A smiling child playing on a swing.

СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

Зад обектива: Helen Bartlett – превръщането на страстта към фотографията в кариера

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Семеен фотограф


Helen Bartlett започва да снима деца, когато е тинейджър, в яслата на майка си в южен Лондон. Тя стартира професионалната си кариера през 2003 г. и сега е един от най-изтъкнатите и уважавани фотографи на семейни портрети. Нейните черно-бели снимки използват наличната светлина и изразяват емоционалния спектър на семейния живот. Срещнахме се с нея, за да научим повече за предизвикателството да превърнеш страстта към фотографията в кариера.

Когато за първи път проявихте интерес към фотографията?

Баща ми беше запален фотограф и като дете имахме тъмна стая у дома. Братята ми и аз имахме фотоапарати, заснемахме много снимки на черно-бяла лента, след което проявявахме и разпечатвахме своите снимки. По това време майка ми имаше детска ясла у дома през работните дни. Когато станах тинейджър, започнах да снимам децата от яслата и да продавам снимките на родителите им, за да изкарам малко джобни пари. След това продължих да го правя, докато следвах в университета, защото винаги съм искала да стана фотограф. Но си мислех, че е само мечта и вероятно ще се занимавам с друго.

Как се превърна във ваша кариера?

След като бях опитала няколко други професии и все още исках да бъда фотограф, по-големият ми брат ми даде малък заем, за да създам фирма за детска фотография, и сякаш всичко се случи в точния момент. Цифровата фотография стана по-достъпна, ето защо си купих Canon EOS 10D, компютър и заживях с родителите си, докато си стъпя на краката.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

Какви предизвикателства трябваше да преодолеете?

Основните предизвикателства, започвайки тогава, бяха същите каквито са и сега. Основната трудност е намирането на клиенти. Може да правите най-хубавите снимки на света, но ако хората не знаят за вас, трудно ще привлечете повече клиенти. А когато започвате, да се научите да работите с деца изисква време и опит. Спомням си как снимах четири малки момченца в апартамент на приземния етаж през един дъждовен ден и си мислех, че би било интересно и забавно предизвикателство това да е моя професия. Колкото по-дълго работите с деца, толкова повече начини научавате да извлечете най-доброто от тях и да сте сигурни, че всички се забавляват през цялото време.

"Колкото повече снимате, толкова повече трикове научавате и оформяте стила си."

Какви съвети бихте дали на начинаещите професионални фотографи?

Едно от нещата, които не трябва да забравяте, е че фотографията рядко е път към богатство. Изисква се много усърдна работа, ето защо преди хората да се откажат от основната си професия, трябва да разберат, че нещата не се случват за една нощ.

Моят съвет е: научете колкото можете повече. Интернет е страхотен ресурс за практическа помощ и техники за учене. Но най-важното нещо е практиката. Защото нищо не е по-добро от това да снимате. Добра идея е просто да правите снимки на приятелите и семейството си, преди да поемете платени поръчки. Колкото повече снимате, толкова повече трикове научавате и оформяте стила си.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Какво оборудване използвате в момента?

Обикновено използвам два фотоапарата Canon EOS-1DX, защото са издържливи и подходящи за всички ситуации. Децата са наистина бързи, ето защо трябва да имате възможност да уловите това, а и никога не може да сте напълно сигурни, какво ще полети към вас, когато играете вълнуващи игри с ентусиазирани малчугани – пясък, вода, плюшени играчки, списъкът е безкраен.

Често снимам с обективи с фиксирано фокусно разстояние. Обичайното ми оборудване за снимки на открито е Canon EF 35mm f/1.4L II USM и обектив Canon EF 85mm f/1.2L USM. На закрито обикновено използвам Canon EF 35mm f/1.4L II USM и Canon EF 50mm f/1.2L USM. А ако снимам бебета на възраст под една година, обикновено вземам и макрообектив.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Ако някой от моите клиенти иска да снима децата си, обикновено предлагам да започнат с ценово достъпен обектив с фиксирано фокусно разстояние на Canon, като например EF 50mm f/1.8 STM. Фантастичен е! Той дава страхотна възможност да научите нещо за отвора диафрагмата и скоростта на затвора. А и пропуска много светлина – ето защо е идеален за снимане на деца на закрито.

Вижте съветите на Helen за заснемане на красиви семейни портрети.

Свързани статии
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

10 съвета за мигновено подобряване на семейните ви снимки

Правете снимки на семейството си, които никога няма да ви омръзнат, като се придържате към съветите на професионален фотограф

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

СНИМАНЕ НА БЕБЕТА

12 съвета за снимане на бебета, които да използвате днес

Уловете ценните моменти и израстването на бебето си с тези находчиви начини да направите снимането на бебета забавно и да постигнете страхотни резултати

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

Топ 10 съвета от Lena Petrova за коледна фотография

Уловете духа на Коледа с 10 съвета от този семеен фотограф за заснемане на забавни и спонтанни портрети.

Свързани статииРазделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники

Свързани продукти