ОТПЕЧАТВАНЕ

Мастиленоструйни или лазерни принтери: кой е подходящ за вас?

Открийте разликите между мастиленоструйните и лазерните принтери на Canon и разберете кой тип принтер най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.
Вляво върху дървено бюро стои мастиленоструен принтер Canon MegaTank, а вдясно – многофункционален лазерен принтер Canon i-SENSYS.

Какъв е идеалният принтер? Отговорът ще бъде различен за различните хора. На всички ни се налага да отпечатваме документи от време на време, но много от нас също обичат да проявяват творчество или да разпечатват снимки, детски домашни работи и ученически проекти. Много от нас са създали бизнес или малък офис у дома, работейки от там поне през част от времето, така че също се нуждаят от способността да създават професионално изглеждащи черно-бели или цветни бизнес документи.

Кой тип принтер е правилният избор за вас зависи до голяма степен от това какви задачи за печат се изпълняват най-често. Ще има разлика в зависимост от това дали отпечатвате бизнес документи, изпълнени с текст, разпечатки на снимки, или баланс между двете; върху обикновена хартия, гланцирана фотохартия или дори върху хартия тип Fine art; основно черно-бели или пълноцветни; както и единични разпечатки или разпечатки в по-голям обем. Други фактори, които трябва да имате предвид, могат да бъдат скоростта на печат, физическия размер на принтера, най-големия размер на печат, който може да бъде произведен, и общата цена на печат, включително мастило/тонер и хартия.

Canon произвежда широка гама от мастиленоструйни и лазерни принтери, които да отговарят на всяка нужда и бюджет. Нека разгледаме по-подробно основните разлики между двата типа и някои от водещите модели във всяка гама, за да ви помогнем да изберете идеалния принтер.

Принтер Canon PIXMA разпечатва цветна снимка на домати и ръка, която се протяга и ги откъсва.

Идеален за любители фотографи, мастиленоструйният принтер 3 в 1 Canon PIXMA G640 използва шест багрилни мастила за подобрен тонален диапазон и цветова гама и има скенер с висока разделителна способност. Със зареждаеми патрони за мастило MegaTank, вместо с касети, пълният комплект мастила е достатъчен за 3800 4 x 6-инчови снимки и може да извежда снимки без бели полета с размери до A4. При печат на документи има достатъчно мастило за 3700 черно-бели или 8000 цветни A4 страници.

Мастиленоструйни и лазерни принтери: как работят

Най-фундаменталната разлика между мастиленоструйните и лазерните принтери е, че те се основават съответно на мокри и сухи процеси. Мастиленоструйните принтери нанасят течно мастило върху хартията, докато лазерните принтери използват сух тонер, който се полага към страницата чрез високотемпературна ролка.

Но това не е всичко. Мастиленоструйните принтери обикновено използват багрилни мастила, но някои използват пигментни мастила, които взаимодействат по различен начин с различните видове хартия – те обикновено се абсорбират по-малко, така че разпечатките може да изглеждат по-чисти, но цветовете не са толкова ярки. Освен това, в зависимост от модела, мастиленоструйните принтери на Canon използват от три до десет различни цвята мастило. На теория колкото повече цветове мастило, толкова по-голяма е гамата от цветове, които принтерът може да възпроизвежда, но на практика разликите могат да бъдат едва доловими и е вероятно да са от значение само за фотографи, които искат да създават разпечатки на снимки с пълна прецизност на цветовете.

Сравнение на издръжливостта на мастилото

Най-общо казано, пигментните мастила, използвани в мастиленоструйните принтери, са по-издръжливи и устойчиви на размазване върху обикновена хартия, отколкото багрилните мастила, както и осигуряват по-черен и по-ясен текст. Следователно те са идеални за отпечатване на документи. За сравнение багрилните мастила са по-подходящи за отпечатване на снимки върху гланцирана хартия. По-малките молекули на багрилните мастила могат да бъдат напълно абсорбирани под защитния горен слой на гланцирана фотохартия, осигурявайки по-гладка гланцова повърхност. Някои мастиленоструйни принтери на Canon от гамата PIXMA съчетават пигментно черно мастило за отпечатване на текст, заедно с мастила с цвят циан, магента, жълти и черни мастила на багрилна основа за висококачествен фотопечат, докато бизнес принтерите от гамата Canon MAXIFY са оборудвани изцяло с пигментно мастило за висока издръжливост и ясен печат на документи.

За максимална издръжливост и устойчивост на размазване при създаване както на черно-бели, така и на цветни разпечатки върху обикновена хартия, лазерните принтери са все още сред най-добрите принтери за отпечатване на бизнес документи. Нещо повече, тези документи могат да бъдат архивирани за дълги периоди от време в защитени среди, като например библиотечни офиси за съхранение.

Мастиленоструйните принтери предлагат подобни архивни свойства, благодарение на багрилните мастила и технологията ChromaLife 100 на Canon. Когато се използва с избрана фотохартия на Canon, комбинацията от хартия и мастило, използваща тази технология, образува връзка, която гарантира устойчивост на цветовете при условия на архивно съхранение до 100 години.1

Близък план на принтер Canon i-SENSYS и неговия контролен панел със сензорен екран.

Бързият многофункционален лазерен принтер Canon i-SENSYS MF754Cdw може да сканира двустранни документи A4 при скорост до 100 ipm (разпечатки в минута), подавани от ADF за 50 листа. Освен едностранно и автоматично двустранно копиране, той може да сканира директно към имейл, USB устройство с памет, FTP, облачни услуги и факс.

Високоефективен печат

Ако отпечатвате в големи обеми, принтер за голям обем разпечатки, като лазерен принтер, може да бъде най-добрият избор. Тонер касетите, използвани в лазерните принтери, имат много по-висок капацитет за отпечатване, отколкото патроните с мастило за мастиленоструйните принтери. Въпреки това, за да отговори на различните изисквания за обем на печат и бюджет, Canon предлага стандартни и високопроизводителни опции за своите лазерни принтери. Касетите с голям капацитет за отпечатване за принтерите от серия i-SENSYS MF750 съдържат достатъчно тонер за 7600 черно-бели страници и 5500 цветни документа,2 а за серията i-SENSYS MF650 има тонер за до 3100 черно-бели страници и 2300 цветни документа.

Не изключвайте обаче опцията за мастиленоструйните принтери. Мастиленоструйните принтери MegaTank от серията MAXIFY GX на Canon обикновено отпечатват до 9000 черно-бели страници или до 21 000 цветни документа в икономичен режим, преди да се наложи да допълвате зареждаемите патрони с мастило.3 Зареждането на патроните от бутилки с мастило също е бърз и лесен процес без разливане, който е много по-ефективен и рентабилен от използването на касети или тонер.

Мъж сканира лист хартия на принтер Canon MAXIFY.

Редом с възможностите за печат, копиране, сканиране и факс, Canon MAXIFY GX7040 разполага с Wi-Fi, Ethernet и Cloud Link свързаност, както и с двойни входни тави с комбиниран капацитет от 600 листа. Еднопасово сканиране за двустранни документи се извършва от D-ADF за 50 листа.

Максимална гъвкавост

Мастиленоструйните принтери могат да бъдат много гъвкави, с отлична наситеност за цветни снимки и графики, като предоставят солидна производителност за печат на документи, особено при модели с пигментно черно мастило. Мастиленоструйните принтери могат да отпечатват и върху редица печатни носители, включително гланцирани, матови и полугланцирани фотохартии, декорации и творчески хартии. Тъй като лазерните принтери използват топлина, те не могат да отпечатват върху толкова широк набор от носители, по-специално фотохартии с покритие. Ако обаче не се интересувате от отпечатване на снимки, лазерен принтер от серията i-SENSYS MF на Canon ще свърши отлична работа за отпечатване на черно-бели и цветни документи и ще бъде много ефективен за графики.

Но ако се нуждаете само от черно-бял печат, Canon разполага с широка гама черно-бели лазерни принтери, включително многофункционалните принтери от серията i-SENSYS MF450 и серията i-SENSYS LBP230, които са бързи и ефективни еднофункционални принтери. Те предлагат изключително висока скорост на печат до 38 ppm с двустранен печат като стандартна опция и лесна безжична свързаност. В гамата мастиленоструйни принтери MegaTank изборът на черно-бели принтери включва еднофункционален принтер PIXMA GM2040 и многофункционален принтерPIXMA GM4040.

Както гамата мастиленоструйни принтери MAXIFY GX, така и гамата лазерни принтери i-SENSYS MF на Canon разполагат с модели с вграден скенер, обикновено с автоматично подаващо устройство за документи за безпроблемно сканиране и фотокопиране на документи с много страници. Някои модели могат дори да сканират и двете страни на двустранни документи с едно преминаване, като ефективно намаляват наполовина времето за сканиране. Това е съчетано с автоматичен двустранен печат и фотокопиране, докато моделите от най-висок клас, като многофункционалния мастиленоструен принтер MAXIFY GX7040 и многофункционалния лазерен принтер i-SENSYS MF754Cdw разполагат и с възможности за самостоятелен факс в допълнение.

И отново, ако не се нуждаете от допълнителни функции, еднофункционалните принтери, като компактните цветни лазерни принтери от сериите i-SENSYS LBP673Cdw и i-SENSYS LBP630 или мастиленоструйният принтер MAXIFY GX5040 предлагат интуитивни контроли и бързи скорости на печат при по-ниски разходи за закупуване.

Нека не забравяме и любителите фотографи. Еднофункционалният мастиленоструен принтер Canon PIXMA G540 и многофункционалният мастиленоструен принтер PIXMA G640 предлагат пълната гама от предимства на MegaTank, но използват шест багрилни мастила за качествени снимки с богати детайли.

Принтер Canon MAXIFY, разположен върху бяло бюро и заобиколен от различни бизнес разпечатки.

Canon MAXIFY GX6040 има идентични скорости на печат и капацитет за отпечатване като GX7040, като разполага с достатъчен капацитет на патрона с мастило за 9000 черно-бели страници или до 21 000 цветни страници в икономичен режим. 4 Това е по-рентабилна опция, ако не се нуждаете от вграден факс, еднопасово двустранно сканиране и допълнителна входна тава.

Първокласна производителност

Когато трябва да отпечатате спешно много страници, скоростта на принтера може да се окаже от огромно значение. Това също може да бъде изненадващо голям фактор, ако отпечатвате само една страница. Някои лазерни принтери на пазара са изключително бавни при извеждане на страница веднага след включване или при излизане от режим на готовност. Това е така, защото може да отнеме дълго време на изпичащия модул да загрее до работна температура. Добрата новина тук е, че серията лазерни принтери Canon i-SENSYS има време на загряване от само 13 до 14 секунди след включване. Това всъщност може да бъде много по-бързо от някои мастиленоструйни принтери, които често изпълняват автоматичен цикъл за проверка и почистване на дюзите за печатащите глави след включване.

Когато става въпрос за сравнение на скоростта на лазерни и мастиленоструйни принтери, лазерните принтери от серията Canon i-SENSYS MF750 имат време за първа разпечатка от 7,1 секунди или по-малко както за черно-бели, така и за цветни страници. След това скоростта на печат е до 33 ppm (страници в минута). За мастиленоструйните принтери MAXIFY GX5040, GX6040 и GX7040 времето за отпечатване на първа страница е около 7 секунди (при липса на цикъл на почистване на печатащата глава), а след това скоростта на печат е до 24 ipm за черно-бели или 15,5 ipm за цветни документи. Скоростта на мастиленоструйния принтер обаче може да бъде по-ниска, когато се използва много мастило в последователни страници, тъй като принтерът ще спре на пауза извеждането на страница, за да позволи на мастилото да изсъхне върху предишния лист. Това гарантира, че разпечатката е изсъхнала, когато излезе от принтера, и така се предотвратява размазване.

Двустранният печат може да спести разходи за хартия и да намали въздействието върху околната среда, и е друг фактор, който трябва да имате предвид при избор между мастиленоструен или лазерен принтер. При всеки мастиленоструен принтер течното мастило прониква в обикновената хартия, така че при двустранен печат може да има известно прозиране, което влошава качеството. Мастиленоструйните принтери на Canon, базирани на багрила, намалят плътността на другата страна на хартията, за да намалят този ефект и за да осигурят също така по-бързо време за изсъхване, а мастиленоструйните принтери MAXIFY на Canon имат и режими на двустранен печат, чрез които това се свежда до минимум. Сухият процес на лазерния печат обаче гарантира двустранни разпечатки с най-високо качество всеки път.

Принтер MegaTank на Canon седи на бюро в домашен офис до компютър и стол в близост до голям прозорец.

Принтерите MegaTank се предлагат и в гамата PIXMA, включително и принтерът 4 в 1 Canon PIXMA G7040, който разполага с възможности за печат, копиране, сканиране и факс, плюс ADF за 35 листа, Wi-Fi и Ethernet свързаност.

Размерът има значение

Намирането на място за принтер може да бъде предизвикателство в домашния офис. Лазерните принтери обикновено са по-обемисти от повечето мастиленоструйни модели, но серията i-SENSYS на Canon е забележително компактна за това, което предлага. Например i-SENSYS MF651Cw е с размери 451 x 460 x 360 mm заедно с тавите за работа с хартия и тежи 18,9 kg. За сравнение, мастиленоструйният принтер MAXIFY GX6040 е по-малък, с размери 399 x 645 x 327 mm с отворени тави, и е по-лек – 11,6 kg. Междувременно Canon PIXMA TR150 е суперпреносим мастиленоструен принтер с размери от 322 x 185 x 66 mm и тегло от само 2,1 kg, което го прави идеалното решение за печат в движение.

Ще използват ли няколко потребители един и същ принтер? Споменатите тук модели PIXMA и MAXIFY GX са подходящи за 1–5 потребители. Посочените тук лазерни принтери са идеални за екипи, базирани в по-натоварени работни среди.

При употреба от няколко потребители друго съображение е сигурността. Избрани принтери Canon i-SENSYS се доставят с опции за сигурен печат, което им позволява да задържат задания за печат, докато не бъдат въведени PIN код или парола на принтера. Това гарантира, че поверителни документи няма да бъдат отпечатани, докато не сте на място, така че никога да не бъдат оставени на показ в изходната тава, за да не ги виждат други хора.

Разходи за притежание

Както беше добре популяризирано през годините, струва си да се вземе предвид не само първоначалната цена за закупуване на принтера, но и цената на мастилото или тонера през целия му живот. Презареждаемите принтери Canon MegaTank са намалили драстично както цената на страница, така и общата цена на притежание, което ги прави най-достъпното текущо решение за печат за потребители със среден до голям обем на печат във всяка технология.

За лазерни принтери серията i-SENSYS MF на Canon, като серия i-SENSYS MF750 и серия i-SENSYS MF650, са особено рентабилни, благодарение на наличието на отделни тонер касети с голям капацитет за отпечатване с черно мастило, мастило циан, магента и жълто мастило.

Друго съображение е енергийната ефективност. Ако отпечатвате много или имате няколко принтера, консумацията на енергия може бързо да се увеличи. Можете да пестите енергия, като използвате режима за пестене на енергия на принтера, който се включва автоматично, ако принтерът не се използва за определен период от време. Поддържането на мастиленоструен принтер включен, но в режим на готовност, консумира малко енергия, а функцията „On-Demand фиксиране“ гарантира, че изпичащият модъл на лазерните принтери се загрява, когато е необходимо, намалявайки количеството енергия, необходимо за поддържане на устройството готово за печат, когато принтерът е оставен включен.

Принтер Canon i-SENSYS, разположен върху дървено бюро до компютър и разпечатки.

Гамата Canon i-SENSYS MF650 включва i-SENSYS MF651Cw с интуитивен 12,7 cm цветен сензорен екран и бързи скорости на печат от 18 ppm за черно-бял и цветен печат. По-бързият i-SENSYS MF655Cdw със скорост от 21 ppm разполага с автоматичен двустранен печат в допълнение, а принтерът от най-висок клас i-SENSYS MF657Cdw разполага с факс с еднопасово двустранно сканиране.

Лесна употреба

Независимо дали изберете мастиленоструен, или лазерен принтер, ще искате устройство, което е лесно за използване. Мастиленоструйните принтери MAXIFY GX6040 и GX7040 улесняват процесите на отпечатване, сканиране и фотокопиране с 6,9 cm накланящи се цветни сензорни екрани. Лесното свързване означава, че можете да се свържете с облака чрез приложението Canon PRINT или чрез сензорния екран на принтера, а принтерите са съвместими с Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) и Chrome OS. Те също така разполагат с автоматично подаващо устройство за документи за 50 листа, като MAXIFY GX7050 има възможност да сканира двустранни документи с едно минаване на листа, както и възможност за директен факс в допълнение.

От своя страна лазерните принтери от серия i-SENSYS MF на Canon разполагат с големи цветни сензорни екрани с размер 12,7 cm, които осигуряват достъп до библиотеката за приложения i-SENSYS на Canon за повишаване на производителността и лекотата на използване, което ви позволява да настройвате приложенията и интерфейса според вашите собствени изисквания. Потребителите на лазерни принтери i-SENSYS също така имат достъп до Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) и Chrome OS, както и до приложението Canon PRINT Business. Моделите i-SENSYS MF645Cx и MF754Cdw разполагат с възможност за директен факс в допълнение, което ги прави идеални за домашен или малък офис, както и с допълнително предимство за облачна свързаност при серията i-SENSYS MF750.

Мастиленоструен спрямо лазерен принтер: изборът

Мастиленоструйните принтери са много подходящи за отпечатване на снимки поради точното възпроизвеждане на цветовете и по-богати цветове от лазерните принтери. Мастиленоструйните принтери обикновено са по-компактни, което ги прави добър избор, когато пространството е ограничено. Те често имат по-ниски първоначални разходи, а зареждаемите патрони с мастило от гамата MegaTank на Canon предлагат по-голяма ефективност и по-ниски текущи разходи в сравнение с други решения с касети или тонер.

Лазерните принтери Canon i-SENSYS и мастиленоструйните принтери Canon MAXIFY са идеални, когато с приоритет са бизнес документи и други изпълнени с текст документи. Лазерните принтери Canon i-SENSYS са рентабилни за масов печат и по-големи обеми за печат, с бързо време на отпечатване – понякога почти наполовина по-бързо от сравнимите мастиленоструйни принтери – и няма риск от зацапване и прозиране при двустранен печат.

Както гамата мастиленоструйни принтери MAXIFY GX, така и гамата лазерни принтери i-SENSYS на Canon са чудесни за натоварено домакинство, домашен и малък офис, с широк набор от функции, гъвкавост, скорост, надеждност, ефективност на разходите и лекота на използване. За повече указания относно това кой принтер може да отговаря на нуждите ви, опитайте помощника за избор на принтер на Canon.


Написано от Matthew Richards и Alex Summersby

 1. Цифрите за устойчивост са прогнози, базирани на тестове, проведени от Canon при ускорени условия на околната среда, и не са гарантирани.
 2. Съгласно ISO/IEC 19798.
 3. Капацитетът за отпечатване е приблизителна стойност, измерена чрез тестов метод на Canon с помощта на еталон ISO/IEC 24712 и симулация на непрекъснат печат с използване на смяна след първоначалното конфигуриране.
 4. Икономичният режим намалява консумацията на мастило чрез намаляване на плътността, като в резултат на това могат да бъдат отпечатани 50% повече страници, отколкото в стандартен режим.

Свързани продукти

 • MAXIFY GX6050

  Принтери MegaTank

  MAXIFY GX6040

  Отпечатвайте документи с бизнес качество всеки ден, като спестите средно 90% от общите разходи за притежание в сравнение с топ 10 лазерни и мастиленоструйни принтери с тези MegaTank принтери със зареждаеми патрони с мастило за печат в големи обеми.
 • MAXIFY GX7050

  Принтери MegaTank

  MAXIFY GX7040

  Отпечатвайте документи с бизнес качество всеки ден, като спестите средно 90% от общите разходи за притежание в сравнение с топ 10 лазерни и мастиленоструйни принтери с тези MegaTank принтери със зареждаеми патрони с мастило за печат в големи обеми.
 • PIXMA G7045

  Принтери MegaTank

  PIXMA G7040

  Отпечатвайте до 18 000 страници и поддържайте висока продуктивност с ADF за 35 листа за високо качество и ниски експлоатационни разходи.
 • Многофункционални цветни принтери

  Серия i-SENSYS MF750

  Работете по-бързо, като печатате и сканирате със скорост до 33 ppm и 100 ipm (A4) с многофункционалните цветни принтери Canon i-SENSYS MF750.
 • Свързани статии

 • СЪВЕТИ ЗА ПЕЧАТ

  Принтери MegaTank и техните предимства

  Открийте шест причини, поради които имате нужда от принтер MegaTank.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Най-добрите принтери за студенти

  Всеки студент се нуждае от принтер – открийте най-добрите варианти на достъпна цена, които отговарят на нуждите ви.

 • ОТПЕЧАТВАНЕ

  Принтери MegaTank за бизнеса

  Как качеството и ниските експлоатационни разходи на принтерите MegaTank могат да бъдат от полза за бизнеса.

 • СЪВЕТИ ЗА ПЕЧАТ

  Често задавани въпроси за принтери, мастило и хартия

  Експертът на Canon, Suhaib Hussain, отговаря на често задавани въпроси относно технологията на печат, мастилото и хартията.