CANON EOS R5

Революционизиране на видеографията. Отново.

В Canon се гордеем с ролята, която изиграхме в трансформирането на процеса по създаване на филми с продукти като нашата серия EOS 5D от DSLR фотоапарати и кинокамери и обективи Cinema EOS. EOS R5 продължава това наследство с революционна видео производителност, която променя стандарта за малък фотоапарат в очите на създателите на филми.

Революционизиране на видеографията. Отново.

8K RAW е тук

EOS R5 може да записва зашеметяващо 8K DCI RAW видео вътрешно в CFexpress картата, използвайки цялата ширина на своя пълнокадров сензор за истински ефект на кинофилм. Той предлага и проследяване на фокуса за кадри, които изглеждат толкова добре, че бихте решили, че са заснети с холивудски бюджет.

Освен че осигурява реалистично качество на изображението, 8K резолюцията позволява на редакторите да изрязват кадрите, без да падат под 4K резолюция.

EOS R5 предлага разнообразни възможности за снимане в 8K:
• 12 бита RAW,
• 10 бита 4:2:2 MP4/H.265
• 8 бита 4:2:0 MP4/H.265,

С избор от DCI или UHD съотношения на изображението, методи за компресия ALL-I, IPB и IPB с ниска скорост на трансфер и опции за Canon Log 1 и 3 или HDR PQ. Налични са кадрови честоти 23,98p, 24p, 25p или 29,97p, което ви помага да постигнете изгледа и усещането, които желаете. 8K видео може дори да се записва във високоскоростни SD (v90) карти, когато използвате IPB компресия.

Форматът 8K RAW осигурява най-високото качество на изображението и гъвкавост: записвайте с четири пъти по-висока разделителна способност от 4K и променяйте параметри, като баланс на бялото, след записа на видеото, като използвате софтуера Canon Cinema RAW Development или любимото си приложение за нелинейно видеоредактиране. * 8K RAW запис е наличен без или със компресия за по-малки видеофайлове при запазена RAW гъвкавост.

Можете също да извлечете отделни кадри от 8K запис и да ги съхраните като 35-мегапикселови JPEG файлове (или HEIF файлове, ако видеото е записано във формат HDR PQ), идеални за ситуации, при които може да се наложи да предоставите видеозаписи и снимки за едно и също събитие.

* Съвместимостта и наличността се различават за всеки производител на софтуер
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

4K производителност, както никога досега, до 120 fps

Наред с отличните 8K възможности, EOS R5 поставя нови стандарти за видеографи, снимащи в 4K. Заснемете 4K DCI (пълен кадър) и 4K UHD с кадрова честота до 120p (119,88 fps) с 4:2:2/10-битово качество, което позволява копринено плавно забавено движение със зашеметяваща висока резолюция. При кадрови честоти до 59,94 fps има избор между използването на пълната ширина на сензора на фотоапарата или 1,6x изрязване, което е сходно по размер със Super 35mm.

За тези, които се нуждаят от най-високото 4K качество, 4K HQ режимът на EOS R5 възпроизвежда зашеметяващ детайл при кадрова честота до 30p чрез предискретизация на 8K кадри. Трябва да видите резултатите, за да им повярвате.
Безбройните опции за разделителна способност, кадрова честота и т.н., предлагани от EOS R5, могат да бъдат достъпни от обновеното меню за режим на филм, което улеснява намирането на комбинацията от настройки, която търсите.

Dual Pixel CMOS AF II

Нашата обновена система Dual Pixel CMOS AF II позволява плавно, точно и непрекъснато фокусиране във всички режими на запис и функции за разпознаване на лица и очи, което прави фотоапарата идеален за документални филми и заснемане на динамични сцени. Той може също да разпознава котки, кучета и птици и да ги проследява в кадъра. Ефектите с издърпване на фокуса, които насочват вниманието на вашата аудитория от едно място на друго, са лесни за създаване – просто докоснете сензорния екран на фотоапарата и EOS R5 плавно ще префокусира със скорост, определена от вас.

Когато фокусирате ръчно, EOS R5 предлага редица инструменти, които да ви помогнат точно да прецените критичната острота. Пикът на фокуса подчертава краищата на обектите на фокус с цвят по ваш избор, докато помощникът за фокусиране Dual Pixel използва графичен индикатор, за да покаже дали обектът е фокусиран отпред/отзад и става зелен, когато се постигне правилен фокус.

© Robert Marc Lehmann

Стабилизатор на образа

Същата интелигентна система за стабилизиране на образа, която защитава снимките от трептене на фотоапарата, също работи, когато EOS R5 заснема видео, изглаждайки неволните движения на фотоапарата. В комбинация с електронната система Digital Movie IS*, която добавя друго ниво на производителност, резултатите са превъзходни с кадри, които изглеждат като заснети с помощта на стабилизатор с карданен механизъм или операторска количка.

* Системата Movie Digital IS не е налична, когато снимате в 8K RAW

8K ускорено видео

Точно както 8K резолюцията разкрива сложни детайли и яснота, така и интервалната фотография може да разкрие детайлите на движение, случващи се в съвсем различен времеви диапазон. Комбинирайте ги заедно и създавате визуално зрелище – наслада за очите.

EOS R5 прави по-лесно от всякога заснемане на такива ускорени видеоклипове с висока разделителна способност, които могат да бъдат заснети и в 4K, като филмът се създава във фотоапарата. Времето между всеки кадър може да бъде определено и също така е възможно да се определи дали експонацията е заключена в началото на последователността, или преоразмерявана за всеки кадър.

Интуитивен за използване, за да се чувствате по-близо до обекта си

EOS R5 е проектиран да бъде инстинктивен и естествен, когато снимате, така че да можете да се концентрирате върху обекта и творческата си визия. Подвижен екран се отклонява от корпуса на фотоапарата и се върти на 270˚, което го прави удобен за снимане от различни ъгли. Преекспонирането може да бъде подчертано с индикатори „зебра“, които предупреждават, когато участъците са твърде осветени.

Чистият HDMI изход е наличен при 4K/60p, което позволява използването на външни записващи устройства и едновременно вътрешно/външно записване.

Време на снимане

EOS R5 предлага водещ в класа си автофокус, както и опции за запис на видео с висока разделителна способност и висока кадрова честота, използвайки максималната ширина на пълнокадровия сензор при високи скорости на предаване. Неизбежно тази комбинация от функции ще генерира значителна топлина, която от своя страна ще ограничи времето за запис. Приблизителното време на снимане за наличните разделителни способности и кадровата честота в среда от 23°C/73°F при стартиране в студено време са подробно описани по-долу.
8K 30P
– Пълна ширина на сензора: 20 минути
– Пълна ширина на сензора в RAW: 20 минути

4K 120P
– Пълна ширина на сензора: 15 минути*1

4K 60P
– Пълна ширина на сензора: 35 минути*2
– APS-C изрязване (5,1 K предискретизация): 25 минути

4K 30P
– Пълна ширина на сензора: не се ограничава от топлината*2
– Пълна ширина на сензора с високо качество (8,2 K предискретизация): 30 минути
– APS-C изрязване (5,1 K предискретизация): не се ограничава от топлината*2
*1 Записът спира на 7 минути и 30 секунди за видео с висока кадрова честота. Показва времето, когато записът може да бъде възобновен незабавно.
*2 Записът е ограничен до 29 минути и 59 секунди. Показва времето, когато записът може да бъде възобновен незабавно.

Ако фотоапаратът достигне температурния си лимит, се препоръчва да го изключите, за да може да се охлади.
Приблизителното време за възстановяване за среда от 23°C/73°F е посочено по-долу, но се влияе от различни фактори, като температура на околната среда, продължителна работа на фотоапарата и избраната разделителна способност на снимане. Времето, след което ще е наличен пълният запис, ще варира в зависимост от температурата на околната среда.

8K 30P
– 10 минути на охлаждане дават прибл. 3 минути за запис
– 20 минути на охлаждане дават прибл. 8 минути за запис

4K 60P
– 10 минути на охлаждане дават прибл. 10 минути за запис
Допълнителни функции с най-новия фърмуер

Най-новият фърмуер на EOS R5 предлага редица полезни актуализации, за да разшири привлекателността си за режисьорите. Вече се поддържат вариообективи Cinema EOS с вградени мотори; контролирайте мащабирането с бутон на фотоапарата. Когато снимате 8K RAW, вече е възможно да заснемете 12 бита Prores RAW със свързан рекордер Atomos. VPG400 CFExpress карти също се поддържат благодарение на тази актуализация на фърмуера. Проверете страниците за поддръжка, за да ги изтеглите.

Свързани статии

 • СТАТИЯ

  Първи кадри с Canon EOS R5: заснемане на природата с красиви детайли

  Ulla Lohmann и Robert Marc Lehmann относно това как 45 MP сензор на Canon EOS R5 и AF с проследяване на очите им помогнаха да направят ефектни снимки на открито.

 • Планински колоездач изпълнява каскада във въздуха срещу слънцето. Изображението е заснето от ниска перспектива и рамкирано с червени макове и трева по хълма

  СТАТИЯ

  Заснемане на 8K и 4K с предискретизация с Canon EOS R5

  В първите видеозаписи на Canon EOS R5 Martin Bissig и Ivan D’Antonio проучиха как неговите 8K възможности намаляват времето за снимане и разширяват творческите възможности.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5: 10 функции, които не трябва да пропускате

  Открийте функциите, с които EOS R5 променя правилата на играта, включително възможността да заснемате 45 MP снимки при скорост до 20 fps и 8K RAW видео кадри.

 • Мъж държи Canon EOS R6 до себе си.

  СТАТИЯ

  Canon EOS R5 срещу EOS R6 – кой е подходящ за вас?

  Canon представя не един, а два революционни пълнокадрови безогледални фотоапарата. Кой е подходящ за вас? Сравняваме EOS R5 и EOS R6.