ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

10-те най-добри съвети и трикове за туристическа фотография

Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за заснемане на невероятни снимки при пътуване.
Жена, облечена в червена рокля без презрамки, която прикляка, за да направи снимка с Canon EOS R10.

Испанският инфлуенсър и фотограф Diana Millos започва да пътува, като посещава музикални фестивали и концерти. Това запалва в нея любовта към приключенията, която бързо прераства в кариера на пълен работен ден като професионален туристически фотограф и блогър с повече от 140 000 последователи в Instagram.

Тук Diana, чиито най-нови начинания включват пътувания до Куба и Испания, споделя своите топ 10 туристически фотографски съвета за заснемане на зашеметяващи изображения при изследване на нови места.

10 съвета за туристическа фотография

 1. Проучете дестинацията си
 2. Вземете със себе си фотоапарат, който няма да ви тежи
 3. Изберете обективи, от които ще имате нужда
 4. Бъдете готови за ранно ставане
 5. Върнете се на любимите си места няколко пъти през деня
 6. Използвайте приложението Canon Camera Connect
 7. Снимайте както видеоклипове, така и снимки
 8. Снимайте от различни ъгли
 9. Разкрийте повече с широкоъгълни и макрообективи
 10. Експериментирайте при слаба светлина и през нощта

Съвет 1: проучете дестинацията си

Богато украсен куполовиден таван, заснет отдолу.

Туристическият фотограф и блогър Diana Millos винаги проучва своите дестинации, за да намери най-добрите места за снимане. Тази поразителна снимка на богато украсения таван в Залата на посланиците в Алкасар де Севиля (Hall of Ambassadors at the Alcázar of Seville) е направена по време на разходката й из града в Испания с Canon EOS R10. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/250 s, f/4.5 и ISO12800. © Diana Millos

Две танцьорки на фламенко в традиционни рокли позират с вдигнати ръце и ръце на бедрата в двор, осеян със зеленина.

Когато рамкирате снимките си, Diana обяснява, че е важно да помислите какво възнамерявате да правите с изображението и съответно да съобразите с него композицията си. Например портретните изображения, публикувани в Instagram, трябва да отговарят на съотношението 4:5. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/200 s, f/1,8 и ISO200. © Diana Millos

„Смятам, че наличието на план е абсолютно необходимо в туристическата фотография“, казва Diana. „Веднъж след като реша къде ще ходя, започвам да проучвам интересни места онлайн, използвайки социалните мрежи, блогове и Pinterest.

„Търся места, които ме вдъхновяват, така че имам добра представа къде искам да отида и как ще отида там. Това ми дава основа да планирам снимките си, но след като пристигна, търся различни ъгли и гледни точки, които не съм забелязала онлайн, за да мога да бъда креативна и да се опитам да внеса нещо оригинално и уникално в моите изображения.“

Съвет 2: вземете със себе си фотоапарат, който няма да ви тежи

Фотоапарат Canon EOS R10 хвърля сянка върху дървен кей.

Въпреки че е компактен и лек, Canon EOS R10 разполага с детайлен електронен визьор (EVF) с висока разделителна способност и вградена светкавица – идеална при слаба светлина и други предизвикателни ситуации на снимане.

„Наистина обичам Canon EOS R10“, разказва ентусиазирано Diana. „Той е просто идеален за туристическа фотография и снимки през целия ден, защото е толкова малък и лек. Побира се лесно в чанта за фотоапарат с размерите на дамска чанта, дори с допълнителен или два обектива, но въпреки това е мощен и качеството на изображенията е безупречно. Наистина ми харесва да мога да прегледам яркостта, контраста и цвета на електронния визьор – така че да знам как ще се получи снимката.“

Ако сте начинаещ във фотографията, но търсите надежден фотоапарат от системата EOS R от базов клас, с който да заснемате перфектни спомени от следващото си приключение, Canon EOS R100 е достатъчно малък, за да го приберете в чанта, но може да заснема висококачествени снимки и видео, когато действието се случва.

Ако предпочитате пълнокадров фотоапарат, който предоставя изключително качество на изображението дори при екстремно слаба светлина и опцията за по-малка дълбочина на полето при използване на същото фокусно разстояние, компактният и лек Canon EOS RP е страхотен спътник при пътуване.

За тези, които предпочитат компактен фотоапарат, обективът с фиксирано фокусно разстояние PowerShot G7 X Mark III включва мощен диапазон на увеличение, както и 4K видео и превъзходни 20,1 MP снимки.

Съвет 3: изберете обективи, които ще са ви от полза

Човек, носещ жълта рокля, прикрепя обектив на Canon към фотоапарат Canon EOS R10.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ви дава всичко от широкоъгълна перспектива до мощен телефото обхват, без да е необходимо да се носят допълнителни обективи.

Жена в синя пола, стояща на покрит ескалатор, заснета с EOS R8.

Лекият, компактен и къс дизайн на Canon RF 28mm F2.8 STM е направен така, че да бъде дискретен. Комбинацията от малък размер, гъвкаво фокусно разстояние и бърз отвор на диафрагмата го превръща в чудесен обектив, който да вземете в багажа си, ако дестинацията ви има интересни градски пейзажи и архитектура. Заснето с EOS R8 с обектив Canon RF 28mm F2.8 STM при 28 mm, 1/200 s, f/3.5 и ISO6000.

„Ако снимам от сутрин до вечер, не искам да нося тежка чанта с оборудване, така че се опитвам да сведа до минимум допълнителните обективи“, казва Diana.

Удобните за пътуване обективи за Canon EOS R10 включват RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, който има особено компактен, телескопичен дизайн и тежи само 130 g. За по-широк обхват на вариото RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ви позволява да се адаптирате мигновено към почти всяка ситуация на снимане, без да се нуждаете от допълнителен обектив.

Страхотното при фотоапаратите на Canon със система EOS R е, че можете да използвате съвместими пълнокадрови обективи на тела с формат APS-C и обратно. Например Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM дава същото зрително поле на EOS R10 като при използването на 56 mm обектив на пълнокадров фотоапарат като EOS RP. Също така, ако искате да се възползвате от техния размер и преносимост, можете да използвате обективите Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM и RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM с EOS RP, но изображенията ще бъдат изрязани.

Canon RF 50mm F1.8 STM е друга чудесна възможност при пътуване както за EOS R10, така и за EOS RP. Най-добрите възможности за увеличение включват лекия Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM и телеобектива RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, който е много компактен за обектив с толкова мощен обхват.

Съвет 4: ставайте рано

Жена с тениска и раница държи Canon EOS RP, за да направи снимка на изгрева над океана.

Ако снимате към слънцето, хората или обектите на преден план вероятно ще се очертаят. Не се опитвайте да го избегнете – възползвайте се от възможността да уловите атмосферата.

„Туристическите места са пълни с хора, дори и много рано през деня“, казва Diana. „Ставам наистина рано, за да избегна тълпите от хора, така че да мога да направя снимките си без наличието на хора, или понякога само с един човек, който да добавя известно разнообразие. Можете също така да получите бонус красива светлина при изгрев, което го прави моето абсолютно любимо време, в което да снимам.“

Често наричан „златен час“, слънцето е ниско в небето един час след изгрев и един час преди залез, хвърляйки златен блясък, който може да добави истинска магия към туристическите ви снимки. Diana винаги заснема RAW файлове, така че може да настрои баланса на бялото и експонацията, за да подобри предаването на цветовете, светлините и сенките, когато редактира кадрите си в софтуер за изображения, като например Digital Photo Professional на Canon.

Съвет 5: върнете се на любимите си места поне още веднъж през деня

Сграда в Париж, заснета под нисък ъгъл, с пейки на преден план, заснета с Canon EOS R8 от Martin Bissig.

Със слънцето идват и сенките, но не се страхувайте от сцени със силен контраст. Експонирайте за светлите зони и наблюдавайте как сенките се появяват в остър контраст. След като сте задали вашата експонация, композирайте отново и снимайте. Заснето с Canon EOS R8 с обектив Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM при 24 mm, 1/80 s, f14 и ISO320. © Martin Bissig

„Въпреки че обичам да снимам при изгрев слънце, мисля, че е важно да посетите наистина страхотните места и през друго време на деня“, съветва Diana. „Оживените сцени могат също така да бъдат чудесни туристически снимки, улавяйки културата и настроението на едно място. Затъмнените и осветените зони и начинът, по който слънцето осветява дадена сцена, се променят коренно с напредването на деня.“

Не забравяйте, че слънцето се движи в небето, така че ако например дадени забележителности и сгради, които искате да снимате, са в сянка сутрин, може да си струва да се върнете следобед, когато светлината е различна.

Съвет 6: използвайте приложението Canon Camera Connect

Ръце, държащи телефон, показващ приложението Canon Camera Connect. Canon EOS R10 може да се види на заден план.

Приложението Canon Camera Connect не само ви позволява да управлявате фотоапарата си дистанционно, но също така можете да изтегляте изображения незабавно, готови за незабавно споделяне във вашите канали в социалните мрежи.

Жена в червена рокля позира пред поредица от богато украсени арки.

Когато заснема туристически снимки, Diana често обича да се появява в кадъра. За ясен фокус от предния до задния план, където и обектът, и фонът са ключови за вашата композиция, се придържайте към малък отвор на диафрагмата (високо f число) в диапазона от f/8 до f/11. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/100 s, f/5.6 и ISO100. © Diana Millos

„Любимата ми техника за туристическа фотография е да търся симетрия в сцени с чисти и подредени линии, които създават смели форми“, обяснява Diana. „Също така обичам да бъда част от снимката, така че винаги нося статив и настройвам фотоапарата, преди да вляза в кадъра.“

Приложението Canon Camera Connect ви позволява да управлявате фотоапарата от телефона си и да правите всякакви настройки от разстояние. Можете също така да прегледате изображението и да регулирате автофокуса, докато сте в кадър.

Съвет 7: снимайте както снимки, така и видеоклипове

Човек си прави видеоклип в слънчев ден с помощта на фотоапарат Canon EOS R10 и микрофон.

Canon EOS R10 е идеален фотоапарат за заснемане на влог. Той може да записва извън стандартното 30-минутно ограничение, а неговата опция Movie Digital IS помага за стабилизиране на кадрите, заснети, докато се разхождате.

Човек слага Canon PowerShot V10 в малката си чанта.

Canon PowerShot V10 е универсална перфектна джобна 4K камера за влогове при пътувания. С всичко включено – накланящ се екран, големи стерео микрофони и дори стойка – вие сте готови да записвате за секунди, където и да се намирате.

„Видеоклиповете стават все по-важна част в социалните мрежи, така че за мен е важно да снимам както снимки, така и видеоклипове“, казва Diana. „По принцип заснемам много кратки клипове на различни места, така че да мога да ги редактирам заедно и да направя видео, което придава цялостната атмосфера на едно място. Винаги използвам настройката за максимално качество на фотоапарата си за видео, така че да имам най-голяма свобода при редактиране.“

Canon EOS R10 е страхотен за това, с опции за 4K 60p, 4K 30p с 6K предискретизация и висококачествен Full HD при 120p, които Diana обича да използва за създаване на интервални кадри на забавен каданс.

Ако искате да държите абонатите и последователите си в течение с вашите пътувания, Canon PowerShot V10 е универсално джобно решение за следващото ви пътуване. Проектирана за снимане на влогове – можете да създавате 4K UHD видеоклипове в движение с възможност за добавяне на творчески филтри и изглаждащи ефекти, докато творите.

Съвет 8: снимайте от различни ъгли

Покривът на сграда, съставена от метални шестоъгълници с кръстосващи се спирали, заснети отдолу в слънчев ден.

Огледайте се, отделете време да помислите за ъгъла на снимката и ще създадете наистина впечатляващи туристически снимки. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/400 s, f/4.5 и ISO100.

„Когато снимате известни забележителности и места, може да е трудно да направите впечатляващи снимки. Винаги търся необичайни ъгли, които дават различна перспектива“, казва Diana. „Снимането от ниско долу близо до нивото на земята или от високо може да бъде огромно предимство и е лесно да се направи благодарение на подвижния екран. За да получа още повече височина, поставям моя фотоапарат на статива си и го използвам като прът, за да мога да го държа високо над главата си и все пак да прегледам кадъра на задния екран. Това е чудесна възможност, когато трябва да снимате над тълпите от хора или дори над огради и стени.“

Съвет 9: разкрийте повече с широкоъгълни и макрообективи

Снимка на жена, стояща на плажа по залез слънце, направена с фотоапарат Canon EOS R7.

Canon RF 28mm F2.8 STM е достъпен пълнокадров обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е чудесен за пейзажи и морски пейзажи, улична фотография и за ежедневието. Заснето с Canon EOS R7 с обектив Canon RF 28mm F2.8 STM при 1/100 s, f/4.5 и ISO100.

Рак отшелник в близък план с бледооранжева черупка, който си пробива път през мокър пясък.

Огледайте се за детайлите, които правят мястото, което посещавате, уникално, и създайте красиви артистични снимки, като използвате макро настройката на фотоапарата си. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 1/1250 s, f/2,8 и ISO200.

„Туристическите изображения обхващат всичко – от диви пейзажи до грандиозни архитектурни интериори. За да снимам и двете, ми харесва да използвам широкоъгълен обектив“, казва Diana.

Ако искате да снимате с широк ъгъл и да уловите енергията на улиците, които изследвате, като същевременно запазите чантата си с оборудване лека, тогава тънкият и къс дизайн на Canon RF 28mm F2.8 STM е идеален вариант. Бърз отвор на диафрагмата f/2.8 ви пренася от ден в нощ и помага на обектите ви да изпъкнат.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ви предоставя свръхшироки зрителни ъгли и може да се използва на Canon EOS R10 с адаптера Canon EF-EOS R. За пълнокадровите фотоапарати като EOS RP или EOS R6 Canon RF 16mm F2.8 STM е перфектен, отличаващ се с ярка f/2.8 бленда, която позволява бързи скорости на затвора дори при слаба светлина. Този обектив също така има минимално разстояние на фокусиране от само 13 cm, което ви позволява да се приближите до обектите си, като увеличите всеки красив детайл, като същевременно побирате много в кадъра.

Макрообектив като Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM също е идеален за заснемане на детайли, като осигурява по-голямо увеличение от стандартния обектив, за да изкара наяве дори най-малките елементи. Този обектив разполага с широк максимален отвор на диафрагмата, която позволява снимки с идеално експониране, както и стабилизатор на изображението с 5 стъпки, за да поддържа всичко фокусирано, когато снимате без статив.

Съвет 10: експериментирайте при слаба светлина и през нощта

Скалист плаж, обграден от силуети на дървета, заснети при слаба светлина, със сиянието на хоризонта в далечината.

Ще получите най-добри резултати при заснемане на нощното небе, ако използвате по-бавна скорост на затвора, за да пропуснете повече светлина, и поставите фотоапарата си върху стабилна повърхност или преносим статив, за да избегнете треперенето на фотоапарата. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 20 s, f/11 и ISO200.

Портрет на жена, заснет на улица през нощта с Canon EOS R8 и обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM от Alexandra Andreeva.

Градовете могат да оживеят в мрака, като предоставят изцяло нов набор от възможности за снимане. Пълнокадрови фотоапарати, като Canon EOS R8, се отличават в ситуации на слаба осветеност, създавайки чисти изображения дори при високи стойности на ISO. Заснето с Canon EOS R8 с обектив Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM при 1/128 s, f/2,2 и ISO8000. © Alexandra Andreeva

„Точно след като слънцето залезе, или преди да изгрее сутринта, може да се насладите на „синия час“. Обичам страхотните цветове, които светлината създава, и наситеното синьо на небето“, казва Diana. „Това придава напълно различен облик на градските пейзажи, така че това е друг начин за създаване на уникални изображения. Дори късно през нощта все още има ярко осветени сцени, които може да заснемете. Най-важното е да се насладите на преживяването и да се забавлявате.“

Търсите вдъхновение за следващото си пътуване? Вижте тези скрити места.

Написано от Matthew Richards

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R100

  Създавайте перфектни спомени с изключително качество с този интуитивен фотоапарат EOS R, който е винаги в готовност.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Компактни цифрови

  PowerShot V10

  Изпъкнете онлайн и останете дискретни, докато снимате, с перфектната джобна 4K камера „всичко в едно“ за видео блогове на Canon.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандартен вариообектив APS-C за серията EOS R, който е идеален за ежедневни ситуации, като семейна фотография, лайфстайл, портрети и празници.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Вариообектив за APS-C фотоапарати от серията EOS R, който е идеален за туристическа фотография, фотография на дивата природа, спортна и лайфстайл фотография.
 • ОБЕКТИВИ НА CANON

  RF 28mm F2.8 STM

  Тънък, лек и къс обектив за пътуване и улична фотография с гъвкаво 28 mm фокусно разстояние и бърз максимален отвор на диафрагмата f/2.8.
 • Обективи RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Малък и лек вариообектив от серия RF 24-50mm, който можете да използвате всеки ден за пътувания, пейзажи и други.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
 • Свързани статии

 • ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

  Най-добрите фотоапарати и обективи за пътуване

  Независимо дали разглеждате градските улици, или пресечения селски терен, или дори летите до другия край на света, струва си да пътувате с малко багаж. Ето най-идеалния комплект на Canon за заснемане на изживяването, без да надвишавате бюджета си.

 • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за улична фотография

  Важен съвет за заснемане на зашеметяващи улични изображения с архитектурни елементи.

 • ФОТОГРАФИЯ

  Сравнение между EOS R50 и EOS R10

  Сравняваме ключовите характеристики и дизайн на два АPS-C фотоапарата от EOS R системата.

 • ТУРИСТИЧЕСКА

  Идеалният спътник при пътуване

  Професионалният фотограф Martin Bissig предприема пътуване до Шри Ланка с EOS R10.