ВЛОГОВЕ

Това е свят на широки картини: пътешестващият влогър Chloe Gunning тества Canon RF 16mm F2.8 STM

Разберете какво прави ултраширокоъгълния RF обектив на достъпна цена идеален за влогове на пътешествия на градска екскурзия с Wanderlust Chloe.
Canon Camera

Chloe Gunning е един от най-добрите влогъри на пътешествия в Обединеното кралство. Тя е работила в музикалната индустрия, за независима радиостанция и зад кулисите на телевизионно шоу за таланти, но през 2014 г. решава, че е време за промяна. Оттогава тя изследва света с фотоапарата си и снима блогове и влогове под името Wanderlust Chloe, като споделя истории, съвети и изображения от цял свят.

Досега Chloe е използва Canon EOS M50 (сега вече предшественик на Canon EOS M50 Mark II). „Винаги ми е харесвало да го използвам за влоговете ми, когато пътувам“, казва тя. „Това е един страхотен малък и универсален фотоапарат, който предлага страхотно качество и е лесен за използване. Това, което ми харесва най-много е, че е удобен за пътешествия – освен това има подвижен екран, перфектен за влогове и селфита.“

Преди да заснеме своя пътеводител на английския град Бристъл обаче, Chloe разучава системата EOS R на Canon. Проектирана за творци, които винаги търсят нови начини да покажат съдържанието си, системата R дава достъп на влогърите и инфлуенсърите до разширяваща се гама от висококачествени RF обективи, включително най-новото допълнение към семейството RF обективи на Canon, а именно Canon RF 16mm F2.8 STM. С възможност за заснемане на широка перспектива и с голям максимален отвор на диафрагмата f/2.8 новият ултраширокоъгълен RF обектив отключва множество творчески възможности.

Chloe заснема своя градски влог с пълнокадровия Canon EOS R6, но Canon RF 16mm F2.8 STM, който тежи само 165 g, също би бил идеален компактен партньор за фотоапарати от системата EOS R от базов клас, като например малкия и лек Canon EOS RP.

Ултраширок изглед

Има много предимства при използването на Canon RF 16mm F2.8 STM за снимане на влогове. Като за начало – ултраширокият му изглед улеснява заснемането на заобикалящата ви среда, докато снимате селфита. „Много ми харесва да снимам с ултраширокоъгълен обектив влоговете си, защото мога да уловя много широка сцена в една снимка“, казва Chloe. „Мога да разкажа страхотна визуална история, от която зрителите могат да видят мястото, на което съм, докато им разказвам за него.

„Беше идеален за снимките по време на разходката с лодка в Бристъл“, обяснява тя. „Имаше няколко момента, в които седях на ръба на лодката и се снимах как гледам наоколо и говоря. Ултраширокоъгълният обектив успя да улови толкова много от обкръжението ми, включително цветните редици от къщи, музейният кораб SS Great Britain и другите плавателни съдове, които минаваха покрай нас.“

Млада жена стояща на ръба на лодка, държаща Canon EOS R6, монтиран на ръкохватка-статив, като на заден план се виждат река и ред къщи.

Chloe харесва възможността да побира толкова много от сцената в кадрите си. „Мисля, че по този начин кадрите са по-завладяващи за тези, които ги гледат, сякаш самите те могат да си се представят в тези кадри“, казва тя.

Този широк изглед също така върши работа, когато снимате в сравнително тесни пространства, като например когато правите влог от спалнята или кухнята, и не можете физически да се отдръпнете, за да придадете широчина на сцената. Широкоъгълният обектив, като Canon RF 16mm F2.8 STM, ще заснеме възможно най-голяма част от сцената.

Широкоъгълният обектив често е първият избор за пейзажна фотография – нещо, което Chloe изпробва при заснемането на панорамните гледки на Бристъл. „Беше страхотно, когато снимах от Обсерваторията на Клифтън и около Clifton Suspension Bridge“, казва тя. „Успях да направя снимки, така че да покажа целия мост, Avon Gorge и градския пейзаж в един кадър. Това е внушителен изглед и е наистина впечатляващо, че един обектив може да заснеме такава сцена!“

Удобни за пътуване размери

Снимка „през рамо“ на млада жена, която преминава през покрит пазар, снимайки се с фотоапарат Canon EOS R6.

Със своя подвижен сензорен екран, пълнокадров сензор, 4K/60p видео, водещ в класа стабилизатор на образа и компактни размери Canon EOS R6 е удобен за пътешествия и заснемане на влогове фотоапарат, който може да заснема видео и снимки от световна класа. „Използвах ръкохватката-статив Canon HG-100TBR и външен стереомикрофон DM E-100, за да създам лесна за използване конфигурация за заснемане на влог при разходка из града“, казва Chloe. „Като цяло запазих много от автоматичните настройки на фотоапарата.“

Млада жена, седнала на маса, усмихната и държаща рап със зеленчуци до фотоапарата си, който е поставен на масата, монтиран към ръкохватка-статив Canon HG-100TBR, сгъната под формата на мини статив.

Ръкохватката-статив Canon HG-100TBR служи по два начина – като ергономична ръкохватка за една ръка с вградени бутони за управление на фотоапарата и като статив, който осигурява опора, когато се нуждаете от двете си ръце. Тя също така разполага със сгъваема скоба за прикрепяне на външен микрофон, като стереомикрофона Canon DM-E100.

За снимките в Бристъл Chloe оборудвала своя EOS R6 с ръкохватка-статив на Canon HG-100TBR, която улеснява заснемането с една ръка и също така се сгъва, за да осигури стабилна опора на мини статив.

Canon RF 16mm F2.8 STM е оборудван с технология за автоматично фокусиране с почти безшумен стъпков мотор (STM), което го прави отличен избор, когато искате да записвате пиеси с фотоапарата или да улавяте околните звуци. За възможно най-доброто качество на аудиозаписа Chloe монтира компактния стереомикрофон Canon DM-E100 към чехълчето на фотоапарата. Този микрофон се свързва към 3,5-милиметровия аудио конектор на фотоапарата и, ако е необходимо, може да бъде прикачен към ръкохватката за статив HG-100TBR, която разполага със специална скоба за микрофон, за да остави чехълчето на фотоапарата свободно за други аксесоари.

Дори и с пълнокадровия EOS R6, Chloe установява, че конфигурацията с лекия Canon RF 16mm F2.8 STM е много лесна за боравене. „Бях удовлетворена да видя много функции за настройка, подобни на тези на моя EOS M50“, добавя тя. „Беше лесно да се намерят правилните настройки в менютата, тъй като те бяха подредени по подобен начин.“

По отношение на характеристиките Chloe казва, че EOS R6 е „добра крачка напред от това, което е била използвала досега.“ Всички фотоапарати на Canon със система EOS R се възползват от широкото RF гнездо, което позволява по-бърза комуникация между фотоапарата и обектива, намалява ефекта от заклащането на фотоапарата и предлага повече творчески възможности. RF обективите от следващо поколение също осигуряват подобрени характеристики при слаба светлина и усъвършенствани възможности за автоматично фокусиране, което означава, че е възможно да се заснемат зашеметяващи кадри на всякакви места и по всяко време на деня и нощта.

Бърз и гъвкав

Млада жена, стояща пред градски пейзаж, която се снима с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM.

„Основно използвах две настройки: снимах с 30 fps и с 60 fps, като и двете бяха в 4K“, обяснява Chloe. „Исках всички допълнителни кадри да внушават усещане за кинофилм, така че с 60 fps знаех, че мога да забавя клиповете, за да им придам наистина красив ефект.“

млада жена, стояща пред широк изглед на дълбока клисура, през която минава висящ мост.

Chloe се e възползвала напълно от широкоъгълната перспектива на обектива Canon RF 16mm F2.8 STM, за да заснеме впечатляващи панорамни снимки, като тази на известния Clifton Suspension Bridge и Avon Gorge. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM.

Chloe заснема комбинация от кадри с фотоапарата, както и допълнителни кадри, за да разкаже историята на деня. „Бристъл е страхотен град за снимки като тези, тъй като има голямо разнообразие от места, включително крайбрежната ивица, разнообразието от улично изкуство, оживени пазари, места за хранене и разбира се прочутите гледки от дефилето около Клифтън. Исках да създам влог, който да бъде страхотен пътеводител за всеки, който посещава града за първи път.“

Някои от сцените, които Chloe е снимала, са били сравнително тъмни, но големият максимален отвор на диафрагмата на Canon RF 16mm F2.8 STM, съчетан с превъзходните характеристики при ниска осветеност на EOS R6, ѝ е дал повече възможности в този случай. „Възможността да снимам при f/2.8 означава, че видеозаписите са по-ярки, по-ясни и с по-малко шум. Също така помогна при някои от снимките, които заснех през деня. Ако снимката е с по-ниски нива на зърнистост, това означава, че след това обработката ѝ ще бъде по-лесна.“

Млада жена насочва фотоапарат Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM към растение в магазин.

За да създаде изчистени композиции сред оживените пазари и магазини в Бристол, Chloe често избира да фокусира детайлите. Способността на обектива Canon RF 16mm F2.8 STM да фокусира до 13 cm ѝ дава много повече творчески възможности.

Млада жена, снимана отзад, насочва фотоапарат Canon EOS R6 към щанд със салати, пълен с купи с цветни салати.

Късият и ценово достъпен обектив Canon RF 16mm F2.8 STM осигурява изключително качество с широко зрително поле.

RF 16mm F2.8 STM също фокусира до разстояние 13 cm – характеристика, която може да добави гъвкавост към заснемането на влог. „Въпреки че обективът е суперширокоъгълен, ми харесва това колко близо може да фокусира“, разказва ентусиазирано Chloe. „Беше удобен, когато снимах на пазара на St Nicholas в Бристъл, тъй като исках да направя снимки от близък план на някои от предлаганите храни. С този обектив успях да уловя детайлите, като например текстурата и ярките цветове на салатата от моркови. Също така беше страхотно, че мога бързо да превключвам фокуса от преден към заден план, без да се губи качество.“

Качеството на изображението, разбира се, е от първостепенно значение. Това е нещо, което ще открои видеозаписите и снимките ви в сравнение с морето от снимки, заснети с мобилен телефон. Със своите девет оптични елемента, включително асферичен елемент за ясни и контрастни изображения, Canon RF 16mm F2.8 STM вдъхва живот на пейзажите и местата, независимо дали снимате оживените улици на Бристъл, или впечатляващите плажове на Сардиния. Комбинирайте го с Canon EOS R6 или EOS RP и ще имате перфектния комплект, с който да започнете своето пътуване в света на висококачествените влогове за пътешествия.



Автор на текста Маркъс Хокинс

Свързани продукти

Свързани статии

  • ВЛОГОВЕ

    Създаване на съдържание с EOS R50

    Издигнете социалните си канали до ново ниво с EOS R50.

  • ВЛОГОВЕ

    Как да станете влогър

    Започнете да създавате качествени влогове с нашите съвети за влогове за начинаещи.

  • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

    Предизвикателство с обектив за улична фотография

    Защо Canon RF 28mm F2.8 STM е важен за комплекта на уличните фотографи.

  • ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

    10 съвета за туристическа фотография

    Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за невероятни снимки при пътуване.