ФОТОГРАФИЯ

Каква е разликата между EOS R50 и EOS R10

Независимо дали искате да подобрите съдържанието си в социалните мрежи, или да заснемете забележителни снимки от пътуване, ние ще ви помогнем да решите кой фотоапарат е подходящ за вас.
Разделено изображение, показващо Canon EOS R50 на бюро до творчески материали и Canon EOS R10 на рафт с плочки.

Революционната безогледална EOS R система на Canon беше пусната на пазара през 2018 г. и оттогава се разширява. Първите модели с APS-C сензори в гамата – EOS R7 и EOS R10 – бяха пуснати на пазара през 2022 г. и станаха популярни сред фотографите, които искат фотоапарат с функциите на EOS R системата в по-компактно тяло.

Техническите иновации продължиха с пускането на Canon EOS R50 на пазара, който се отличава със същото страхотно качество на изображенията и мощност като EOS R10, но в още по-компактно и изчистено тяло за творци, които искат по-добро качество от камерата на своя смартфон, за да подобрят уроците си в YouTube или танцовите си видеоклипове в TikTok.

Тук откриваме някои от споделените технологии и ключовите разлики между EOS R50 и EOS R10 с помощта на експертни познания от Mark Kendrick, продуктов специалист в Canon Europe, както и от посланика на Canon Martin Bissig, който изпробва EOS R10 по време на пътуване до Шри Ланка.

Снимайте и споделяйте висококачествени изображения

Мъж преглежда видеозаписи в приложението Canon Camera Connect на своя смартфон. До него има чиния с храна, селекция от нарязани съставки и Canon EOS R50 на статив.

Както EOS R50, така и EOS R10 ви позволяват да качвате съдържанието си веднага с безпроблемна Wi-Fi връзка на смартфон. Bluetooth и приложението Canon Camera Connect също дават възможност за дистанционно регулиране на настройките на фотоапарата, така че да не се нарушава творческият поток.

Фотографът Martin Bissig държи фотоапарат Canon EOS R10 до табела пред ЖП гара в Шри Ланка.

Martin се наслаждава на компактния размер на APS-C фотоапаратите, като EOS R10 и EOS R50. „Хората могат да се почувстват некомфортно от голям фотоапарат с прикрепен голям обектив“, обяснява той. „По-малко забележими сте, когато пътувате с по-компактна фотографска техника.“ © Martin Bissig

Canon EOS R50 и EOS R10 имат много прилики. 24,2-мегапикселовият сензор за изображения записва богати детайли и разполага с всички предимства на APS-C формата включително коефициент на изрязване 1,6x, който разширява ефективното фокусно разстояние при използване на RF обективи, и преносимо тяло.

Комбинирането на EOS R10 с малкия и лек обектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM се оказва особено полезно в Шри Ланка, където Martin не е искал да привлича вниманието върху себе си. „Поради размера на фотоапарата винаги мога да го взема със себе си, без да се притеснявам, че трябва да нося голяма чанта за фотоапарат“, казва той. „Диапазонът на вариото от 18-150mm (което се равнява на около 29-240mm при пълнокадров фотоапарат) ме принуди да работя много ефективно.“

В основата на двата фотоапарата е един и същ процесор DIGIC X, който осигурява бързо и светкавично снимане. Разполага и с усъвършенствана система за автоматично фокусиране Dual Pixel CMOS AF II – намираща се в професионални модели, като Canon EOS R6 Mark II – която може автоматично да открива, проследява и да се фокусира върху хора, животни или превозни средства в сцената. С 651 точки за фокусиране те са в крак с всичко, което искате да заснемете, от динамични снимки и снимки на дивата природа до представяне на вашия собствен готварски канал в Instagram.

Както EOS R10, така и EOS R50 могат да снимат при условия на ниска осветеност с до ISO32000 за снимки и ISO12800 за видео, с възможност за разширение до ISO51200 и ISO25600. Системата за автоматично фокусиране може да фокусира до -4 EV, нивото на тъмнина на сцена, осветена само от полумесец.

Разлики в дизайна

Жена държи Canon EOS R50, обърнат към лицето й, и гледа през електронния визьор.

Canon EOS R50 има малко по-различен дизайн от предишните фотоапарати от EOS R системата. С по-малкия си захват той е компактен, но удобен за използване без статив. Разполага с единичен слот за SD карта UHS-I в капака на батерията, което помага за намаляване на общото тегло и размер на фотоапарата.

Жена снима чиния с храна с Canon EOS R10 на статив.

„Предимството на EOS R10 в сравнение с EOS R50 е по-голяма възможност за персонализиране“, обяснява Mark. „И възможността да разполагате с повече функции на една ръка разстояние, за да правите промени в движение, което е особено полезно във фотографията.“

Истинската разлика между двата фотоапарата е в размера и дизайна. Canon EOS R50 е по-лек от EOS R10 и е с по-малка ръкохватка благодарение на завъртян слот за батерията. Дълбочината му е само 68,8 mm и тежи само 375 g с карта и батерия (в сравнение с 83,4 mm и 429 g при EOS R10). Независимо дали ще го вземете в скейт парка, за да снимате динамични видеоклипове, или ще го сложите в чантата си и ще отидете на обяд, за да заснемете лайфстайл изображения на ново кафене, това е преносим фотоапарат, който може да бъде навсякъде с вас.

Също така разположението на бутоните е различно. „EOS R50 е по-опростен, по-лесен за използване и научаване, както и по-интуитивен за потребителите на смартфони, които са свикнали да използват сензорен екран“, казва Mark.

Относно режимите на фотоапарата EOS R50 разполага с новия режим Advanced A+ в интелигентен автоматичен режим за сцена. „Фотоапаратът автоматично ще заснеме и обедини множество изображения в този режим, така че можете да постигнете усъвършенствани техники, без да е необходимо да се учите как да ги правите или дори да знаете какво прави фотоапаратът“, добавя Mark.

Все още имате опцията да използвате ръчни настройки, ако искате да се учите и да развивате своите фотографски умения, но за много начинаещи с безогледални фотоапарати автоматичните опции означават по-малко загуба на време за задаване на настройките и повече време за създаване на грабващо съдържание.

Възможности за снимане на видео

Жена, която снима себе си с Canon EOS R50 на статив. Кадрите могат се виждат в реално време на екрана на лаптоп на бюрото пред нея.

И двата фотоапарата могат да се използват като уеб камера за по-качествени видео разговори или поточно предаване, но EOS R10 изисква софтуера EOS Webcam Utility, докато EOS R50 работи автоматично с UVC/UAC.

Жена държи Canon EOS R10 на статив и с прикрепен микрофон, за да се снима по време на ваканцията си.

Универсалният 7,5 cm сензорен екран с променлив ъгъл на двата фотоапарата ви дава свободата да записвате кадри от всяка позиция, но екранът с по-висока разделителна способност на EOS R50 означава, че можете да гледате кадри или да преглеждате снимки по-подробно, преди да ги прехвърлите на телефона си.

Що се отнася до видео съдържанието, и двата фотоапарата снимат 4K 30p видео с предискретизация от 6K, използвайки целия сензор, както и 120fps Full HD за тези, които искат кадри със забавен каданс. EOS R10 има допълнителна опция за 4K 60p (изрязан).

Гъвкавостта на видеото е подсилена от HDMI свързаност, заедно с 3,5 mm жак за микрофон и интелигентно чехълче за захранване на аксесоари, като външен микрофон например. 

Възможно е да записвате за много по-дълги периоди от преди: неограничено на EOS R10 и до един час на EOS R50, което трябва да е достатъчно дълго, за да заснемете вашите тренировъчни предизвикателства, без да се налага да спирате по средата на тренировката.

В сравнение с EOS R10 Canon EOS R50 предлага няколко нови видео функции, които биха били идеални за заснемане на кулинарни клипове или създаване на уроци за гримиране за YouTube.

„EOS R50 има режим за филм за демонстрации в близък план“, обяснява Mark. „Той адаптира настройките за фокусиране, така че когато поставите нещо пред фотоапарата, той ще фокусира върху обекта, но веднага щом го махнете, той отново ще фокусира върху лицето ви.“ Режимът за филм за демонстрации в близък план е идеална функция за заснемане на обекти пред фотоапарата, от заснемане на забавна готварска демонстрация или споделяне на любимите ви техники за рисуване.

Друго ново допълнение е цифровият стабилизатор на образа при снимане на филми (IS), което означава, че заснетият материал е по-малко засегнат от трептенето на фотоапарата и видеото, заснето без статив, остава гладко и рязко.

EOS R50 или EOS R10 е най-добрият фотоапарат за вас?

Изображение в близък план на лимон, разрязан наполовина. Функцията за клин на фокуса на Canon EOS R50 гарантира, че цялото изображение е добре фокусирано.

EOS R50 има 14 режима за сцена за снимки, които адаптират настройките към различните обекти. Клиновете на фокуса и композирането на дълбочината във фотоапарата ви помагат автоматично да създавате изображения с огромна дълбочина на полето, което ви позволява да подобрите съдържанието си в социалните мрежи и да ускорите работния си процес. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/400 s, f/4 и ISO2000.

Влак излиза от тунел, за да пресече извиващ се виадукт, заобиколен от буйна гора. Заснето от Martin Bissig с Canon EOS R10.

EOS R10 вероятно ще се хареса на фотографи, които искат да пренесат своите изображения на следващото ниво, когато улавят незабравими изживявания при пътувания или значими семейни моменти. Заснето с Canon EOS R10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 31mm, 1/160 s, f/5 и ISO100. © Martin Bissig

Независимо дали става дума за запис на новия ви фитнес канал, или заснемане на забележителни снимки от пътувания, Canon EOS R50 и EOS R10 са едновременно високоефективни инструменти за снимки и видео. Те представляват идеалното надграждане към EOS R системата от вашия смартфон, компактен фотоапарат или DSLR, особено след като ви позволяват да използвате по-бързата гама от RF и RF-S обективи с по-високо качество, за да разширите още повече творческите си възможности и гледни точки.

EOS R10 е идеалният фотоапарат за ентусиасти, които искат да направят зашеметяващи снимки от пътувания или да заснемат сватбата на приятел без тежестта на пълнокадровата система. Той предлага разширен набор от функции и високо ниво на контрол, благодарение на персонализируемите бутони, селекторни дискове и режими.

От друга страна EOS R50 е най-добрият начин за навлизане в Canon EOS R системата, като разполага с всичко необходимо, за да правите снимки и видео, както и да споделяте своите хобита и страсти. За родените да създават съдържание той осигурява водещо качество на изображението, но същевременно е лесен за настройка и използване веднага с компактния си дизайн, който няма да ви възпрепятства.Написано от Lauren Scott

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • RF-S обективи

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандартен вариообектив APS-C за серията EOS R, който е идеален за ежедневни ситуации, като семейна фотография, лайфстайл, портрети и празници.

Свързани статии

 • ВЛОГОВЕ

  Създаване на съдържание с EOS R50

  Издигнете социалните си канали до ново ниво с EOS R50.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Първи стъпки във фотографията

  Искате ли да преминете от смартфон към фотоапарат? Нашето ръководство за фотография за начинаещи съдържа всичко необходимо, за да започнете.

 • ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

  Обиколка на Севиля с EOS R10

  Блогърът Diana Millos разкрива защо този иновативен фотоапарат е идеалният спътник при пътуване.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Как да изберете обектив

  Всичко, което трябва да знаете за обективите, от видовете обективи до функциите, които да търсите.