ВЛОГОВЕ

Техники за издигане на вашето съдържание на ново ниво

Създаването на впечатляващо съдържание за социалните мрежи не е непременно трудно. Подобрете качеството на вашите публикации чрез тези съвети за фотографи и влогъри.
Canon Camera

Социалните мрежи са пълни с хора, които се опитват да привлекат внимание чрез съдържанието, което публикуват. Но как вашите публикации да привлекат повече внимание?

Според четиримата творци, участвали в кампанията Crew Create на Canon, имате нужда само от три неща: страст за нещата, които правите, желание да разширите творческите си граници и публикации с възможно най-високо качество.

Първите две зависят от вас, но за да ви помогнем с последното, ето няколко съвета за заснемане на снимки и видео, които са полезни както за начинаещи блогъри, така и за опитни инфлуенсъри.

1. Вземете ръкохватка… и статив

Жена със синя коса седи пред лаптоп, докато фотоапарат Canon на малък статив я записва.

Записването на видеоблог чрез фотоапарат е класическа техника, която е още по-лесна с най-добрите фотоапарати на Canon за влогове, като например Canon EOS M50 Mark II с екран с променлив ъгъл и Canon PowerShot G7 X Mark III с накланящ се сензорен екран, които ви позволяват да се наблюдавате по време на запис. Инвестирането в ръкохватка обаче ще ви помогне да усъвършенствате още повече своето съдържание. Ръкохватките позволяват нови и удобни ъгли на заснемане, като повишават естетическата стойност на заснетия материал. Накланящата се монтажна опора на ръкохватката-статив Canon HG-100TBR позволява вертикално снимане – идеално за заснемане на истории за Instagram или TikTok. А чрез увеличения обсег на ръцете ви можете да снимате от по-високо и от по-подходящи за селфита ъгли, което ще придаде на публикациите ви рафинираност.

Ръкохватката-статив Canon HG-100TBR може да изпълнява и функцията на статив за творческа гъвкавост, осигурявайки стабилна опора за заснемане в цял ръст, заснемане на уроци или широки сцени, които включват обкръжението ви или приятелите ви. Танцьорката и TikTok звезда Нифе използва тази ръкохватка за създаване на разнообразно съдържание, като често свързва вграденото Bluetooth дистанционно управление със самоснимачката за видео на своя EOS M50 Mark II.

„Понякога снимам, като държа фотоапарата в ръце, но понякога ми се налага да оставя фотоапарата и да се отдръпна. Понякога се налага да вляза в кадър до кръста или в цял ръст. Трябва да мога да се движа свободно и ми е необходимо време, за да заема подходящата позиция, преди да започна“, казва тя. „Дистанционното управление е наистина удобно. Това означава, че клиповете ми са по-кратки. Не се налага да редактирам началото или да пусна отново музиката, защото песента е започнала много рано.“

2. Няма да изпуснете и миг при запис с висока кадрова честота

Човек снима стенни графити на ягода, нарисувана с неонови бои, използвайки фотоапарат Canon PowerShot G7 X Mark III.

Важно е да покажете на последователите си колкото е възможно повече удивителни детайли. Ето защо много от най-добрите фотоапарати за създатели на съдържание записват видео с висока кадрова честота. Опитайте се да използвате запис с висока кадрова честота, за да придадете повече драматичност на вашето съдържание или за да не пропусне аудиторията ви удивителни моменти, траещи само части от секундата.

В режим „Видео“ Canon PowerShot G7 X Mark III може да записва с честота 120 fps във формат Full HD. Видеото, заснето с честота 120 fps, се възпроизвежда с 30 fps, което автоматично намалява скоростта на действието четири пъти. Fat Cap Sprays използва тази техника, за да запише струите от ярки цветове, улавяйки силата и красотата на своите творби.

„Хората реагират по-добре на качествено съдържание, на това да виждат как цветовете изпъкват на екрана така, сякаш виждат рисунките ми на улицата“, обяснява той. „Когато използвам спрей за светещ ефект, става доста замъглено. Изглежда като голям пламък. PowerShot G7 X Mark III снима с честота 120 fps, което ми позволява да уловя тези огнени ефекти по красив начин. Мога да покажа удивителни детайли на рисунките си, а вие ставате преки свидетели на процеса.“

3. Поддържайте фокуса с AF проследяване

Canon EOS R6 с микрофон, положен върху трева – на заден план човек изпълнява футболен трик.

За да изглежда съдържанието ви безупречно, поддържайте перфектен фокус чрез системата за автоматично фокусиране на фотоапарата.

Canon EOS RP и Canon EOS R6 са оборудвани с технологията Dual Pixel CMOS AF, както и с функция за проследяване на лица и очи, което ги прави много подходящи за самостоятелно заснемане на съдържание от дома или за заснемане на динамични сцени. Активирайте режима „Следящ AF за видео“ в настройките за AF функцията и фотоапаратът ще поддържа обектите постоянно на фокус при запис. Ако за AF метод зададете „Разпознаване на лица и проследяване“, фотоапаратът ви автоматично ще разпознава, фокусира и проследява лицата в кадъра, а обектите могат да бъдат проследявани чрез докосване на сензорния дисплей.

Влогърът за футболни умения Юън Багът (известен още като EABSkills) използва своя Canon EOS R6, проследяващ фокуса в 100 процента от площта на кадъра, за да бъде постоянно на фокус, колкото и бързо да се движи.

„Най-важната функция за мен е автоматичният фокус“, казва той. „Обикновено се движа много бързо, надясно, наляво, напред и назад в кадъра. Може да излизам от кадър и отново да влизам в кадъра, но фотоапаратът винаги ме държи на фокус.“

4. Персонализирайте всяка снимка

Снимките са също толкова важни, колкото и видеото, за да получават последователите ви желаното съдържание, затова е много важно онова, което публикувате в социалните мрежи, да отразява вашата креативност.

Всички фотоапарати EOS на Canon предлагат потребителски стилове на снимката за персонализиране на параметрите на вашите снимки. Изтеглете или създайте потребителски стилове на снимката, заредете ги във фотоапарата и постигнете харесвания с уникалните си изображения.

Музикант и продуцент, носител на награда „Брит“, Джак Гарат обича да се изразява чрез фотоапарата и използва настройките за стил на снимката, за да персонализира изображенията си. „Създадох свой стил на снимката за моя Canon EOS RP – предварително зададена настройка за заснемане на черно-бели изображения, която придава неустоим чар на всяка снимка. Често снимам кучето си и всяка снимка, която съм направил досега, изглежда като творба от Ани Лейбовиц“, казва той.

5. Използвайте фокусното разстояние не само за увеличение

Мъж с бял пуловер с качулка настройва настройките на фотоапарата си.

Фокусните разстояния не са само за приближаване или отдалечаване, те могат да се използват и като инструмент за творческо изразяване. Можете да промените цялото усещане на вашето съдържание, като просто изберете правилната дължина на обектива.

Фокусното разстояние може драстично да промени художествения изглед на съдържанието ви. Можете да експериментирате с различни обективи за фина настройка на атмосферата и въздействието.

Широкоъгълните обективи променят възприятието за разстояние, като уголемяват обектите на преден план и увеличават дълбочината на сцената. Това придава на съдържанието по-лично усещане, потопява зрителя в сцената и го кара да се чувства така, сякаш присъства в стаята с вас – идеално за самостоятелно заснемане на съдържание вкъщи, като например видеоуроци.

Телеобективите имат стеснено зрително поле и приближават обектите, като компресират дълбочината в изображението. Телеобектив с умерено увеличение, като например с фокусно разстояние 85 mm (еквивалент), може да създаде по-атрактивни портрети, а телеобективите с по-голямо фокусно разстояние са идеални за заснемане на динамични сцени от разстояние, като например футболни трикове. Те също така компресират разстоянието, придавайки усещане за по-плитка дълбочина на рязкост, като приближават силно разфокусирания фон към обекта, който е на фокус. Използвайте обективи с по-голямо фокусно разстояние, за да контролирате средата, като използвате разфокусиране, за да изолирате и подчертаете важни аспекти в кадъра като истински професионален фотограф.

Със своя Canon EOS R6 и обектив Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, Юън използва компресиране на разстоянието чрез телеобектив, за да заснеме себе си в рамката на футболната врата. „Поставям фотоапарата наистина много отдалеч“, обяснява той. „Разполагам го на централната линия на терена и приближавам в наказателното поле при 200 mm фокусно разстояние. Получава се добър ефект на малка дълбочина на рязкост.“

Така не само постига ефектен кадър, но и държи фотоапарата на безопасно разстояние, докато изпълнява своите трикове.

6. Предавайте поточно видео на живо

Млад мъж с брада, седнал на диван в цвят горчица, настройва фотоапарат Canon, за да се самозаснеме.

Контактът и взаимодействието с аудитория на живо са важни за успешния създател на онлайн съдържание. Така можете да показвате проектите си в процеса на създаване. За щастие, повечето безогледални и DSLR фотоапарати Canon могат да използват софтуера Canon EOS Webcam Utility за поточно предаване на видеосъдържание онлайн чрез PC или Mac компютър. Фотоапаратът е вашият портал за контакт с вашата аудитория, изпробвайте го.

„Винаги се стремя да споделям музиката си с останалия свят още в процеса на създаване, а един от най-добрите, най-бързите и най-лесни начини да го правя е чрез поточно предаване на съдържание“, казва Джак, който възнамерява да използва своя Canon EOS RP, за да предава на живо за своите почитатели. „Това ме накара да се замисля за начините, по които мога да използвам повече предавания на живо, особено от студиото ми.“

За да научите повече за оборудването Canon, което нашите четирима творци използват, и защо го предпочитат, прочетете тук.


Автор Питър Волински

Свързани продукти

Свързани статии

 • ВЛОГОВЕ

  Едно творческо сътрудничество

  Четирима творци, които използват фотоапарати Canon, обединиха сили, използвайки своите различни умения, за да създадат изключителен късометражен филм.

 • ВЛОГОВЕ

  Най-доброто оборудване за създаване на съдържание

  Запознайте се с оборудването, което използват тези четирима много различни онлайн творци, и как то им помага да издигнат съдържанието си на ново ниво.

 • Жена с дълга руса коса, носеща розови слънчеви очила, позира на фона на розова завеса и нанизи от мъниста. Изображението ѝ се вижда на задната част на фотоапарата на масата пред нея.

  ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Усъвършенствайте селфито си

  TikTok-ърката Nina Collins обяснява как да създавате творчески автопортрети у дома.

 • ВЛОГОВЕ

  Влогове за пътешествия с ултраширокоъгълен обектив

  Приключенският влогър Chloe Gunning засне еднодневна екскурзия в града с Canon RF 16mm F2.8 STM.