Canon lens selector compatibility hero

Съвместимост на обективи

Има три различни типа обективи за фотоапарати със сменяеми обективи на Canon – те включват EF, EF-S и EF-M. Когато трябва да изберете своя обектив, трябва да сте сигурни, че избирате обектив, който ще работи с вашия фотоапарат.

Съвместим ли е?

Най-лесният начин да разберете с кои обективи е съвместим вашият фотоапарат е да проверите маркировките на гнездото за обектив отпред на фотоапарата.

Canon 5DS compatibility

Просто свалете обектива от фотоапарата, като натиснете бутона за освобождаване на обектива, и завъртете обектива обратно на часовниковата стрелка.

Ако виждате червено кръгче в близост до гнездото за обектива, вашият фотоапарат е съвместим с обективи EF.

Ако виждате червено кръгче и бяло квадратче, той е съвместим също и с обективи EF-S.

Canon 80D compatibility

Ако виждате бяло кръгче, той е съвместим само с обективи EF-M.

Canon M3 compatibility

Кои са всички налични видове обективи?

EF

Оригиналната система от фотоапарати EOS е въведена през 1987 г. В основата на системата е гнездото за обективи EF, свързващо обективите към тялото на фотоапарата напълно електронно за първи път. Наред с чисто механичната връзка между тези два компонента цялата комуникация е електронна, което позволява пренос на прецизни данни в реално време. Canon първи създава мотор, който задвижва фокуса във всеки обектив, вместо да използва мотор, вграден в тялото на фотоапарата. Дори с непрекъснатото усъвършенстване и еволюция на системите за фокусиране, технологиите за стабилизиране на образа, специалните елементи на обектива и защитата от атмосферни влияния оригиналната конструкция на гнездото EF остава непроменена. Всички EF обективи са съвместими с всеки произведен някога EOS фотоапарат, включително с новата серия EOS M чрез използване на адаптер "EF към EOS M".

EF 24-70 lens compatibility

EF-S

Обективите EF–S са специално предназначени за моделите EOS DSLR с по-малък размер на заснемащия сензор, осигурявайки обективи, които са леки, гъвкави и преносими. С гамата EF–S инженерите на Canon се възползват от размера на сензора APS–C за създаване на обективи, които не са само по-леки и по-малки, но също така предлагат на фотографите избор от много по-широки ъгли. Собствениците на фотоапарати с гнездо EF–S имат достъп до широк набор от леки обективи от 16 mm до 400 mm (еквивалент на 35 mm кадър).

EF-S 18-135 lens compatibility

EF-M

Обективите с гнездо EF-M са въведени на пазара с оригиналната гама фотоапарати EOS M през 2012 г. Още по-компактни в сравнение с гамата EF и EF-S, те са предназначени за използване с фотоапарати EOS M. Предлагащи диапазон на вариото от изключително широк ъгъл до телеувеличение и макро, те са достатъчно компактни, за да можете да ги вземете навсякъде, и са идеални за тези, които търсят по-креативен подход към всекидневната фотография.

EF-M 15-45 lens compatibility
Canon browse by lens type

Преглед по тип обектив

ТЪРСЕНЕ