A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Как да правим снимки на дивата природа с послание: призив за опазване

Австрийските фотографи-природозащитници Christine Sonvilla и Marc Graf са снимали дива природа по целия свят. От австрийския алпийски рис до тайнствения бенгалски тигър – те са заснели стотици изображения, които са привлекли общественото внимание. Двамата се запознават в Университета на Виена, където изучават опазване на природата. Откриват общия си интерес към фотографията и осъзнават, че тя е начин, чрез който да дадат глас на природата.

Marc дава пример как това може да постигне голям ефект: „В края на 2016 г. публикувахме първата снимка с висока разделителна способност на алпийския рис в австрийските планини, което беше наистина много вълнуващо за нас, тъй като в Австрия има едва между 10 и 15 от тях, а по това време имаше два случая на бракониерство на риса. Опитахме се да отправим послание за опазване на риса в цяла Австрия по всякакви канали. Дадохме интервюта за радио и телевизии, а няколко вестника и списания публикуваха редакционни статии по темата.“

Christine продължава: „Смятаме, че темата достигна до 1,5 – 2 милиона души. Освен това направихме и доста презентации на живо, в които използвахме снимков и филмов материал и общувахме с аудиторията на живо. Работата ни наистина създаде мост между обществеността и природозащитните организации, НПО, учените и всички, които са ангажирани с проблема на място.“

Christine и Marc смятат, че не е нужно да пътувате надалеч, за да направите страхотни снимки на дива природа. Двойката смята, че отделяйки време да се вгледаме в дивата природа, която е на прага ни, ще ни помогне да създадем по-силна връзка с природата като цяло.

Макар двойката да пътува до отдалечени и екзотични места, за неотдавнашния си проект те насочват вниманието си към градската природа във Виена, снимайки зайци, таралежи и катерици, като така създават една новаторска картина на дивите създания, които живеят на праговете на градските хора.

„Природата буквално е зад ъгъла и именно там започва връзката ни с околната среда“, подчертава Christine. „Искрено съм убедена, че веднъж изградил тази връзка, човек ще пожелае да даде принос за опазването.“

Marc и Christine експериментираха с Canon EOS M200 – лек, удобен фотоапарат, отличен за начинаещи, които желаят да опознаят творческата си страна, както и с Canon EOS 250D – най-лекият DSLR фотоапарат в света с подвижен екран,* който предлага и заснемане на 4K видео.

„Ако сте в самото начало на пътешествието си в природната фотография, нямате нужда от професионален фотоапарат с куп възможности от висок клас“, казва Marc. „Оборудването и амбициите ви вървят нагоре заедно.“ С голям избор от налични обективи и контроли за управление, двата фотоапарата, които те са използвали, ще бъдат ваши верни помощници през голяма част от пътешествието.

Тук Christine и Marc споделят съветите си как да заснемате снимки на дивата природа с послание.

1. Не смущавайте животните

Свързани статии
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Потопете се в природата

Фотографът на дива природа Толга Актас за това как PowerShot ZOOM може да ви помогне да се потопите в мига.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

От носители на награди до професионалисти

Мнението на двама победители в конкурса „Млад фотограф на дива природа на годината“ за това какво означава ранният успех за тях.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

ПРИРОДНА ФОТОГРАФИЯ

Природата в черно-бяло с PowerShot G7 X Mark III

Посланичката на Canon Хелън Бартлет споделя съветите си за създаване на вдъхновяващи черно-бели снимки на природата с вашия компактен фотоапарат, докато сте на път.

Едно от основните предизвикателства при снимане на дивата природа е да не изплашиш обекта. Използването на фотоапарат с тих режим на снимане, като например Canon EOS 250D, е идеално решение.

Слейте се със средата на обекта и бъдете възможно най-тихи – така ще направите повече снимки на естественото поведение на животните, което е силна черта на фотографията на дивата природа. „Особено важно е да сте тихи“, казва Christine. „Една от най-важните характеристики, които следва да търси фотографът на дива природа в един фотоапарат, е тихият затвор.“

Marc добавя: „Бърза система за автоматично фокусиране и режим за серия от снимки [при който се извършва бързо последователно заснемане на няколко снимки] също са важни, за да имате по-големи шансове за добра снимка.“

Освен по-тихото заснемане в безшумен режим, Canon EOS 250D предлага серия от снимки с честота 5 кад/сек, плюс две системи за автоматично фокусиране, което значително увеличава шансовете за улавяне на точния кадър. Можете да изключите лъча за подпомагане на AF на фотоапарата, което означава, че червената лампа няма да се включи, за да подпомогне автоматичния фокус, което е идеално, когато трябва да запазите спокойствието на вашия обект. Можете да избирате между 9-те AF точки на оптичния визьор и режима Live View. Режимът Live View ви позволява да снимате чрез сензорния екран и проследява автоматично обекта с помощта на 143 AF точки, а за повече контрол можете да се възползвате от 3975-те ръчно избираеми точки.

За да предотвратите смущаването на животните, можете да намалите яркостта на LCD дисплея, за да останете незабелязани. Снимането без светкавица гарантира, че в момента на снимката обектът няма да се изплаши, като трябва само да се уверите, че сте увеличили ISO чувствителността, за да уловите възможно най-много светлина. Максималната ISO чувствителност на Canon EOS 250D може да се увеличи до 51200. Използването на по-висока ISO чувствителност може да създаде шум в изображението, но Canon EOS 250D предлага функция за редуциране на шума при висока ISO чувствителност, която може да се използва, когато обработвате изображенията си.

2. Увеличете скоростта на затвора, за да избегнете размазване

Увеличаването на ISO чувствителността с цел по-високи скорости на затвора е добра идея, когато снимате пъргави плашливи животни, като например тази катерица, заснета във Виена.

Скоростта е определящ фактор при снимането на дива природа, затова Marc предлага да увеличите ISO чувствителността, за да компенсирате навлизането на по-малко светлина през обектива при използване на високи скорости на затвора с цел заснемане на динамични обекти без размазване. „Независимо от животното винаги снимайте с висока ISO чувствителност. Много хора се притесняват да използват висока ISO чувствителност, но тя е необходима.“

Christine добавя: „Ако не увеличите ISO чувствителността, рискувате изображението да се заснеме размазано, защото животното се движи със скорост, по-висока от тази на затвора.“ За да избегнете размазване, е важно да повишите ISO чувствителността, така че да можете да увеличите скоростта на затвора и да заснемете висококачествено и рязко изображение с настройки, съобразени с движението.

Фотографите установили, че увеличаването на ISO чувствителността с цел използване на по-висока скорост на затвора не влошава качеството на изображението и при двата модела фотоапарати. Както Canon EOS M200, така и Canon EOS 250D поддържат ISO25600, като при втория има възможност за разширяване до ISO51200.

3. Подберете разумно минималното количество оборудване

Избирането на правилния фотографски комплект, без да се презапасявате с оборудване, преди да излезете за снимки, означава по-малко варианти и така ще можете да вземате по-бързи решения по време на снимки. Освен това ще имате по-малко багаж при пътуването, което ще намали риска от умора.

„В началото няма нужда да носите всичкото си оборудване“, съветва Christine. „Започнете с широкоъгълен и телеобектив, а по-късно добавете и други.“

За да направите снимка на животно в неговата среда, можете да опитате да комбинирате Canon EOS M200 с широкоъгълен обектив, като например Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. От друга страна, за да включите само най-важното в кадъра и да можете да снимате отдалеч, телеобективът Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM е идеалният партньор. За Canon EOS 250D обективът Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM е компактен телеобектив, с който можете да уловите действието отблизо, а обективът Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ви позволява да използвате широк зрителен ъгъл, заснемайки животните на природен или градски фон.

4. Приближете се и покажете скритите детайли

Приближаването е чудесен начин да откроите многопластовата красота на природата, която често бива пренебрегвана в градските среди.

При опазването на природата трябва да погледне „цялостната картина“, но фотографията в този жанр отправя поглед към всички създания, независимо от размера им. „При макрофотографията много ми допада възможността да покажа онова, което иначе остава незабелязано“, казва Christine. „Толкова много красота в един съвсем малък свят.“

Почитателите на макрофотографията, снимащи с Canon EOS M200, могат да използват обектива Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, който не само предлага увеличение до 1,2x, но и като първия в света обектив с автоматично фокусиране с две вградени LED лампи (макро-светкавици), предоставя допълнително осветяване и елиминира нежеланите сенки.

„Много хора смятат, че макроизображенията не са характерни за фотографията с природозащитна тематика“, казва Christine. „За нас обаче е много важно да имаме портфолио, което обхваща всички аспекти на природата. Ако трябва да бъде показано нещо мъничко и красиво, макрофотографията е идеалният способ за това.“

5. Познавайте фотоапарата си

Когато оборудването ви е удобно, имате възможност да отделите повече време за композиране на завладяващо изображение.

Christine и Marc знаят, че най-сигурният начин да заснемеш дивата природа добре е като бъдеш търпелив и добре подготвен. „Способността да предвидите следващото движение на обекта ще ви даде предимство, затова човек трябва да е добър наблюдател и да е наясно как би могъл да реагира обектът“, казва Christine.

Наред с това е важно да познавате фотоапарата си, да сте наясно с всички негови основни функции, както и с максималните му възможности. „Използването на фотоапарат, който познавате, е много по-добър вариант, отколкото да разполагате с по-сложен, който ще направи две снимки повече за една секунда. Когато животното все пак се покаже, трябва да познавате фотоапарата си в детайли и да можете да боравите правилно с него, за да реагирате бързо и да не губите ценни секунди в търсене на неща от рода на управление на фокуса.“

Едно от първите неща, с които Canon EOS M200 грабва Marc, е интуитивната и удобна конструкция със сензорен екран, който се завърта на 180 градуса. „Страхотен е. Защото за секунди можете да откриете всичко, което търсите. Много е бърз и лесен за използване.“

Christine добавя: „Много хора си мислят, че трябва само да се снабдят с фотоапарат с безброй възможности, но всъщност нещата се свеждат по-скоро до човека зад фотоапарата и неговите способности.“Написано от Natalie Denton*Canon EOS 250D (черен/сребрист) е най-лекият в света цифров огледално-рефлексен фотоапарат със сензор APS-C и подвижен LCD дисплей, включително батерията и картата памет (според насоките на CIPA) към 9 април 2019 г. (според проучване на Canon).

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники