ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Предизвикателство за творчество с хартия 4: зимна декорация

В последната ни поредица от предизвикателства за изработка от хартия открийте как графичният дизайнер Chris Stenner и неговият син Eli създадоха празнични декорации за елха.
Снимка, заснета отгоре, на селекция коледни декорации от хартия, разпръснати върху дървена маса, заедно с отпечатани шаблони Creative Park, хартия за принтер Canon, борови шишарки, канап и празнична клонка.

Като част от нашето предизвикателство с хартия на PIXMA, възложихме на творци и семейства да създават красиви хартиени фигурки за различни поводи през цялата година.

В последната част от тази поредица от четири части предизвикахме графичния дизайнер Chris Stenner и неговия син Eli да създадат празнична декорация за коледния сезон, използвайки шаблони от Canon Creative Park и принтер Canon PIXMA.

Предизвикателство 4: Коледна украса

Принтер Canon PIXMA стои на малък бюфет, покрит със селекция коледни украси от хартия и с шаблон Creative Park в тавата на принтера.

Коледа с малки деца често означава изобилие от пластмасови играчки и опаковъчна хартия, която не подлежи на рециклиране, така че защо не направите крачка към по-семпла Коледа с ръчно изработени, рециклируеми декорации, които могат да бъдат отпечатани у дома.

Независимо дали празнувате Коледа или не, декорирането на дома ви за зимата може да бъде удоволствие за хора от всяка възраст. Създаването на ваши собствени декорации е достъпен начин да направите дома си весел и цветен, когато дните стават по-къси. Освен това можете да рециклирате хартиените шаблони или да ги запазите за бъдещи събития.

Независимо дали избирате едни и същи шаблони всяка година, като следвате семейната традиция, или искате да създадете различна тема за вашата коледна елха, Canon Creative Park разполага с набор от празнични шаблони, от червени и златни звезди до мини снежни човеци. В крайна сметка в миналото на Коледа украсите винаги са били правени с това, което е било под ръка, а не купувано от магазините, и цели семейства са се събирали заедно в навечерието на Коледа, прекарвайки вечерите си в изработване на отделни играчки за елхата.

Всички шаблони на Creative Park се предлагат за различни нива на умения, което означава, че можете да намерите нещо подходящо за всеки, независимо от неговата възраст или способности.

Запознайте се с твореца

Кой: Chris Stenner

Занимание: Графичен дизайнер

С участието на: Eli

Работейки в творческата индустрия и с око за всички детайли, свързани с изкуството и дизайна, Chris прояви желание да приеме предизвикателството и да направи нещо, което той и Eli никога не са опитвали преди. „Наистина ми хареса да създавам тази украса като алтернатива на пластмасата за еднократна употреба“, казва той. „Страхотно е да знам, че мога да ги рециклирам, след като се счупят или е дошъл моментът да ги изхвърля, вместо да създавам отпадъци. Ако искам да сменя украсата на елхата, мога да запазя шаблоните и да направя повече декорации в различна цветова схема.“

Chris казва, че би препоръчал изработването от хартия на всеки, тъй като го намира за наистина удовлетворяващо. „Хубаво е да направите нещо, за да предизвикате себе си и да създадете нещо от нулата“, казва той. „Eli обича да оцветява и рисува анимационни герои, но изрязването, лепенето и сглобяването е хубаво разнообразие от това, което обикновено правим.“

Избиране на шаблони

Ръка държи смартфон, показващ шаблон за коледна украса от хартия в приложението Creative Park. На заден фон се вижда принтер Canon PIXMA с шаблон на Creative Park в тавата

„Исках шаблон със звезда за нашата коледна елха, защото имаме много декорации и търсех различна форма“, казва Chris. „Потърсих „Декорация“ в коледната секция и избрах двете в цветовата схема, която харесвам – червено и златно.“

Chris и Eli решиха да използват звезди и снежинки като основна тема за украсата на коледната елха. За да намерите шаблони, просто потърсете „орнаменти“ в Creative Park или направете разширено търсене с думата „Коледа“. Ако нито един от шаблоните за орнаменти не ви харесва, можете да изберете какъвто и да е дизайн, който ви харесва, и да използвате перфоратор, за да прокарате връв и да го закачите на вашето дърво. Можете да изберете нетрадиционна тема на пеперуди и да прикрепите връв от панделка към всяка. Нека вашата креативност да бъде водеща.

Шаблоните Creative Park могат да предложат забавна и съзидателна дейност, която приятелите и семейството да правят заедно, и биха могли да се превърнат в творческо вечерно занимание по време на училищните ваканции, за да заразите всички с празничен дух.

Отпечатване на вашите шаблони

Шаблони от хартия на звезди от Creative Park, излизащи от принтер Canon PIXMA.

Chris конфигурира своя принтер PIXMA TS7650i за връзка с домашната си Wi-Fi мрежа и след това се свърза с помощта на смартфона си и приложението Canon Creative Park. Това е лесен начин да започнете и можете да отпечатате голямо количество от един шаблон, ако знаете, че ще ви трябват повече шаблони, както е станало в случая с Chris и звездите.

Ръце на момче, което внимателно изрязва шаблон на звезда от хартия Creative Park.

По-лесните проекти, като тези звезди, са идеални за деца, тъй като изискват малко изрязване и лепене, за да се направи привлекателна завършена декорация.

Можете да се свържете с вашия принтер PIXMA чрез смартфона си и просто да отпечатате шаблоните, след като ги изтеглите от приложението Creative Park или от уебсайта. Уверете се, че случайно не сте ги отпечатали двустранно.

„Бях много впечатлен от цветовете на принтера PIXMA – излязоха толкова живи и текстурата на блясъка върху звездните шаблони беше наистина реалистична“, казва Chris.

След като сте подбрали шаблоните и сте ги отпечатали, е време да започнете да режете – можете да използвате ножица или макетно ножче и подложка за рязане за по-сложните дизайни. Когато всичките ви дизайни са изрязани, сгънете ги спретнато по линиите, като използвате онлайн инструкциите, за да разберете дали имате нужда от прегъване нагоре или надолу. Биговайте линиите на гънките с линийка, така че шаблоните да паснат безпроблемно, когато започнете да лепите. „Определено бих препоръчал биговане на гънките“, казва Chris. „Формите ви ще бъдат много по-остри и отчетливи, когато приключите.“

След като сте биговали, можете да залепите шаблоните заедно, следвайки онлайн указанията. Можете да използвате течно лепило, сухо лепило, поливинилацетатно лепило, пистолет за горещ силикон или екологична алтернатива, но не забравяйте да оставите моделите да изсъхнат, преди да продължите. Спрямо лепилото, което използвате, можете да прецените дали можете да рециклирате декорациите си. Ако творите с малки деца, пистолетите за горещ силикон могат да станат доста горещи, така че може би е добре да преминете към поливинилацетатно лепило, за да могат да се включат и те. Трябва да имате предвид, че ще отнеме малко повече време на дизайните ви да изсъхнат.

Сглобяване на декорацията

Chris помага на сина си да вкара канап през дупка в горната част на декорацията си звезда от хартия.

Можете дори да превърнете правенето на декорации от хартия в забавно творческо състезание за семейството и приятелите с чаша горещ шоколад и курабийки за празнична вечер.

Две ръце държат хартиена украса елха на Дядо Коледа, прикрепена към примка от раирана връв.

Отпечатването на декорации от хартия като тези сладки фигури на Дядо Коледа е чудесна алтернатива на пластмасовите украшения. Вашите любими дизайни могат да се използват повторно за години напред или лесно да се рециклират.

След като сте сглобили дизайните и те са изсъхнали, можете да прикрепите панделката или връвта към частите. За това можете да използвате перфоратор или да прокарате връвта през горната част на дизайна, ако има място. Можете също така да персонализирате допълнително орнаментите си, като декорирате с химикал, боя или стикери.

„Закрепването на връвта към декорацията беше наистина лесно“, казва Chris. „Мислех, че ще бъде голяма играчка, но просто пробихме дупка и завързахме връвта. Беше наистина лесно да се закачи на елхата.“ Chris и Eli използваха усукана декоративна връв, но можете да персонализирате декорациите си с какъвто материал желаете, от кафяв канап до червена панделка или дори тънка сърма.

Chris описа създаването на шаблоните като доста съзидателно преживяване. „Има нещо наистина удовлетворяващо в изрязването на звезди и снежинки. Изключително увлекателно е – от изрязването до залепването на завършените творения.“

За Eli това беше един от най-трудните етапи в процеса, но той се справи с малко подкрепа. „Някои части бяха твърди и малко пипкави като изрязването, но татко ми помогна“, казва той.

Започнете да украсявате!

Момче окачва украса със звезда от хартия на коледна елха.

Chris и семейството му обичат Коледа, като обикновено я прекарват с роднини в Бристол, Обединеното кралство, преди да се приберат в Уелс, за да си починат. „Имаме две котки, които не обичаме да оставяме сами за дълго, защото и за тях е Коледа“, смее се той.

Хартиена звезда от Canon Creative Park, висяща от коледна елха, със разфокусирани светлини на заден план.

„Със сигурност бих направил отново украси от хартия за коледна елха или за декорация за дома през цялата година“, казва Chris. „Следващия път ще премина към творчество с хартия на пролетна тематика, защото се надявам коледната украса да издържи поне няколко години.“

След като вашите дизайни са завършени с панделките или връвчиците, можете да започнете да украсявате коледната елха със съзнанието, че сте изработили и направили декорациите сами. Поставете любимия си орнамент на почетно място – можете дори да опитате да направите връх за коледната елха, за да завършите изгледа.

„Мисля, че изглеждат страхотно на елхата“, казва Chris. „Декорациите са наистина цветни и това, че съм ги направил със сина си, ги прави много по-смислени от декорациите, закупени от магазин. За мен беше наистина удовлетворяващо, не само защото украсявате елхата си с рециклируеми материали, но и защото ги създавате от нулата със семейството си. Не просто поставяте звезда на елха, вие я украсявате с любов.“

Снимка на фотоапарат Canon, заснета отгоре, разположен върху принтер Canon PIXMA, с колаж от снимки на заден план.

CANON CLUB

Изключителна общност за творци като вас. Преследвайте страстта си с подкрепа, вдъхновение, ползи и други. Лесно е да се присъедините. Купете продукт. Регистрирайте го. Присъединете се към Canon Club.

Chris казва, че сега е пристрастен към изработката от хартия със семейството си. „Това определено е нещо, което бихме направили отново“, казва той. „Беше страхотно да прекарам това време със сина си, седейки на масата и създавайки нещо, вместо да губя време в телефона си.“ Eli също много се наслаждаваше на процеса и се надява да направи повече дизайни на Creative Park с баща си.

Коледните орнаменти от хартия са не само забавление за цялото семейство, но създават трайни спомени. Можете дори да подарите декорации от хартия на вашите приятели и семейство – в крайна сметка, ръчно изработените подаръци често са подаръците, които означават най-много.

Ако ви харесва идеята за комбиниране на творчество с декорация на дома, разгледайте другите части от тази серия, за да видите какво още можете да направите с шаблоните на Creative Park. Разгледайте страницата ни в Pinterest за вдъхновение и не забравяйте да споделите творенията си, като използвате хаштага #MadeWithPixma!

Tamzin Wilks

Свързани продукти

 • PIXMA TS7650i

  Принтери за дома

  PIXMA TS7650i

  Бърз, висококачествен принтер, който безпроблемно се вписва във вашия начин на живот благодарение на компактния си размер и опростен начин на употреба.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101D

  Превърнете идеите си в реалност с тази универсална хартия. Идеална за любители и творци, тя е перфектният избор за вашите поздравителни картички, допълнения към лексикон или творчески проекти от Creative Park.

Свързани статии