ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

Творческа портретна фотография

Фотографката Nina Collins е натрупала впечатляващ брой последователи в TikTok със своите забавни автопортрети. Тук тя споделя своите съвети за стилизиране на фотосесия и извличане на максимума от проста фотографска постановка.
Жена с дълга руса коса, носеща розови слънчеви очила, позира на фона на розова завеса и нанизи от мъниста. Изображението ѝ се вижда на задната част на фотоапарата на масата пред нея.

TikTok-ърката и самоук фотограф Nina Collins мислеше, че кариера във фотографията е непостижима, но тя беше решена да успее. „Бях беден студент, но въпреки че учех нещо напълно различно, знаех, че искам да работя в сферата на фотографията и затова трябваше да съставя портфолио“, обяснява тя. „Научих се чрез много проучване, както и чрез много проби и грешки.“

Вместо да публикува в обичайните си платформи, където вече има присъствие, Nina реши да започне от нулата в TikTok. „Страхувах се от лоши отзиви“, обяснява тя. „Чувствах, че хората ще бъдат прекалено критични и ще забележат несъвършенства в моите умения за редактиране или настройки на фотоапарата.“

Отзивите за нейните вдъхновяващи видеоклипове в TikTok са изключително положителни и тя бързо натрупва последователи. „Стигнах до 20 хиляди последователи през първите четири месеца. Коментарите на хората бяха толкова вдъхновяващи, а те дори нямаха представа коя съм. Не беше необходимо да казват хубави неща – те коментираха, защото наистина харесаха това, което виждаха и това ми даде увереността, от която се нуждаех.“

Серията от фотосесии „Десетилетия“ на Nina, където тя показва модни стилове, прически и стилове на снимане през годините, се оказва особено популярна. Тя също така дава на зрителя достъп до нейната подготовка зад кулисите, демонстрирайки как всеки може да се опита да пресъздаде различен външен вид. Нейната цел сега е да вдъхнови други хора да вземат фотоапарат и да опитат. „Създавам своите видеоклипове в TikTok, за да споделям идеи, методи и решения с надеждата, че това може да е от полза за други хора със страст към фотографията“, казва тя.

Тук Nina ни разказва за нейната опростена фотографска постановка, как оформя снимките си и споделя някои съвети за изграждане на увереност, когато позирате за вашите собствени творчески автопортрети.

1. Усъвършенствайте идеите си

Жена с дълга руса чуплива коса, облечена в бяла тениска, бели маратонки и дънки в цвят каки, държи фотоапарат Canon и се усмихва на фотоапарата.

Nina има повече от 60 000 последователи в TikTok и нейните уроци по фотография, включващи съвети и техники за всичко, от стилизиране на снимка за Свети Валентин до пресъздаване на снимки на известни личности, редовно получават повече от 20 000 гледания.

Жена с дълга руса коса, носеща розови слънчеви очила, гледа нагоре и се усмихва, ръцете ѝ са разположени отстрани на лицето, сякаш танцува с ръце във въздуха.

Прическата и гримът са важни за пресъздаването на визията, която искате. Съставянето на табла за вдъхновение ще ви помогне да се сдобиете с идеи и също ще ви даде вдъхновение за подходящи за епохата реквизити. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/160 s, f/2.8 и ISO1250. © Nina Collins

„Интересувам се от модна, редакционна и портретна фотография, така че да видя как това се развива, е нещо, което намирам за наистина удивително“, обяснява Nina. „Има очевидни промени в дрехите, прическата и грима, но също така и как изглеждат снимките поради оборудването и ресурсите, налични по онова време. „Decades“ (Десетилетия) произтича от желанието ми да създам поредица от снимки, които показват нагледно това развитие.

„Научих много и най-вече какво харесвам и какво не харесвам във всеки портрет, като различни стилове на редактиране и пози, и това е нещо, което ще включа в бъдещи селфита.“

Ако искате да направите своя собствена концептуална фотосесия, Nina препоръчва да създадете табло за вдъхновение с идеи. „Направих табло в Pinterest за всяко десетилетие, включващо тоалети, пози и стилове на редактиране“, обяснява тя. „Това ми помогна да помисля какво трябва да направя, за да пресъздам всеки външен вид.“

2. Фонове, реквизити и места за снимане

Жена коленичи на пода, като подрежда розов плат и дълги нанизи от розови мъниста върху стойка за закачане на дрехи. Зад нея има статив за фотоапарат.

Фоновете не трябва да са скъпи или професионални, за да бъдат ефектни. Използвайте всичко, което вече имате у дома, за да създадете интересни ефекти, като парчета плат или нанизи от мъниста.

Ако, като повечето хора, нямате достъп до фотографско студио, можете да създадете свое собствено студио у дома. Всъщност Nina създава всички свои визии в дома си, разчитайки на реквизити, стилизирана визия и на качеството на своя фотоапарат Canon, за да създаде вида, към който се стреми. „Всичко в моята конфигурация от настройки е много елементарно“, казва тя.

Не се нуждаете и от скъпи аксесоари. „Използвала съм абсолютно всичко като фон – кърпи, чаршафи, одеяла. Дори не ви е необходима стойка. Слагах ги върху столове, върху парапети и дори ги окачвах на вратите на шкафа. Можете също да използвате прости предмети от ежедневието, като растения, за да създадете интересен фон.“

За да гарантира, че снимачният ѝ процес е възможно най-екологичен, тоалетите, които Nina избира, обикновено идват от собствения ѝ гардероб. „Опитвам се да намеря изображения от избраната от мен епоха, на които има дрехи, които вече притежавам“, казва тя.

3. Изберете най-добрите инструменти

Жена с дълга руса коса седи пред розов плат с висящи нанизи от мъниста. Пред нея има фотоапарат и обектив Canon, затворен сгъваем телефон, покрит с бижута, розови слънчеви очила и шноли с пеперуди.

Хибриден фотоапарат като Canon EOS R6 съчетава скорост, качество на изображението и гъвкавост, което го прави идеалния инструмент за създаване на съдържание. Съчетаването му с обектив с широк отвор на диафрагмата като Canon RF 50mm F1.8 STM ще даде на вашите портретни снимки приятно разфокусиран фон.

Nina препоръчва универсален фотоапарат като Canon EOS R6, който тя съчетава с любимия си обектив Canon RF 50mm F1.8 STM. Малък, лек и ценово достъпен RF 50mm F1.8 STM е идеален при слаба светлина и Nina харесва плитката му дълбочина на рязкост, която помага за създаването на красиво разфокусирани фонове – нещо, което има неочаквано допълнително предимство: „Наистина е удобен, когато използвате фон, който се нуждае от гладене, тъй като гънките не се виждат“, казва тя. Научете повече за избора на идеалния обектив за заснемане на портрети в нашето ръководство за фотографски комплекти.

Nina се наслаждава и на качеството на изображенията на EOS R6. „Наистина е невероятен и придава професионален вид на снимките ми, които са заснети с обичайни материали у дома“, казва тя. Тя смята подвижния екран за полезен за заснемане на снимки със самоснимачка и харесва колко лесно е свързването със смартфона ѝ чрез приложението Canon Camera Connect.

Не е необходимо да инвестирате и в скъпо осветително оборудване. „Моите уроци са замислени да бъдат възможно най-достъпни, което означава, че всеки може да се пробва вкъщи“, обяснява Nina. „Ако започна да използвам студийно осветление и светкавици, това би провалило целта. Винаги използвам добре осветени места с големи прозорци. Понякога, ако искам да включа сенки, използвам обикновени лампи и фенери – но обикновено не използвам нищо.“

Ако все пак искате да експериментирате с осветлението, можете да научите повече за създаването на домашен софтбокс за по-красиви портрети в нашето ръководство за създаване на ваши собствени аксесоари за снимки.

4. Експериментирайте с настройките

Ръка държи фотоапарат, като различни настройки се виждат на задния му екран.

Поиграйте си с настройките на вашия фотоапарат, за да намерите най-добрата настройка за отвор на диафрагмата, скорост на затвора и ISO за вашите портрети, след което можете да се концентрирате върху подходящата визия.

Простият подход е най-добър, когато става въпрос за снимане на автопортрети, което ви позволява да се концентрирате върху позата си и композицията. „Не обичам да променям много настройките си, щом застана пред фотоапарата“, казва Nina. „Винаги използвам автофокус. За портрети EOS R6 има невероятен режим за разпознаване и проследяване на лица и очи, така че почти няма какво да се обърка. Обикновено снимам при f/1.8 за прекрасна плитка дълбочина на рязкост, с около ISO800 и обикновено със скорост на затвора 1/125 s.“

5. Използвайте приложението Canon Camera Connect

Жена с дълга руса коса седи на пода във всекидневна, държи чифт розови слънчеви очила и се усмихва към фотоапарат, който е разположен на дървена маса.

Nina обича да поддържа снимачната постановка лесна, за да вдъхнови възможно най-много от последователите си да опитат. Позиционирането на фотоапарата върху стабилна повърхност, като масичка за кафе, означава, че можете да направите своето селфи без нужда от на статив.

Ръце държат смартфон, на който се вижда приложението Canon Camera Connect, като на маса отзад стои фотоапарат Canon.

Nina казва, че приложението Canon Camera Connect е от съществено значение за нейния процес – то ви позволява да кадрирате, да регулирате настройките и да задействате затвора от разстояние.

Позиционирането ви в кадър, промяната на настройките и задействането на затвора е лесно с приложението Canon Camera Connect, което ви позволява да управлявате дистанционно своя фотоапарат с Wi-Fi от вашия смартфон, отново без необходимост от допълнителни или скъпи аксесоари.

„Честно казано не знам дали бих могла да направя който и да е мой автопортрет без него“, казва Nina. „Получавате ясна представа за това как кадрирате снимките си и можете да го използвате, за да регулирате настройките, както и като спусък за затвора. Така създавам цялото си съдържание.“

6. Упражнявайте позите си

Жена с дълга руса коса, вдигната високо с няколко малки шноли с формата на пеперуда, държи сгъваем телефон отстрани до лицето си и цупи устни към фотоапарата.

Включването на реквизити е един от най-добрите съвети на Nina за пресъздаване на десетилетието, което тя се опитва да покаже, като този сгъваем телефон например. За да бъде снимачният ви процес рентабилен и екологичен, защо не купите дрехи и реквизити втора употреба от благотворителен магазин или защо не разгледате гардероба на родителите си? Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/200 s, f/2.8 и ISO1000. © Nina Collins

Жена с дълга руса коса се взира мрачно в камерата, докато държи косата си опъната настрани.

Експериментирайте с движение, за да добавите интерес към изображенията си и да се отличават от всички останали. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/160 s, f/2.8 и ISO1000. © Nina Collins

„Знам какво ми върши работа, но знам, че е нормално да застанеш пред фотоапарата и да се почувстваш малко неловко. Може да откриете, че сте уловили „най-добрия ъгъл“, но това може да означава, че снимките ви излизат малко еднообразни“, обяснява Nina.

„Включването на реквизити ви дава нещо, с което да взаимодействате. Може да ме видите да използвам слънчеви очила, червило или блестящ сгъваем телефон, който използвах за последните си снимки на десетилетието, което пресъздавах – а именно първото десетилетие на 21 век. Можете също така да добавите движение – опитайте да раздвижите косата си, раздвижете тоалета си. И помнете, че никой друг няма да види снимките, които в крайна сметка няма да използвате, така че просто опитайте всичко!“

7. Експериментирайте с редактирането

Ако се надявате да постигнете определена визия, помислете как ще редактирате снимките си, независимо дали ще е със софтуер като безплатния софтуер Digital Photo Professional (DPP) на Canon или Adobe Lightroom. „До голяма степен разчитах на редактирането що се отнася до снимките ми, посветени на различни десетилетия“, казва Nina. „Разглеждах таблото си за вдъхновение и избирах различни неща от всяка епоха – като зърнистост, осветление и тоналност. Изображенията от 60-те и 70-те години например бяха много зелени или жълти като тоналност. Ще си отбележа тези ключови променливи и ще експериментирам с настройките в Lightroom, докато не ми харесат.“

8. Бъдете наясно със социалните медии

Жена с дълга руса коса си слага гланц за устни пред огледало.

Nina е открила, че споделянето на нейния процес, от съставянето на табла за вдъхновение до оформянето на косата и грима ѝ, е вдъхновило последователите ѝ да се опитат да създават свои собствени автопортрети.

Показването на това как се създава една снимка, винаги се приема добре в TikTok. „В други канали в социалните мрежи може да си помислите, че това е наистина страхотна снимка, но няма непременно да знаете какво е било необходимо за създаването ѝ“, обяснява Nina. „С TikTok можете да надникнете зад завесата и да видите как създавам нещо от нищото. На хората им харесва, защото си мислят „И аз мога да го направя.“

Също така си струва да помислите и за музиката. Всеки кадър от сесията „Десетилетия“ на Nina е съчетан с подходяща за епохата песен, която е внимателно подбрана за максимално въздействие. „Освен че трябва песента да е подходяща, трябва и да е достатъчно известна, за да бъде позната на зрителите. Освен това трябва да е достатъчно популярна, за да може и други хора да са я използвали вече – колкото повече хора използват дадена песен, толкова по-добре е за алгоритъма на TikTok, което води до по-голямо разпространение.“

Гледайте как Nina създава тази фотосесия в TikTok и с помощта на нейните съвети защо не изберете епоха и не опитате сами? Споделете творенията си в TikTok, като тагнете @canonemea.


Adobe и Lightroom са регистрирани търговски марки или търговски марки на Adobe в САЩ и/или в други държави.


Написано от Astrid Pitman

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R6

  Каквото и да снимате, както и да го снимате, EOS R6 ви позволява да бъдете креативни по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Стандартен обектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.

Свързани статии

 • ПРОЕКТИ У ДОМА

  Създайте си собствено домашно студио

  Открийте творческите възможности на светкавицата и заснемайте зашеметяващи портрети с ограничен бюджет.

 • ПОРТРЕТ

  Куиър портрети с чувство

  Небинарният фотограф Louis Painter за фотографирането на куиър общността.

 • ТВОРЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

  Експериментирайте със седем различни творчески стила

  Променете изцяло фотографията си и създавайте впечатляващи изображения, като изпробвате нови стилове всеки ден.

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Приказни портрети

  Десет съвета от експерт за създаване на запомнящи се мистични изображения с Rosie Hardy.