ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

48 часа в Севиля с EOS R10

От кулинарни снимки до фламенко, открийте как пътуващият блогър Diana Millos е уловила духа на испанския град с Canon EOS R10.
Жена в лятна рокля и шапка държи Canon EOS R10 до лицето си, за да погледне през визьора, докато стои пред испанска архитектурна сграда с орнаменти.

Ако искате да видите дадена дестинация за почивка в нова светлина, в такъв случай навийте алармата си, казва създателката на туристическо съдържание Diana Millos. „Изгревът е любимото ми време за изследване и снимки“, обяснява тя. „Обикновено няма никого наоколо и светлината е наистина мека. По-това време на деня е по-магическо.“

Diana е снимала много изгреви по целия свят със своя Canon EOS 80D (сега вече предшественик на Canon EOS 90D) и Canon EOS 7D Mark II. Нейните изображения са привлекли повече от 135 000 последователи в Instagram, като тя е посетила разнообразни места – от далечни дестинации като Индия, Мексико и Виетнам до екскурзии до някои европейски градове в Румъния, Грузия и Италия.

На скорошна разходка из града в родната й Испания обаче към Diana се присъедини към нов спътник: Canon EOS R10. EOS R10 е един от двата безогледални фотоапарата в системата EOS R, наред с EOS R7, който разполага с APS-C сензор, поставяйки нови стандарти за Canon. Впечатляващата 24,2 MP разделителна способност на EOS R10, компактният дизайн – с тегло само 429 g – и креативните функции за фотография и видео го правят идеален за изследователи, които искат да разкажат историите си по уникални и иновативни начини.

Diana използва EOS R10, за да заснеме сцени от Севиля на 48-часово пътуване до столицата на Андалусия. Архитектурната фотография е един от нейните специалитети и затова тя посети някои от емблематичните забележителности на града, включително Plaza de España (площад „Испания“), Giralda (камбанарията на Севилската катедрала) и Metropol Parasol – една от най-големите дървени конструкции в света.

Canon EOS R10 е поставен върху основата на боядисана керамична колона.

„Ставах преди изгрев слънце всеки ден, за да се възползвам максимално от красивата светлина“, разкрива Diana. „Сякаш беше лято през февруари. Севиля е град, пълен с толкова орнаментика и наистина е много красив.“

„Използвах EOS R10 в различни ситуации, от заснемането на танцьори на фламенко до заснемането на гребци по реката, и се забавлявах с автофокуса на фотоапарата, високоскоростната серия от снимки и опциите за видео.“

Освен че това е първият път, в който Diana снима Севиля, пътуването е и първата й възможност да използва безогледален фотоапарат. „Открих, че е много лесно да се премине към EOS R10“, казва тя. „Имаше някои различни бутони отгоре, но бяха много лесни за използване.“

Diana е оборудвана и с два нови RF-S вариообектива, предназначени за системата APS-C EOS R, като и двата предлагат фантастично качество на изображението. Малкият и относително дискретен Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM е с фокусно разстояние 18-45mm, идеален за всякакви снимки при пътуване, докато универсалният RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM е с отлични възможности за близък план, както и предлага телефото обхват и голямо увеличение с фокусно разстояние 18-150mm. И двата обектива разполагат със стабилизатор на образа.

Разделителна способност и бързина за повече драма и действие

Жена в жълта рокля стои под богато украсена арка пред дълъг, тесен воден басейн, в който може да се види нейното отражение.

Архитектурата е една от любимите теми, които Diana обича да снима. „Тя разказва истории за различни места“, казва тя. „Винаги се опитвам да търся цветни места или такива, които имат много орнаментика.“ Заснето с Canon EOS R10 и с обектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 35 mm, 1/2000 s, f/5.6 и ISO12800.

Жена в жълта рокля върви по обградена с палми пътека с каменна кула на заден план.

Diana предпочита да работи с бързоснимащи фотоапарати „Обичам да използвам високоскоростната серия от снимки, така че да имам повече снимки, от които да избирам“, казва тя. EOS R10 може да заснеме до 23 fps със своя електронен затвор и до 15 fps със своя механичен затвор 1 . Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/1000 s, f/5,6 и ISO100.

Първата спирка от обиколката на Diana е Plaza de España (площад „Испания“), забележителна сграда, която показва редица архитектурни стилове. „Сградата съчетава стила, повлиян от арабското наследство, което имаме в Испания, с иберийската архитектура“, казва Diana. „Тези, които ме следват в социалните мрежи, знаят какви са типичните снимки, които правя – аз пред широкоъгълна снимка на сграда, затова използвах RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, прикрепен към EOS R10, но го смених с RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, за да направя снимки в близък план на красивите плочки на площада.“

Тогава Diana фокусирала вниманието си върху заснемането на драмата и движението на танцьорите на фламенко. Тук тя се възползва от усъвършенствания автофокус на EOS R10, който използва AF за откриване на очи, за да проследява хората с повишена прецизност, както и бързата скорост на снимане от 15 кадъра в секунда (fps) с помощта на механичния затвор на фотоапарата1.

Две танцьорки на фламенко в традиционни рокли позират във вътрешен двор с вдигнати ръце.

„Въпреки че танцьорите се въртят и движат през цялото време, фотоапаратът остана фокусиран върху тях дори по време на бързата серия от снимки и това беше невероятно“, казва Diana. „В някои снимки използвах сравнително бавна скорост на затвора, която размаза периферията на роклите на момичетата малко, така че да се получи усещане за движението на танцьорките. Харесвам начина, по който поддържа всичко на фокус и колко ясни изглеждат снимките.“

Що се отнася до яснотата на изображения, Diana признава, че електронният визьор (EVF) е бил в нейна полза. „Можете да видите как функциите Face Detection (разпознаване на лице) и Eye Detection (разпознаване на очи) работят във визьора и това е толкова полезно, защото можете да разберете какво точно се фокусира.“

EVF е полезен и при снимане в ярки, слънчеви дни, тъй като ви позволява да проверите експонацията си и да направите всякакви корекции, преди да натиснете бутона на затвора. Възможността да виждате ефектите от настройките на фотоапарата е особено полезна за по-малко опитни фотографи, защото прави снимането по-интуитивно.

Снимки на храна в близък план с великолепни детайли

Купа за салата, пълна с настъргани моркови, четвъртинки варено яйце, нарязано червено зеле, гъби и сладка царевица.

Diana изпробва вградените във фотоапарата функции за композиране на клина на фокуса на фотоапарата на EOS R10, което й позволи да заснема фокусирани изображения на храна в близък план. Приложението Canon Photo Companion е полезен инструмент, ако изпробвате нов фотоапарат за първи път, тъй като обяснява всички функции и контроли. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 35 mm, 1/2000 s, f/5 и ISO1600.

Снимка на ягода в близък план.

„Снимах плода с помощта на централния макро фокус на Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM“, обяснява Diana. „Беше наистина страхотно, че успях да се приближа толкова и да уловя всички текстури“, казва тя. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 35 mm, 1/200 s, f/10 и ISO400.

В допълнение към отличителната архитектура снимките на местната кухня са съществена съставка от пътеписите на Diana. „Обичам да работя с цветове, а често цветовете на местата, които посещавам, са свързани с храната“, казва тя. „Храната е част от културата и е важно да се снима, когато искате да уловите същността на едно място.“

Diana използва EOS R10, за да улови снимки в близък план на храната в тапас бар и на местен пазар. „Исках да снимам цветните съставки и текстурите“, казва тя, „така че използвах централния макро фокус на RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.“

Експериментирайки с използването на ръчен фокус и макро позволи на Diana да се доближи още повече до обектите си – 35 mm фокусно разстояние дава максимално увеличение от 0.59x – така че да може да улови всеки детайл.

Diana също изпробва вградените във фотоапарата функции за композиране на клина на фокуса на фотоапарата. „Това не е нещо, което бях използвала преди, и беше наистина страхотно да мога да снимам серия от снимки с едно натискане на бутона на затвора и след това да ги видя комбинирани в едно изображение, което е напълно фокусирано. Фотоапаратът също така запазва всички отделни снимки, които са били различно фокусирани. Тази функция ми хареса страшно много.“

Панорамни градски пейзажи и интересни ъгли

Панорамна снимка на хоризонта на Севиля.

Diana използва Panaromic shot mode (панорамен режим на снимане) на Canon EOS R10, който съединява поредица от кадри във фотоапарата, заснети при завъртане на фотоапарата вертикално или хоризонтално, за да снима хоризонта на Севиля. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 45 mm, 1/500 s, f/7,1 и ISO100.

На втория ден от престоя си в града Diana се отправя към Metropol Parasol, известна още като „Mushrooms of the Incarnation“. „Тя има невероятни гледки към Севиля и можете да уловите всички покриви и сгради в далечината“, казва тя. Съвременната дървена конструкция представлява контрапункт на традиционната архитектура, а Diana знае, че ще й предостави някои интересни изображения.

Жена в ефирна жълта кляка, за да регулира позицията на Canon EOS R10 върху малък статив.

EOS R10 може да се управлява безжично от смартфон чрез приложението Canon Camera Connect или с безжичното дистанционно управление Canon BR-E1.

Жена в жълта рокля позира на извита пътека.

Diana често се обръща към социалните мрежи, за да намери вдъхновение за своята туристическа фотография, но винаги се стреми да снима по необичайни и нови начини. „Да ходя на случайни места и да се опитвам да ги заснема по необичаен начин е любимият ми начин за заснемане на снимки“, казва тя. Заснето с Canon EOS R10 и с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/500 s, f/5,6 и ISO100.

За да бъде част от снимката, Diana обикновено използва малък статив, за да придържа фотоапарата, и за това пътуване тя използва лесно преносимата ръкохватка статив Canon HG-100TBR. „Това е къс статив, така че EOS R10 беше доста близо до земята, но чрез сензорния екран с променлив ъгъл можех да виждам изображението лесно, точно както мога с моя EOS 80D“, казва тя.

Видео възможности за хибридно снимане

Гърба на Canon EOS R10 показва видео опциите на фотоапарата.

EOS R10 има опция Movie digital IS, която може да бъде активирана, за да стабилизира кадрите, записани, докато се разхождате или снимате без статив.

Най-добрите фотоапарати за пътуване трябва да са способни да се справят с всякакви предизвикателства и EOS R10 не е изключение. Оборудван с мощен набор от видео функции, този фотоапарат може да записва отвъд конвенционалното 30-минутно времево ограничение, което позволява спомените от пътуването да бъдат заснети в отчетливи 4K 60p, 4K 30p с предискретизация на 6K и висококачествен Full HD, което го прави един от най-добрите фотоапарати за заснемане на влогове в гамата на Canon.

Високоскоростният 4K UHD 60/50fps на фотоапарата е идеален за заснемане на динамични клипове с ясни детайли и Diana използва тези видео възможности, докато записва гребците на реката. Изображението се изрязва2, когато се снима с тази по-висока скорост, което може да бъде предимство при заснемане на отдалечени обекти, които искате да изглеждат по-големи в кадъра.

Поддържа се запис с висока честота на кадрите, когато EOS R10 е настроен на Full HD видео, което дава възможност за заснемане на изключително плавно видео със забавен каданс при 120/100fps. „За един от видеоклиповете следвах гребците и успях да включа и семейство патици в кадъра“, казва Diana. „Когато го видите на забавен каданс, изглежда наистина страхотно.“

От великолепието на историческата архитектура и въртящите се фламенко танцьори до многоцветни снимки на храни в близък план – Canon EOS R10 е проектиран да даде на създателите на съдържание още по-голяма свобода да изследват света по свеж и креативен начин. Той предлага всички предимства, които идват с фотоапаратите на Canon със система EOS R, и все пак ще бъде познато предложение за влогъри и блогъри като Diana, които са свикнали да снимат с DSLR и искат фотоапарат, който е компактен, бърз и достъпен. „Това е, което наистина харесвам в него“, добавя Diana. „Той е малък и лек и въпреки това е толкова мощен.“

Автор на текста Маркъс Хокинс

 1. Скоростта на серията от снимки може да варира в зависимост от различните условия, вижте спецификациите за подробности.
 2. Режимът на снимане 4K 60p се изрязва до 64% от хоризонталната зона.

Свързани продукти

Свързани статии

 • Фотографът Martin Bissig се навежда от влак, който е спрял да вземе пътници на виадукт в Шри Ланка. В ръката си държи Canon EOS R10, а зад него се вижда хълм с построени малки дървени къщички. Заснето от Monika Bissig с Canon EOS R7. 

  ТУРИСТИЧЕСКА

  Идеалният спътник при пътуване

  Професионалният фотограф Martin Bissig предприема пътуване до Шри Ланка с EOS R10.

 • Жена, облечена в червена рокля без презрамки, която прикляка, за да направи снимка с Canon EOS R10.

  ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

  10 съвета за туристическа фотография

  Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за невероятни снимки при пътуване.

 • ВЛОГОВЕ

  Влогове за пътешествия с ултраширокоъгълен обектив

  Приключенският влогър Chloe Gunning засне еднодневна екскурзия в града с Canon RF 16mm F2.8 STM.

 • Сравнение между EOS R50 и EOS R10

  ФОТОГРАФИЯ

  Сравнение между EOS R50 и EOS R10

  Сравняваме ключовите характеристики и дизайн на два АPS-C фотоапарата от EOS R системата.