CANON EOS R5

Усъвършенствана технология на автофокус

EOS R5 фокусира с изключителна скорост, точност и прецизност – умее да разпознава и проследява обекти, докато се движат из сцената. Снимайте изпълнени с детайли изображения с изключителна острота и яснота.

Усъвършенствана технология на автофокус

© Martin Bissig / Посланик на Canon

Dual Pixel CMOS AF II с 5940 зони и общо покритие

Където и да е вашият обект EOS R5 може да го намери и да се фокусира върху него бързо, използвайки 5940 AF зони, които покриват почти 100% от кадъра. Тези зони на фокус могат да се използват заедно, поотделно или в зони, които могат да бъдат придвижвани в кадъра в зависимост от това къде е действието.

AF точките могат да бъдат избрани с помощта на специален мултиконтролер на гърба на фотоапарата или с помощта на сензорния екран – докоснете го, когато сте в режим Live View, или го използвайте като тъчпад, когато фотоапаратът е на окото ви.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Изкуствен интелект със задълбочено самообучение и разпознаване на обекти

Системата за автоматично фокусиране EOS ITR AF X в EOS R5 е програмирана с помощта на задълбочено самообучаващ се изкуствен интелект, първоначално разработен за нашия новаторски DSLR фотоапарат EOS-1D X Mark III. В режим на разпознаване на лице/око системата разпознава лица с точност, включително тези в профил, когато се вижда само едно око. Това гарантира, че обектите остават изключително ясни дори когато се движат непредвидимо и дълбочината на рязкост е плитка. А ако човек се обърне за миг, главата му продължава да се проследява, така че лицето му да е ясно, когато се обърне отново към фотоапарата.

Освен това изкуственият интелект със задълбочено самообучение на EOS R5 е програмиран със способността да разпознава и проследява котки, кучета и птици – съсредоточава се върху техните тела, лица или очи. Това прави заснемането на дивата природа по-лесно от всякога, особено обекти, като птици в полет.

© Robert Marc Lehmann

Бързо и прецизно фокусиране

EOS R5 може да фокусира само за 0,05 сек – водеща в класа си производителност за пълнокадров безогледален фотоапарат.1 Автофокусът е функционален и при нива на осветеност до –6EV,2 което е приблизително същото осветление, което се осигурява от полумесец.

Тази невероятна чувствителност към светлината също позволява на EOS R5 да фокусира с максимален отвор на диафрагмата от f/22, което позволява да се използват телеконвертори с обективи със сравнително бавен отвор на диафрагмата и много компактни супер телефотообективи, като RF 600mm F11 IS STM и RF 800mm F11 IS STM.

Ръчно фокусиране по всяко време

Настройте фино или коригирайте фокуса ръчно в AF режим, без да се налага да натискате превключвател. Тази функция, която е популярна сред потребителите на по-стари EF USM обективи, е преосмислена за RF обективите и тяхното по-ново поколение мотори за фокусиране.

Поведение на AF проследяване

Поведението на проследяване на автоматичния фокус в режим „AI следящ AF“ на фотоапарата може да се регулира чрез параметри, като „чувствителност на проследяване“ или „проследяване на ускоряване/забавяне“, или чрез избор на един от четири „случая“ – конфигурации, които са идеални за различни видове фотография.
EOS R5 сега включва Case A (случай A), който автоматично избира един от четирите специфични за обекта AF случая според това, което се снима.

EOS R5 сега включва и AF „през мрежата“. Това подобрение на AF системата позволява на фотографа да поддържа фокуса върху обект, докато го проследява през мрежа, като например в тениса или футбола, без да има спад в производителността.

Хората могат да бъдат проследявани, дори ако носят каска с маска или слънчеви очила. При снимане на мото спортове фотоапаратът може да разпознае мотоциклети и състезателни автомобили благодарение на актуализацията на фърмуера, като дори прави разлика между затворени и отворени кокпити, като посочва шофьорската каска, когато тя се вижда.

Ръчно фокусиране

Когато фокусирате ръчно, могат да се използват три метода за подпомагане на фокуса, за да се гарантира, че точката на критичен фокус е точно там, където искате да бъде.

• Увеличение на фокуса
С увеличаването на изображението, първо с 6x, а след това с 15x, ще можете да видите по-добре изображението и да оцените фокуса.

• Пик на фокуса
Краищата на фокусираните части на сцената се очертават в цвят по ваш избор.

• Dual Pixel помощник за фокусиране
За пръв път видян в нашата Cinema EOS C300 Mark II, помощникът за фокусиране Dual Pixel използва технологията Dual Pixel CMOS AF II на фотоапарата, за да измерва точно разстоянието от обекта до фотоапарата и да сравнява това с текущата настройка за ръчен фокус. Графичният помощник показва дали точката на фокус е пред, или зад измерваната стойност на фотоапарата и става зелен, когато двете стойности съвпаднат, което показва точен фокус.

Системата прави ръчното фокусиране с издърпване по-лесно и прецизно и дава на създателите на филми вида критична точност, която им е необходима за работа с 4K и 8K резолюции.

Тези три инструмента могат да се използват със съвместими RF обективи, EF обективи или кинообективи с ръчно фокусиране.

© Ulla Lohmann / Посланик на Canon

Свързани статии

 • СТАТИЯ

  Първи кадри с Canon EOS R5: заснемане на природата с красиви детайли

  Ulla Lohmann и Robert Marc Lehmann относно това как 45 MP сензор на Canon EOS R5 и AF с проследяване на очите им помогнаха да направят ефектни снимки на открито.

 • Планински колоездач изпълнява каскада във въздуха срещу слънцето. Изображението е заснето от ниска перспектива и рамкирано с червени макове и трева по хълма

  СТАТИЯ

  Заснемане на 8K и 4K с предискретизация с Canon EOS R5

  В първите видеозаписи на Canon EOS R5 Martin Bissig и Ivan D’Antonio проучиха как неговите 8K възможности намаляват времето за снимане и разширяват творческите възможности.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5: 10 функции, които не трябва да пропускате

  Открийте функциите, с които EOS R5 променя правилата на играта, включително възможността да заснемате 45 MP снимки при скорост до 20 fps и 8K RAW видео кадри.

 • Мъж държи Canon EOS R6 до себе си.

  СТАТИЯ

  Canon EOS R5 срещу EOS R6 – кой е подходящ за вас?

  Canon представя не един, а два революционни пълнокадрови безогледални фотоапарата. Кой е подходящ за вас? Сравняваме EOS R5 и EOS R6.

  1. От 3 юни 2020 г. сред цифровите безогледални фотоапарати със сменяеми обективи, включващи 35-милиметров пълнокадров еквивалентен сензор за изображения, с AF със засичане на контраста и AF за откриване на фаза във фокусната равнина. Изчислено от резултатите на измерената скорост на AF, базирано на насоките на CIPA (различава се в зависимост от условията при снимане и използвания обектив). Измерването е извършено чрез използване на вътрешни методи. Условия на измерване: EV12 (температура на околната среда/ISO 100), ръчен режим с използване на RF 24-105mm F4L IS USM (при фокусно разстояние от 24 mm) със следните настройки: задействане на затвора с помощта на бутона на затвора, 1-точков AF (централен AF), AF при единичен кадър.
  2. По време на заснемане на снимки с обектив f/1.2 централна AF точка, AF при единичен кадър, при 23°C/73°F, ISO100. С изключение на RF обективите с покритие за дефокусирано изглаждане