ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Съвети за есенна фотография

От това да се възползвате максимално от променливото време до заснемането на сезонните цветове, открийте фотографския комплект и техниките, от които се нуждаете, за да заснемете невероятни снимки и видеоклипове на това красиво време.
Близък план на кафяво есенно листо на земята, покрито с дъждовни капки.

Есента е може би най-добрият сезон, за да излезете навън с фотоапарата си. Топлата светлина, огнените цветове и животните, събиращи храна за зимата, означават, че винаги има какво да снимате. Прозорецът с възможности за снимане на пиковите есенни цветове обаче е мимолетен, тъй като един хладен ден е достатъчен, за да изпадат листата от дърветата. Ето защо е важно да се възползвате от всеки един възможен момент.

За да започнете, ето девет съвета за есенна фотография, за да се възползвате максимално от великолепните оранжеви, червени и златни нюанси на сезона, независимо кой фотоапарат на Canon използвате.

1. Възползвайте се от променящата се светлина

Планински поток тече през есенен пейзаж с папрати и скали на преден план.

Ниският ъгъл на слънцето в есенния ден може да подчертае текстурата на терена. Това класическо есенно изображение улавя всички цветове на сезона. Движението във водата, уловено с дълга експонация, плюс папратите, буковете и брезите спомагат за балансирането на композицията. Заснето с Canon EOS 5D (сега вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV) с обектив Canon EF 17-40mm f/4L USM при 29 mm, 15 s, f/16 и ISO100. © Theo Bosboom

Няколко листа висят на иначе голи клони, а бледи стволове на дървета се виждат в мъглата на заден план.

Мъгливият фон помага да се подчертае шепата есенни листа, останали полепнали по тези тънки клони. Заснето с Canon EOS 5D Mark III (вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV) с обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (вече предшественик на Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) при 190 mm, 1/50 s, f/8 и ISO200. © Theo Bosboom

По-ниското слънцестоене означава, че есенната светлина често е топла и мека – чудесна за заснемане на снимки през целия ден.

Може би най-доброто време за есенна фотография е по време на „златния“ час – периодът точно след като слънцето изгрее и точно преди да залезе. Слънчевата светлина по това време може да ви помогне да заснемете подобрени текстури и форми и е идеална за приближаване и снимане на паднали листа. Дългите сенки, създадени от ниското слънце, могат също да добавят драматичен ефект към снимките на природни и градски пейзажи.

По-късните изгреви и мъгливата ранна утринна светлина могат да предоставят страхотни възможности за въздействащи снимки, като празни градски улици и мъгливи горски сцени. Опитайте също да снимате, докато слънцето залязва, когато все още има светлина в небето, но можете също да уловите и въздействието на градските светлини.

2. Възползвайте се от дъжда, мъглата и студа

Два лебеда в река, частично закрити от мъгла над водата, която придава на сцената бледооранжево сияние.

Възползвайте се от метеорологичните условия. Тук мъглата, която частично закрива лебедите, създава атмосфера и придава на тази крайречна сцена неземно усещане. Заснето с Canon EOS R6 с монтажен адаптер Canon EF-EOS R и обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L USM при 200 mm, 1/1000 s, f/3.5 и ISO100. © Dmitry Kupratsevich

Паяк седи в средата на паяжината си на тъмнозелен и кафяв фон. Нишките на паяжината са покрити с малки капки роса.

След студена нощ излезте рано с фотоапарата си, за да заснемете роса или скреж върху паяжини. За да накарате полупрозрачни обекти като този да изпъкнат, ги снимайте на тъмен фон. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 70-200mm F4L IS USM при 200 mm, 1/400 s, f/4 и ISO500. © Lucia Griggi

Променливото есенно време означава, че е възможно да се уловят много настроения в един ден. Небето може да бъде светло и ясно една минута, облачно и бурно през следващата.

Дори дъждът може да предостави редица възможности за творческа фотография. Фотоапаратите и RF обективите от системата EOS R на Canon са устойчиви на атмосферни влияния, което означава, че можете да ги използвате в широк диапазон от среди и условия. Сенникът на обектива ще предпази предната му част, ако има няколко капки дъжд, но вземете дъждобран за фотоапарата си, за да можете да продължите да снимате по време на порой. Намерете тъмен фон, за да можете да направите така, че дъждовните капки да изпъкнат, и се възползвайте от локвите, за да снимате отражения на цветни дървета.

По-студените нощи също означават, че има по-голям шанс за образуване на мъгла сутрин – така че станете рано, за да заснемете снимки и видео на мъглив град или село, преди слънцето да напече. Опитайте да снимате срещу слънцето или срещу уличните лампи, за да придадете на мъглата ефирен блясък.

3. Извлечете максимума от есенните цветове

Голямо голо дърво върху тревиста земя. В далечината има мъгла и ниското слънце се вижда през клоните на дървото.

Ако снимате срещу слънцето, може да откриете, че обектът ви изглежда по-тъмен от очакваното. Запаметяването на изображението като RAW файл ще ви даде възможност за фина настройка на експонацията при обработката. Заснето с Canon EOS 5D Mark IV с обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM при 24 mm, 1/8000 s, f/4 и ISO2500. © Marcus Hawkins

Изображение на голямо голо дърво върху тревиста земя, отворено в софтуера за редактиране Digital Photo Professional на Canon.

Редактирането на вашите файлове в софтуера Digital Photo Professional на Canon ви позволява да регулирате цветовете и да задавате стилове на снимката. © Marcus Hawkins

Настройте фотоапарата си за заснемане на наситени цветове за дръзки есенни изображения. За да подобрите златните нюанси на есенните пейзажи, изберете фиксирана настройка за баланс на бялото, като „Дневна светлина“ или „Облачност“, която ще придаде допълнителна топлина. Ако използвате някой от автоматичните режими на снимане на фотоапарата, който ви позволява да променяте цветовата тоналност, задайте настройка „Топла“.

Заснемането на есенни изображения във формат RAW (за разлика от JPEG) ще ви даде най-голяма гъвкавост, когато става въпрос за редактиране на снимките ви чрез компютър. Софтуерът Digital Photo Professional на Canon ви предоставя всички необходими инструменти за обработка на RAW файлове. Можете да промените баланса на бялото, за да придадете на снимките си по-топло усещане, например, и да експериментирате с различни стилове на снимката, като стила Autumn Hues, който можете да изтеглите от уебсайта на Canon. Възможно е също така да направите фина настройка на тоналността, наситеността и яркостта на отделните цветове с помощта на инструмента за „корекция на цветовете“.

4. Експериментирайте със сезонни портрети

Млад мъж и жена се усмихват един на друг, докато бутат велосипедите си по пътека на фона на златни есенни листа.

Слънцето, греещо през златните есенни листа, предоставя красив фон за този портрет. Експериментирайте с елементи на преден план, за да подобрите композицията си, или опитайте да хвърлите есенни листа. Пейзажните снимки често могат да бъдат подобрени чрез добавяне на обект. Заснето с Canon EOS 200D (сега вече предшественик на Canon EOS 250D) с обектив Canon EF 50mm f/1.8 STM при 1/800 s, f/1.8 и ISO200.

Есенните цветове създават вдъхновяващ фон за портретна снимка. За да създадете въздействащо изображение, отдалечете се от обекта и го увеличете чрез вариото. Това ще направи чертите на лицето по-слабо изразени за по-приятен резултат. По-тесният зрителен ъгъл на по-голямото увеличение също ще ви даде по-голям контрол върху това, което се вижда във фона на портрета, така че можете да наситите фона с есенни цветове.

Ниският ъгъл на слънцето през есенните дни може да бъде неудобен за заснемания обект, така че снимайте под сянката на дърво или сграда, така че човекът да не стиска очи. Или разположете обекта така, че топлата светлина да го осветява отзад или от едната страна, след това дръжте нещо бяло близо до лицето му, за да отрази светлината и да изсветли сенките.

Есенното време е непредвидимо и понякога ще трябва да снимате на закрито. Използвайте бяла мрежа или тюл, за да разсеете светлината от прозореца, и разположете обекта така, че светлината да пада върху едната страна на лицето му. Помолете го да обърне леко главата си, за да погледне навън, така че меката светлина да осветява равномерно лицето.

5. Бъдете готови да ставате рано, когато снимате диви животни

Малка бяла птица на клон с червени плодове, а дългата ѝ черна опашка е вдигната зад нея.

За ясни снимки дръжте фотоапарата и обектива стабилно или използвайте статив. Обектив със стабилизатор на образа (IS) или фотоапарат от системата EOS R с вграден стабилизатор на образа (IBIS), например, ще ви помогне да заснемете по-резки снимки без статив. Заснето с Canon EOS R7 с обектив Canon RF 600mm F4L IS USM при 1/4000 s, f/4.5 и ISO640.

Елен с малки рога се вижда полускрит в поле с високи златни растения и златно небе зад него.

Елените и много други бозайници имат много чувствително обоняние, така че се приближавайте към тях, когато вятърът духа във вашата посока, вместо да носи мириса ви към тях. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM при 373mm, 1/250 s, f/8 и ISO1250. © Ben Hall

Цветовете на сезона внасят допълнителен елемент в снимките на диви животни и птици, въпреки че често ще ви е необходим телеобектив, за да заснемете снимки в едър план. Повечето животни ще бъдат активни на разсъмване и здрач, така че опитайте да заемете позиция на дадено място, преди обектът ви да се появи. Използвайте режима за серия от снимки на вашия фотоапарат с възможно най-високата кадрова честота и задайте „AI следящ“ или „Следящ“ автофокус, за да проследявате движещи се животни.

Диви животни, като елени, катерици и птици, може да се слеят със заобикалящата ги среда, така че опитайте да ги кадрирате на фона на ярката есенна шума, така че да изпъкват повече. Ако има птици, които посещават градината ви, използвайте храна за птици, за да ги примамите да кацнат пред цветен фон.

6. Приближете се за допълнително въздействие

Близък план на кремаво-кафява гъба върху покрит с мъх горски килим.

За да сте сигурни, че вашият обект се откроява от заобикалящата го среда, изберете достатъчно широка диафрагма (най-ниското f-число), за да разфокусирате фона. Заснето с Canon EOS R6 с монтажен адаптер Canon EF-EOS R и обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM при 200 mm, 1/100 s, f/8 и ISO640. © Brian Worley

Сухо есенно листо, заснето срещу ниското слънце в оранжевото небе, за да се осветят жилките му.

Опитайте да направите снимка с оранжево сияние от залез или изгрев зад обекта, така че да изглежда като силует, и след това използвайте светкавица, за да го осветите. Когато снимате есенни листа, дръжте гърба на фотоапарата успореден на листото, за да можете да постигнете прецизен фокус. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4L IS USM при 24 mm, 1/1000 s, f/4 и ISO100. © Agi Wojcik

Макрофотографията е чудесен начин да изследвате тоновете и текстурите на есента. Експериментирайте с режима за макро или близък план на вашия фотоапарат и се оглеждайте за сезонни детайли, като гъби, дъждовни капки по листата или жилките на паднали листа.

За да подчертаете текстурата на есенните листа, осветете ги от нисък ъгъл. Ако искате да уловите деликатната структура на листо, залепете го на прозорец, за да можете да го снимате, осветено от слънцето отзад.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM за фотоапарати от системата EOS R има минимално разстояние за фокусиране (MFD) от 14 cm (0,5x увеличение или половин реален размер), което ви дава възможност да запълните кадъра с детайли, докато Canon RF 85 mm F2 MACRO IS STM ви позволява да фокусирате на разстояние до 35 cm (0,5x увеличение). Макрообективите не са само за снимане в близък план – можете да ги използвате и за портрети, пейзажи и други обекти.

Нямате нужда от специален обектив за макрофотография. Ако имате фотоапарат и обектив с добро качество, всеки кадър може да бъде изрязан, за да се виждат детайлите на обекта. Много обективи, продавани в комплект с EOS фотоапаратите на Canon, имат впечатляващо късо MFD, като например Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM, който може да фокусира на разстояние до 13 cm.

7. Снабдете се с правилния фотографски комплект

Жена с дебела шапка и палто, гледаща LCD екрана на своя фотоапарат Canon, докато е приклекнала, за да снима покрита с мъх скала.

Вместо да снимате всичко от височината на главата, направете усилие да се снижите, за да покажете есенния пейзаж от друга гледна точка. Фотоапарат с подвижен екран улеснява снимането от творчески ъгли.

Фотоапарат с EOS R система на Canon е чудесен лек вариант за носене през целия ден на есенното снимане. Компактните Canon EOS R10 и Canon EOS RP са лесни за използване и са пълни с творчески функции, които ви позволяват да развиете уменията си по фотография и снимане на видео.

Експериментирайте с различни обективи, за да добавите разнообразие към есенните си изображения. Широкоъгълен обектив, като Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, е чудесен за сезонни пейзажни снимки, докато лекият RF 100-400mm F5.6-8 IS USM е идеален за фотография на диви животни. Обектив с голям максимален отвор на диафрагмата, като Canon RF 50mm F1.8 STM, ще улесни снимането при слаба светлина.

Не забравяйте да вземете и някои аксесоари. Рефлекторът ще ви даде по-голям контрол над светлината, когато заснемате есенни снимки в близък план и портрети, а лекият статив ще ви позволи да правите снимки и през нощта. Филтърът с кръгова поляризация, който се прикрепя към предната част на обектива, е чудесен аксесоар за есенна фотография, тъй като ще намали отраженията и ще увеличи наситеността.

8. Опитайте да запишете есенен видеоклип

Две жени с дебели шапки и палта и с фотоапарати Canon стоят в гора и гледат нагоре. Една от тях сочи нагоре.

Погледнете нагоре и вижте какво се случва над вас. Включването на почти голи клони на фона на небето във вашето изображение или видеоклип предава есенно усещане и позволява на зрителя да оцени красотата и крехкостта на природата.

Докато заснемате есенни снимки, защо не снимате и есента в движение? EOS фотоапаратите на Canon, като Canon EOS R10, ви позволяват да записвате висококачествено видео с натискането на един бутон. Ако имате фотоапарат, оборудван с Wi-Fi, можете лесно да споделяте вашите клипове в социалните мрежи, докато сте в движение, чрез приложението Canon Camera Connect.

Ако снимате приятелите, семейството си или други хора, уверете се, че звездите във вашия филм са облечени в цветове, които допълват есенните нюанси. За професионално изглеждащо видео дръжте фотоапарата си неподвижен и избягвайте да използвате вариото на обектива, докато снимате.

Опитайте да заснемете няколко клипа, в които листата падат от дърветата, или защо не вземете шепа листа и не ги хвърлите във въздуха? Уверете се, че аудиозаписът е включен, за да уловите звука на листа, хрущящи под краката ви, или смеха на вас и вашите приятели.

Можете дори да опитате да заснемете ускорено видео или хиперускорено видео, показващо промяната на сезонната светлина в продължение на няколко часа, например, или образуване на роса върху есенната трева.

9. Отпечатайте любимите си изображения

Лист хартия с есенни изображения, излизащ от компактен принтер на Canon.

Canon SELPHY CP1500 отпечатва красиви снимки с професионално качество върху различни хартии с размери от пощенска картичка до мини стикери.

Струва си да изберете оптимална хартия, която да отговаря на вашия фотографски стил, когато отпечатвате наситени снимки с топли тонове. Въпреки че популярната силногланцирана фотохартия Canon Pro Platinum предоставя ярки разпечатки с превъзходни детайли, можете да опитате и хартия за по-мек изглед. Чудесен пример е и хартията Plus Semi-gloss на Canon, която има сатенено покритие и по-слаб гланц за по-мек изглед.

Принтерът от серията Canon PIXMA TS7450 е идеален домашен вариант за печат върху разнообразни творчески хартии, а Canon SELPHY CP1500 е чудесен компактен избор.

Изследването на красотата на есента с вашия фотоапарат може да породи изобилие от идеи за вдъхновяващи фотографски проекти, така че не забравяйте да се възползвате максимално от този оживен сезон, докато магията продължава.

Автор на текста Маркъс Хокинс

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Обективи RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Малък и лек вариообектив от серия RF 24-50mm, който можете да използвате всеки ден за пътувания, пейзажи и други.
 • Обективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макрообектив 35mm f/1.8 с бърз отвор на диафрагмата за широкоъгълна перспектива, близко фокусиране и хибриден IS.
 • Вариообектив с ултраширок ъгъл

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Компактен и лек вариообектив RF 15-30mm, който е идеален за пътуване, включително за градски пейзажи, природни пейзажи, архитектура и заснемане на влогове в движение.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R10

  Направете следващите си стъпки във фотографията и видеото с безогледален фотоапарат Canon от системата EOS R, базиран на заснемащ сензор с размер APS-C.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS RP

  Малък, лек и интуитивен пълнокадров безогледален фотоапарат, идеален за пътуване и всекидневна фотография.
 • Широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лек 24 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние, който е идеален за пейзажна фотография, снимане на влогове и на интериорно съдържание, както и за страхотни макро изображения.
 • Телефото вариообектив

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Универсален, компактен и лек 100-400mm вариообектив от серия RF със стабилизатор на образа за 5 стъпки по-ниска скорост на затвора за заснемане на дива природа и динамични сцени.
 • Принтери за дома

  SELPHY CP1500

  Създавайте за секунди разпечатки с наситен цвят и висока издръжливост с този лесен за използване компактен фотопринтер.
 • Свързани статии

 • ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

  Приключенска фотография сред природата

  Фотографът Anna Blackwell се разхожда из дивата природа на Дартмур с Canon EOS R6.

 • ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Снимане на сезоните

  Разкрийте уникалната атмосфера на всеки сезон с тези съвети от Benjamin Hegyi.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Дива природа на слаба светлина

  Разкрийте скрития живот на животните с нашите топ съвети за нощна фотография.

 • ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  Топ съвети за пейзажи

  Запознайте се с фотографските техники, които ще ви помогнат да повишите нивото на пейзажните си снимки.