A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Парти фотография

Как да заснемате творчески снимки от партита

Едно от най-хубавите неща на празниците е поредицата от партита и събития, които събират заедно приятелите и семейството и са възможност за смях, танци, отпускане и разговори. Независимо дали отивате на скромно събиране с приятели, или на пищно коледно тържество с цялото семейство, ако знаете как да заснемете забавленията и празничното настроение по творчески начин, ще можете да създадете ценни спомени за цял живот. С полезните съвети и техники по-долу ще направите страхотни парти снимки, които всеки ще иска да споделя.

1. Изберете най-добрите настройки на фотоапарата за парти на закрито

Партитата често включват слаба светлина и движещи се обекти, затова е важно да се уверите, че фотоапаратът ви е с правилните настройки за снимане в подобна среда.

Няма нужда да използвате светкавица, но ще трябва да сте сигурни, че скоростта на затвора е достатъчно голяма, за да се справи с движенията. Задайте скорост на затвора около 1/160 s или 1/250 s минимум и се уверете, че диафрагмата ви е сравнително широко отворена (малко f-число). Ако зададете ISO до умерена или висока степен, като например ISO 3200 или ISO 6400, това също би помогнало при подобна ситуация.

2. Насочете светкавицата си правилно

Ако използвате светкавица, уверете се, че е насочена по начин, който най-добре би подчертал обектите ви. Ако използвате светкавица Speedlite, вместо да я насочвате директно към обекта, който искате да снимате, насочете я към тавана, така че светлината да се отразява към вашите обекти. Това не само ще създаде по-естествено осветява, но и повече удобство за обектите ви.

Моделът Speedlite 470EX-AI, първата светкавица в света с автоматично интелигентно отразяване (Auto-Intelligent Bounce), избира вместо вас оптималния ъгъл на отразяване, като преценява заобикалящата среда и автоматично ориентира главата на светкавицата, за да отрази светлината от точната точка на стените или тавана, което ви позволява да се концентрирате върху самия кадър.

Ако фотоапаратът ви е снабден с Wi-Fi и можете да използвате външна светкавица с безжично управление или ако имате кабел с чехълче за свързване на външна светкавица, то тогава можете да позиционирате светкавицата си на разстояние от фотоапарата и да я задействате.

3. Разпръснете светлината от светкавицата

Друг начин за постигане на подобни резултати със светкавица е да използвате дифузерна приставка или софтбокс за главата на светкавицата. Това ще разпръсне и омекоти светлината от светкавицата и така ще постигнете по-натурални тонове на кожата, като същевременно предотвратите размазване от движението.

4. Опитайте да снимате нережисирано

Снимките, на които се позира, със сигурност си имат своето място, но ако искате да уловите естественото приповдигнато настроение на партито, нережисираните снимки са правилният подход.

По-дълъг обектив, като например Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, ще ви помогне да композирате по-отдалечени обекти, както и да снимате без да е твърде очевидно към кого точно сте насочили фотоапарата си. Поради същата причина е желателно да изключите лъча за подпомагане на автоматичното фокусиране на фотоапарата си.

Вместо да използвате светкавицата на фотоапарата, когато снимате непринудени снимки, по-добре е да използвате широк отвор на диафрагмата и умерена до висока ISO светлочувствителност, за да бъдат обектите резки и на фокус.

Няма нужда да използвате светкавица, но ще трябва да сте сигурни, че скоростта на затвора е достатъчно голяма, за да се справи с движенията.

Свързани статии
10 tips for capturing fireworks

СНИМАНЕ НА ФОЙЕРВЕРКИ

10 съвета за снимане на фойерверки

Оборудване, техники и композиция – топ съвети за снимане на фойерверки.

Party with Creative Park

ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

Организирайте парти с Creative Park

Декорации и реквизит, които можете да отпечатате у дома с приложението Creative Park.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

Предимства на Canon PowerShot PX

Открийте нови начини да използвате тази компактна и умна PTZ камера.

5. Научете се как да постигате впечатляващ боке ефект

Без значение дали снимате море от мигащи коледни лампички, или обикновена свещ, празниците са изпълнени с красиви светлини, които при правилните настройки могат да се превърнат във фон от красиви сияещи сфери на снимките ви. Японската дума „боке“ се използва, за да се опишат естетическите качества на тези разфокусирани точки светлина.

Разфокусираните светлинни във фона могат да са големи и да изглеждат абстрактно или да са по-малки и по-ясно очертани, а можете и да подходите по-творчески и да разфокусирате светлините под формата на звезди, сърца или коледни елхи – научете как от видеото по-горе.

Ефектът се постига най-лесно, когато сте задали най-широкия отвор на диафрагмата, като например f/2.8 или f/2, така че да можете да фокусирате селективно и да заснемете рязък обект на разфокусиран фон. Но можете да заснемете и приятни разфокусирани светлини, като използвате и по-малки отвори на диафрагмата, като например f/5.6. Подсилете ефекта, като увеличавате разстоянието между обекта и задния фон или като застанете по-близо до обекта.

6. Намалете скоростта на затвора, за да улавите размазване от движението

По-високите скорости на затвора ще ви помогнат да уловите резки движещи се обекти, но има и друг подход – да използвате по-ниска скорост на затвора, за да създадете усещане за движение в сцена със статични обекти.

Ако снимате, като държите фотоапарата в ръцете си, задайте скорост на затвора от около 1/10 s или 1/20 s и се уверете, че в сцената има ясно видим статичен (или сравнително статичен) обект. Полезно е обективът ви да е снабден със стабилизатор на образа, защото това ще направи снимките ви по-резки при по-ниски скорости на затвора. Някои фотоапарати имат вграден стабилизатор на образа, при което стабилизирането на образа ще е възможно с всякакви обективи.

Ако използвате статив, ще можете да използвате и много по-ниски скорости на затвора, за да постигнете този ефект. Задействайте затвора, като използвате безжично или кабелнно дистанционно управление (дистанционен спусък), приложението Canon Camera Connect или самоснимачка.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Уловете следи от светлините на дансинга

Като контролирате кога фотоапаратът ще задейства светкавицата по време на експонацията, можете да уловите пъстри линии от светлина, които предават по творчески начин духа на партито, докато същевременно обектите ви остават на фокус. Изберете по-ниска скорост на затвора от около една секунда, а от менюто за светкавица на фотоапарата изберете режим на синхронизиране с първа или втора преграда на затвора.

Синхронизиране с първа преграда на затвора е настройка по подразбиране за повечето фотоапарати. При тази настройка светкавицата се задейства в началото на експонацията и следите от светлини се заснемат пред обекта. При настройката за синхронизация с втора преграда светкавицата се задейства в края на експонацията, като записва следите от светлините и други детайли зад обекта.

8. Фокусирайте се върху малките детайли

Запомнете, че празничните снимки не е нужно да са винаги на хора. Фокусирането върху по-дребните детайли, като коледните играчки на елхата, подредбата на трапезата или други елементи, които символизират празника, също може да е ефективно за предаване на настроението и посланието на повода.

Ако не можете да се приближите достатъчно близо до обекта с обектива, който използвате, пробвайте с макрообектив, като например Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM или Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Междувременно, един сравнително широкоъгълен обектив, като например Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM (за фотоапарати EOS M), ще ви помогне да се доближите до обекта, като същевременно ви позволи да уловите повече от заобикалящата среда за повече контекст.

Написано от Matt Golowczynski

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники