Съвместимост на обективи

Жена, която поставя RF обектив на фотоапарат от системата R.

Гнезда за обективи на Canon

Най-лесният начин да разберете с кои обективи е съвместим вашият фотоапарат е да проверите маркировките на гнездото за обектив отпред на фотоапарата EOS. Просто свалете обектива от фотоапарата, като натиснете бутона за освобождаване на обектива, и завъртете обектива обратно на часовниковата стрелка. Фотоапаратите Canon предлагат четири вида гнезда за обектив.

 • Снимка на фотоапарат EOS R с близък план на червената линия в центъра горе на гнездото.

  RF и RF-S

  Ако виждате червена линия като маркер на гнездото за обектива, вашият фотоапарат е безогледален от системата R и е напълно съвместим с обективи RF и RF-S. Обективите EF, EF-S, TS-E и MP-E могат да се използват и с всеки един от адаптерите EF-EOS R.

 • Снимка на фотоапарат EOS 6D Mark II с близък план на червеното кръгче в центъра горе на гнездото.

  EF

  Ако виждате само червен кръг като маркер на гнездото за обектива, фотоапаратът ви е пълнокадров DSLR и е съвместим с EF и специализираните обективи TS-E и MP-E.

 • Снимка на фотоапарат EOS 200D с близък план на червения кръг в центъра горе на гнездото и бял квадрат горе вдясно на гнездото.

  EF-S

  Ако виждате червен кръг и бял квадрат като маркери на гнездото за обектива, вашият фотоапарат е APS-C DSLR и е съвместим с обективи EF-S, EF, TS-E и MP-E.

 • Снимка на фотоапарат EOS M50 с близък план на бялото кръгче горе вляво на гнездото.

  EF-M

  Ако виждате бял кръг като маркер на гнездото за обектива, фотоапаратът е безогледален APS-C от серията EOS M и е напълно съвместим с обективи EF-M. Обективите EF, EF-S, TS-E и MP-E могат да се използват и с EF-EOS M адаптер.

 • Таблица за съвместимост на обективи на Canon

  Има пет различни типа обективи за фотоапарати със сменяеми обективи на Canon – те включват RF, RF-S, EF, EF-S и EF-M. Когато трябва да изберете своя обектив, трябва да сте сигурни, че избирате обектив, който ще работи с вашия фотоапарат.

  Обектив/фотоапарат

  Система EOS APS-C R

  Пълнокадрови EOS от системата R

  EOS APS-C DSLR

  Пълнокадрови EOS DSLR

  Серия EOS M

  RF


  Напълно съвместим1


  Напълно съвместими


  Несъвместим


  Несъвместим


  Несъвместим

  RF-S


  Напълно съвместим1


  Съвместим1 2


  Несъвместим


  Несъвместим


  Несъвместим

  EF, TS-E, MP-E


  Съвместим с адаптер EF-EOS R1


  Съвместим с адаптер EF-EOS R


  Напълно съвместим1


  Напълно съвместими


  Съвместим с адаптер EF-EOS M1

  EF-S


  Съвместим с адаптер EF-EOS R1


  Съвместим с адаптер EF-EOS R адаптер1 2


  Напълно съвместим1


  Несъвместим


  Съвместим с адаптер EF-EOS M1

  EF-M


  Несъвместим


  Несъвместим


  Несъвместим


  Несъвместим


  Напълно съвместим1

  1. Комбинацията от обектив и фотоапарат ще има коефициент на изрязване 1.6.
  2. Използването на специализирани APS-C обективи на пълнокадрови фотоапарати EOS R може да има допълнителни ограничения – за повече подробности вижте ръководството за потребителя на вашия фотоапарат.

  Адаптери за обективи Canon

  Адаптерите за обективи Canon предлагат пълна съвместимост с обективите EF, EF-S, TS-E и MP-E на Canon, осигурявайки на собствениците на фотоапарати Canon от системата EOS R и от серията EOS M пълна интеграция със съществуващите им обективи.*

 • Монтажен адаптер за обектив EF-EOS R, показан от страничен ъгъл.

  Адаптер EF-EOS R

  Стандартният монтажен адаптер EF-EOS R позволява използването на обективи EF, EF-S, TS-E и MP-E с фотоапарати със система EOS R.

 • Адаптер с пръстен за управление EF-EOS R, показан от страничен ъгъл.

  Адаптер с пръстен за управление EF-EOS R

  Адаптерът с пръстен за управление EF-EOS R предлага същото конвертиране на гнездото на обектива като адаптера EF-EOS R, но също така добавя пръстен за управление на обектива.

 • Адаптерът с drop-in филтри EF-EOS R, показан от страничен ъгъл.

  Адаптер с drop-in филтри EF-EOS R

  Адаптерът с drop-in филтри EF-EOS R предлага функционалността на адаптера EF-EOS R плюс възможността за използване на drop-in филтри.

 • Монтажен адаптер за обектив EF-EOS M, показан от страничен ъгъл.

  Адаптер EF-EOS M

  Монтирайте всеки обектив от широката гама обективи EF, EF-S, TS-E и MP-E на Canon към фотоапарата от серия EOS M, като използвате този малък и лек адаптер EF-M.

 • Кои са всички налични видове обективи?

  Разгледайте обширната гама сменяеми обективи за DSLR и безогледални фотоапарати EOS на Canon.

  RF и RF-S

  Създадени за фотоапарати от системата R, RF обективите предлагат по-високо качество, скорост и функционалност благодарение на изключителната оптична технология и конструкция. Уникалната 12-изводна връзка на системата EOS R радикално подобрява комуникацията между обектива и фотоапарата, правейки я по-бърза, отколкото е било възможно преди. Гнездото за RF обективи е широко 54 mm с късо разстояние от гнездото до сензора. Конструкцията позволява обективите да са разположени по-близо до сензора, улеснявайки създаването на оптика, която пропуска повече светлина, с ненадмината производителност. RF обективите са с подобрени възможности за запис на видео плюс полезни щрихи, като например пръстен за управление и по-компактен размер.

  Обектив RF100mm F2.8 L MACRO IS USM, поставен на дървена маса, върху който е кацнала пеперуда.

  EF, TS-E, MP-E

  Оригиналната система от фотоапарати EOS е въведена през 1987 г. В основата на системата е гнездото за обективи Canon EF, свързващо обективите към тялото на фотоапарата напълно електронно за първи път. Наред с чисто механичната връзка между тези два компонента цялата комуникация е електронна, което позволява пренос на прецизни данни в реално време. Canon първи създава мотор, който задвижва фокуса във всеки обектив, вместо да използва мотор, вграден в тялото на фотоапарата. Дори с непрекъснатото усъвършенстване и еволюция на системите за фокусиране, технологиите за стабилизиране на образа, специалните елементи на обектива и защитата от атмосферни влияния оригиналната конструкция на гнездото EF остава непроменена. Специализираните обективи TS-E и MP-E са предназначени за гнездо EF. Всички обективи с гнездо EF са съвместими с всеки EOS фотоапарат, произвеждан някога, включително от новата система EOS R и серията EOS M, когато се използват с подходящия адаптер за обектив.

  Обектив EF 24-105mm f4L IS II USM на Canon, поставен в снега, на фона на синьото небе.

  EF-S

  Обективите EF–S са специално предназначени за моделите EOS DSLR с по-малък размер на заснемащия сензор, осигурявайки обективи, които са леки, гъвкави и преносими. С гамата EF–S инженерите на Canon се възползват от размера на сензора APS–C за създаване на обективи, които не са само по-леки и по-малки, но също така предлагат на фотографите избор от много по-широки ъгли. Леките EF–S обективи са налични в широка гама фокусни разстояния от 10 mm до 250 mm (16 mm до 400 mm, като се вземе предвид коефициента на изрязване 1.6).

  Човек, заснемащ макро снимка с фотоапарат Canon и обектив EF-S 35MM F2.8 IS STM MACRO с включена светкавица Macro Lite.

  EF-M

  Обективите с гнездо EF-M са въведени на пазара с оригиналната гама фотоапарати EOS M през 2012 г. Още по-компактни в сравнение с гамата EF и EF-S, те са предназначени за използване с фотоапарати от серията EOS M. Предлагащи диапазон на вариото от изключително широк ъгъл до телеувеличение и макро, те са достатъчно компактни, за да можете да ги вземете навсякъде, и са идеални за тези, които търсят по-креативен подход към всекидневната фотография. Компактните EF–M обективи се предлагат с фокусни разстояния от 11 mm до 200 mm (17,6 mm до 320 mm, като се вземе предвид коефициента на изрязване 1.6).

  Ръка, която държи обектив EF-M 32MM F1.4 STM на улицата, показващ същата тази улица обърната наопаки през обектива.

  Преглед по тип обектив

  Изолирайте вашия спортист отдалеч. Побирайте пейзажи и улични сцени в широкоъгълен кадър. Разкрийте изключително много детайли в макро снимки на дива природа. Имаме гама от обективи, с които да издигнете всеки вид фотография на следващо ниво и да вдъхнете живот на вашата история.
  ПОТЪРСЕТЕ СЕГА
  Гама RF обективи с черен фон.