ФОТОГРАФИЯ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Как да заснемете успешни портрети на домашни любимци тази Коледа

Открийте как да направите разкошни снимки на вашите домашни любимци тази Коледа с тези прости съвети, трикове и техники с фотоапарат.
Canon Camera

Домашните любимци могат да бъдат толкова прекрасно сладки – много от нас често ще открият, че посягат към фотоапарата, за да заснемат техните лудории, забавно държание и странни навици. Но Коледа е идеалното време да се опитате да заснемете портрет на любимия си домашен любимец. Снимка на вашата котка, куче или хамстер, позиращи в празнично облекло, би послужила като забавно изображение за картичка, отпечатана вкъщи, или може да бъде поставена в рамка, за да направите специален подарък.

Предизвикателството е, че повечето животни са напълно незаинтересовани да ги снимат. Всъщност някои животинки ще направят всичко по силите си, за да ви разочароват и надхитрят. Така че, ще ви трябват няколко трика в ръкава, за да привлечете вниманието им. Комбинацията от умения с фотоапарата, трикове за позиране и лакомства в джоба трябва да ви даде предимство в тази битка на желанията.

1. Аранжирайте сцената

Мъж в пуловер в цвят горчица, украсяващ коледно дръвче.

Коледната елха е подходящ фон с наситени и ярки цветове за вашите празнични снимки на домашни любимци, особено когато е добре разфокусирана.

Рижава котка, надничаща под червено-бяла коледна шапка.

Реквизитът, шапките и шаловете могат да придадат цвят, да добавят атмосфера към кадъра и в този случай да дадат на снимката забавно и празнично усещане.

Коледната елха е привлекателен фон за вашите коледни портрети на домашни любимци. Тя ви осигурява както смели цветове, така и ярки светлини. Реквизит, като шапки и шалове на Дядо Коледа, също може да изглежда страхотно, стига вашият домашен любимец да иска да ги носи. В идеалния случай изберете стая с големи прозорци за вашата снимка. Естествената светлина е идеална за портрети на домашни любимци, тъй като е мека и нежно запълва сенките, докато използването на светкавица може да изплаши животното. Позиционирайте вашия домашен любимец с лице към прозореца, с коледната елха и светлините зад него.

2. Накарайте домашния си любимец да позира

Жена размахва играчка, за да привлече вниманието на рижава котка, която бива снимана в стая, украсена за Коледа.

Би ви било от помощ да имате асистент, който може да държи играчка или да застане зад вас, за да привлече погледа на животното, докато снимате.

Мъж в пуловер в цвят горчица държи купа с котешка храна над своя Canon EOS 850D.

Донесете любима играчка, купичка с храна или нещо друго, което може да привлече вниманието на животното. Лекото потупване на купата над обектива работи в нашия случай.

Кучетата обикновено малко по-лесно можете да ги накарате да позират в сравнение с котките, тъй като не е необходимо толкова много, за да ангажирате вниманието им. Бързо свиркане, вик „къде е котката“ или някакъв забавен шум обикновено ще привлекат вниманието им. Всички животни имат свои индивидуални характери, но може да се каже, че котките обикновено са по-малко склонни да угодят. Търпението е от ключово значение и може да се наложи да изчакате известно време, докато котката се отпусне. Опитайте да ги настаните в едно положение, като удобен стол или табуретка (можете дори да донесете леглото на домашния любимец). Дръжте любима играчка или купичка за храна под ръка и внимателно я потупайте над обектива, за да привлечете вниманието на котката. Ако те не могат да направят това, което искате, бъдете готови да промените подхода си – в крайна сметка, ако отстояването е част от характера им, тогава защо не заснемете това на снимката?

Рижава котка в шапка на Дядо Коледа, подпряла глава на пода.

От полза би било, ако можете да накарате домашния си любимец да застане в една поза. Ако не желае да сътрудничи, адаптирайте плановете си според настроението му.

3. Задайте експонацията си

Екранът за настройки на Canon EOS 850D.

Ако мислите, че вашият домашен любимец ще остане относително неподвижен, скоростта на затвора от около 1/200 s е идеална. Препоръчваме също да изберете широк отвор на диафрагмата и да зададете настройка „Авто“ за ISO.

Настройката за високоскоростна серия от снимки на Canon EOS 850D.

Режимът за високоскоростна серия от снимки означава, че можете да заснемете няколко бързи кадъра наведнъж – седем кадъра в секунда с EOS 850D – което подобрява шансовете ви да заснемете тези очарователни, но мимолетни изражения на домашни любимци.

Изберете настройка на експонацията, която можете да зададете и да не пипате повече, тъй като това ще ви позволи да се концентрирате върху позирането и кадрирането. Най-простият начин да направите това е да настроите фотоапарата си в режим на ръчна експонация (M).

Скоростта на затвора трябва да остане достатъчно висока, за да се улови действието. Около 1/200 s е идеално, ако животните са доста неподвижни, но ще трябва да вървите по-бързо, ако се движат много. Също така препоръчваме широк отвор на диафрагмата (тук е f/5.6), тъй като това ще отдели обекта от фона и ще създаде прекрасен ефект „боке“.

Задаването на настройка „Авто“ за ISO означава, че фотоапаратът ще се адаптира към условията – в светла стая с много светлина от прозореца ISO чувствителността трябва да варира около 800 – 1600. В тези диапазони фотоапарат, който се представя добре при слаба светлина, като Canon EOS 850D, ще ви позволи да заснемете изображения без много шум. Ако – подобно на Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM, който използваме тук – вашият обектив има стабилизатор на образа, тогава е най-добре да го включите и него.

4. Фокусирайте

AF точки върху лицето на рижавата котка в режим Live View на Canon EOS 850D.

Режимът Live View може да бъде полезен при фокусиране – докоснете екрана, за да позиционирате AF точките върху най-близкото до вас око.

Фокусирането може да бъде едно от най-големите предизвикателства в заснемането на портрети на домашни любимци, тъй като трябва да се съсредоточите точно върху очите на животно, което може да раздвижи главата си всеки момент или да се измъкне.

Поради това не всеки кадър ще бъде фокусиран, но ако имате фотоапарат, който реагира незабавно на движението на обекта, тогава можете да подобрите шансовете си. Задайте режим на фокусиране „AI следящ AF“. Това означава, че фотоапаратът ще проследява движението на обекта и ще адаптира фокуса, към неговата променяща се позиция. Прецизното фокусиране е от решаващо значение при снимане отблизо, така че може да не е достатъчно просто да фиксирате фокуса върху лицето. Вместо това опитайте да превключите към една AF точка, след което я поставете върху окото, което е разположено най-близо до фотоапарата.

5. Подобрете ефекта „боке“ на фона

Лабрадор ретривър на около метър пред коледна елха.

Кучето е разположено само на около метър от елхата и фонът изглежда доста разхвърлян.

Лабрадор ретривър, разположен по-далеч от коледна елха, така че коледните светлинки са разфокусирани.

Преместването на кучето по-далеч от елхата създава по-силен ефект „боке“ и по-привлекателен фон.

Обикновено е най-добре да използвате широк отвор на диафрагмата за портретите на домашните си любимци, тъй като това означава, че вашите снимки ще имат малка дълбочина на рязкост, а фонът ще бъде разфокусиран. За празнични кадри като този широкият отвор на диафрагмата има още едно предимство – разфокусираните светлини на коледните лампички се трансформират в красиви петна от ефект „боке“. Ефектът „боке“ ще бъде по-силен, ако можете да оставите известно разстояние между обекта и елхата, така че преместете домашния любимец възможно най-далеч от елхата. Използването на по-голямо фокусно разстояние също може да увеличи разфокусирането на фона, затова опитайте да отстъпите назад и да приближите чрез обектива.

6. Добавете „боке“ на преден план

Портрет на рижава котка, заобиколена от разфокусирани приказни светлини.

Можем да добавим ефект „боке“ на преден план към портретите на нашите домашни любимци, като окачим коледни светлини пред обектива и снимаме през пролука в тях.

Мъж, който снима рижава котка през бели коледни светлини.

Тази проста техника може да се използва и с цветни светлини или дори с коледна украса.

Наред с разфокусирането на фона можете да добавите и малко „боке“ на преден план. Опитайте да окачите коледни лампички пред обектива и намерете пролука, през която да снимате. Под правилния ъгъл това може да доведе до красиви разфокусирани светлини, които обграждат обекта ви и добавят допълнителен елемент на дълбочина към сцената.

7. Застанете ниско долу

Мъж лежи на пода в хола, за да снима рижава котка, която се разхожда пред дивана.

Изравняването с нивото на земята за снимане поставя обекта и зрителя на едно и също ниво.

Рижава котка, снимана на нивото на очите.

Това, че сте на същото ниво като обекта си, означава, че изображението ви вероятно ще има по-голямо въздействие.

Независимо дали снимате портрети на домашни любимци или приятели, заснемането на обекта на нивото на очите помага да се създаде връзка, тъй като поставя зрителя на същото ниво. Разбира се, с портрети на домашни любимци това може да означава да пълзите по пода, за да сте достатъчно ниско, но така по-добре може да се покаже гледната точка на домашния любимец.

Длъжни сте да се забавлявате много, опитвайки се да заснемете този перфектен кадър – дори ако вашият домашен любимец не винаги е готов да сътрудничи. Независимо дали опитвате да направите портрет по Коледа, или по всяко друго време на годината, това е чудесна възможност да упражнявате техниката си и да подобрите своите фотографски умения.

Написано от James Paterson

Свързани статии

  • ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

    Печат на коледна картичка

    Добавете свой стил към празнична фотосесия и отпечатайте уникални коледни картички.

  • СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

    Правете по-хубави коледни снимки от миналата година

    Фотографът Lena Petrova за това как да подобрите вашата празнична фотография.

  • ОСНОВИ

    Снимане за отпечатване

    Седем най-добри съвета за заснемане на спомени, които да се запазят в разпечатка.

  • ФОТОГРАФИЯ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

    Най-добри съвети за фотография на домашни любимци

    Правете зашеметяващи снимки на вашите домашни любимци със съвети от фотографката на домашни любимци Cat Race.