Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

ВЛОГОВЕ

Споделете вашата страст и персоналност: как да започнете да правите влогове днес

Намерили сте своето подходящо красиво място и интересна история, които публикувате във влог. Можете да имате всички елементи за перфектния влог, но знаете ли какъв фотографски комплект да изберете и как да запишете видеото си, за да се хареса на аудиторията?

В тази статия „Как се прави влог“ разкриваме седем съвета за начинаещи и за влогъри, които искат да подобрят качеството на своите видеозаписи. Разберете как можете да заснемете качествени кадри, които да накарат зрителите ви да се връщат за още, как да получите стабилни (без заклащане) и резки кадри, значението на творческото композиране на снимката и това, което ви е необходимо, за да запишете ясен и чист звук. Независимо дали снимате с Canon PowerShot G7 X Mark II, актуализирания Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 или Canon EOS 250D, ето какво да вземете под внимание при създаването на първите си влогове.

1. Когато избирате фотографски комплект, намерете оптималния баланс между размера на фотоапарата и размера на сензора

Фотоапарат с по-голям сензор ще ви даде по-добро качество на изображението, но когато записвате влогове, е важно да изберете правилния баланс между размера на сензора и общия размер на фотоапарата. Например фотоапаратът от серия PowerShot G с вграден обектив, като Canon PowerShot G7 X Mark III, е компактен и лесно преносим. От друга страна безогледалният или DSLR фотоапарат със сменяеми обективи ще ви предостави голямо разнообразие от обективи.

Ако притежавате както малък, така и голям фотоапарат, те ще ви вършат работа при снимане за различни цели, а и ще ви осигурят допълнителни ъгли за снимане във вашите влогове.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Използвайте широкоъгълен обектив

Много влогъри използват широкоъгълни обективи, защото могат да се използват в тесни пространства, като например спалня или кухня, за да обхванат колкото е възможно по-голяма част от сцената. 24 mm обектив е добър за тази цел, но ултраширокоъгълен обектив е дори още по-добър. Така че, ако снимате с DSLR фотоапарат с APS-C сензор, като например Canon EOS 250D, комбинирането му с ултраширокоъгълен обектив, като например Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, означава, че можете да уловите повече в кадъра, а обективът Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM предлага подобни възможности с безогледалния Canon EOS M50.

Който и обектив да решите да използвате, завъртете екрана на фотоапарата в посоката на обектива, което ще ви помогне да се позиционирате правилно в кадъра, за да улесните селфитата и снимането от нисък ъгъл. Много фотоапарати, като например Canon PowerShot G7 X Mark III, могат също така да бъдат свързани чрез Bluetooth към приложението Canon Camera Connect на вашето смарт устройство, за да записвате или да снимате дистанционно.

3. Изберете разделителна способност и кадрова честота

Търсенето на видеоматериали се увеличава, а с него и очакванията за качество. Колкото и творческо да е съдържанието ви, ако в записа липсват детайли, това си струва да се подобри. Потърсете фотоапарат с Full HD или 4K видео – Full HD е добър стандарт, но 4K ще ви осигури повече детайлност, което ви позволява да изрязвате и стабилизирате кадрите си, без да правите компромис с качеството. Снимането в 4K не означава, че трябва да публикувате в 4K, но не забравяйте, че 4K записите ще отнемат повече време за редактиране и прехвърляне.

Възможността за запис в 4K вече не е ограничена до професионалните фотоапарати. Започва да се появява в малки, но многофункционални фотоапарати, като например Canon EOS M50. Но най-важното нещо, което трябва да се обмисли, е каква кадрова честота ще отговаря на темата ви. 60 кадъра в секунда (fps) е най-добра за влогове с динамични сцени и ще ви даде възможност да използвате ефекти със забавено движение. 30 fps или 25 fps са добри за всичко останало. За още по-детайлно видео със забавено движение Canon PowerShot G7 X Mark III предлага висока кадрова честота до 120 fps, когато снимате във Full HD.

Свързани статии
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

ВЛОГОВЕ

Laura Bingham: завладяването на река Есекибо

Авантюристката Laura Bingham извърши първото в света спускане по река Есекибо и направи влог за това изживяване с PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

ВЛОГОВЕ

Най-добрите фотоапарати за влогове на Canon

Искате да започнете да правите влогове? Открийте най-добрите фотоапарати за влогове за зашеметяващо качество на видеото и целия контрол, от който се нуждаете, за да създадете страхотен влог.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Дръжте видеото стабилно и фокусирано

Компактните размери и ниското тегло на фотоапарати като Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 и Canon EOS 250D ги правят идеални за запис на движение. Зашеметяващият влог би трябвало да отведе публиката на пътешествие с вас – независимо дали става дума за градски калдъръмени улици, или за реакцията ви при разопаковането на последната ви покупка – а движението може да бъде от ключово значение за това. Вместо да има трептящи и разсейващи кадри, се уверете, че вашите записи са гладки, така че зрителите да могат да се съсредоточат върху вълнуващото място или интересната ви история.

За да правите винаги стабилни снимки, придържайте фотоапарата отдолу с дланта на ръката си и го дръжте отстрани. Ако се нуждаете от повече стабилност, допълнителната ръкохватка, която се монтира към тялото на фотоапарата и осигурява по-добър захват, може да бъде полезно допълнение. Добрите технологии също помагат много: за ясно и стабилно видео използвайте фотоапарат със стабилизатор на образа, който прави кадрите по-ясни и по-лесни за гледане, като например Canon PowerShot G7 X Mark II. Динамичният стабилизатор на образа (IS) по 5 оси на фотоапарата е проектиран да компенсира заклащането на фотоапарата дори когато бягате, панорамирате или снимате при пълно увеличение.

Като влогър лицето ви е това, което хората ще виждат, така че запазването му на фокус е от изключително значение. Технологията за разпознаване на лица на Canon може автоматично да следи лицето ви и да го поддържа на фокус.

A man holds a Canon camera.

5: Панорамирайте с цел

Хоризонталното движение на фотоапарата по време на снимане (т. нар. „панорамиране”) ще позволи на аудиторията ви да вижда през вашите очи – да бъдат там с вас, докато гледате към необятния залив или хоризонта, изпълнен с привличащи погледа сгради. Прекомерното панорамиране може да бъде дезориентиращо, но когато е направено с ясна цел, то може да добави интерес и да задвижи разказа.

Използвайте панорамирането пестеливо, без да бързате, и дръжте фотоапарата хоризонтално. Ако нямате статив, поставете фотоапарата на нещо стабилно, като например ръба на пейка или маса, и го местете равномерно и бавно настрани. Също така някои фотоапарати, като например Canon PowerShot G7 X Mark II, са оборудвани с електронен хоризонт, който ви помага лесно да поддържате хоризонтално ниво.

6: Свържете външен микрофон за по-добро качество на звука

Повечето фотоапарати, които снимат видео, предлагат приемливо качество на звука, но ако отличният звук е важен за вашия влог, помислете за свързване на външен микрофон. Външният микрофон е особено полезен, когато записвате на открито, защото вграденият микрофон на фотоапарата вероятно ще записва дразнещ фонов шум, като например от вятъра. Ако използвате външен микрофон, ще можете просто да го преместите, за да предотвратите това. Ако искате да използвате външен микрофон, потърсете фотоапарат с вход за външен микрофон, като например Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Използвайте Wi-Fi за споделяне

Много фотоапарати на пазара днес, включително Canon EOS M50, осигуряват вградена Wi-Fi и Bluetooth свързаност, което ви дава възможност да споделяте и прехвърляте снимки и видео безжично, където и да сте по света. Фотоапарати като Canon PowerShot G7 X Mark II дори разполагат с бутон за Wi-Fi, което прави прехвърлянето и споделянето на снимки по-лесни от всякога.

Canon PowerShot G7 X Mark III използва технологиите Bluetooth и Wi-Fi за непрекъсната връзка с вашето смарт устройство – освен това можете да се свържете чрез Wi-Fi към вашето смарт устройство или мрежа с достъп до интернет, за да предавате на живо в канала си в YouTube.

Написано от Natalie Denton

Свързани продукти

Свързани статииРазделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники