ВЛОГОВЕ

Напътствия за влогове: осем съвета за начинаещи

Започването на влог е забавно, удовлетворяващо и по-лесно от всякога – особено ако следвате нашите експертни съвети за създаване на по-качествени и по-ефективни влогове.
Жена държи фотоапарат на статив на една ръка разстояние, който е насочен към нея, а извън фокус на заден план се намира тераса от многоцветни сгради на брега на реката.

Намерили сте своята ниша, красиво място и интересна история. Може да си мислите, че това е рецептата за перфектния влог, но знаете ли какъв фотографски комплект да изберете и как да заснемете видеото си с достатъчно висок стандарт, за да се хареса на аудиторията?

В това ръководство за влогове ви разкриваме осем съвета, които могат да помогнат както на начинаещи, така и на опитни влогъри да подобрят своите влогове. Разберете как можете да заснемете качествени кадри, които да накарат зрителите ви да се връщат за още, как да получите стабилни (без заклащане) и резки кадри, значението на творческото композиране на снимката и това, което ви е необходимо, за да запишете ясен и чист звук. Какъвто и да е вашият фотоапарат за влогове, независимо дали снимате на Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS R10 или Canon EOS R6, ето какво трябва да имате предвид, когато създавате първите си влогове.

1. Когато избирате фотографски комплект, намерете оптималния баланс между размера на фотоапарата и размера на сензора

Разделено изображение, показващо Canon EOS R6 на голям, покрит с мъх камък и Canon EOS R7, също поставен на камък.

Пълнокадровите сензори на Canon са с 1,6 пъти по-големи от APS-C сензорите. Това означава, че фотоапарат с APS-C сензор, като EOS R7 (отдясно), предоставя по-тесен изглед в сравнение с фотоапарат с пълнокадров сензор, като EOS R6 (отляво), снабден със същия обектив, с „коефициент на изрязване“ 1.6 x – така че пълнокадров 24 mm обектив на фотоапарат с APS-C сензор дава 38,4 mm зрително поле.

Фотоапарат с по-голям сензор ще ви даде по-добро качество на изображението, но когато записвате влогове, е важно да изберете правилния баланс между размера на сензора и общия размер на фотоапарата. Например фотоапарат от серия PowerShot G с вграден обектив, като Canon PowerShot G7 X Mark III, е суперкомпактен и лесно преносим фотоапарат за влогове. От друга страна безогледалният или DSLR фотоапарат със сменяеми обективи ще ви предостави голямо разнообразие от обективи.

В рамките на фотоапаратите със сменяеми обективи има друг избор, който ще трябва да направите: пълнокадров или APS-C фотоапарат. Пълнокадровите фотоапарати (като Canon EOS RP и EOS R6) имат големи сензори с обширен динамичен обхват и отлични характеристики при слабо осветление, както и широко зрително поле, но самият корпус на фотоапарата е по-голям и по-тежък. Фотоапаратите APS-C (към които спадат безогледалните Canon EOS R10 и EOS R7) използват по-малък сензор, който предлага по-тясно зрително поле, но позволява на фотоапарата да бъде по-малък и по-лек.

2. Най-добрите обективи за влогове

Жена в лятна рокля със студена напитка в ръка стои на брега на морето, вдигнала фотоапарат пред себе си, за да се снима.

Универсалният обектив RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM предлага широко зрително поле, идеално за влогове.

Много влогъри предпочитат широкоъгълни обективи, защото могат да се използват в тесни пространства, като например спалня или кухня, за да обхванат колкото е възможно по-голяма част от сцената. За тази цел 24 mm обектив е добър избор, но ултраширокоъгълен обектив – такъв с ефективно фокусно разстояние по-малко от 24 mm – е още по-добър избор.

Така че, ако снимате с фотоапарат APS-C, като например Canon EOS M50 Mark II, комбинирането му с ултраширокоъгълен вариообектив, като Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM означава, че можете да поберете повече в кадъра.

За пълнокадрови фотоапарати от EOS R системата, като EOS R6 или EOS RP, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM е компактен, тих и лесен за използване обектив, който предлага подобно ултрашироко зрително поле. Потребителите на DSLR могат да изберат Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, който може да се използва и с фотоапарати от системата EOS R, с който и да е адаптер от гамата монтажни адаптери EF-EOS R.

Който и обектив да решите да използвате, завъртете екрана на фотоапарата, което ще ви помогне да се позиционирате правилно в кадъра, за да улесните снимането на себе си и снимането от нисък ъгъл. Много фотоапарати, като например Canon PowerShot G7 X Mark III, могат също така да бъдат свързани чрез Bluetooth към приложението Canon Camera Connect на вашето смарт устройство, за да записвате или да снимате дистанционно.

3. Вариообектив или такъв с фиксирано фокусно разстояние?

Фотоапарат EOS R6, обектив RF 16mm F2.8 STM и микрофон са разположени на дървена маса на открито.

Отличен обектив за влогове за начинаещи за фотоапарати от системата EOS R е Canon RF 16mm F2.8 STM, който е ултраширокоъгълен, бърз, изключително компактен и достъпен.

Друг избор относно обективите, пред който влогърите са изправени, е обектив с фиксирано фокусно разстояние или вариообектив. Фиксираните обективи имат фиксирано фокусно разстояние, което ги ограничава до едно зрително поле и обикновено имат по-големи отвори на диафрагмата. Колкото по-голяма е диафрагмата (т.е. колкото по-малко е f-числото), толкова повече светлина навлиза в обектива, което означава по-добро качество на изображението в условия на слаба светлина. Големите диафрагми също така улесняват постигането на малка дълбочина на полето, така че ако искате да заснемете видео с добре фокусиран обект на замъглен фон, фиксираният обектив може да е най-добрият избор.

Фиксираните обективи често са оптически по-резки от вариообективите и са физически по-малки и по-леки. Ако обикновено влогвате от една позиция и искате да запазите качеството на изображението на най-високо ниво, тогава фиксираният обектив може да е най-подходящ. За пълнокадровите фотоапарати от системата EOS R RF 24mm F1.8 MACRO IS STM е чудесен избор – той е малък и лек, достатъчно широк е за влогове на закрито, а блендата f/1.8 е отлична за замъгляване на фоновете и снимане на по-слабо осветени места.

Вариообективите обикновено са по-големи поради допълнителните движещи се части, но тяхната гъвкавост може да бъде полезна, ако снимате от различни разстояния и на различни места. Вариообектив с голям диапазон от фокусни разстояния, като RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, ще ви позволи да снимате както при широк ъгъл, така и при телефото, без да се налага смяна на обектива, така че няма нужда да носите допълнителни обективи с вас.

4. Изберете разделителна способност и кадрова честота

Мъж се снима как медитира близо до ръба на скала с Canon PowerShot G7 X Mark III. Океанът се вижда на заден план.

Колкото и творческо да е съдържанието ви, ако в записа липсват детайли, това си струва да се подобри. Потърсете фотоапарат с Full HD или 4K видео – Full HD е добър стандарт, но 4K ще ви осигури повече детайлност, което ви позволява да изрязвате и стабилизирате кадрите си, без да правите компромис с качеството. Снимането в 4K не означава, че трябва да публикувате в 4K, разбира се, но не забравяйте, че 4K записите ще отнемат повече време за редактиране и качване.

Най-важното нещо, което трябва да се обмисли, е каква кадрова честота ще отговаря на темата ви. Плавните 60 кадъра в секунда (fps) са най-добри за влогове с динамични сцени и ще ви дадат възможност да използвате ефекти със забавено движение. 30 fps или 25 fps са добри за всичко останало. За още по-детайлно видео със забавено движение EOS R7 и PowerShot G7 X Mark III предлагат висока кадрова честота до 120 fps, когато снимате във Full HD.

5. Дръжте видеото стабилно и фокусирано

Canon EOS M50 Mark II с микрофон отгоре и екран, обърнат напред, поставен на малък статив на бяла маса.

Canon EOS M50 Mark II е проектиран с мисъл за създаване на влогове. С автофокус за проследяване на лица и обекти и 143 точки за автофокус той е превъзходен в това да ви държи на фокус и дори може да записва вертикални видеоклипове, готови направо за TikTok или Instagram Reels.

Компактните размери и лекото тегло на фотоапаратите за влогове на Canon, като Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II и Canon EOS R10, ги правят идеални за запис на движение. Зашеметяващият влог би трябвало да отведе публиката на пътешествие с вас – независимо дали става дума за градски калдъръмени улици, или за реакцията ви при разопаковането на последната ви покупка – а движението може да бъде от ключово значение за това. Вместо да има трептящи и разсейващи кадри, се уверете, че вашите записи са гладки, така че зрителите да могат да се съсредоточат върху вълнуващото място или интересната ви история.

За да правите винаги стабилни снимки, придържайте фотоапарата отдолу с дланта на ръката си и го дръжте отстрани. Ако се нуждаете от повече стабилност, аксесоарът за захващане, който се монтира към тялото на фотоапарата, като осигурява по-добър захват, може да бъде полезно допълнение.

Технологията може да помогне много: за ясни и стабилни видеозаписи използвайте обектив със стабилизация на образа или фотоапарат с някаква форма на IS. Динамичният стабилизатор на образа (IS) по 5 оси на фотоапарата PowerShot G7 X Mark III е проектиран да компенсира заклащането на фотоапарата дори когато бягате, панорамирате или снимате при пълно увеличение. Някои фотоапарати от системата EOS R имат стабилизация на образа в тялото (IBIS) с изместване на сензора, която стабилизира изображението независимо какъв обектив е поставен, но когато използвате обектив с оптичен IS на фотоапарат с IBIS, двете IS системи работят в тандем, за да се справят с по-широк диапазон от вибрации, отколкото една система сама по себе си би коригирала.

Като влогър лицето ви е това, което хората ще виждат, така че запазването му на фокус е от изключително значение. Технологията за разпознаване на лица и разпознаване на очи на Canon може автоматично да следи лицето ви и да го поддържа на фокус.

6. Панорамирайте с цел

Жена в градина се снима с Canon PowerShot G7 X Mark III, който е на ръкохватка за статив Canon.

Идеален аксесоар за влогъри в движение е ръкохватка за статив Canon HG-100TBR. Функциониращ едновременно като мини статив и дръжка, заедно с подвижни дистанционни контроли за запис и регулируема глава, той спомага за стабилността и дори има място за монтиране на външен микрофон.

Хоризонталното движение на фотоапарата по време на снимане (т. нар. „панорамиране”) ще позволи на аудиторията ви да вижда през вашите очи – да бъдат там с вас, докато гледате към необятния залив или хоризонта, изпълнен с впечатляващи сгради. Прекомерното панорамиране може да бъде дезориентиращо, но когато е направено с ясна цел, то може да добави интерес и да задвижи разказа.

Използвайте панорамирането пестеливо, без да бързате, и дръжте фотоапарата хоризонтално. Някои фотоапарати, като например PowerShot G7 X Mark III, са оборудвани с електронен хоризонт, който ви помага лесно да постигнете това. IBIS в най-новите фотоапарати от системата EOS R, като EOS R7, също улеснява автоматичното нивелиране. Ако нямате статив, поставете фотоапарата на нещо стабилно, като например ръба на пейка или маса, и го местете равномерно и целенасочено настрани.

7. Свържете външен микрофон за по-добро качество на звука

Canon EOS R10 с микрофон DM-E1D отгоре, поставен на статив на маса в парк на ярка слънчева светлина.

Стереомикрофонът Canon DM-E1D е изцяло цифров, безжичен и се захранва директно от самия фотоапарат, и може да бъде настроен на три посоки на обхват („shotgun“, 90° или 120º). Това е ефективен начин за повишаване на качеството на звука и е съвместим с всички фотоапарати, които имат многофункционално чехълче – включително EOS R3, EOS R7 и EOS R10.

Повечето фотоапарати, които снимат видео, предлагат приемливо качество на звука, особено най-новите модели като EOS R7 и EOS R10, но ако отличният звук е важен за вашия влог, помислете за свързване на външен микрофон. Външният микрофон е особено полезен, когато записвате на открито, защото вграденият микрофон на фотоапарата вероятно ще записва дразнещ фонов шум, като например от вятъра. Ако използвате външен микрофон, ще можете просто да го преместите, за да предотвратите това. Някои фотоапарати имат вградена функция с филтър за вятър, за намаляване на шума от вятъра, уловен от вътрешния микрофон, но това също така намалява басовите звуци, така че често се получава по-неестествен звук от този на добре позициониран външен микрофон.

Ако искате да използвате външен микрофон, потърсете фотоапарат с вход за външен микрофон, като например Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III или EOS R7.

8. Използвайте Wi-Fi за споделяне

Ръце настройват LCD екрана на Canon PowerShot G7 X Mark III на статив, обърнат напред, така че човекът да може да се вижда, докато снима.

Фотоапаратите с подвижни екрани са идеални за влогове. Просто обърнете екрана към вас, когато се снимате сами, за да следите дали сте в кадър.

Много фотоапарати на пазара днес, включително Canon EOS M50 Mark II и Canon EOS R7, осигуряват вградена Wi-Fi и Bluetooth свързаност, което ви дава възможност да споделяте и прехвърляте снимки и видео безжично, където и да сте по света. Със съвместими Wi-Fi фотоапарати на Canon, когато са свързани към интернет, услугата image.canon предлага безпроблемно прехвърляне на изображения и видеозаписи в облака, където се съхраняват сигурно и могат да бъдат автоматично препратени към вашите устройства и уеб услуги.

Canon PowerShot G7 X Mark III използва технологиите Bluetooth и Wi-Fi за непрекъсната връзка с вашето смарт устройство – освен това можете да се свържете чрез Wi-Fi към вашето смарт устройство или мрежа с достъп до интернет, за да предавате поточно в реално време в YouTube1 канала си.

Написано от Natalie Denton и Sam Kieldsen

 1. Услугата за поточно предаване на видео в реално време на този продукт поддържа само YouTube. За да използвате услугата за поточно предаване на видео в реално време, е необходима регистрация в image.canon.

  В съответствие с „Ограниченията за поточно предаване в реално време“ на YouTube, потребителите трябва да имат минимум 1000 абонати за канала, за да могат да предават поточно в реално време от мобилно устройство. Това ограничение също така се прилага за услугата за поточно предаване в реално време на YouTube, налична чрез Canon PowerShot G7 X Mark III.

  За актуална информация относно ограниченията, моля, посетете помощния център на Google.

  Услугата за поточно предаване на видео в реално време в YouTube може да се промени, да спре или да се прекрати без предизвестие.

  Моля, имайте предвид, че Canon не носи отговорност за услуги, предоставени от трети страни, включително поточно предаване на видео в реално време в YouTube.

Свързани продукти

 • Компактни цифрови

  PowerShot V10

  Изпъкнете онлайн и останете дискретни, докато снимате, с перфектната джобна 4K камера „всичко в едно“ за видео блогове на Canon.
 • Компактни цифрови

  PowerShot G7 X Mark III

  Фотоапарат със свързаност, който заснема превъзходно видео и снимки, които последователите ви ще харесат.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Вариообектив с ултраширок ъгъл

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Компактен и лек вариообектив RF 15-30mm, който е идеален за пътуване, включително за градски пейзажи, природни пейзажи, архитектура и заснемане на влогове в движение.
 • Широкоъгълен обектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен и ценово достъпен ултраширокоъгълен пълнокадров 16 mm обектив за серията EOS R, предназначен за влогъри и създателите на творческо съдържание.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Снимайте по-продължително с по-добра стабилност и творческа гъвкавост благодарение на тази уникална ръкохватка-статив със сваляемо дистанционно управление.
 • Аксесоари

  Насочен стереомикрофон DM-E1D

  За чисто и ясно цифрово аудио изберете многофункционално чехълче за направляван стерео микрофон DM-E1D заради неговата надеждност, както и бърз достъп до настройките чрез LCD екрана на съвместим фотоапарат.
 • Свързани статии

 • ВЛОГОВЕ

  Създаване на съдържание с EOS R50

  Издигнете социалните си канали до ново ниво с EOS R50.

 • ВИДЕО

  Съвети за подобряване на вашите видеоклипове в социалните мрежи

  Четирима създатели на съдържание обсъждат какво представлява страхотното съдържание и как човек да се открои онлайн.

 • ВЛОГОВЕ

  Най-добрите фотоапарати и обективи на Canon за влогове

  Canon произвежда гама от фотоапарати и обективи, които са идеални за създателите на съдържание. Това ръководство ще ви помогне да откриете идеалния избор за вас.

 • ВЛОГОВЕ

  Снимане на влогове в движение

  Canon PowerShot V10 бива тествана от четирима топ инфлуенсъри.