СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ

Създайте собствен сватбен албум за спомен

Създаването на ваш собствен сватбен фотоалбум ви позволява да изживеете събитието отново, докато давате воля на своята креативност. Разберете как с нашите експертни съвети.
Селекция от сватбени разпечатки, поставени на маса, с ръка, държаща черно-бяло изображение на двамата младоженци, които се смеят, хванати за ръце.

Един страхотен сватбен албум разказва историята на най-важния ден от живота на една двойка, запазвайки и показвайки ценните спомени за идните поколения. Но поръчката на сватбен албум, създаден от професионалист, може да натовари и без това натоварения сватбен бюджет, а също така и рискува да отдалечи двойката от невероятния шанс да си припомни своя специален ден. Така че, защо да не го направите сами?

Hannah Millard, известна още като Camera Hannah, е сватбен фотограф на пълен работен ден от 2010 г. и обича да улавя емоцията от вълшебните моменти, докато те се случват. Международно призната, тя е спечелила редица награди за работата си, която я е отвела от дома й в Дарбишър, Англия, до екзотични места по целия свят. Тя е и учител по фотография, предлагащ целодневни работилници и онлайн и лични менторски сесии, както и любител на занаятите и самопровъзгласил се любител на технологиите и компютърните науки. Тук Hannah споделя съветите си за двойки, които искат да създадат свой собствен наистина уникален сватбен албум.

1. Съберете желаните изображения

Човек, който държи ръчно изработен сватбен албум, изпълнен със снимки от тържеството. Блестящи златни букви с надпис PARTY TIME (Време за парти) са поставени отгоре.

„Изработването на албуми с разпечатки, който правите сами, може да бъде много удовлетворяващо“, казва отличеният с награди сватбен фотограф Hannah Millard. „Има и възможност за създаване на специални, персонализирани албуми като подаръци за семейството и приятелите.“

Разбира се, трябва да започнете, като съберете всички снимки, които имате от сватбения си ден – и официалните, направени от избрания от вас професионален фотограф, и неофициалните, снимани от семейството и приятелите ви.

„Повечето сватбени фотографи ще се радват да предоставят цифрови изображения с висока разделителна способност като част от услугата“, казва Hannah. „Тези снимки са идеални за създаване на собствени разпечатки и трябва да бъдат с много високо качество. Използвам Canon EOS R6 и моите обективи за сватби са Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM и Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM с отличния адаптер на Canon EF-EOS R, затова знам, че качеството на изображението ще бъде страхотно.

„Също така искам да купя и Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Широкият му диапазон на вариото и големият отвор на диафрагмата осигуряват голяма гъвкавост за групови снимки и сватбена фотография на закрито.“

Тъй като повечето, ако не всички, от изображенията ви ще бъдат в цифров формат, можете да направите своя сватбен албум, използвайки онлайн услуга за фотоалбум, където качвате любимите си снимки и компанията прави печата и дизайна вместо вас. Това е чудесна възможност за тези, които биха искали да направят повече, но нямат нужното време. Или за приблизително същите разходи можете да разпечатате и да измислите дизайна сами.

2. Направете среща с партньора си

Екран на програма за редактиране на изображения, показващ селекция от цветни и черно-бели фотографии от сватбен ден.

Изборът на любимите ви сватбени снимки за албума може да бъде прекрасен начин да се върнете към големия си ден и да изживеете отново специалните спомени.

Човек подрежда сватбени разпечатки с различни размери на маса, като държи две, за да ги разгледа по-близо.

След като сте избрали любимите си изображения от цифровите файлове, ги отпечатайте. Това ще ви помогне да прецизирате избора си.

„Мисля, че е наистина важно една двойка да разгледа всичките си сватбени снимки заедно“, казва Hannah. „Това е като среща, на която можете да споделите заедно повторно изживяване на сватбата. Разглеждането на снимките също може да закрепи още повече връзката ви, тъй като споделяте спомените си от специалния ден. Докато обсъждате снимките, вие ще откриете не само кои са любимите ви, но и кои снимки означават най-много за вашия партньор и защо. Не става въпрос само за самите снимки, а за емоциите, които пораждат.“

3. Започнете със снимките, които са задължителни

Жена добавя декоративен ъгъл към колаж от снимки в домашен сватбен албум.

„Сватбените тържества често са многоцветни, както и с различни източници на светлина с различни цветови температури. Отпечатването на черно-бели снимки може да премахне прекалено цветните разсейващи детайли и да насочи целия фокус върху емоцията на момента“, казва Hannah. „Но, ако комбинирате няколко цветни и черно-бели изображения на една и съща страница, най-добре е да избягвате да имате само по едно от двата типа.“

Може да бъде по-трудно да решите кои снимки да махнете, отколкото кои да добавите, когато създавате сватбен албум.

„Опитайте да започнете със снимките, които са задължителни“, съветва Hannah. „Всяка сватба е история, която има ключови моменти през целия ден, като размяната на пръстени, първата целувка и подписването. По-късно на тържеството е хвърлянето на букета и първият танц. Това са все емблематични моменти, които ще искате да включите като част от процеса на разказване на историята. Също толкова важни са снимките, които наистина ви разчувстват и ви връщат обратно в определения момент, независимо от причината.“

4. Дайте на любимите си изображения достатъчно пространство

Две ръце подреждат изображение на двама прегърнати младоженци на първата страница на домашен сватбен албум.

Изберете баланс от по-големи и по-малки разпечатки за албума си и не забравяйте да оставите бяло пространство около тях, така че страниците да не изглеждат прекалено претъпкани. По-малките изображения могат дори да бъдат заснети чрез фотоапарати с вградени принтери за мигновени снимки, като Canon Zoemini S2, в деня от вашите гости. Когато става въпрос за естетика, също така е важно да дадете пространство на някои от най-предпочитаните от вас изображения.

„От задължителните снимки е добре да изберете три или четири основни изображения“, съветва Hannah. „Това ще са вашите абсолютни фаворити и ще е добре да им отдадете нужното внимание в албума. Често срещана грешка е страниците да изглеждат визуално претъпкани с твърде много изображения, които се борят за внимание. Посвещаването на цели страници на най-важните снимки създава по-добра подредба и усещане за баланс. Най-добрите ви снимки ще имат силно визуално въздействие, страхотна композиция и често улавят момент, в който всичко е подредено перфектно.

„От друга страна, някои изображения постигат по-добър ефект с други по-малки снимки около тях“, продължава Hannah, „като спонтанни снимки на гостите на тържеството и хора, показващи танцовите си умения на дансинга.“

5. Не забравяйте за най-важните снимки

Две ръце, които държат селекция от изображения от сватбен ден, включително една снимка на двамата прегърнати младоженци и сватбена торта на три нива.

За да гарантирате, че вашият сватбен албум разказва цялата история на специалния ден, не забравяйте да включите основните снимки от различните места, както и изображения на избраната от вас торта, цветя и т.н. Това са елементи, които лесно се забравят и които ще искате да си спомните след години.

„Снимам много видео на сватбите и подобни правила се прилагат за създаване на албум със снимки“, казва Hannah. „Започнете с някои „въвеждащи“ снимки, за да създадете контекст. Снимките, показващи местоположението на церемонията, въвеждат зрителя в обстановката и същото важи и за тържеството, ако е на друго място. Те може да не са любимите ви снимки, но ако ги махнете, рискувате да изгубите това усещане за събитие. Също така е добре да поразкрасите албума, като добавите детайли. Снимки например на цветята, сватбената украса и декорациите на масата са добра идея и ви насочват визуално, ако преминавате от едно място към друго.“

6. Направете разпечатки на избраните снимки

Жена стои пред принтер Canon PIXMA и разглежда току-що отпечатани снимки.

Принтерът от серията Canon PIXMA TS7450 е идеалният помощник за младоженци, които искат да направят сватбен албум тип „направи си сам“. Той разпечатва бързо пълноцветни 6x4-инчови снимки без бели полета само за 43 секунди.

Дори и да решите някой професионалист да направи албума ви, все пак помага да си поиграете с дизайна и да решите как бихте искали да изглежда албумът ви и какви снимки ще използвате предварително, като следвате всички стъпки по-горе. Друга ключова част в това да знаете как ще изглежда албумът, независимо от това кой се занимава с дизайна, е да видите как ще изглежда в завършен вид.

„Преглеждането на изображения чрез телефона или компютъра не ви дава представа и усещане за това как ще изглежда сватбеният албум. Независимо дали ще разпечатвате албума си при професионалисти, или сами, много по-добре е да направите физически копия на снимките, с които да се забавлявате“, предлага Hannah. „Използвам принтер от серия PIXMA TS7450 на Canon и наистина съм впечатлена от това как целият процес е толкова бърз и лесен и качеството на разпечатките е наистина добро. Имате възможност да създадете разпечатки със или без бели полета, като и двата вида са подходящи. Обикновено намирам снимките без бели полета за най-подходящи, ако залепям разпечатките на бели страници, докато при цветните или релефните страници белите полета около снимките придават вид на атрактивна рамка.“

7. Пробвайте различни фотохартии, за да видите коя ви харесва най-много

Селекция от сватбени разпечатки и пакети с хартия за принтери на Canon, поставени на масата.

Що се отнася до избора на хартия за вашите сватбени разпечатки, Hannah казва: „ Гланцираната, полугланцираната, полуматовата и матовата фотохартия имат различен вид и усещане, така че си струва да пробвате различни варианти. За възможно най-доброто качество на печат е наистина важно също така да променяте настройките на принтера всеки път според хартията, която използвате.“

При отпечатване на изображения за вашия албум Hannah предлага да тествате различни фотохартии, за да изберете подходяща.

„Харесвам начина, по който мога да пробвам различни фотохартии, когато правя свои разпечатки“, казва тя. „Гланцирана, полугланцирана, полуматова и матова фотохартия е налична в широк спектър от различни формати, така че можете да експериментирате и да намерите това, което ви харесва най-много. Полугланцираната е любимата ми, която създава наистина красиви, професионално изглеждащи снимки без твърде много блясък. Гланцираната фотохартия също е подходяща, особено за страници, които са пълни с много различни, многоцветни изображения, тъй като подчертава контраста и наситеността. Матовата хартия придава по-фин и мек вид на снимките.

„Красотата да разпечатвате снимките сами е, че можете да смесвате и съчетавате хартии, за да подхождат на отделни изображения или страници.“

8. Създайте сториборд, за да изпробвате разположението на снимките

Селекция от сватбени разпечатки лежат пред отворен лаптоп, докато зад тях жена разглежда снимка, която току-що е била разпечатана от принтера.

„Когато работите по размера и поставянето на снимки за албума си, започнете с малки разпечатки и продължете, като отпечатвате по-големи копия, ако и когато е необходимо“, казва Hannah. „Това пести време и пари.“

„За да има сватбеният ви албум концепция и да гарантирате, че той разказва цялата история, добре е да създадете един вид сториборд като на режисьор“, обяснява Hannah. „Започнете с най-важните и задължителните снимки, след това добавете въвеждащи снимки и подредете всички разпечатки хронология. Това ви дава лесна визуална представа за цялата история и става ясно, ако има някакви пропуски в разказа, които трябва да бъдат попълнени. Създаването на сториборд ще ви покаже също така, ако има липса на баланс, например твърде много снимки на речите или твърде малко спонтанни снимки на гостите.“

9. Бъдете професионалисти с разпечатването

Кадър, показващ портретно изображение, комбинирано с оранжево текстово поле с думите: Best. Day. Ever. (Най-прекрасния ден.)

„Когато форматът на хартията не съвпада с пропорциите на изображението, обърнете специално внимание на това как се изрязва. С Canon Easy-PhotoPrint Editor можете да плъзнете изображението в предварителния преглед за печат за най-добра композиция“, казва Hannah.

Човек, който гледа сватбени изображения на лаптоп, като същевременно държи снимка от същата сватба в ръката си. На бюрото около лаптопа има още няколко разпечатки.

„Инструментът Auto Photo Fix в Canon Easy-PhotoPrint Editor може да подобри качеството на печат“, казва Hannah. „Бих предложила да отпечатате двете версии, оригиналната и редактираната, така че да можете да изберете. За изображения, които са внимателно редактирани и предоставени от професионални сватбени фотографи, обикновено е най-добре да оставите корекцията изключена.“

„Наистина харесвам Canon Easy-PhotoPrint Editor“, казва Hannah. „Когато планирам страници, го използвам за отпечатване на няколко изображения върху една страница, например от фотохартия 10 x 8 инча или A4, която след това мога да залепя директно върху страницата на скрапбук албума. Това наистина помага, когато работите по оформлението на отделните страници и начина, по който си пасват със съседните им страници.

„Отпечатването на няколко по-малки изображения на една страница също така спестява време и усилия за точното им подравняване, когато ги залепвате в албума“, продължава тя. „Приложението и софтуерът Canon Easy-PhotoPrint Editor разполагат с разнообразие от готови шаблони, от които можете да избирате. След това можете да преминете към възпроизвеждане на оформленията в инструментите за дизайн на онлайн компания за печат на снимки, за да създадете своя окончателен сватбен албум. А снимките, които отпечатвате, никога няма да бъдат пропилени. Може да ги запазите за себе си или да ги подарите на семейството и приятелите си, а може да ги сложите в рамка за спомен.“

10. Бъдете креативни за допълнително въздействие

Две ръце подреждат страница с четири изображения за оформяне на сцената срещу страница с две по-големи снимки на сватбената обстановка.

„За залепване на разпечатки на снимки в скрапбук албум хартиеното тиксо или лента са подходящи, но можете да избирате и от широка гама обикновени и декоративни лепящи ъгли за снимки“, казва Hannah. „Друга алтернатива е да използвате двустранно лепящо тиксо за наистина безупречен вид. Когато експериментирате с оформлението, хартиеното тиксо дава временно решение и можете да го отлепяте, без да повреждате снимките си.“

„Мисля, че има много да се каже за изработването на ваш собствен сватбен албум с разпечатки, които правите у дома", заключава Hannah. „Най-добре е да си купите широкоформатен албум за ръчно попълване, например със страници от 12 x 12 инча, което ви дава гъвкавостта да използвате комбинация от големи и малки изображения. Подходът „направи си сам“ е чудесен за добавяне на различни елементи към сватбен албум, като покани, специални съобщения и ръкописни бележки, план на сватбения ден, цветя и други спомени.

„В крайна сметка, можете сами да си направите истински ръчно изработен сватбен албум с разпечатки от най-високо качество, които ще траят достатъчно дълго, за да ги предадете на бъдещите поколения. Това е нещо наистина забавно и е невероятно евтино в сравнение с почти всичко останало, което е част от сватбата.“

Написано от Matthew Richards

Свързани продукти

Свързани статии