CANON EOS R5

Усъвършенствана технология на автофокус

EOS R5 фокусира с изключителна скорост, точност и прецизност – умее да разпознава и проследява обекти, докато се движат из сцената. Снимайте изпълнени с детайли изображения с изключителна острота и яснота.

Усъвършенствана технология на автофокус

© Martin Bissig / Посланик на Canon

Dual Pixel CMOS AF II с 5940 зони и общо покритие

Където и да е вашият обект EOS R5 може да го намери и да се фокусира върху него бързо, използвайки 5940 AF зони, които покриват почти 100% от кадъра. Тези зони на фокус могат да се използват заедно, поотделно или в зони, които могат да бъдат придвижвани в кадъра в зависимост от това къде е действието.

AF точките могат да бъдат избрани с помощта на специален мултиконтролер на гърба на фотоапарата или с помощта на сензорния екран – докоснете го, когато сте в режим Live View, или го използвайте като тъчпад, когато фотоапаратът е на окото ви.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Изкуствен интелект със задълбочено самообучение и разпознаване на обекти

Системата за автоматично фокусиране EOS ITR AF X в EOS R5 е програмирана с помощта на задълбочено самообучаващ се изкуствен интелект, първоначално разработен за нашия новаторски DSLR фотоапарат EOS-1D X Mark III. В режим на разпознаване на лице/око системата разпознава лица с точност, включително тези в профил, когато се вижда само едно око. Това гарантира, че обектите остават изключително ясни дори когато се движат непредвидимо и дълбочината на рязкост е плитка. А ако човек се обърне за миг, главата му продължава да се проследява, така че лицето му да е ясно, когато се обърне отново към фотоапарата.

Освен това изкуственият интелект със задълбочено самообучение на EOS R5 е програмиран със способността да разпознава и проследява котки, кучета и птици – съсредоточава се върху техните тела, лица или очи. Това прави заснемането на дивата природа по-лесно от всякога, особено обекти, като птици в полет.

© Robert Marc Lehmann

Бързо и прецизно фокусиране

EOS R5 може да фокусира само за 0,05 сек – водеща в класа си производителност за пълнокадров безогледален фотоапарат.1 Автофокусът е функционален и при нива на осветеност до –6EV,2 което е приблизително същото осветление, което се осигурява от полумесец.

Тази невероятна чувствителност към светлината също позволява на EOS R5 да фокусира с максимален отвор на диафрагмата от f/22, което позволява да се използват телеконвертори с обективи със сравнително бавен отвор на диафрагмата и много компактни супер телефотообективи, като RF 600mm F11 IS STM и RF 800mm F11 IS STM.

Ръчно фокусиране по всяко време

Настройте фино или коригирайте фокуса ръчно в AF режим, без да се налага да натискате превключвател. Тази функция, която е популярна сред потребителите на по-стари EF USM обективи, е преосмислена за RF обективите и тяхното по-ново поколение мотори за фокусиране.

Поведение на AF проследяване

Поведението на проследяване на автоматичния фокус в режим „AI следящ AF“ на фотоапарата може да се регулира чрез параметри, като „чувствителност на проследяване“ или „проследяване на ускоряване/забавяне“, или чрез избор на един от четири „случая“ – конфигурации, които са идеални за различни видове фотография.
EOS R5 сега включва Case A (случай A), който автоматично избира един от четирите специфични за обекта AF случая според това, което се снима.

EOS R5 сега включва и AF „през мрежата“. Това подобрение на AF системата позволява на фотографа да поддържа фокуса върху обект, докато го проследява през мрежа, като например в тениса или футбола, без да има спад в производителността.

Ръчно фокусиране

Когато фокусирате ръчно, могат да се използват три метода за подпомагане на фокуса, за да се гарантира, че точката на критичен фокус е точно там, където искате да бъде.

• Увеличение на фокуса
С увеличаването на изображението, първо с 6x, а след това с 15x, ще можете да видите по-добре изображението и да оцените фокуса.

• Пик на фокуса
Краищата на фокусираните части на сцената се очертават в цвят по ваш избор.

• Dual Pixel помощник за фокусиране
За пръв път видян в нашата Cinema EOS C300 Mark II, помощникът за фокусиране Dual Pixel използва технологията Dual Pixel CMOS AF II на фотоапарата, за да измерва точно разстоянието от обекта до фотоапарата и да сравнява това с текущата настройка за ръчен фокус. Графичният помощник показва дали точката на фокус е пред, или зад измерваната стойност на фотоапарата и става зелен, когато двете стойности съвпаднат, което показва точен фокус.

Системата прави ръчното фокусиране с издърпване по-лесно и прецизно и дава на създателите на филми вида критична точност, която им е необходима за работа с 4K и 8K резолюции.

Тези три инструмента могат да се използват със съвместими RF обективи, EF обективи или кинообективи с ръчно фокусиране.

© Ulla Lohmann / Посланик на Canon

Свързани статии

 • СТАТИЯ

  Първи кадри с Canon EOS R5: заснемане на природата с красиви детайли

  Ulla Lohmann и Robert Marc Lehmann относно това как 45 MP сензор на Canon EOS R5 и AF с проследяване на очите им помогнаха да направят ефектни снимки на открито.

 • Планински колоездач изпълнява каскада във въздуха срещу слънцето. Изображението е заснето от ниска перспектива и рамкирано с червени макове и трева по хълма

  СТАТИЯ

  Заснемане на 8K и 4K с предискретизация с Canon EOS R5

  В първите видеозаписи на Canon EOS R5 Martin Bissig и Ivan D’Antonio проучиха как неговите 8K възможности намаляват времето за снимане и разширяват творческите възможности.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5: 10 функции, които не трябва да пропускате

  Открийте функциите, с които EOS R5 променя правилата на играта, включително възможността да заснемате 45 MP снимки при скорост до 20 fps и 8K RAW видео кадри.

 • Мъж държи Canon EOS R6 до себе си.

  СТАТИЯ

  Canon EOS R5 срещу EOS R6 – кой е подходящ за вас?

  Canon представя не един, а два революционни пълнокадрови безогледални фотоапарата. Кой е подходящ за вас? Сравняваме EOS R5 и EOS R6.

  1. От 3 юни 2020 г. сред цифровите безогледални фотоапарати със сменяеми обективи, включващи 35-милиметров пълнокадров еквивалентен сензор за изображения, с AF със засичане на контраста и AF за откриване на фаза във фокусната равнина. Изчислено от резултатите на измерената скорост на AF, базирано на насоките на CIPA (различава се в зависимост от условията при снимане и използвания обектив). Измерването е извършено чрез използване на вътрешни методи. Условия на измерване: EV12 (температура на околната среда/ISO 100), ръчен режим с използване на RF 24-105mm F4L IS USM (при фокусно разстояние от 24 mm) със следните настройки: задействане на затвора с помощта на бутона на затвора, 1-точков AF (централен AF), AF при единичен кадър.
  2. По време на заснемане на снимки с обектив f/1.2 централна AF точка, AF при единичен кадър, при 23°C/73°F, ISO100. С изключение на RF обективите с покритие за дефокусирано изглаждане