ФОТОГРАФИЯ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Най-добрите съвети за очарователни снимки на домашни любимци

Когато е направена професионално, снимката може наистина да покаже характера на вашия домашен любимец – независимо дали е игрив, любознателен, дистанциран или любящ. Тук професионалната фотографка Cat Race посещава приют за животни, за да заснеме увлекателни изображения и дава предложения на собствениците на домашни любимци, които да изпробват у дома.
Дакел стои зад топка, която е разфокусирана на преден план. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM от фотографката Cat Race.

Фотографите Cat и Michael, които управляват CatsDog Photography, работят заедно, за да създават запомнящи се изображения на кучета, котки, зайци и други животни. Cat е зад обектива, докато Michael играе ролята на дресьор на животни, и те работят заедно върху планирането на снимки и композиции.

Снимката може да окаже влияние върху резултата от осиновяването на домашни любимци, особено за животни, които са по-малко фотогенични или които не излизат добре на снимки. За тази снимка Cat и Michael се отправиха към центъра за повторно настаняване RSPCA в Престън, Англия, за да заснемат привлекателни портрети в опит да помогнат на някои животни да намерят нови домове.

По време на една от фотосесиите помолихме Cat да сподели своите съвети за това как наистина да се улови същността на домашния любимец, от използването на правилния фотографски комплект и настройки на фотоапарата до това да накарате немирните животни да позират.

1. Отделете време

Фотографката на домашни любимци Cat Race стои на пода и дава лакомства на куче от порода дакел.

Важно е да опознаете животното и да го оставите да свикне с вашето присъствие, преди да започнете да снимате. Това е особено важно за срамежливите животни, като кучето от порода дакел Eva (на снимката). „Преди да започнете да снимате, опитайте да накарате обекта си да направи нещо, като например да го помолите да седне, след което му дайте лакомство, когато го направи“, предлага фотографката на домашни любимци Cat Race. „Вашият домашен любимец ще разбере, че когато направи това, което поискате, ще получи награда и ще асоциира снимането със забавление.“

Куче от порода дакел гледа директно на фотоапарата. Кучето е на фокус, докато фонът е разфокусиран. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM от Cat Race.

Функцията за електронен затвор на Canon EOS R6 ви позволява да снимате безшумно, което е невероятно полезно, когато снимате чувствителни животни като Eva. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (вече предшественик на Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) при 110mm, 1/500 s, f/3.5 и ISO1600. © CatsDog Photography

Снимането на животни може да бъде непредсказуемо, тъй като трябва да се съобразявате с тях, но това важи най-вече при работа с животни в приют. Cat вярва, че е важно животното да свикне с присъствието ви. Това време за сближаване също ви дава шанс да придобиете идея как ще го снимате.

Като за начало можете да снимате животното, докато спи. Това ще ви даде възможност да изпробвате различни ъгли и да направите правилните настройки, без да се притеснявате, че ще изгубите вниманието им. Ако фотоапаратът ви има безшумен затвор или безшумен режим, е добра идея да го използвате.

След като сте готови, опитайте да си поиграете с домашния любимец или да го изкушите с лакомства, за да поддържате интереса му, докато направите няколко снимки. Но се уверете, че сте отделили достатъчно време за регулиране на настройките на фотоапарата. „Може да видите хора да използват звуци или играчки пищялки, преди дори да са настроили осветлението или композицията. Домашният любимец няма да се хване на това за дълго“, казва Michael.

Но търпението е от ключово значение тук. Животното може да изглежда превъзбудено, защото е тревожно. Съществува потенциален риск от стресиране на животното, ако продължавате да му нареждате часове наред да седне или да остане на позиция, което кара животното да иска да напусне пространството. „Накрая на кучето му писва“, казва Cat. „Научихме от опит, че това не е добър начин. Дори ако трябва да пропуснете този кадър и да преминете към нещо друго, направете го и тогава животното ще изглежда по-спокойно. Улавянето на характера се случва, като накараме животното да се чувства добре.“

Също така е важно да сте наясно с разликите между кучета, котки и други видове домашни любимци. Всяко животно е уникално, така че ще трябва да адаптирате стила си на снимане спрямо него. „Като цяло, една фотосесия с куче ще премине по-гладко, ако кучето си мисли, че то взема решенията, но положението е още по-екстремно с котките“, казва Michael. „Сложете кутия и котката ще влезе в нея, но ако поставите котката в кутията, тя веднага ще излезе от нея.

„Когато става дума за зайци, те изобщо няма да ви слушат, така че трябва да се справите по друг начин. Например, можете да ги снимате върху рамото на човек. Това че снимаме в приют също така предава приятно усещане за някой, който може да иска да осинови животно.“

2. Най-добрият комплект за фотография на домашни любимци

Таби котка седи в пухкаво легло за домашни любимци и гледа директно към фотоапарата. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 50mm f/1.4 USM от фотографката Cat Race.

Когато снимате котки, трябва да сте нащрек през цялото време поради тяхната непредсказуема природа. Оставете ги да скитат из кадъра и бъдете готови да снимате. Заснето с Canon EOS 5D Mark III (вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV) с обектив Canon EF 50mm f/1.4 USM при 1/200 s, f/4 и ISO125. © CatsDog Photography

Фотографката на домашни любимци Cat Race монтира EF обектив към своя фотоапарат Canon EOS R6 чрез адаптер Canon EF-EOS R.

Благодарение на адаптера Canon EF-EOS R Cat може безпроблемно да използва любимия си комплект EF обективи с EOS R6, който е използвала за тази снимка. Въпреки че е склонна да „прави голяма бъркотия“, когато става въпрос за фотографската ѝ чанта, тя почти винаги носи обективите Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM и Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (сега предшественик на Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat и Michael вярват, че наличието на множество варианти е от ключово значение. Cat винаги носи обективите Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM и Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM в комплекта си, за да е сигурна, че ще може да направи разнообразни снимки. Но тя също така подчертава колко е важно използването на различни обективи. „Имам толкова много обективи, че не винаги вземам едни и същи със себе си на фотосесия“, казва тя. „Ако винаги използвате един обектив – да речем 135 mm – тогава ще имате само един конкретен изглед.“

За това посещение в приюта за животни Cat използва Canon EOS R6. След като преди това е ползвала EOS 5D Mark III, тя има вече много EF обективи, които използва на EOS R6 чрез адаптера Canon EF-EOS R. „Изобщо не забелязвам, че използвам адаптера, което показва колко безпроблемно работи“, казва тя. „Също така много ми харесва сензорният екран на EOS R6, защото е толкова интуитивен и ви позволява бързо да променяте настройките, което е полезно, когато снимате животни, като например възможността да докоснете екрана, за да фокусирате бързо.“

Подвижният екран също е полезен, когато снимате от неудобни ъгли, а подвижният сензорен екран на EOS R6 може да се върти на 270°, за да ви позволи да направите творчески снимки. Освен това впечатляващият му автофокус може да разпознае очите на животно и да ги проследи в рамката.

3. Най-добрите настройки на фотоапарата за фотография на домашни любимци

Пухкава рижава котка лежи в ъгъла и гледа към фотоапарата. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 50mm f/1.4 USM от фотографката Cat Race.

Ако котката ви не иска да позира, опитайте да я снимате, когато си почива в естествената ѝ среда на добре осветено място. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 50mm f/1.4 USM при 1/200 s, f/3.2 и ISO100. © CatsDog Photography

Котка в черно и бяло с голямо черно петно под носа гледа нагоре към фотоапарата. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 50mm f/1.4 USM от фотографката Cat Race.

Дръжте лакомства близо до фотоапарата си, за да привлечете вниманието на вашето куче. Това работи и при котки и ще ви помогне да им направите снимки в близък план. „Искате хората да гледат снимката и наистина да почувстват връзка с животното“, казва Cat. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 50mm f/1.4 USM при 1/200 s, f/3.2 и ISO100. © CatsDog Photography

Настройките, които трябва да използвате за фотография на домашни любимци, зависят от това, което се опитвате да постигнете. „Мисля, че ние предлагаме много повече разнообразие от повечето фотографи на домашни любимци“, обяснява Michael. „Мнозина избират дълги обективи и широк отвор на диафрагмата, което създава мечтателен стил. Това е страхотно, но ние също така искаме да покажем възможно най-много детайли.“

Cat е съгласна: „За мен това, което прави една снимка специална, е когато добиете истинско усещане за пространството и околната среда на животното“, казва тя.

Ако искате да създадете динамични снимки на движещо се животно и се чувствате уверени да работите в ръчен (M) режим, опитайте настройки от поне 1/1000 s скорост на затвора, средно широк отвор на диафрагмата, като f/5.6 или f/8, и ISO около 400 – 800 в зависимост от условията на осветеност. За портрети на животни обаче типична скорост на затвора от 1/200 s е по-подходяща, обикновено с по-широк отвор на диафрагмата от f/2.8 или f/1.8 и по-ниска ISO стойност, ако светлината го позволява.

Ако току-що започвате или все още опознавате своя фотоапарат, режимът с приоритет на скорост (Tv), при който вие избирате скоростта на затвора, а фотоапаратът избира отвора на диафрагмата, е идеален за динамични изображения, докато режимът с приоритет на диафрагмата (Av), при който вие избирате отвора на диафрагмата, а фотоапаратът избира скоростта на затвора, е подходящ за по-статични портрети.

В крайна сметка си струва да експериментирате с различни комбинации от настройки, за да получите желания резултат. Може да е от помощ да използвате нещо, като например играчка, за заместител, ако нямате търпелив домашен любимец, с който да тренирате.

Също така е важно да работите с фона, който имате, и ако не можете да стигнете до особено красиво място, използването на дълги обективи, за да разфокусирате фона, може да свърши добра работа.

4. Улавяне на домашни любимци в естествени пози

Немска овчарка наднича през тунел за игра и гледа право във фотоапарата. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM от фотографката Cat Race.

Използването на реквизит може да бъде полезно, ако не можете да заведете животните на по-живописно място. Един тунел от плат, например, може да добави повече креативност към кадъра, особено ако, като Zeus, вашият обект е игрив и любознателен. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM при 33mm, 1/320 s, f/2.8 и ISO1250. © CatsDog Photography

Фотографката на домашни любимци Cat Race насочва фотоапарата си в тунел за игра, за да направи снимка на немска овчарка.

Ако сте придружен от човек, който дресира животни, се уверете, че сте му дали ясни инструкции, за да получите кадъра, който желаете. Дресьорът може да използва лакомства и играчки, за да подготви животното за кадъра. „Улавянето на характера на домашния любимец е нещо, което винаги се стремя да правя в работата си“, казва Cat. „Постигаме го, като се уверим, че са спокойни.“

Cat и Michael решиха да не снимат животните в приюта в техните заграждения. „Избягвайте да ги снимате „зад решетките“, казва Michael. „Разказвайки историята на едно конкретно животно, можете да накарате хората да се ангажират със спасяването му и потенциално да проявят интерес към всички животни в приюта.“

Изборът на ъгъл, който подчертава привлекателните черти на характера, също е добра идея. Това важи най-вече за спасените животни, тъй като може да им помогне да намерят постоянен дом. „Поставете ги да седнат под лек ъгъл и ги накарайте да гледат през рамо, ако можете“, продължава Michael.

Позата, в която искате да заснемете домашния любимец, ще зависи изцяло от неговия размер. „Ако работите с малко куче например можете да опитате да го сложите върху нещо“, казва тя. „Ако е наистина активно куче, което не може да седи мирно, може да направите няколко динамични снимки, но аз обикновено снимам кучета като това на каишка.“ Препоръчително е да снимате кучета без каишки само ако могат да изпълняват команди и да седят мирно. 

Приближаването също може да създаде впечатляващи изображения. Cat насърчава снимането от нивото на пода, така че да сте на нивото на очите на домашния любимец, за да не го сплашите. Ако можете, опитайте се да фокусирате очите им, тъй като това ще добави емоция към изображенията. AF с разпознаване на очи на Canon EOS R6 е страхотен за тази цел.

Друг вариант, ако се стремите към динамичен кадър, е да снимате от високо над животното. Това не винаги се препоръчва за животни от приют, които може да се чувстват малко неспокойни да бъдат снимани отгоре, но е идеално за вашите собствени домашни любимци, ако са уверени по природа.

„След като изградите някаква връзка, ако държите лакомство близо до обектива си или накарате някой да играе с топка наоколо, можете да се надвесите над животното и да го снимате, докато гледа нагоре към вас. Така можете да създадете наистина привлекателно изображение“, казва Cat.

Ако нямате помощник или ъгълът е особено труден, опитайте да снимате от разстояние, но никога не настоявайте, ако усетите, че обектът ви става неспокоен или развълнуван. „Ако животното е прекалено развълнувано или стресирано, не продължавайте“, обяснява Cat. „Дори ако трябва да пропуснете този кадър и просто да преминете към нещо друго, направете го. Едно животно трябва да се чувства спокойно, за да покаже характера си.“

5. Снимане на черни животни

Котка с преобладаващо черна козина гледа директно към фотоапарата. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM от фотографката Cat Race.

Статистически осиновяването на черни котки отнема повече време, отколкото на котки с други цветове, често поради начина, по който са заснети. Но с правилната светлина можете да създадете привлекателно и представително изображение. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM при 47mm, 1/320 s, f/7.1 и ISO320. © CatsDog Photography

Немска овчарка седи в басейн с топки и гледа нагоре към фотоапарата. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM от фотографката Cat Race.

По-уверените животни, като немската овчарка Zeus, може да бъдат снимани отгоре, за да се създаде динамичен кадър. Дръжте лакомство или играчка близо до обектива си, за да получите страхотен зрителен контакт. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM при 35mm, 1/320 s, f/2.8 и ISO1600. © CatsDog Photography

Животните с тъмна козина могат да подведат фотоапарата ви да недоекспонира изображението, а проучвания дори показват, че черните животни, особено котките, е по-малко вероятно да бъдат осиновени поради това – наред с други причини – как изглеждат на снимките. Много по-лесно е да снимате животни с по-светли цветове на козината. Michael отбелязва, че дори ако светлината не е подходяща за животно с друг цвят козина, то все пак ще излезе добре на снимките за разлика от животните с тъмна козина. Но не се отчайвайте. „Ако имате правилната светлина върху който и да е обект, той ще изглежда страхотно“, насърчава той.

Cat добавя: „Бъдете изключително наясно къде се намира източникът на светлина. Ако е ярък източник на светлина, обърнете животното към него, за да има по-малък контраст.“

Освен това е важно да вземете предвид фона. „По-вероятно е животното с черна козина да се слее с фона, ако той е твърде тъмен“, казва Michael. „Използването на рефлектор, за да отразите светлината под брадичката им също може да бъде чудесен начин за създаване на контраст.“ Ако нямате рефлектор, не се притеснявайте. Можете лесно да пресъздадете това у дома, като направите свой собствен рефлектор с малко картон и кухненско фолио – както и други аксесоари.

Съветът на Cat за снимане на вашите домашни любимци и животни в приют може да ви помогне да уловите техния характер. „Искате хората да гледат животното и да почувстват връзка с него, независимо дали това е защото искат портрет, който да им напомня за техния домашен любимец за години напред, или защото гледат животно и си мислят: „Това куче принадлежи на нашето семейство, за да е завършен домът ни“, казва тя.

Времето, което Cat и Michael прекарват в приюта с животните, спомогна за намирането на идеални семейства. Кучето от порода дакел Eva вече е осиновено, докато немската овчарка Zeus чака да се срещне с бъдещите си стопани. Преди да дойде в приюта, Zeus е бил част от домакинство с множество животни, където е имало признаци за жестокост. Той е бил в различни развъдници, което не е идеално за немски овчарки, но се надяваме, че ще намери дом, където ще може да излиза на разходки и ще бъде много облагодетелстван. 

Следващият път, когато искате да заснемете невероятните лудории на вашия домашен любимец, експериментирайте с тези съвети. Или защо не допринесете за вашата общност, като станете доброволец в местния приют и снимате животните, за да увеличите шансовете им да бъдат осиновени? Споделете вашите снимки с #LiveForTheStory, като ги отбележите с таг @canonemea. 

Написано от Astrid Pitman

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6

  Каквото и да снимате, както и да го снимате, EOS R6 ви позволява да бъдете креативни по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни.
 • Обективи RF

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Добавете професионално предимство към вашия пълнокадров безогледален фотоапарат с 24-70 mm вариообектив, отличаващ се с широк отвор на диафрагмата и стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора.
 • Обективи за EOS R

  RF 50mm F1.2L USM

  Обектив с фиксирано фокусно разстояние 50mm f/1.2 за изключителна рязкост плюс забележителни характеристики при слаба светлина.

Свързани статии

 • ПОРТРЕТИ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

  Забавни и празнични портрети на домашни любимци

  Прости съвети, трикове и техники за впечатляващи снимки на домашни любимци тази Коледа.

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  3 фото аксесоара тип „направи си сам“

  Направете свой собствен софтбокс, прожекторна лампа за насочена светлина и мека поставка за фотоапарата си.

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за портретна фотография

  Усъвършенствайте портретните си снимки с тези ценни съвети и техники.