ВЛОГОВЕ

Как се прави влог: печеливши съвети за влогове

Създаването на влог е забавно и удовлетворяващо – просто следвайте нашите съвети за влогове и научете как да заснемете красиви кадри, които да се харесат на зрителите.
Canon Camera
Намерили сте своето подходящо красиво място и интересна история, които публикувате във влог. Можете да имате всички елементи за перфектния влог, но знаете ли какъв фотографски комплект да изберете и как да запишете видеото си, за да се хареса на аудиторията?

В тази статия „Как се прави влог“ разкриваме седем съвета за начинаещи и за влогъри, които искат да подобрят качеството на своите видеозаписи. Разберете как можете да заснемете качествени кадри, които да накарат зрителите ви да се връщат за още, как да получите стабилни (без заклащане) и резки кадри, значението на творческото композиране на снимката и това, което ви е необходимо, за да запишете ясен и чист звук. Какъвто и да е вашият фотоапарат за влогове, независимо дали снимате с Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, или Canon EOS M6 Mark II, ето какво трябва да имате предвид, когато създавате първите си влогове.

1. Когато избирате фотографски комплект, намерете оптималния баланс между размера на фотоапарата и размера на сензора

Мъж в палто, който поставя PowerShot G7 X Mark III в джоба си.

Независимо какъв е избраният от вас фотоапарат, следвайте седемте най-добри съвета в тази статия и открийте как можете да навлезете в света на влоговете.

Фотоапарат с по-голям сензор ще ви даде по-добро качество на изображението, но когато записвате влогове, е важно да изберете правилния баланс между размера на сензора и общия размер на фотоапарата. Например фотоапарат от серия PowerShot G с вграден обектив, като Canon PowerShot G7 X Mark III, е суперкомпактен и лесно преносим фотоапарат за влогове. От друга страна безогледалният или DSLR фотоапарат със сменяеми обективи ще ви предостави голямо разнообразие от обективи.

Ако притежавате както малък, така и голям фотоапарат, те ще ви вършат работа при снимане за различни цели, а и ще ви осигурят допълнителни ъгли за снимане във вашите влогове.

2. Използвайте широкоъгълен обектив

Много влогъри използват широкоъгълни обективи, защото могат да се използват в тесни пространства, като например спалня или кухня, за да обхванат колкото е възможно по-голяма част от сцената. 24 mm обектив е добър за тази цел, но ултраширокоъгълен обектив е дори още по-добър. Така че, ако снимате с фотоапарат с APS-C сензор, като например Canon EOS M6 Mark II или Canon EOS M50 Mark II, комбинирането му с ултраширокоъгълен вариообектив, като Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, означава, че можете да уловите повече в кадъра. За потребителите на DSLR фотоапарати или тези, които използват адаптер за обективи Canon EF-EOS M с безогледален фотоапарат, обективът Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM предлага подобни възможности.

Който и обектив да решите да използвате, завъртете екрана на фотоапарата в посоката на обектива, което ще ви помогне да се позиционирате правилно в кадъра, за да улесните селфитата и снимането от нисък ъгъл. Много фотоапарати, като например Canon PowerShot G7 X Mark III, могат също така да бъдат свързани чрез Bluetooth към приложението Canon Camera Connect на вашето смарт устройство, за да записвате или да снимате дистанционно.

3. Изберете разделителна способност и кадрова честота

Екранът за настройки на фотоапарат Canon EOS M50 Mark II със закрепен микрофон.

Възможността за запис в 4K вече не е ограничена до професионалните фотоапарати. Започва да се появява в малки, но многофункционални фотоапарати, като например Canon EOS M50 Mark II.

Търсенето на видеоматериали се увеличава, а с него и очакванията за качество. Колкото и творческо да е съдържанието ви, ако в записа липсват детайли, това си струва да се подобри. Потърсете фотоапарат с Full HD или 4K видео – Full HD е добър стандарт, но 4K ще ви осигури повече детайлност, което ви позволява да изрязвате и стабилизирате кадрите си, без да правите компромис с качеството. Снимането в 4K не означава, че трябва да публикувате в 4K, но не забравяйте, че 4K записите ще отнемат повече време за редактиране и прехвърляне.

Най-важното нещо, което трябва да се обмисли, е каква кадрова честота ще отговаря на вашия обект. 60 кадъра в секунда (fps) е най-добра за влогове с динамични сцени и ще ви даде възможност да използвате ефекти със забавено движение. 30 fps или 25 fps са добри за всичко останало. За още по-детайлно видео със забавено движение Canon EOS M6 Mark II и Canon PowerShot G7 X Mark III предлагат висока кадрова честота до 120 fps, когато снимате във Full HD.

4. Поддържайте видеото стабилно и фокусирано

Човек, който върви по горски път, снимащ с PowerShot G7 X Mark III.

За да записвате влоговете гладко и безпроблемно, пробвайте с ръкохватка-статив, като Canon HG-100TBR.

Жена, държаща ръкохватка-статив с прикрепен фотоапарат PowerShot G7 X Mark III със завъртян нагоре екран.

Можете също така да монтирате своя фотоапарат за влогове на статив, ако искате да запазите композицията без промяна. Ако имате фотоапарат за влогове с подвижен екран, като PowerShot G7 X Mark III, ще можете да виждате какво записвате.

Компактните размери и ниското тегло на фотоапарати за влогове на Canon, като Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II и Canon EOS M6 Mark II, ги правят идеални за запис на движение. Зашеметяващият влог би трябвало да отведе публиката на пътешествие с вас – независимо дали става дума за градски калдъръмени улици, или за реакцията ви при разопаковането на последната ви покупка – а движението може да бъде от ключово значение за това. Вместо да има трептящи и разсейващи кадри, се уверете, че вашите записи са гладки, така че зрителите да могат да се съсредоточат върху вълнуващото място или интересната ви история.

За да правите винаги стабилни снимки, придържайте фотоапарата отдолу с дланта на ръката си и го дръжте отстрани. Ако се нуждаете от повече стабилност, допълнителната ръкохватка, която се монтира към тялото на фотоапарата и осигурява по-добър захват, може да бъде полезно допълнение. Добрите технологии също помагат много: за ясно и стабилно видео използвайте фотоапарат със стабилизатор на образа или обектив с оптичен стабилизатор на образа, който прави кадрите по-ясни и по-лесни за гледане, като например Canon PowerShot G7 X Mark III. Динамичният стабилизатор на образа (IS) по 5 оси на фотоапарата е проектиран да компенсира заклащането на фотоапарата дори когато бягате, панорамирате или снимате при пълно увеличение.

Като влогър лицето ви е това, което хората ще виждат, така че запазването му на фокус е от изключително значение. Технологията за разпознаване на лица и разпознаване на очи на Canon може автоматично да следи лицето ви и да го поддържа на фокус.

5. Панорамирайте с цел

Мъж, който държи Canon EOS M6 Mark II пред окото си.

Също така някои фотоапарати, като например Canon PowerShot G7 X Mark III и Canon EOS M6 Mark II, са оборудвани с електронен хоризонт, който ви помага лесно да поддържате хоризонтално ниво.

Хоризонталното движение на фотоапарата по време на снимане (т. нар. „панорамиране”) ще позволи на аудиторията ви да вижда през вашите очи – да бъдат там с вас, докато гледате към необятния залив или хоризонта, изпълнен с привличащи погледа сгради. Прекомерното панорамиране може да бъде дезориентиращо, но когато е направено с ясна цел, то може да добави интерес и да задвижи разказа.

Използвайте панорамирането пестеливо, без да бързате, и дръжте фотоапарата хоризонтално. Ако нямате статив, поставете фотоапарата на нещо стабилно, като например ръба на пейка или маса, дръжте фотоапарата на едно и също място и го премествайте равномерно настрани.

6. Свържете външен микрофон за по-добро качество на звука

Човек, който държи обектив в едната си ръка и фотоапарат Canon EOS M50 Mark II със закрепен микрофон.

Подобрете качеството на видеото, като използвате специален външен микрофон, като например Canon DM-E100.

Повечето фотоапарати, които снимат видео, предлагат приемливо качество на звука, но ако отличният звук е важен за вашия влог, помислете за свързване на външен микрофон. Външният микрофон е особено полезен, когато записвате на открито, защото вграденият микрофон на фотоапарата вероятно ще записва дразнещ фонов шум, като например от вятъра. Ако използвате външен микрофон, ще можете просто да го преместите, за да предотвратите това. Ако искате да използвате външен микрофон, потърсете фотоапарат с вход за външен микрофон, като например Canon EOS M50 Mark II или Canon PowerShot G7 X Mark III.

7. Използвайте Wi-Fi за споделяне

Много фотоапарати на пазара днес, включително Canon EOS M50 Mark II и Canon EOS M6 Mark II, осигуряват вградена Wi-Fi и Bluetooth свързаност, което ви дава възможност да споделяте и прехвърляте снимки и видео безжично, където и да сте по света. Фотоапарати, като например Canon PowerShot G7 X Mark II (вече предшественик на Canon PowerShot G7 X Mark III), дори разполагат с бутон за Wi-Fi, което прави прехвърлянето и споделянето на снимки по-лесни от всякога.

Canon PowerShot G7 X Mark III използва технологиите Bluetooth и Wi-Fi за непрекъсната връзка с вашето смарт устройство – освен това можете да се свържете чрез Wi-Fi към вашето смарт устройство или мрежа с достъп до интернет, за да предавате поточно в реално време в канала си в YouTube1.Написано от Natalie Denton
  1. Услугата за поточно предаване на видео в реално време на този продукт поддържа само YouTube. За да използвате услугата за поточно предаване на видео в реално време, е необходима регистрация в image.canon.

    В съответствие с „Ограниченията за поточно предаване в реално време“ на YouTube, потребителите трябва да имат минимум 1000 абонати за канала, за да могат да предават поточно в реално време от мобилно устройство. Това ограничение също така се прилага за услугата за поточно предаване в реално време на YouTube, налична чрез Canon PowerShot G7 X Mark III

    За актуална информация относно ограниченията, моля, посетете центъра за помощ на Google

    Услугата за поточно предаване на видео в реално време в YouTube може да се промени, да спре или да се прекрати без предизвестие.

    Моля, имайте предвид, че Canon не носи отговорност за услуги, предоставени от трети страни, включително поточно предаване на видео в реално време в YouTube.

Свързани продукти

Свързани статии