ПАРТИ ФОТОГРАФИЯ

Как да правите страхотна парти фотография

Лесни съвети и техники за невероятна фотография на партита и събития.
Група приятели позират, държат бенгалски огън, смеят се и са обърнати към фотоапарата с лица, осветени от светлината на бенгалския огън. © AdobeStock

Едно от най-хубавите неща на празниците е поредицата от партита и събития, които събират заедно приятелите или семейството и са възможност за смях, танци, отпускане и разговори. Знанието как да снимате празничните усмивки, искрящи светлини и необичайни танцови движения по креативен начин ще ви помогне да създадете спомени, които да пазите завинаги.

С тези полезни съвети и техники за парти фотография не само ще получите страхотни снимки, които всеки ще хареса и сподели, но също така ще имате снимки, които отразяват вашите специални моменти и са достатъчно красиви, за да ги отпечатате и съхраните.

1. Изберете най-добрите настройки на фотоапарата за парти фотография

Семейство около торта за 65-и рожден ден в слабо осветена стая, заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM.

Ако искате да заснемете групови портрети при слабо осветление, избирането на по-ниска скорост на затвора ще изложи сензора на фотоапарата на светлина за по-дълго време. Заснето с Canon EOS R100 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM при 1/60 s, f/3.5 и ISO 1600.

Независимо дали на закрито или на открито, партитата често включват движещи се обекти, така че е важно да се уверите, че фотоапаратът ви използва най-добрите настройки за парти фотография.

За да заснемете бързите движения на дансинга без светкавица, трябва да използвате достатъчно висока скорост на затвора. Режимът с приоритет на скорост (Tv) ви позволява да зададете скоростта на затвора, а фотоапаратът избира отвор на диафрагмата и ISO за правилно експонирана снимка. Минимална скорост на затвора от около 1/160 или 1/250 s е най-добра за движение, въпреки че по-бързото движение може да означава, че трябва да стигнете до 1/1000 s. Ако сте в ръчен режим (M), се уверете, че отворът на диафрагмата е сравнително широк (по-ниско f-число), за да компенсирате по-високата скорост на затвора. Започнете с Автоматично ISO, но ако снимката е твърде тъмна, опитайте да зададете умерено или високо ISO, като ISO 3200 или ISO 6400.

Ако партито е по-скоро спокойно събиране, режимът с приоритет на диафрагмата (Av) ви позволява да изберете дълбочината на рязкост. В по-спокойна среда можете да прецените настройките на фотоапарата въз основа на наличната светлина. Например скорост на затвора от 1/80 s е подходяща за портрети с малко движение или групови снимки – тя ще позволи на повече светлина да достигне до сензора, което ще ви даде известна свобода на действие с отвора на диафрагмата и ISO стойностите.

2. Опитайте да снимате нережисирано

Четирима купонджии танцуват освободено, развявайки коси, докато се движат, а зад тях през дима се вижда диджей.

По-дългият обектив ви позволява да заснемете непринудени снимки на приятелите ви на дансинга. Широкият отвор на диафрагмата означава, че нямате нужда от светкавица дори когато снимате на закрито. Заснето с Canon EOS 5D Mark III при 1/160 s и f/1.4. © AdobeStock

Снимките, на които се позира, си имат своето място, но ако искате да уловите естественото приповдигнато настроение на партито, непринудените снимки са правилният подход.

Вариообектив като например Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM ще ви помогне да композирате по-отдалечени обекти, както и да снимате, без да е твърде очевидно към кого точно сте насочили фотоапарата си. Този обектив също има стабилизатор на образа за 4 стъпки по-ниска скорост на затвора, който ще ви помогне да правите снимки без размазване, когато снимате без статив.

Вместо да използвате светкавицата на фотоапарата, когато снимате непринудени снимки, по-добре е да използвате широк отвор на диафрагмата и умерена до висока ISO светлочувствителност, за да бъдат обектите резки и на фокус. По този начин светкавицата не безпокои обектите, запазвайки естественото усещане. Поради същата причина е желателно да изключите лъча за подпомагане на автоматичното фокусиране на фотоапарата.

Поддържайте нещата непринудени, като използвате камера за дистанционно снимане като Canon PowerShot PX, която интелигентно кадрира и заснема автоматично снимки и видео. По-малко натрапчива от традиционен фотоапарат, тя има допълнителното предимство да ви позволи да продължите да купонясвате.

3. Научете как да заснемате разфокусиран фон и преден план

Близък план на запалени свещи върху торта с разфокусирани пламъци и голямо кръгло „боке“ на заден план.

Обектив с широк максимален отвор на диафрагмата като Canon RF 50mm F1.8 STM може да превърне фона в красиво кремообразно „боке“. Заснето с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 50mm F1.8 STM при 1/40 s, f/1,8 и ISO 100.

Слабо осветен портрет на жена на фона на отличително бял и бледосин кръгъл „боке“ ефект.

Разфокусирането на фона и предния план е идеално за подчертаване на обекта ви и за придаване на приказно настроение на снимките ви.

Независимо дали става въпрос за море от мигащи светлини на коледна елха или обикновена свещ, празничният сезон е пълен с красиви светлини, които с правилно аранжиране могат да се превърнат в красиви светещи кълбенца във фона на снимките ви. Японската дума „боке“ се използва, за да се опишат естетическите качества на тези разфокусирани точки светлина.

Ефектът е най-лесен за постигане, когато обективът е настроен на най-широкия отвор на диафрагмата. Това води до много плитка дълбочина на рязкост, което ви позволява да бъдете много селективни при фокусирането, така че да можете да накарате обекта да изпъкне на разфокусиран фон. Идеален обектив за това е Canon RF 50mm F1.8 STM, който разполага с ултраширок максимален отвор на диафрагмата f/1.8. Но можете да заснемете и приятни разфокусирани светлини, като използвате и по-малки отвори на диафрагмата, като например f/5.6. Подсилете ефекта, като увеличавате разстоянието между обекта и задния фон или като застанете по-близо до обекта.

4. Намалете скоростта на затвора, за да създадете размазване при движение

Умишлено размазан кадър на барабанист в действие.

Промяната на скоростта на затвора на вашия фотоапарат е един от начините за регулиране на общата експонация на изображението. Тя също така има творчески приложения, като ви позволява да контролирате нивото на размазване от движението (или липсата на такова) във вашите снимки.

По-високите скорости на затвора ще ви помогнат да уловите движещи се обекти на фокус, но има и друг подход – да използвате по-ниска скорост на затвора, за да създадете усещане за движение в сцена със статични обекти.

Ако снимате, като държите фотоапарата в ръцете си, задайте скорост на затвора от около 1/10 s или 1/20 s и се уверете, че в сцената има ясно видим статичен (или сравнително статичен) обект. Полезно е, ако обективът има вградена оптична стабилизация на образа (IS), като Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, тъй като това ще ви помогне да запазите снимките по-резки при по-ниски скорости на затвора. Някои фотоапарати, като Canon EOS R7 и EOS R6 Mark II, имат вградена стабилизация на образа (IBIS). Тя физически премества сензора на фотоапарата, за да компенсира всяко движение, когато не снимате от фиксирана позиция (като статив). Този тип стабилизация на образа ще работи с всеки обектив.

Ако използвате статив, ще можете да използвате и много по-ниски скорости на затвора, за да постигнете този ефект. Задействайте затвора, като използвате безжично или кабелнно дистанционно управление (дистанционен спусък), приложението Canon Camera Connect или самоснимачка.

5. Уловете следи от светлините на дансинга

Млада жена на парти отмята ръце назад сред цветни светлинни следи.

Дългите експонации са идеални за превръщане на обикновени сцени във вълшебни снимки. © Tetra Images/Getty Images

Като контролирате кога фотоапаратът ще задейства светкавицата по време на експонацията, можете да уловите пъстри линии от светлина, които предават по творчески начин духа на партито, докато същевременно обектите ви остават на фокус. Изберете по-ниска скорост на затвора от около една секунда, а от менюто за светкавица на фотоапарата изберете режим на синхронизиране с първа или втора преграда на затвора.

Синхронизиране с първа преграда на затвора е настройка по подразбиране за повечето фотоапарати. При тази настройка светкавицата се задейства в началото на експонацията и следите от светлини се заснемат пред обекта. При настройката за синхронизация с втора преграда светкавицата се задейства в края на експонацията, като записва следите от светлините и други детайли зад обекта.

6. Осветете парти снимките си със светкавица

Усмихнато семейство позира на диван пред златен надуваем банер „Happy Birthday“ (Честит рожден ден) за парти снимка, заснета с Canon Speedlite EL-100.

Използването на светкавица за отразяване на светлината от стени и тавани помага за създаването на естествено изглеждащи парти снимки. Заснето с Canon EOS 800D с обектив Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM и Canon Speedlite EL-100 при 20mm, 1/200 s, f/5.6 и ISO 400.

Ако използвате светкавица, се уверете, че е насочена по начин, който най-добре би подчертал обектите ви. Ако използвате светкавица Speedlite, вместо да я насочвате директно към обекта, който искате да снимате, насочете я към тавана, така че светлината да се отразява към вашите обекти. Това не само ще създаде по-естествено осветява, но и повече удобство за обектите ви.

Canon Speedlite EL-100 може да се завърта хоризонтално и вертикално, което ви позволява да изберете перфектния ъгъл на отразяване на светлината. Също така разполага с автоматичен режим, който ще избере най-добрите настройки за вас въз основа на заобикалящата ви среда, така че можете просто да се съсредоточите върху снимането.

Друг начин за постигане на подобни резултати със светкавица е да използвате дифузерна приставка или софтбокс за главата на светкавицата. Това ще разпръсне и омекоти светлината от светкавицата и така ще постигнете по-натурални тонове на кожата, като същевременно предотвратите размазване от движението.

7. Фокусирайте се върху малките детайли

Две украсени със скъпоценни камъни корони, една по-голяма и една по-малка, на фона на голямо кръгло „боке“.

Централната украса на масата за вечеря, декорациите за стени или дрънкулките, висящи от дърво, са страхотни обекти за парти снимки с атмосфера. Заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 135mm F1.8L IS USM при 1/5 s, f/5.6 и ISO 400.

Запомнете, че не е нужно парти фотографията винаги да включва хора. Фокусирането върху по-малките детайли може да бъде също ефективно за предаване на настроението и чувството за празненство.

Ако не можете да се доближите достатъчно до обекта с обектива, който използвате, помислете за обектив с макро възможности, като Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (в режим MF) или Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Междувременно, един сравнително широкоъгълен обектив, като например Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, ще ви помогне да се доближите до обекта, като същевременно ви позволи да уловите повече от заобикалящата среда за повече контекст.

8. Снимайте с многократна експонация

Някои фотоапарати от EOS R системата, като Canon EOS R10 и Canon EOS R8, предлагат режим на многократна експонация. По този начин се правят няколко снимки и се наслагват за артистичен ефект. Тъй като всичко това се прави в самия фотоапарат, няма нужда да използвате софтуер за редактиране.

Има четири режима на многократна експонация, от които да избирате, въз основа на светлината и крайния резултат, който искате, въпреки че можете просто да изберете да снимате с помощта на контрол на експонацията „Средно“, за да позволите на фотоапарата да избере правилната крайна експонация вместо вас. Можете също така да изберете да заснемете само две експонации или да наслоите множество различни снимки за свръхсюрреалистичен резултат.

9. Експериментирайте с гледната точка

Група купонджии се навеждат напред, за да държат заедно бенгалски огън. Снимката е заснета от височината на бенгалския огън с поглед нагоре към лицата на хората.

Приближаването към обекти на преден план, като декорации или бенгалски огън, ви позволява да създадете разфокусиране на фона. © AdobeStock

Добавете визуален интерес към вашата парти фотография, като проявите креативност с гледната точка. Това може да бъде толкова просто, като да преместите фотоапарата нагоре или надолу, но не се страхувайте да стигнете до крайности във вертикалността, снимайки нагоре от пода или надолу от височината на тавана за изглед от птичи поглед. Снимането от висок или по-нисък ъгъл е лесно, когато използвате фотоапарат като Canon EOS R50, който разполага с въртящ се подвижен екран. Той също така е чудесен за заснемане на забавни селфита.

Променяйте начина, по който снимките са рамкирани с помощта на врати, прозорци или парапети на стълбища и потърсете лъскави повърхности или вода, за да уловите отраженията от партито или да включите себе си в кадър по творчески начин.

Материалите, променящи светлината, могат да променят естетиката на вашите изображения – снимайте през неподвижни прозрачни течности като напитки, за да уловите пречупена светлина, която изкривява размера и пропорциите. Снимането през релефно или матирано стъкло може да създаде поразителен ефект на разфокусиране.

Заиграйте се с всички тези техники, забавлявайте се и не се притеснявайте, ако не се получи – всичко е въпрос на експериментиране.

Написано от Matt Golowczynski и Peter Wolinski

Свързани продукти

Свързани статии