ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СНИМКИ

Възстановяване на безценните спомени

Открийте проекта „ReStory“, който възстановява безброй снимки, повредени в опустошителните наводнения в Белгия през 2021 г.
Ръце, държащи повредена снимка на спящо бебе.

През юли 2021 г. Белгия преживя едно от най-опустошителните и внезапни наводнения в историята, като много животи бяха изгубени и повече от 220 000 къщи бяха повредени или разрушени. Районът на Южна Белгия във Валония, по-специално провинция Лиеж, беше сред най-тежко засегнатите и районът все още се възстановява.

Когато човек изгуби всичко, се концентрира върху спомените, но оцелелите загубиха също така хиляди снимки с огромна сантиментална стойност, които се оказаха повредени или отнесени от наводненията.

Чрез подкрепата на проект, наречен „ReStory“ – съвместна инициатива на рекламна агенция Happiness Brussels, много доброволци за цифрово ретуширане, лаборатория за реставрация Object Care и Canon Белгия – се стартира мисия за възстановяване на възможно най-много снимки на жертвите на наводненията.

„В Canon познаваме емоционалната сила на изображенията и историите, които са свързани с тях“, казва Jacco Leurs, управляващ директор на Canon Benelux. „Ето защо ние подкрепяме „ReStory“, програмата за възстановяване на снимки, и защо бяхме докоснати от историите зад нея. Проектът е за всеки, засегнат от наводненията, който би искал да възстанови повредените си снимки. По този начин тези хора могат да запазят спомените си непокътнати и можем да помогнем за облекчаване на скръбта им.“

ReStory: проект за възстановяване на повредени от наводненията снимки

Жена, седяща на маса, държи повредена от водата снимка.

Фотографиите ни позволяват да държим в ръцете си скъпоценна част от историята – хората, местата и спомените, които пазим най-близо до сърцето си.

Повредена от наводнение снимка на млада жена, седнала сред тревата с куче.

Тази снимка има специално значение за собственика ѝ – тя е заснета на красиво място, което тя редовно е посещавала със сестра си.

По време на наводненията гласовете и лицата на много хора, които бяха засегнати от катастрофалното събитие, се появиха в новинарски медии. Mattias Vermeire, бизнес директор на Happiness Brussels, си припомня репортажите и как те са подтикнали движението да се опита да помогне.

„По телевизията даваха една жена, която обясняваше, че е изгубила всичко, като беше останала само с фотоалбум на сватбените ѝ снимки и снимки от ваканции“, обяснява той. „Тя каза: „Мога да заменя телевизора си, мога да заменя всичко, но не мога да заменя тези спомени“ – разбира се, без да знае какви са възможностите. Помислихме си: „Можем да помогнем на тези хора“. Започнахме да търсим, за да видим дали има съществуващи услуги, чрез които бихме могли да възстановим снимките.“

Агенцията се свърза с Object Care, компания, специализирана във възстановяването на обекти чрез химическа стабилизация, за възстановяване на повредените снимки.

Търсене на спомени за възстановяване

Жена, стояща сред отломки, държаща фотоалбум с повредена сватбена снимка.

Тази жена губи съпруга си девет години, преди наводнението да помете дома й. Тя отчаяно искаше да запази спомените си от времето им заедно, особено сватбените снимки.

Жена, стояща пред стена, държи опетнена черно-бяла снимка на триколка.

Може би си мислите, че повредени от водата фотографии не могат да бъдат поправени, но те могат да бъдат почистени и възстановени с помощта на цифровите техники.

Техният план е в сила, екипът на Happiness Brussels популяризира проекта чрез групи във Facebook и организации с не стопанска цел, подпомагащи жертвите на наводненията. Първоначалният отзвук обаче беше ограничен. „Говорихме с Canon Белгия, те ни предоставиха най-доброто кинооборудване на Canon и направихме документален филм за него“, обяснява Mattias. „Тогава отидохме да се срещнем с хората лично, на място.

„Останахме три дни и разговаряхме с всички, които срещахме, обяснявайки им какво ще правим. Някои хора казаха: „Можете да ми помогнете, все още имам някои останали снимки или познавам някой, който има.“

След това екипът започна процеса по възстановяване, документирайки проекта чрез записани интервюта, които се представиха както в кратък документален филм, така и във фотоизложба, показана по време на събитието Photo Days в Brussels Expo през октомври 2021 г. Скоро все повече и повече хора започнаха да се свързват за възстановяване на снимки – а проектът продължава и през следващата година.

Процесът по възстановяване на снимки

Нагъната, повредена от водата снимка на жена, която се храни.

„На снимките, които събрахме, нямаше само вода“, казва Mattias. „Имаше пясък, мръсотия и дори материали като масло или мастило. Дори събрахме снимки, които бяха напълно оранжеви.“

Ретуширана снимка на жена, която се храни.

Въпреки че има някои ограничения за това, което може да бъде възстановено, процесът все пак е удивително ефективен. Дори и най-остарелите изображения могат да бъдат драстично подобрени.

Процесът на възстановяване на Object Care включва ръчно почистване на всяка снимка. След това екип от доброволци за ретуширане на снимки в агенцията Happiness Brussels работи по фината редакция на изображенията.

„Те не се страхуват да вземат повредена снимка и просто да я потопят във вода“, казва Mattias. „Отначало всички щяхме да се побъркаме, но те знаеха точно какво трябва да направят. Те я поставят във вода, за да се опитат да свалят всички нечистотии и да получат възможно най-чисто изображение. След това те я дигитализират, като просто заснемат изобрежение с фотоапарат Canon. И тук се намесваме ние.

„Ние се занимаваме с рекламна фотография, използвайки Photoshop и други техники за подобряване или комбиниране на снимки. Помислехме си, че можем да използваме опита си с повредени снимки, за да ги почистим и да махнем всякакви петна и следи.“

Нашите доброволци за ретуширане вече са прекарали около 1000 часа в почистване на повредени от наводненията изображения за проекта ReStory, а някои фрийлансъри също са пожелали да се включат доброволно. Процесът по редактиране има ограничения, но въпреки това резултатите и отзивите са забележителни.

„Това, което не можем да направим, е да пресъздадем как човек е изглеждал в снимка, в която половината от лицето е изчезнало, защото снимката е била повредена. Но можем да пресъздадем небето и дърветата и да премахнем петна от хората на снимките“, казва Mattias.

Коригираните фотографии са отпечатани на Canon imagePROGRAF PRO-1000 за разпечатки с професионално качество и ярки цветове. „В момента събираме много снимки, за да можем да помогнем на възможно най-много хора. Организираме обиколки, за да вземем снимки от хора, защото, разбира се, поради емоционалната стойност, която тези снимки имат, хората не се чувстват удобно просто да ги поставят в плик и да ни ги изпратят по пощата.“

Заявки за възстановяване на снимки, повредени от наводненията, могат да бъдат направени на www.restory.photo

Пет съвета за възстановяване на стари или повредени снимки

Ръце, държащи наръч повредени снимки, най-горния портрет е снимка на малко дете.

„Повечето хора имат само две или три снимки за възстановяване, което означава, че ще можем да помогнем на много хора“, казва Mattias. „Това е нашата цел. Не искахме да помогнем на трима или четирима души с по 100 или 200 снимки, искахме да помогнем на много хора с по-малък брой снимки, на които те наистина държат, снимки, които вдъхват живот на спомените им.“

1. Не се опитвайте да изсушите снимките си бързо

„За снимки, които са повредени от водата, избягвайте да се опитвате да ги сушите незабавно и да ги поставяте върху отоплителен уред, тъй като това ще повреди още повече снимките“, съветва Mattias. „Хартията ще стане по-твърда, отколкото е била преди, и ще започне да се напуква, което всъщност е химическа промяна, и ще бъде невъзможно да се поправи. Когато снимката е повредена, най-доброто, което можете да направите, е да я запазите в същата среда.“


2. Поставете я в запечатана торбичка с водни пари

За тези, които възнамеряват да изпратят снимките си на професионални реставратори: „Ако снимката ви е била във вода, най-доброто, което можете да направите, е да я поставите в запечатана торбичка с водни пари или капчици, за да сте сигурни, че условията ще останат същите“, казва Mattias.


3. За да възстановите старите снимки сами, ги дигитализирайте и след това ги импортирайте във Photoshop или Digital Photo Professional (DPP)

Сканирайте или направете висококачествена снимка на снимката, която планирате да възстановите, и след това отворете цифровата версия в софтуер за редактиране, като Adobe Photoshop например. След като създадете копие на изображението си, направете нужните корекции по изрязване и изправяне.


4. Регулирайте повредените зони и направете корекции на цветовете

Използването на четката за отстраняване на петна в Adobe Photoshop може да помогне да се отървете от гънки, да премахнете петна и да коригирате разкъсвания, като отстраните всички повредени участъци, засегнати от вода или стареене. Просто не забравяйте да създавате нов слой за всички промени, които правите, така че да не редактирате оригиналния слой. Можете също така да използвате инструмента за намаляване на шума, за да намалите зърнистостта. Избледняването на цветовете е обща черта на старите изображения, така че често се препоръчва да се правят корекции на цветовете, за да се постигнат качествени разпечатки. Софтуерът на Canon DPP за обработка на RAW изображения и редактиране на снимки също предлага функции за фина настройка на изображенията, включително регулиране на цветовете и повишаване на яркостта.


5. Подгответе се за печат

Съхранете изображението си в подходящ файлов формат, като JPEG, PNG или TIFF, преди да печатате у дома. Ако вашият фотоапарат го поддържа, снимането в RAW формат е препоръчително, тъй като това ви дава максимална гъвкавост за редактиране. Компактният, но многофункционален A3+ Canon PIXMA PRO-200 е идеален за висококачествен цветен и монохромен печат. Ако се надявате сами да възстановите изображенията, този безжичен принтер предлага 8-цветна система от багрилни мастила за печат с изключително качество в персонализируеми формати. Ценово достъпната гама PIXMA също осигурява качествени резултати при отпечатване на снимки у дома. Canon Pro Platinum PT-101 е гланцирана фотохартия с голям грамаж за печат със студийно качество и отлична устойчивост на избледняване.


Adobe и Photoshop са регистрирани търговски марки или търговски марки на Adobe в САЩ и/или в други държави.


Автор на текста Лорна Докърил

Свързани продукти

  • Професионални фотопринтери

    PIXMA PRO-200

    Фокусиран върху фотопечат с наситени цветове, гъвкавост и използваемост, PIXMA PRO-200 е идеалният избор за фотографи любители и амбициозни фотографи.
  • Мастиленоструйни принтери

    Photo Paper Pro Platinum (PT-101)

    Професионална фотохартия със студийни характеристики, предлагаща изключително качество и устойчивост на избледняване. С богати възможности за пресъздаване на цветовете, тази гланцирана дебела хартия ще разшири творческия потенциал на фотографите.

Свързани статии

  • ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

    Как се редактират специални снимки

    Подобрете вашите снимки от специални събития с тези прости съвети за редактиране на снимки.

  • ОБРАБОТКА НА СНИМКИ/ПОСТОБРАБОТКА

    Редактиране на RAW изображения с DPP

    Открийте как да редактирате и подобрите вашите RAW снимки чрез софтуера DPP на Canon.

  • ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

    Топ съвети за показване на разпечатки

    Открийте как да преобразите дома си с красиви разпечатки на семейни снимки в галериен стил.

  • СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

    Правете по-хубави коледни снимки от миналата година

    Фотографът Lena Petrova за това как да подобрите вашата празнична фотография.