвети за улавяне и запазване на моментите от първата година на вашето бебе.

 • СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

  Заснемайте важните моменти без усилие

  Заснемайте моменти от ежедневието си с лекота с помощта на Canon PowerShot PX.

 • ОСНОВИ

  Снимане за отпечатване

  Седем най-добри съвета за заснемане на спомени, които да се запазят в разпечатка.