CANON EOS R5

Революционизиране на видеографията. Отново.

В Canon се гордеем с ролята, която изиграхме в трансформирането на процеса по създаване на филми с продукти като нашата серия EOS 5D от DSLR фотоапарати и кинокамери и обективи Cinema EOS. EOS R5 и EOS R5 C продължават това наследство с революционна видео производителност, която променя стандарта за малък фотоапарат в очите на любителите на хибридното снимане и създателите на филми.

8K RAW е тук

EOS R5 може да записва зашеметяващо 8K DCI RAW видео вътрешно в CFexpress картата, използвайки цялата ширина на своя пълнокадров сензор за истински ефект на кинофилм. Той предлага и проследяване на фокуса за кадри, които изглеждат толкова добре, че бихте решили, че са заснети с холивудски бюджет.

Освен че осигурява реалистично качество на изображението, 8K резолюцията позволява на редакторите да изрязват кадрите, без да падат под 4K резолюция.

EOS R5 предлага разнообразни възможности за снимане в 8K:
• 12 бита RAW,
• 10 бита ProRes RAW чрез Atomos Ninja V+
• 10 бита 4:2:2 MP4/H.265
• 8 бита 4:2:0 MP4/H.265,

С избор на DCI или UHD съотношения, ALL-I или IPB методи на компресия и Canon Log, Canon Log 3 или HDR PQ опции. Налични са кадрови честоти 23,98p, 24p, 25p или 29,97p, което ви помага да постигнете изгледа и усещането, които желаете. 8K дори може да се записва на високоскоростни SD (v90) карти, когато използвате IPB компресия.

Форматът 8K RAW осигурява най-високото качество на изображението и гъвкавост: записвайте с четири пъти по-висока разделителна способност от 4K и променяйте параметри, като баланс на бялото, след записа на видеото, като използвате софтуера Canon Cinema RAW Development или любимото си приложение за нелинейно видеоредактиране. * 8K RAW запис е наличен без или със компресия за по-малки видеофайлове при запазена RAW гъвкавост.

Можете също да извлечете отделни кадри от 8K запис и да ги съхраните като 35-мегапикселови JPEG файлове (или HEIF файлове, ако видеото е записано във формат HDR PQ), идеални за ситуации, при които може да се наложи да предоставите видеозаписи и снимки за едно и също събитие.

* Съвместимостта и наличността се различават за всеки производител на софтуер

Ivan D'Antonio filming on a mountain with a Canon EOS R5 camera on a tripod.

4K производителност, както никога досега, до 120 fps

Наред с революционните си 8K възможности, EOS R5 дава възможност на видеографите да заснемат 4K DCI (пълен кадър) и 4K UHD с кадрова честота до 120p (119,88 fps) с 4:2:2/10-битово качество, което позволява копринено плавно забавено движение със зашеметяваща висока резолюция. При кадрови честоти до 59,94 fps има избор между използването на пълната ширина на сензора на фотоапарата или 1,6x изрязване, което е сходно по размер със Super 35mm.

За тези, които се нуждаят от най-високото 4K качество, 4K HQ режимът на EOS R5 възпроизвежда зашеметяващи детайли при кадрова честота до 30p чрез предискретизация на 8K кадри. Трябва да видите резултатите, за да им повярвате.

Безбройните опции за разделителна способност, кадрова честота и т.н., предлагани от EOS R5, могат да бъдат достъпни от обновеното меню за режим на филм, което улеснява намирането на комбинацията от настройки, която търсите.

Безбройните опции за разделителна способност, кадрова честота и т.н., предлагани от EOS R5, могат да бъдат достъпни от обновеното меню за режим на филм, което улеснява намирането на комбинацията от настройки, която търсите.

Dual Pixel CMOS AF II

Нашата обновена система Dual Pixel CMOS AF II позволява плавно, точно и непрекъснато фокусиране във всички режими на запис и функции за разпознаване на лица и очи, което прави фотоапарата идеален за документални филми и заснемане на динамични сцени. Той може също да разпознава котки, кучета и птици и да ги проследява в кадъра. Ефектите с издърпване на фокуса, които насочват вниманието на вашата аудитория от едно място на друго, са лесни за създаване – просто докоснете сензорния екран на фотоапарата и EOS R5 плавно ще префокусира със скорост, определена от вас.

Когато фокусирате ръчно, EOS R5 предлага редица инструменти, които да ви помогнат точно да прецените критичната острота. Пикът на фокуса подчертава краищата на обектите на фокус с цвят по ваш избор, докато помощникът за фокусиране Dual Pixel използва графичен индикатор, за да покаже дали обектът е фокусиран отпред/отзад и става зелен, когато се постигне правилен фокус.

© Robert Marc Lehmann

Стабилизатор на образа

Същата интелигентна система за стабилизиране на образа, която защитава снимките от трептене на фотоапарата, също работи, когато EOS R5 заснема видео, изглаждайки неволните движения на фотоапарата. В комбинация с електронната система Digital Movie IS*, която добавя друго ниво на производителност, резултатите са превъзходни с кадри, които изглеждат като заснети с помощта на стабилизатор с карданен механизъм или операторска количка.

* Системата Movie Digital IS не е налична, когато снимате в 8K RAW

8K ускорено видео

Точно както 8K резолюцията разкрива сложни детайли и яснота, така и интервалната фотография може да разкрие детайлите на движение, случващи се в съвсем различен времеви диапазон. Комбинирайте ги заедно и създавате визуално зрелище – наслада за очите.

EOS R5 прави по-лесно от всякога заснемане на такива ускорени видеоклипове с висока разделителна способност, които могат да бъдат заснети и в 4K, като филмът се създава във фотоапарата. Времето между всеки кадър може да бъде определено и също така е възможно да се определи дали експонацията е заключена в началото на последователността, или преоразмерявана за всеки кадър.

Интуитивен за използване, за да се чувствате по-близо до обекта си

Външни записващи устройства могат да се използват с EOS R5 благодарение на чист HDMI изход при 4K/60p. Всъщност кадрите могат да бъдат едновременно записани вътрешно и външно за архивиране и спокойствие. Когато се използва с външно записващо устройство Atomos Ninja V +, вече е възможно да се запишат 10 бита ProRes RAW при 8k 30p или 12 бита 5K 60p ProRes RAW при 1,6x изрязване. Когато се използва със записващо устройство Atomos Ninja V или Atomos Shogun 7, 5K 30p ProRes RAW може да се записва външно с помощта на 1,6x изрязване.

Вариообективи Cinema EOS със серво мотори вече се поддържат от EOS R5. Контролирайте мащабирането с докосване на бутон на фотоапарата – чудесно за документални или природонаучни проекти, когато окото ви трябва да остане приковано към обекта.

EOS R5 е проектиран да бъде инстинктивен и естествен, когато снимате, така че да можете да се концентрирате върху обекта и творческата си визия. Подвижен екран се отклонява от корпуса на фотоапарата и се върти на 270˚, което го прави удобен за снимане от различни ъгли. Преекспонирането може да бъде подчертано с индикатори „зебра“, които предупреждават, когато участъците са твърде осветени.

Време за снимане

EOS R5 предлага водещ в класа автофокус, както и опции за запис на видео с висока разделителна способност и висока кадрова честота, използвайки максималната ширина на пълнокадровия сензор при високи побитови скорости. Неизбежно тази комбинация от функции ще генерира значителна топлина, която от своя страна ще ограничи времето за запис. С фърмуера V1.60 настройката [High] (Висока) за функцията „Auto power off temperature“ (Температура на автоматично изключване) позволява по-дълги времена за запис, но когато използвате тази настройка, външната част на фотоапарата ще се нагорещи.
Приблизителните времена за снимане за наличните разделителни способности и кадрови честоти в среда с температура 23°C/73°F при стартиране в студено състояние на фотоапарата са описани по-долу.

8K 30P
– Запис в RAW формат с пълна ширина на сензора във външен рекордер: неограничено
Температура на автоматично изключване – стандартна
– Пълна ширина на сензора: 20 минути
– Пълна ширина на сензора, RAW формат: 20 минути
Температура на автоматично изключване – висока
– Пълна ширина на сензора: 45 минути*2
– Пълна ширина на сензора, RAW формат: 45 минути*2

4K 120P
– Пълна ширина на сензора: 15 минути*1

4K 60P
Температура на автоматично изключване – стандартна
– Пълна ширина на сензора: 35 минути*2
– APS-C изрязване (5,1 K предискретизация): 25 минути
Температура на автоматично изключване – висока
– Пълна ширина на сензора: 60 минути или повече *2
– APS-C изрязване (5,1 K предискретизация): 50 минути *2

4K 30P
– Пълна ширина на сензора: без ограничение от топлината*2
– Пълна ширина на сензора, високо качество (8,2 K предискретизация): 30 минути
– APS-C изрязване (5,1 K предискретизация): без ограничение от топлината*2

*1 Записът спира на 7 минути и 30 секунди за видео с висока кадрова честота. Показва времето, когато записът може да бъде възобновен незабавно.
*2 Записът е ограничен до 29 минути и 59 секунди. Показва времето, когато записът може да бъде възобновен незабавно.

Предупреждения
* Горните числа се основават на условията за тестване на Canon при използване на CFexpress карти и SD карти памет, отговарящи на тестовите стандарти на Canon.
* Когато температурата на околната среда е по-висока от +23°C/73°F, наличното време за запис ще бъде по-кратко.
* Когато използвате визьора (EVF), максималното налично време за запис ще бъде по-кратко, отколкото когато използвате екрана на фотоапарата
* В сравнение с употребата чрез използване на батерия, максималното налично време за запис ще бъде по-кратко, когато фотоапаратът се захранва от USB.
* В зависимост от качеството на запис на видео и капацитета на използваната карта памет, картата може да се запълни преди изтичането на наличното време за непрекъснат запис.
* Когато използвате [Auto pwr off temp] (Температура на автоматично изключване) с настройка [High] (Висока) и записвате видео, картата може да се нагорещи. Моля, бъдете внимателни при изваждането на картата памет.


Ако фотоапаратът достигне температурния си лимит, се препоръчва да го изключите, за да може да се охлади.
Приблизителното време за възстановяване в среда с температура 23°C/73°F е посочено по-долу, но се влияе от различни фактори, като температура на околната среда, продължителна работа на фотоапарата и избраната разделителна способност на снимане. Времето, след което ще е налично пълното време за запис, ще се различава в зависимост от температурата на околната среда.

8K 30P
– 10 минути охлаждане дават прибл. 3 минути за запис
– 20 минути охлаждане дават прибл. 8 минути за запис

4K 60P
– 10 минути охлаждане дават прибл. 10 минути за запис

За любителите на хибридното снимане, които отдават приоритет на записа на видео, разработихме EOS R5 C. Докато използва същите размери като на EOS R5, EOS R5 C добавя още повече кодеци и удължено време на снимане при работа с 8K видео. Открийте кой фотоапарат ви подхожда най-добре с нашето ръководство за сравнение.

Тяло на камерата

Вграден стабилизатор на образа

Да
Не (само електронен)

Записвайте видео мигновено от режим на снимка/заснемане

Да
Не

Многофункционално чехълче

Не
Да

Съвместимост със Speedlite

Съвместим с всички светкавици Speedlite
Някои ограничения се отнасят за Speedlite от серията 580EX/600EX/EL-1, вижте спецификациите за подробности

Ограничение във времето за запис на видеоклип

29 m 59 s
Неограничено

Охлаждаща система

Пасивно
Активно чрез вентилатор

Поточно предаване от фотоапарата (чрез UVC/RTP)

Не
Да

Анаморфен запис

Не
Да

Кодеци

12 бита CRM RAW (Normal/Lite)

10 бита MP4 HEVC/8 бита MP4 H.264

10 бита ProRes RAW 8K 30P към външен рекордер Atomos Ninja V+

12 бита CRM RAW (HQ/ST/LT)

10 бита XF-AVC/10 бита MP4 HEVC/8 бита MP4 H.264

10 бита ProRes RAW 8K 30P към външен рекордер Atomos Ninja V+

Тегло и размер

650 г

138,5 x 97,5 x 88,5 mm

680g

141,5 x 97,5 x 111mm

Свързани статии

 • СТАТИЯ

  Първи кадри с Canon EOS R5: заснемане на природата с красиви детайли

  Ulla Lohmann и Robert Marc Lehmann относно това как 45 MP сензор на Canon EOS R5 и AF с проследяване на очите им помогнаха да направят ефектни снимки на открито.

 • СТАТИЯ

  Заснемане на 8K и 4K с предискретизация с Canon EOS R5

  В първите видеозаписи на Canon EOS R5 Martin Bissig и Ivan D’Antonio проучиха как неговите 8K възможности намаляват времето за снимане и разширяват творческите възможности.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5: 10 функции, които не трябва да пропускате

  Открийте функциите, с които EOS R5 променя правилата на играта, включително възможността да заснемате 45 MP снимки при скорост до 20 fps и 8K RAW видео кадри.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5 срещу EOS R6 – кой е подходящ за вас?

  Canon представя не един, а два революционни пълнокадрови безогледални фотоапарата. Кой е подходящ за вас? Сравняваме EOS R5 и EOS R6.