ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Нова перспектива на познати места

От прегръщане на природата до овладяване на естествената светлина – трима фотографи споделят своите съвети за това как да превърнете ежедневните моменти в незабравими изображения.
Фотографът Camilla Rutherford се усмихва на фотоапарата, докато вълните зад нея се разбиват в брега.

Лесно е да приемем мястото, в което живеем, за даденост и често погрешно вярваме, че е необходимо да изминем стотици мили, за да създадем интересни снимки. Прекарването на време в гледане на познати сцени от нова гледна точка, обаче, може да бъде чудесен начин да вкарате свежа нотка в изображенията си. Попитахме трима фотографи от цял свят как намират нови гледни точки, които вдъхновяват както тях, така и аудиторията им. Ето някои от най-добрите им съвети за създаване на вдъхновяващи изображения при снимане по-близо до дома.

1. Бъдете креативни, когато документирате драматични градски пейзажи

Бариерата на Темза в Лондон привечер, на заден план се виждат цветните светлини на Canary Wharf.

Без значение дали живеете в оживения град, или в тих провинциален район, можете да заснемете зашеметяващи снимки, ако експериментирате с композицията и настройките на фотоапарата. Това изображение е заснето с продължителна експонация.

Фотографът Laku Davies, която живее в Лондон, снима различни приключения в своя роден град и околностите. Затова градските пейзажи и уличната фотография са нещото, което Laku снима. Две от най-любимите й снимки включват емблематични лондонски пейзажи с необикновен творчески поглед.

„Отидох по залез слънце на бариерата на Темза и видях Canary Wharf, осветен от слънцето на заден фон“, споделя Laku, която използва своя Canon EOS M50, оборудван с Canon Mount Adapter EF-EOS M и телеобектива Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (вече предшественик на Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM), за да заснеме тази зашеметяваща снимка.

„Използвах точно този обектив заради компресията на перспективата, която се получава при снимане с телеобектив,“ обяснява тя. „Той има характеристиката да „издърпва“ задния план, така че бях сигурна, че ще направя страхотна снимка на Canary Wharf между двете бариери.“ На практика телеобективите компресират перспективата, така че задният и предният план изглеждат по-близо един спрямо друг, отколкото са в действителност.

Продължителната експонация и ND филтърът привличат вниманието върху сцената, създавайки жив, но все пак сюрреалистичен ефект. „Експонацията от 30 секунди може да преекспонира светлите зони, затова използвах ND филтър за обектива, който осигурява правилно заснемане на светлите зони, така че снимката да не е преекспонирана, когато я редактирам,“ казва Laku.

Портрет на Laku Davies, фотограф на лайфстайл и пътувания.

Laku Davies

Фотографът на лайфстайл и пътувания, който живее в Лондон, обича да снима градски пейзажи, заснети по необичаен начин.

2. Снимайте забележителности от необикновени перспективи

Двуетажен автобус, който преминава през Тауър Бридж в Лондон, Обединеното кралство, при изгрев слънце. На заден план небето е оранжево.

Съветът на Laku е да се посещават места по различно време от деня, за да може да се заснеме перфектната снимка. Тя е заснела тази снимка на двуетажния автобус, който е преминавал по Тауър Бридж в 05:30 сутринта.

Снимка през нощта на небостъргача Shard в Лондон, извисяващ се над Southwark, а сградите наоколо, окъпани в светлина. На преден план може да се види мостът Millennium Footbridge в Лондон.

В работата на Laku преобладават уличната и градската пейзажна фотография, точно като тази невероятна снимка на небостъргача Shard в Лондон. За градски пейзажи обикновено се използват широкоъгълни обективи, но телеобективите позволяват на Laku да заснема познати места по необикновен и уникален начин.

Когато става въпрос за добре познати и редовно снимани забележителности, като Тауър Бридж в Лондон, Laku предлага да търсите различни перспективи, което може да означава да излезете рано сутринта с фотоапарата в ръце. В един такъв случай тя решава да излезе в 05:30 сутринта и да се фокусира върху определена част от архитектурата на известния мост.

„Използвах телеобектива, за да мога да изолирам кулата и да се фокусирам върху изгряващото слънце отзад, което изглеждаше като ореол,“ казва тя. „Оранжевото небе направи снимката страхотна – както и лондонският автобус!“

Нейният съвет към тези, които търсят вдъхновението, е, докато разучават местната околност, да посетят любимите си места по различно време от деня, за да бъде снимането по-интересно.

„Експериментирайте през различните часове от деня, за да видите каква ще бъде светлината,“ казва Laku. „Използвайте различни обективи, в противен случай ще се окаже, че правите една и съща снимка отново и отново. Поддържайте интереса както за себе си, така и за останалите хора, които гледат снимките ви.“ Обективът Canon EF-M 32mm f/1.4 STM е добър избор за места със слаба светлина, защото е с голям отвор на диафрагмата и пропуска много светлина. Ако искате да обхванете колкото се може повече от една сцена, си заслужава да изпробвате обектива Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.

3. Намерете най-подходящата светлина

На фона на драматичния оранжев изгрев се вижда силует.

Pierre Dubuis посещава отново и отново един и същи парк в търсене на нов ъгъл за снимките си.

Едно приключение в Pilat Regional Natural Park в региона Rhône-Alpes (Рона Алпи) в югоизточната част на Франция внесе друго измерение в снимките на Pierre Dubuis. Младият фотограф, който снима с Canon EOS 5D Mark III (вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV), се занимава с фотография от 15 годишна възраст, но любовта към приключенията сред природата започва по време на фотографското му обучение. Той споделя, че дължи страстта си към природата на своите приятели, и казва, че преоткриването на местните забележителности разпалва креативността, което се вижда в любимите му снимки, от които всички до една са заснети в един и същи парк.

„За да откриете красиви места, е добре да търсите колкото е възможно по-усърдно, и ще видите, че ще откриете повече места, отколкото сте предполагали,“ съветва той. „Търся вдъхновение в Instagram. Посещавайте едни и същи места по различно време и снимайте от различни ъгли, за да заснемете атмосферата, към която се стремите.“

За да създадете атмосфера в снимките си, Pierre препоръчва да излезете или рано сутрин, или вечер. „Времето, в което ще се насладите на красива светлина, е рано сутрин или при изгрев и залез,“ споделя той. „Силуетът на сградите (по-горе) е заснет при залез слънце. За да направите такъв тип снимка, е най-добре да се информирате за атмосферните условия преди това и да пристигнете 30 минути по-рано, за да си дадете време да намерите точното място и да осмислите различните композиции, които бихте избрали. За това изображение реших да използвам недоекспониране, като увеличих скоростта на затвора и заснех с малък отвор на диафрагмата f/22. Направих това, за да получа добре оформен и тъмен силует – за да създам по-мрачно настроение.“

Портрет на Pierre Dubuis.

Pierre Dubuis

21-годишният фотограф на природа обича да снима при естествена светлина при изгрев и залез слънце.

4. Обърнете внимание на детайлите

Близък план на листо на папрат на тъмен фон.

Друг страхотен начин, чрез който можете да заснемате интересни снимки, без да се налага да пътешествате, е като се фокусирате върху детайлите, които на пръв поглед не се виждат. Pierre обича да заснема природата отблизо.

Листата на дърво, които са осветени в контражур от слънцето.

Тази снимка на листа на дърво, които са осветени от блясъка на залязващото слънце, е направена близо до водопада Saut du Gier.

„Трябва да наблюдавате всичко, което се случва около вас, до най-малката подробност“, казва Pierre, позовавайки се на другата си любима снимка – деликатно изображение на листо от папрат. ISO стойност 3200 и отвор на диафрагмата f/4.5 са в основата на това да вдъхне живот на тъмните горски дълбини. Чрез отварянето на диафрагмата на обектива Canon EF 70-200mm f/2.8L USM той е успял да намали дълбочината на рязкост и да фокусира вниманието върху централната зона на папрата и нейната прекрасна текстура. Високата ISO чувствителност е необходима поради липсата на светлина в гората.

„Когато заснех тази снимка, бях на разходка в гората,“ обяснява Pierre. „Имах нужда да се разсея и тогава забелязах листото, осветено от лъч светлина. Обичам тази снимка, защото тя показва красотата и крехкостта на природата.“

5. В търсене на необикновеното в ежедневието

Две малки момчета, които си играят в пясъчник, пред купчина нацепени дърва, покрити с прах.

Светлината се променя по естествен начин в продължение на деня. Разликата между впечатляваща снимка, като тази на децата на Camilla, която е изпълнена с живот, и добра снимка се крие в избора на точното време за снимане.

Носителката на награди професионален фотограф Camilla Rutherford е от Шотландия, но гони ски сезоните в Нова Зеландия. Увлечена да снима историите на спортисти сред природата, сега тя живее в живописния град Wanaka със съпруга си – фермер, който се занимава с отглеждането на овце Мерино – и двамата си сина.

Репортажният стил на Camilla се фокусира върху естествената светлина и доказателство за това е снимка на синовете ѝ, които си играят в пясъчника – снимка, заснета с Canon EOS R, оборудван с адаптер EOS R и любимия ѝ обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

„Любимото ми нещо в тази снимка е изражението на лицето на моето малко момче,“ казва тя. „Той е толкова щастлив. Истинската радост от непрекъснатата игра прави тази снимка такава, каквато е.

„Когато снимате деца, които играят, понякога нямате време да поставите обектив с фиксирано фокусно разстояние,“ добавя тя. „Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM притежава идеалния диапазон на фокусното разстояние за тези случаи, а качеството на изображението е близо до това, което бихте постигнали с обектив с фиксирано фокусно разстояние.“

Снимането към слънцето може да бъде предизвикателство, както и забавление, казва Camilla, но безогледалните фотоапарати, като Canon EOS RP, предлагат предимство благодарение на електронния визьор. „Можете да наблюдавате експонацията и да я регулирате нагоре или надолу с няколко стъпки в зависимост от силата на това осветяване в контражур“, обяснява тя.

Портрет на Camilla Rutherford с очила.

Camilla Rutherford

Родената в Шотландия Camilla е носител на награди фотожурналист, който сега живее във ферма в Нова Зеландия със семейството си. Тя специализира в спортната, приключенската и лайфстайл фотография.

6. Разкажете история, като снимате това, което познавате

Мъж в работилница, използващ ъглошлайф и заобиколен от инструменти. Слънцето се прокрадва през една пукнатина на задната стена.

Начинът по който искрите от ъглошлайфа и блясъкът на светлината се допълват едни други добавя съвсем ново измерение към това, което иначе би могло да изглежда като една обикновена снимка.

Снимката, която Camilla е направила на съпруга си в работилницата на фермата, представя богатата история на мястото, където живеят. Използвайки само естествена светлина и ниска скорост на затвора, Camilla показва, че не е необходимо да търсите прекалено далеч, за да създадете разказ.

„Нашите момчета са петото поколение във фермата и тази работилница е невероятно място, което обичам да снимам,“ казва тя. „Момчетата обичат да ходят и да гледат как баща им поправя неща. Забелязах как слънцето се показва сутрин през задната стена, което създава блясък в левия ъгъл,“ казва тя.

„Снимах с широк ъгъл с моя обектив Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, докато се опитвах да разкажа цялата история. Повиших ISO до 800, за да получа малко повече яркост и снимах при 1/80 s. Това беше добра скорост на затвора, за да уловя движението на диска и искрите, които хвърчат.“

Така че независимо дали се разхождате из гориста местност, скитате из града, или се наслаждавате на уюта вкъщи, проучването на мястото, където живеете, не трябва да означава скучни снимки. Като се научите да тренирате окото си да вижда възможностите за снимки в обикновения живот и да заснемате снимки, които са важни за вас, е възможно да създадете изображения, които са наистина специални.


Написано от Lorna Dockerill

Свързани продукти

 • Безогледални фотоапарати

  EOS R5

  Преосмислете отношението си към безогледалните фотоапарати. Безкомпромисната производителност на EOS R5 ще доведе до революция във вашите снимки и видео.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R8

  Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.

Свързани статии

 • ПРИКЛЮЧЕНСКА ФОТОГРАФИЯ

  Съвети за приключенска фотография

  Пет съвета за заснемане на вашите приключения на открито с EOS M6 Mark II.

 • ЗИМНА ФОТОГРАФИЯ

  Как да правите по-добри зимни снимки

  Извлечете най-доброто от този красив сезон с фотографа Vladimir Medvedev.

 • ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

  5 топ съвета за интервална фотография на пейзажи

  Вдъхнете живот на пейзажите с тези топ съвети за интервална фотография.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

  Снимане на дива природа в града

  Christine Sonvilla и Marc Graf споделят най-добрите си съвети и техники за заснемане на дивата природа на прага на вратата ви.