ОСНОВИ

Снимане с мисъл за отпечатване – най-добри съвети

Как да използвате своя фотоапарат на Canon за заснемане на моменти, които ще изглеждат страхотно като разпечатки.
В горска среда жена, която държи Canon EOS R100, се навежда, за да заснеме семейна снимка на две деца и мъж с жълта шапка.

Можете ли да си представите да се справите без снимки на сватби или други важни събития? Е, можете също да улавяте и запазвате ежедневните моменти от живота, като снимате и отпечатвате семейни снимки. Разпечатките правят спомените осезаеми и създават трайни напомняния за семейни забавления, спомени от ценни поводи и перфектни подаръци.

Можете да създадете първи фотоалбум, записващ ранните месеци на новородено, който всеки ще цени за години напред. Можете да направите персонализирана книга с приказки, която децата ще харесат, да създадете свои собствени поздравителни картички или да изработите семеен календар със снимки като уникален подарък за роднини и приятели.

За Vicky Baynton-Williams, съпруга ѝ Ted и децата Audrey и Rex фотографията често е семейна дейност. „Ние правим снимки наистина много често“, казва Vicky. „Правя снимки през цялото време, от снимки на децата, носещи ушанки до училище, до прегръщащи се на дивана. Опитвам се да не развалям тези вълшебни моменти, но ако мога да се промъкна и да ги снимам, тогава го правя.“ Естествено, специалните поводи изискват по-официални снимки. „Всяка година веднага щом сложим елха през декември, правим семейна коледна снимка“, разкрива Vicky. „Обличаме коледните пуловери, което е невероятно смущаващо. Но всяка година виждаме напредъка на децата и тяхното израстване“.

Тук Vicky и семейството ѝ споделят случай, когато са се осмелили да отидат в местна гора с фотоапарат, за да направят снимки, които да използват в проекти с разпечатване, които са планирали, и ние разглеждаме някои от съображенията, които трябва да вземете предвид, когато снимате за отпечатване.

В горска обстановка младо момиче държи Canon EOS R100, докато майка ѝ се навежда над рамото ѝ и ѝ говори.

В удобен за начинаещи фотоапарат, като Canon EOS R100, автоматичните режими означават, че можете да получите страхотни резултати, без да се налага да овладявате сложни настройки, което прави фотографията по-достъпна и приятна за по-младите членове на семейството.

Избиране на подходящия фотоапарат

За снимките си в гората Vicky и семейството ѝ използваха компактния безогледален Canon EOS R100. Той е лесен за използване и не е нужно да знаете много за фотографията, за да правите страхотни снимки с него, благодарение на полезните менюта с насоки. Можете да използвате специални режими за сцена, за да оптимизирате настройките си за обекта, който снимате, независимо дали е нощен портрет, пейзаж, или близък план. Функцията за творческа помощ ви помага бързо да постигнете професионално изглеждащо замъгляване на фона, да регулирате цвета и осветлението, да създадете класически ефект „сепия“ и други, без да се налага да овладявате сложни настройки. Освен това има вградени творчески филтри, които улесняват възпроизвеждането на старомодна черно-бяла снимка, кадър от фотоапарат играчка и други.

„Качеството на изображението беше много по-добро, отколкото на телефона ми“, добавя Vicky. Това не се свежда само до разделителната способност на 24,1-мегапикселовия APS-C сензор, който улавя зашеметяващи детайли. Сензорът е също по-голям от този на смартфон, което означава, че можете да постигнете по-плитка дълбочина на рязкост и да придадете на портретите си професионално кремаво замъгляване на фона.

Допълнително предимство на EOS R100 пред смартфон е, че можете да изберете който и да е обектив от широката гама от RF обективи на Canon, като всички могат да отговарят на различни ситуации на снимане и напълно да променят вида на вашите изображения. Семейство Baynton-Williams използва обектива Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, който е компактен и многофункционален вариант за ежедневни ситуации, с идеален за всичко диапазон на вариото – от заснемане на сцена от семейни разходки до красиви портрети и туристическа фотография.

IS в името му показва, че този обектив разполага с оптична стабилизация на образа, която помага да се осигурят резки резултати, когато снимате от ръка. Да разполагате с рязко изображение е изключително важно, тъй като отпечатването по същество има лек омекотяващ ефект.

На снимка, направена с Canon EOS R100, момиче, носещо ръкавици и палто, държи малка тиква пред фотоапарата, с щандове с тикви извън фокус на фона.

Въпреки че един леко облачен ден може да се стори разочароващ за семейна разходка, осветлението тогава ще бъде по-добро от ярка, силна слънчева светлина за заснемане на онези перфектни снимки с добри детайли както в тъмни, така и в светли зони. Фотоапарат като EOS R100 е способен на плитка дълбочина на рязкост за портрети с приятно замъглен фон. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/200 s, f/4,5 и ISO 100.

На снимка, направена с Canon EOS R100, две усмихнати деца се прегръщат игриво, докато седят заедно на фотьойл.

Когато правите снимки на деца, по-ефективно е да слезете на нивото на очите им. За по-официални семейни и групови снимки EOS R100 разполага със самоснимачка, както и възможност за дистанционно управление на фотоапарата от вашия смартфон с безплатното приложение Canon Camera Connect. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 45 mm, 1/500 s, f/6,3 и ISO 800.

Когато снимате енергични деца, IS също работи заедно с известния автофокус Dual Pixel CMOS на Canon, който може да разпознава хора в кадъра, и функцията за серия от снимки на EOS R100, която може да заснема серии от до 3,5 кадъра в секунда с непрекъснато автоматично фокусиране.1 Vicky установи, че това означава, че не е пропуснала онези ценни моменти.

„Хареса ни да използваме функцията за серия от снимки с EOS R100“, казва тя, „защото знаем, че ще направим снимка на някого с отворени очи и обърнат към нас, дори когато се движи“.

Когато снимате за печат, друго голямо предимство на EOS R100 пред смартфон е възможността да снима в RAW формат. RAW файловете съдържат цялата информация за изображението, уловена от сензора, което ви дава максимална гъвкавост за обработка на изображението след това, за да подчертаете неговия характер и да го подобрите. За разлика от тях, JPEG файловете се обработват във фотоапарата и повечето от данните за изображението всъщност се изхвърлят в процеса. Ако изберете, можете да имате най-доброто от двата свята: можете да изберете RAW + JPEG, за да споделяте JPEG направо от фотоапарата, и също да използвате RAW файла за печат.

Баща и син седят на дървена маса, едната ръка на сина е върху фотоапарат Canon EOS R100 на масата, като двамата гледат разпечатки, излезли от принтер Canon SELPHY.

Ако планирате да излагате снимките си у дома, можете да проявите допълнителна креативност, като съчетаете цветовете с декора си, евентуално да редактирате изображението в софтуер, като например Digital Photo Professional на Canon, за да регулирате контраста и наситеността, и като обмислите внимателно вида фотохартия, която ще постигне желаните резултати.

Две ръце отлепват фотостикер от гърба му, готови да го поставят в албум.

Canon SELPHY CP1500 ви дава възможност да отпечатвате върху различни видове хартия, включително министикери, които могат да насърчат децата да се включат в процеса.

Избор на принтер

Семейство Baynton-Williams използва компактен безжичен принтер Canon SELPHY CP1500, който създава ярки разпечатки с качество от фотолаборатория, които са устойчиви на вода, надраскване и пръстови отпечатъци и ще издържат цял живот.2 Термосублимационната технология на принтера може да произвежда разпечатки в различни размери – от разпечатки с размер на пощенска картичка до министикери, които Vicky, Audrey и Rex харесаха.

„Бяха много развълнувани от възможността да отпечатат стикер с техния лик“, казва Vicky. „Rex всъщност изпрати картичка на своя приятел, която беше снимка с неговия лик! Така че това е наистина хубава функция“.

Обширната гама принтери на Canon предлага почти неограничени възможности, от моделите PIXMA за изключителен печат на документи и снимки у дома до гамата фотопринтери Canon Zoemini с джобен формат, които не изискват мастило за печат. Научете повече за избора на принтер или изпробвайте помощника за избор на принтер на Canon за предложения въз основа на вашите нужди.

Снимка на дете, заобиколено от листа, се показва на смартфон, докато разпечатка на изображението се появява от принтер Canon SELPHY до него, с фотоапарат Canon EOS R100 на фона.

Можете да прехвърляте снимки безжично от Canon EOS R100 на смартфона си, където можете да ги редактирате и да добавяте печати, филтри и други с помощта на приложения на Canon, като приложението SELPHY Photo Layout, отваряйки безкрайни възможности за експериментиране и забавление с вашите снимки. След това можете да отпечатвате директно от смартфона си за бързи и лесни резултати.

Майка и дъщеря седят на маса, усмихват се и се смеят заедно, докато преглеждат фотоалбум.

Семейството използва разпечатки на снимки в различни творчески дейности, независимо дали е във фотоалбум, или в изделия от хартия. Освен че се създава нещо запомнящо се като краен резултат, това е чудесен начин да включите децата в даден проект.

Съвети за снимане за печат

За тази фотосесия Vicky и семейството ѝ изследваха своята креативност по нови начини, защото снимаха с мисъл за крайния резултат. Ето седем съвета за най-добри резултати при снимане за печат.

1. Осветление. Не се разочаровайте, ако слънцето не изгрее – разсеяната светлина в облачен ден е идеална за фотография. Това означава, че няма да има груби сенки, така че е по-вероятно да успеете да уловите детайли както в светлите, така и в сенчестите зони, което е важно за ярък печат. Това е и най-добрата светлина за улавяне на естествените тонове на кожата. Ако снимате на закрито, най-доброто осветление е разсеяната естествена светлина, идваща отстрани, като например прозорец извън кадъра, вместо директна светлина с висок контраст, която може да причини неприятни сенки и много тъмни области, които ще се отпечатат без забележими детайли.

2. Използване на стилове на снимката. Това са предварително зададени настройки във фотоапарата, които ви дават различна комбинация от острота, контраст, наситеност и цветови тон за различните типове изображения. За снимки на хора изпробвайте портретния стил на снимката – той умерено намалява остротата и леко увеличава яркостта, за да придаде по-мека кожа.

3. Композиция. Проявяването на творчество с различни ъгли и фонове може да доведе до някои интересни разпечатки за вашия дом и има много техники за това. Опитайте да снимате от ниско до земята за необичайна гледна точка или използвайте естествени елементи от сцената, като дървета или врати, за да рамкирате обекта. Водещите линии, като пътека, ограда или надвиснал клон, могат да помогнат за насочването на окото на зрителя през рамката към интересни точки. Включете мрежа 3x3 на фотоапарата за полезна техника, наречена правило на третините, която да ви помогне да композирате вашата сцена.

На снимка, направена с Canon EOS R100, дете се обляга на дърво под наклон на фона на гора.

За необичайни и отличителни портрети можете да снимате от нисък или висок ъгъл или да създадете композиция, като използвате интересни обекти в природата, като това наклонено дърво в гората. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 23 mm, 1/85 s, f/5 и ISO 100.

На снимка, направена с Canon EOS R100, дете стои рамкирано в отвора на кух ствол на дърво.

За ангажиращи композиции можете да се възползвате от естествени средства за рамкиране като този кух ствол на дърво. Използването на портретен сценичен режим изхвърли леко фона извън фокуса, но все пак улови интересната текстура. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 29 mm, 1/160 s, f/6,3 и ISO 640.

4. Композирайте за целта. Помислете за крайната употреба на вашата снимка, когато композирате кадъра – например, ако снимате семейна групова снимка, предназначена за календар, запитайте се дали композицията ще работи при квадратно изрязване. Ако снимате за поздравителна картичка, оставете място отгоре или отстрани на рамката, където можете да добавите текст.

5. Фонове. Погледнете отвъд обектите и помислете как фонът ги допълва. Уверете се, че не разсейва вниманието от тях, независимо дали поради разсейващи детайли, или биещи се цветове. При редактирането, ако е необходимо, можете да замъглите, обезцветите, потъмните или осветите области, за да фокусирате допълнително вниманието върху обектите, но винаги е най-лесно, ако можете да получите това, от което се нуждаете, директно във фотоапарата.

6. Помислете за цвета. Ако имате предвид конкретна обстановка за конкретен кадър, като например стена, където искате да окачите голяма снимка, помислете за цветовата схема на стаята. Пълно ли е с ярки тонове и боядисани стени? Заснемането на кадър с допълващи се цветове и настроение, подобно на това на пространството, ще гарантира хармонията, както и съчетаването на топли и студени цветови тонове. Разбира се, можете да регулирате цветовете, когато обработвате кадъра в софтуер, като например безплатния Digital Photo Professional на Canon. Освен това преобразуването на изображението в черно-бяло може да му помогне да пасне на средата, да добави усещане за непреходност към семейните портрети и да намали впечатлението за хаос в натоварените сцени.

7. Качеството е от значение. В крайна сметка, колкото по-добър е вашият кадър, толкова по-добра се очаква да бъде разпечатката. Затова използвайте всички функции, които фотоапаратът ви предлага, за да получите страхотна снимка като за начало. Резки ли са важните части на изображението? Използвайте AF проследяването на фотоапарата, за да фокусирате върху очите на вашите обекти – критичният елемент, за да получите рязкост във всеки портрет. Уверете се, че заснемането на вашето изображение е с възможно най-малко шум, с пълен тонален диапазон от най-тъмните до най-светлите тонове. Това означава да изберете правилните настройки на експонацията и възможно най-ниската стойност на ISO – и ако не можете да използвате висока скорост на затвора, за да елиминирате риска от замъгляване поради разклащане на фотоапарата, използвайте статив или подпрете фотоапарата на стабилен обект. Удобните менюта с насоки и функцията за творческа помощ на EOS R100 ще ви помогнат да получите възможно най-добрите резултати тук.

Фотоалбум лежи отворен върху дървен плот, с няколко отделни разпечатки и принтер Canon SELPHY.

За Vicky запазването на ценните моменти станало по-трогателно, откакто тя и Ted загубили родителите си. „Мисля, че е изключително важно да правите снимки за спомен“, казва тя. „И просто да не забравяме да снимаме всички членове на семейството, наистина, защото сме тук само за определено време“.

Независимо дали планирате да украсите дома си с лични изображения, да създадете уникални подаръци за семейството и приятелите си, или да правите лексикони и изделия от хартия, за да забавлявате децата, отпечатването на снимките ви добавя допълнително измерение към тях.

За Vicky, Ted, Audrey и Rex правенето на фотоалбуми е занимание, на което семейството може да се наслаждава като група, а също така им помага да преживеят повторно спомените, създадени заедно. „Децата обичат да си припомнят тези моменти, така че е много хубаво, ако можете да го правите за кратки времеви отрязъци“, обяснява Vicky. „Ако ги отпечатате всичките и ги залепите в книга, тя се превръща в спомен за тази конкретна година или сезон“.

Написано от Lorna Dockerill и Alex Summersby

  1. Макс. снимане в серия прибл. 6,5 кадъра/сек с електронен затвор с 1-ва преграда при използване на AF при единичен кадър. Скоростта се поддържа за 97 JPEG (всички размери), по-малко, ако снимате RAW, C-RAW, RAW + JPEG или C-RAW + JPEG. Използване на Серво AF, макс. прибл. 3,5 кадъра/сек
  2. Благодарение на специалното защитно покритие снимките ви ще издържат до 100 години, когато се съхраняват в албум. Въз основа на ускорено тестване, като се приема температура от 23°C/73,4°F и влажност 50%.

Свързани продукти

Свързани статии