ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Съзнателен начин да преобразите дома си: открийте изкуството от изрязана хартия

Художникът Aimee Graham, която се занимава с изкуство от хартия, споделя подробни инструкции за създаване на впечатляващи произведения на изкуството чрез изрязване от хартия.
Принтер Canon от серия PIXMA TS8350, поставен на маса с творение от хартия в рамка.

За занимаващата се с изкуство от хартия Aimee Graham изрязването от хартия е бягство от забързаното ежедневие – фокусиран метод за създаване на пъстри произведения на изкуството, които са едновременно лични и творчески. От абстрактни форми и шарки до силуети на животни и морски сцени – наслагването на хартиени изрезки е забавна дейност за цялото семейство, чрез която можете да създавате стенни декорации или дори поздравителни картички.

Aimee за пръв път се запалва по изкуството от хартия след едно пътуване до Япония, където тя остава пленена от древното изкуство оригами. Тук тя обяснява как да използвате принтер Canon от серия PIXMA TS8350 и дава някои полезни съвети за изрязване от хартия, за да създадете вдъхновени произведения на изкуството, идеални за украса на дома ви.

1. Измислете оригинална и креативна идея

Изрезка от хартия на горска сцена в рамка на оранжев фон.

Първата стъпка на Aimee е измислянето на идея. Тя използва природата като вдъхновение и съветва да търсите онлайн за интересни изображения и силуети, които могат да бъдат очертани и изрязани.

„Обичам да работя с хартия, защото тя ми позволява да бъда креативна“, казва Aimee. „Това е естествен продукт, може да се използва за дву- или триизмерно изкуство и не са ви необходими никакви специални умения, за да започнете.“

Aimee започва, като търси лесни форми онлайн, които биха ѝ свършили работа като силуети. „Живея край морето и обичам да съм навън сред природата, затова започнах с търсенето на изображения на океански и горски сцени“, обяснява тя.

„Процесът винаги започва с намирането на вдъхновение. Вашите идеи стават уникални, когато изгубите себе си в процеса и се оставите на креативността си. Тогава се случва магията.“

2. Изберете шаблони за разпечатване

Жена, използваща телефона си, за да разположи две изображения върху лист хартия, които да разпечата

Aimee използва приложението Easy-PhotoPrint Editor, за да разположи бързо своите разпечатки върху хартията чрез своя смартфон.

Жена изважда от принтер лист хартия с отпечатани върху него изображения

„Принтерът беше наистина лесен за използване“, казва Aimee. „Настроих приложението Canon PRINT в телефона си и свързването му с Wi-Fi беше много лесно.“

Aimee намира своите силуети на животни, хора, дървета и слънчеви лъчи, като търси онлайн, но можете да потърсите вдъхновение и в Creative Park.

Aimee подрежда изображенията в една страница, като използва приложението Easy-PhotoPrint Editor, и ги разпечатва на Canon серия PIXMA TS8350. „Принтерът е наистина от полза, защото в момента, в който си харесам силуети, мога да ги подредя в приложението и след това веднага да ги разпечатам. По-лесно е да започнете, когато разполагате с разпечатките пред себе си. В началото проектът беше истинско предизвикателство. Обикновено работя с хартия в 3D, така че беше малко по-различно, тъй като трябваше да мисля в две измерения.“

3. Изберете правилната хартия за целта

Принтер Canon PIXMA върху каменен под с подложка за рязане и асортимент от хартия и канцеларски материали.

Aimee използва матова фотохартия, защото я намира идеална за рязане и същевременно запазваща здравината си без следи от сгъване или разкъсване, но можете да използвате също гланцирана хартия или дори комбинация от двете.

За да създадете вашето произведение на изкуството от хартия, ще ви трябва подложка за рязане, макетен нож или скалпел, ножици и комбинация от различни хартии или картони.

„Хартията трябва да бъде достатъчно плътна, за да запази формата си след изрязването, достатъчно здрава, за да не се разкъса, но не твърде дебела, тъй като това затруднява рязането“, обяснява Aimee. „Използвах матова фотохартия за отпечатване на моите силуети, защото е достатъчно здрава за работа, но не е прекалено трудна за изрязване.“

4. Създайте с внимание хартиените си изрезки

Човек, който сглобява композиция от хартия, като наслагва изрезки от сняг върху планини.

Aimee се е научила да работи в две измерения, като наслагва различни изрезки в ярки цветове, за да има проектът ѝ по-голяма дълбочина.

Човек, който внимателно изрязва силуета на жена.

Можете да започнете с по-лесни форми, преди да преминете към изрязването на тези по-детайлни силуети, изискващи прецизност.

„Знаех, че искам да създам няколко различни сцени, които след това да поставя в рамки“, казва тя. „Използвайки рамките като отправна точка за размера, започнах да наслагвам хартиените изрезки, да си играя с композицията и да избирам цветови схеми.“

Точното изрязване изисква търпение и практика, така че Aimee съветва първо да започнете с лесни форми, особено ако сте начинаещи в използването на макетен нож.

„Правя цветя от креп хартия, така че разполагам с ножица, която е малка и наистина остра – идеална за този проект. Започнах първо с изрязване на най-лесните форми, като изрязвах както с ножица, така и с макетен нож“, казва тя.

„Ползата от използването на макетен нож вместо ножица е, че можете да запазите както контурите, така и действителните изрезки, при условие, че режете прецизно. Направих това с контурите на белите брези и това вдъхнови съвсем нов проект – родословното дърво“, казва тя.

5. Завършете проекта си

Бял лист хартия върху плот с изрязани бели брези.

След като тези дървета бъдат изрязани, останалата хартия също може да се използва като ефектен фон за друг проект.

Горска сцена от зелена и бяла хартия с имена, написани до дърветата.

Една от идеите на Aimee е била горска сцена, украсена с имена на членове на семейството, като модерна представа за „родословно дърво“.

Използването на контурите от нейните хартиени изрезки позволи на Aimee да добави ново измерение към проекта на родословното си дърво.

„Драснах тънък слой бяла и кафява боя в центъра на фоновата хартия, поставих контура на дървото отгоре и след това добавих отделното изрязано дърво. В този момент си го представях като някакво родословно дърво, така че направих някои изрезки с имена, като нарисувах контурите на ръка, за да завърша композицията.“

6. Забавление за цялото семейство

Редица от хартиени произведения на изкуството в рамка с различни размери, поставени на бюро.

„Този проект показва как можете да създавате изкуство, като изрязвате прости форми, които са лесни, и по-сложни форми, като например силуети с много детайли“, казва Aimee.

Aimee използва сложни форми за своите проекти, като ги изрязва точно с макетен нож. Възможно е обаче да постигнете също толкова впечатляващи резултати, като използвате по-лесни форми и обикновена ножица, което означава, че изрязването на хартия може да бъде прекрасно семейно занимание.

„За децата изрязването на фигури всъщност помага за подобряване на координацията между очите и ръцете, както и за укрепване на двигателните умения, така че доколкото е безопасно и биват наглеждани от родителите си, това е добре за тях.

„Проявявам креативността си, откакто се помня. Израснах с креативна майка и с баща, който можеше да създава всякакви неща“, казва тя. „Чувствам се дълбоко свързана със себе си, когато съм креативна. Това е проява на детето в мен, която ме приземява и изпълва.“

За повече вдъхновение за изкуство с хартия ни последвайте в Pinterest. И не забравяйте да споделите вашите творби в социалните мрежи, като използвате хаштага #MadeWithPIXMA.Написано от Lorna Dockerill

Свързани продукти

Свързани статии

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Най-добрите принтери за творчество

  От семейни проекти до професионални такива, Canon разполага с идеалния принтер за вас.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

  Идеи за миникартини с Canon SELPHY Square QX10

  Създайте мини художествена галерия със съвети и трикове от специалистите по диорами Ole Friedrich и Esther Mora Chavarria.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Декорация за маса, изработена от хартия

  Направете красив декор за маса за всякакви поводи с Creative Park.

 • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

  Хартиени модели на забележителности

  Ознаменувайте специални места с принтер Canon PIXMA и Creative Park.