СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

Как да направим по-хубави коледни снимки от миналата година

Подобрете своята празнична фотография с тези 10 лесни съвета.
Дете седи на стълба на поляна, покрита със скреж, а родителите му го забавляват. И тримата са облечени в топли зимни дрехи. Заснето от Lena Petrova.

Дори и вашата Коледа да е от най-традиционните, всяка година тя е различна. Затова е важно да сте сигурни, че ще заснемете мимолетните моменти на семейни забавления и коледни събирания, независимо дали сте у дома до елхата, на гости на роднини или просто се наслаждавате на зимния пейзаж по време на празнична разходка.

Семейната фотографка Lena Petrova е усъвършенствала метода на улавяне на това специално време от годината, когато става дума за непринудени снимки и за онези по-планирани празнични снимки. Нейният подход към семейната фотография може да се обобщи в едно изречение: „Ще направите хубави снимки, когато всички забравят за фотосесията и просто се радват на времето, прекарано заедно.“ Така че, където и да прекарате Коледа, важното е да си прекарате весело, докато създавате трайни спомени.

Ето някои съвети, които ще ви дадат много идеи за коледни снимки, от това как да заснемете красиво боке с помощта на коледни лампички до улавяне на нетърпеливото отваряне на подаръци без боке, както и позиране на непринудени групови портрети.

С безценния принос от Lena ще ви покажем как да правите семейни снимки у дома и на открито с помощта на вашия фотоапарат Canon от EOS R системата и как да им вдъхнете живот с принтер Canon PIXMA или SELPHY.

Готови?

1. Помислете за фона

Две момчета играят щастливо в снега през нощта. На заден план се виждат две разфокусирани коледни елхи, които блестят с приказни светлини. Заснето от Lena Petrova.

Lena съветва да избирате сцени въз основа на вашите семейни традиции. „В допълнение към украсяването на елхата и разопаковането на подаръците има приготвяне на вечеря, писане на картички и, без съмнение, още много други неща, които означават много за вас и вашите любими хора“, казва тя. А за да получите добри снимки на деца по време на игра, най-доброто нещо, което можете да направите, е да играете с тях. „Опитайте се да разберете какво обичат да правят децата и създайте ситуация, в която могат да го демонстрират“, добавя Lena. „Най-добрите снимки се получават, когато всички се забавляват.“ Заснето при 1/160 s, f/2.2 и ISO 1250. © Lena Petrova

„При семейните портрети търся фон, който да е неутрален, за да не отклонява вниманието от хората на снимката“, обяснява Lena. „Не е задължително да е съвсем изчистен – можете да включите елха или коледни светлинки, за да създадете празнична атмосфера.“

Не забравяйте да променяте празничните си фонове. Ако всеки кадър е пред елхата, може лесно да се отегчите. Помислете кои елементи от празника са важни за вас и вашето семейство и се съсредоточете върху това да ги включите в кадрите.

Погрижете се да заснемете снимки и на открито. Можете да направите снимки на фона на заснежени дървета или да се отправите към празничен базар на Бъдни вечер. Ако във вашия град има къщичка на Дядо Коледа, ще ви е трудно да направите по-добра снимка от класическата снимка, която включва малък член на семейството, седнал до Дядо Коледа.

2. Фокусирайте се върху важните неща

„Нещата, които създават уютна атмосфера в реалния живот, не винаги са подходящи за хубава снимка, така че, когато снимам портрети в домовете на хората, често изключвам мебелите и прекомерните декорации от кадъра, включително и картините на стената“, казва Lena.

За по-откровени снимки можете да изберете ъгъл на снимане, който премахва нежеланите елементи от сцената, или да си поиграете с композицията и кадрирането, за да сте сигурни, че окото на зрителя е естествено привлечено от вашия обект – опитайте да разположите обект централно или да използвате правилото на третините. Като алтернатива можете да използвате обектив като Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM, за да приближите чрез вариото и да изрежете разсейващите елементи. Можете също така да опитате да използвате обектив като Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, който има изключително широк отвор на диафрагмата f/1.8 за разфокусиране на фона и привличане на допълнително внимание към вашия обект.

3. Използвайте украси и декорации

Майка и дете гледат коледна изложба, разположена на заскрежена поляна. И двамата са облечени в топли зимни дрехи. Заснето от Lena Petrova.

„Не се притеснявайте, че ще прекалите с реквизита – по-добре е да имате по малко от всичко, отколкото да се ограничавате до един-два предмета“, казва Lena. „Помислете също и за празничните дрехи. Може да изглежда странно, ако моделите ви позират с обикновени якета и държат в ръка някакъв коледен елемент, оградени с лампички. Все пак се уверете, че дрехите не отклоняват вниманието от лицата на снимката поради много или твърде контрастни цветове.“ Заснето при 1/250 s, f/2.5 и ISO 1600. © Lena Petrova

„За коледна снимка на открито ще ви трябват елементи в кадъра, от които да става ясно, че е Коледа, като например елха, лампички и декорации“, казва Lena. Това може да бъде нещо просто, като да изнесете коледни чорапи или декорации в градината си.“

Не е нужно обаче да поставяте излишни реквизити и декорации в снимките си. Празничната украса е трудно да се избегне по време на наближаването на Коледа, така че можете да я включите естествено, като снимате в документален стил, когато сте навън. Например, за да включите коледната елха, защо не документирате деня или вечерта, когато сте я взели и сте се опитвали да я поберете в колата?

4. Изберете правилния обектив

„Може да се изкушите да използвате широкоъгълен обектив, за да поберете повече хора в кадъра, но късото фокусно разстояние ще създаде изкривявания, които няма да се харесат на семейството ви“, казва Lena.

Вместо това ще искате да използвате обектив като Canon RF 50mm F1.8 STM. Този обектив е по-широкоъгълен от портретен обектив, така че може да побере повече хора в кадър, но не е достатъчно широк, за да създаде изпъкнало изкривяване.

Междувременно вариообектив, като Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM или Canon RF 24-105mm F4L IS USM, ще ви позволи да създадете приятно разфокусиране на фона. Просто се отдалечете от обекта и след това приближете чрез вариото, докато създадете точно желания ефект.

5. Възползвайте се от времето

Две деца държат портокали над главите си. Детето отляво също държи червена коледна шапка. Заснето с Canon EOS R100.

Докато снежната Коледа на пощенската картичка често не е реалност, лошото зимно време обикновено е. Поради това е важно да се възползвате от всички видове метеорологично време и да се научите да използвате фотоапарата си в различни ситуации. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 20mm, 1/320 s, f/4.5 и ISO 800.

Дори ако живеете в район, в който става изключително студено, не забравяйте, че вашият фотоапарат Canon от EOS R системата може да работи в условия, които хората намират за трудни. Canon EOS R100 например може да работи при температури между 0 и 40°C.

При сняг отразяващият бял цвят може да затрудни вашия фотоапарат при определяне на правилната експонация, което води до тъмни снимки. Превключете фотоапарата си от режим на оценъчно измерване към режим на точково измерване (в режим на измерване) и изберете нещо по-тъмно от снега, като например лицето на обекта, за да експонирате тази зона от кадъра, а не цялата сцена.

При сняг и дъжд или в облачни дни снимките ви може да изглеждат много сиви и скучни. За да се справите с това, задайте за баланса на бялото на фотоапарата фиксираната настройка „Облачност“, която ще озари сцената.

6. Обмислете скоростта на затвора

Важно е да вземете предвид скоростта на затвора, когато снимате по Коледа. Скорост на затвора от 1/60 обикновено е достатъчна за справяне със заклащането на фотоапарата и с хората, които не седят неподвижно. За умишлено движещи се обекти обаче ще искате да използвате скорост на затвора от 1/250 s или по-висока, за да избегнете размазването при движение.

Но не забравяйте, че размазването не винаги е лошо и може да предаде усещане за движение във вашата фотография. Използването на ниска скорост на затвора с фотоапарат, монтиран на статив, може да размаже хората, които се движат из кадъра, като същевременно запази заобикалящата среда рязка и на фокус. Можете например да фокусирате коледната елха, като използвате ниска скорост на затвора, за да размажете движенията на семейството ви около нея.

7. Направете така, че груповите кадри да изпъкнат

Седемчленно семейство, включително куче, стои навън, облечени в коледни пуловери и шапки. Зад тях има стена от елхи. Заснето от Lena Petrova.

„Не забравяйте да направите множество снимки, в случай че някой е мигнал“, насърчава Lena относно груповите портрети. Заснето при 1/250 s, f/3.5 и ISO 3200. © Lena Petrova

„За групов портрет почти винаги трябва да подредите хората в две редици“, обяснява Lena. „За да фокусирате добре и двата реда участници в снимката, отворът на диафрагмата трябва да е около f/4-5.6. Целта ви е да подредите хората така, че всяко лице да е на различно ниво. Вижте дали можете да намерите столове с различни височини, или фотьойл, като някой от хората може да седне на подлакътника.“

Много хора се чудят как да заснемат коледни групови снимки и някои фотоапарати на Canon могат да направят целия процес много по-лесен, включително Canon EOS R50 и Canon EOS R100, които имат режим за групова снимка.

„Опитайте се да избягвате тишината по време на подготовката за групова снимка“, продължава Lena. „Начинаещите фотографи често се концентрират върху техниката, вглъбяват се и забравят за хората, които позират за снимка. На свой ред вашите приятели и роднини се отегчават и това си личи на снимките. Обяснете им какво правите и пуснете музика, за да им помогнете да се отпуснат.“

8. Снимайте фотографа

Коледа е свързана с прекарване на време със семейството и приятелите, но когато сте зад фотоапарата, понякога е трудно да си спомните, че това включва и вас.

„Ако настроите самоснимачката на фотоапарата си или използвате приложението Canon Camera Connect, за да снимате дистанционно, можете да включите и себе си в семейния портрет“, казва Lena.

Все пак има креативни начини да се включите в снимките, дори ако забравите да се включите сред редицата от хора в семейния портрет. Можете да използвате отраженията на прозорци или вода, или дори огледалата в дома си, за да се поставите в кадъра по артистичен начин.

9. Не забравяйте домашните любимци

Котка носи хартиена корона от конфети, докато лежи пред малка коледна елха. Короната е твърде голяма и се плъзга над очите на животното. Заснето от Lena Petrova.

Много фотоапарати на Canon, като Canon EOS R100 и Canon EOS 5D Mark IV (използвани тук), разполагат с режими за автоматичен фокус с разпознаване на животни, така че дори ако вашият домашен любимец не обича да седи неподвижен, можете да му правите снимки с идеален фокус всеки път. Заснето при 1/200 s, f/1.8 и ISO 3200. © Lena Petrova

Котка, която носи червен шал и лежи на фотьойл, обръща глава, за да погледне към фотоапарата. На заден план има разфокусирано коледно дърво, което блести с приказни светлини.

Снимките служат само като спомени, ако можете да разберете какво има на тях, така че е важно да избягвате разфокусирането. Вашият фотоапарат Canon от EOS R системата ще ви помогне да уловите истинската природа на вашия домашен любимец, независимо дали той е палав, меланхоличен, очарователен или и трите.

„Коледните лампички и играчки са вълнуващи за домашните любимци, затова има голяма вероятност да им направите забавни и закачливи коледни снимки“, казва Lena. „Можете да си играете с котката с панделка за подаръци или с коледните лампички, а кучето с радост ще играе навън в снега с децата – всички те са прекрасни модели за забавни коледни кадри.“

Можете също така да направите някои празнични кучешки бисквити и да уловите изражението на лицето на най-добрия си приятел, докато ги похапва. Или защо не посетите местен приют за животни и не попитате дали можете да снимате техните животни? Можете дори да предложите доброволно услугите си за деня. Можете да направите някои невероятни снимки, докато разхождате кучетата или играете с котките, и дори може да успеете да им помогнете да бъдат осиновени.

10. Вдъхнете живот на спомените

Принтер Canon SELPHY с червена панделка, увита около него, и мигащи приказни светлини навсякъде.

Ако имате нужда от съвети за семейни снимки за коледни картички и други подаръци, се оглеждайте за непринудени моменти, както и предварително обмислени, тъй като тези естествени реакции често могат да покажат любимите хора такива, каквито ги познаваме най-добре. След това можете да ги отпечатате на вашия принтер Canon PIXMA или SELPHY. Използвайте приложението Canon Creative Park за безкрайни възможности за печат и творчество – от шаблони до рамки за картини и фотоалбуми за печат, които да давате като подаръци на вашите близки.

След като постигнете своите перфектни коледни снимки, всичко, което остава да направите, е да вдъхнете живот на спомените си чрез печат. Първата стъпка е да оформите разпечатките си с помощта на едно от приложенията за печат на Canon.

Ако използвате принтер Canon PIXMA, като серия Canon PIXMA TS5350a, приложението Easy-Photoprint Editor има много шаблони, редактор на оформление и инструменти за редактиране на изображения, за да ви помогне да използвате коледните си снимки по творчески начини, от печат на колажи, календари и скрапбук албуми до шаблони, които ви позволяват да отпечатате свои собствени коледни картички.

За всеки, който използва принтер Canon SELPHY, като Canon SELPHY CP1500, приложението Canon SELPHY Photo Layout ви дава много нови начини за отпечатване на вашите празнични спомени. Избирайте от широка гама оформления, персонализирайте с печати или текст и избирайте от гама от покрития. Приложението също така ви позволява да добавите QR код към вашите разпечатки, който може да се свърже с онлайн албум със семейни коледни снимки.

С тези съвети можете да направите тази Коледа наистина незабравима!

Написано от Pete Wolinski

Свързани продукти

Свързани статии

 • ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

  Печат на коледна картичка

  Добавете свой стил към празнична фотосесия и отпечатайте уникални коледни картички.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Зимно предизвикателство за творчество с хартия

  От върхове за коледна елха до снежинки и декорации, създайте празничен декор от хартия с принтер PIXMA и Creative Park.

 • ПОРТРЕТИ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

  Забавни и празнични портрети на домашни любимци

  Прости съвети, трикове и техники за впечатляващи снимки на домашни любимци тази Коледа.

 • ОСНОВИ

  Снимане за отпечатване

  Седем най-добри съвета за заснемане на спомени, които да се запазят в разпечатка.