Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

ПРИРОДНА ФОТОГРАФИЯ

Съвети за заснемане на градска природа: Уловете животни на прага на дома си

Фотографията на природата не е лукс само за тези, които живеят в провинцията. Погледнете в градината си, по улиците, под скалите, около езерцата и в градските паркове и ще намерите идеалната възможност за заснемане на природата в града, точно на прага на вратата ви.

Младият финландски фотограф Ossi Saarinen има шестцифрен брой последователи в Instagram, снимайки природата в града – очарователни катерици, мишки и лисици, които гледат право към зрителя, както и чудати на вид заоблени птици с отличителен характер. Тук той споделя своите най-добри съвети за заснемане на природата в града, включително най-добрите места за откриване на лисици, своите любими настройки на фотоапарата и композицията, която най-добре улавя чудати герои в реалния живот.

1. Разберете животното

В Хелзинки Ossi понякога случайно попада на животните, но с разбирането на поведението на животните, които се опитва да снима, той узнава къде да търси и кога. „През пролетта се опитвам да намеря бърлоги на лисици на места, които не са точно в центъра на града, но все пак са близо до хората. Опитвам се да намеря дупки в земята, където е възможно да имат бърлога, а след това търся следи от козина или от силната им миризма“, казва Ossi.

„Мисля, че едно от най-важните неща в заснемането на животни е да познаваме навиците на животното. Ако съм намерил лисича бърлога с малки в нея, знам, че те прекарват цялото си време там, така че мога просто да легна наблизо и да снимам как малките си играят. Възрастните лисици се разхождат наоколо през нощта, а понякога дори и в следобедните часове. Обикновено използват един и същи път отново и отново, така че мога да ги проследя, за да видя какви пътеки използват – и следващия път мога да отида до средата на тази пътека и да чакам лисицата да дойде.“

2. Внимателно изберете времето от деня

Оживените градски улици, натоварените пътища и звуците на цивилизацията са в противоречие със заснемането на природата – но това не означава, че тя не е там, чакаща да се появи, когато хората се оттеглят. „Никога не снимам по средата на деня“, казва Ossi. „Много животни са по-активни през нощта, но е по-трудно да се снима в тъмното, така че снимам около изгрев и залез. Светлината е по-добра по това време, така че снимките са по-силни“.

Въпреки че пълноформатен фотоапарат (като например Canon EOS 6D) ще работи по-добре при настройки за висока ISO светлочувствителност, все още можете да правите страхотни снимки на природата с фотоапарат с по-малкия APS-C сензор (като например Canon EOS 7D Mark II), казва Ossi. „Колкото до птиците и пчелите, ако не успеете да се доближите много, сензорите с по-малка площ могат дори да помогнат животното да изглежда по-голямо в кадъра“, поради ограниченото зрително поле при сензорите с по-малка площ.

Свързани статии
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

ПРИРОДНА ФОТОГРАФИЯ

Историята на Ossi Saarinen за заснемане на градската природа

Само три години след като започва да снима, отличителните снимки на животни на Ossi стават хит в социалните медии. Той споделя как е започнало хобито му.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Съвети за фотография на дива природа

Съвети и техники, които да пренесат фотографията на дивата природа на следващото ниво и да извлечете максимума от вашия фотоапарат и обективи на Canon.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

От носители на награди до професионалисти

Мнението на двама победители в конкурса „Млад фотограф на дива природа на годината“ за това какво означава ранният успех за тях.

3. Приближете се или използвайте телеобектив

„Ако искате да се доближите, обикновено трябва да оставите животните да ви видят“, обяснява Ossi. „Ключът е да прекарвате много време с животното, за да свикне с вашето присъствие. Трябва да действате много спокойно – не правете никакви резки движения. Можете да научите как се държат и реагират на вашите движения и колко можете да се приближите, преди да избягат.“

За заснемане на градската природа Ossi обича да използва вариообективи, „защото ситуацията се променя непрекъснато – животното може да е много близко, но внезапно може да започне да се движи. С моя Canon Canon EF 70-200mm f/2.8L USM обектив мога да направя снимки от много близо или от далеч с 200 mm пълно фокусно разстояние. Особено в началото, когато навлизате в природната фотография, е трудно да се доближите до животните. Поради тази причина е най-добре да започнете с телеобектив, като например 300 mm или 400 mm.“ Обективът Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III е популярен компактен обектив с голямо увеличение, докато за още по-компактно и ценово изгодно решение мощното 40x оптично увеличение на фотоапарата Canon PowerShot SX740 HS дава възможност за лесно и бързо приближаване и отдалечаване.

4. Увеличете ISO и снимайте с голям отвор на диафрагмата

Природата често е най-обаятелна рано сутрин или късно вечер, когато дневната светлина намалява. Ето защо, възможността за снимане при слаба светлина е една от причините Ossi да предпочита да използва за градска природа фотоапарат като пълноформатния Canon EOS 6D. Той разполага с голям ISO диапазон и с 11-точкова система за автоматично фокусиране, която е достатъчно чувствителна за работа на лунна светлина и увеличава шансовете ви за ясни снимки. Наследникът Canon EOS 6D Mark II доразвива тези възможности с 45 AF точки от кръстовиден тип и още по-голям ISO диапазон.

Но методът му работи и с фотоапарати с по-малки сензори: той препоръчва увеличаване на ISO чувствителността и снимане с широко отворена диафрагма, за да се получи точният кадър. „Ако се налага, задавам висока ISO чувствителност – по-добре е да се получи снимка с малко шум, отколкото изобщо да няма такава.“, казва той. Ossi добавя, че обича да поддържа ISO чувствителността под 10 000, но всички модели фотоапарати се различават при различни условия, така че ключът е да експериментирате с това, което вие и вашият фотоапарат можете да заснемете в местния район.

5. Фокусирайте бързо и "замразете" движенията на животните

Ossi съветва фотографите, които искат да заснемат природата в града, да изберат фотоапарат с бърз автофокус – „колкото по-бързо, толкова по-добре“ – и стабилизатор на образа. Canon EOS 7D Mark II разполага с 65-точкова AF система от кръстовиден тип и използва технологията Dual Pixel CMOS AF, което увеличава шансовете за фокусиране на движещи се обекти дори при слаба светлина. Използването на най-широк отвор на диафрагмата ще пропусне максимално количество светлина и ще ви позволи да увеличите скоростта на затвора: „Предпочитам обективи с широк отвор на диафрагмата, защото са нужни високи скорости на затвора, за да "замразите" движенията на животни“, казва Ossi.

6. Накарайте своя обект да се открои

За своя стил с широк отвор на диафрагмата (резки обекти, изолирани от претъпкани фонове) Ossi използва режим "Приоритет на бленда" (Av режим) и широк отвор на диафрагмата. Той използва допълнителна обработка, за да подобри изображенията си: „Правя основно редактиране на яркостта, контраста и малко корекция на цветовете. Често се опитвам да накарам животното да се откроява повече от фона, като правя животното по-ярко или фона по-тъмен. Опитвам се да запазя своите снимки възможно най-реалистични.“

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Вижте всички статии

Свързани продукти