CANON EOS R5

Dual Pixel RAW обработка на изображения

В режим Dual Pixel RAW EOS R5 позволява на фотографите да извършват невероятни корекции на изображенията, които снимат, след като са ги заснели. Регулирайте позицията на острота, боке и осветление в портрети и използвайте функцията за яснота на фона, за да накарате пейзажите да изглеждат перфектно.

Dual Pixel RAW обработка на изображения

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Как работи

Всеки от пикселите на 45-мегапикселовия сензор на EOS R5 е съставен от два фотосайта (photosites). В режим Dual Pixel RAW се заснемат две изображения всеки път, когато снимате: едно с леви фотосайтове; другото с десни. Като сравнява съвсем леко различаващите се изгледи, наблюдавани във всяко от тези изображения, карта за дълбочина може да бъде вградена в RAW файла, което означава, че фините корекции могат да бъдат направени до крайния резултат въз основа на тези 3D данни.

Настройките Dual Pixel RAW се извършват с помощта на свободно достъпния софтуер Canon Digital Photo Professional. Новост при EOS R5 е възможността да се прилага портретно осветяване и яснота на фона във фотоапарата.

Портретно осветяване

(Вградено във фотоапарата)

Тази нова функция във фотоапарата променя осветлението върху лицата на обектите в портрети. Интензивността, разпространението и посоката на светлината могат да бъдат променени при последваща обработка, което дава възможност сенките да бъдат изсветлени или потъмнени, и да се преместят, симулирайки ефекта на рефлектор.

Яснота на фона

(Вградено във фотоапарата)

Приложете селективно повишаване на яснотата на фона на снимката в менюто за редактиране на RAW на фотоапарата – изключителна опция за пейзажна фотография, когато има нужда да се справите с мъгла в далечината, за да направите фона по-ясен.

Няма подобрена яснота на фона

Подобрена яснота на фона

Микро настройка на изображението

(Софтуер Digital Photo Professional)

Използвайки безплатния софтуер Digital Photo Professional, точка на максимална рязкост може да бъде леко изместена от позицията, използвана при заснемането. Това е чудесно за портретни фотографи, които искат фино да настроят критичната острота, ако например очите на обекта не са идеално фокусирани.

Изместване към „боке“

(Софтуер Digital Photo Professional)

Използвайки Dual Pixel RAW Optimizer в нашия DPP софтуер, видът и усещането на зоните извън фокус на снимките могат да се регулират чрез изместване на перспективата на изображението от ляво надясно.

Намаляване на отблясъците

(Софтуер Digital Photo Professional)

Друга функция на Dual Pixel RAW Optimizer в нашия DPP софтуер помага да се намали появата на изкривявания поради ярки източници на светлина в кадъра. Изгледите от изображенията отляво и отдясно с двойни пиксели се сравняват и подменят избирателно, така че точките с отблясъци могат да бъдат сведени до минимум или избегнати.

xyz

Digital Photo Professional

Digital Photo Professional (DPP) е високоефективен софтуер за обработка, преглед и редактиране на RAW изображения за цифрови EOS фотоапарати и модели PowerShot с възможност за RAW.

Свързани статии