CANON EOS R5

Качество на изображението

EOS R5 осигурява качество на изображенията, което опровергава очакванията. 45-мегапикселов сензор работи заедно с DIGIC X процесор за изображения, като показва точно на какво е способна технически усъвършенстваната EOS-R система.

Разделителна способност от 45 мегапиксела и DIGIC X процесор

В основата на EOS R5 е 45-мегапикселов пълнокадров CMOS сензор, който предоставя нечувани досега нива на качество на изображението. Детайлността и яснотата са просто зашеметяващи, както и възпроизвеждането на цветовете, тоналната градация и динамичният диапазон. Сензорът работи с максимална чувствителност от ISO 51,200, така че можете да се възползвате от сензационното качество на изображението на EOS R5 дори при условия на слаба осветеност.

Специално разработен DIGIC X процесор за изображения взема данни от сензора на фотоапарата и създава файлове с изображения с изключително качество. Цифровият шум се свежда до минимум – не само при високи настройки на ISO, но и при всякаква чувствителност. Остротата се подобрява с изцяло нова настройка на яснотата и се предлага допълнителен динамичен диапазон благодарение на подобреното автоматично оптимизиране на осветеността (ALO) и технологията Highlight Tone Priority+ (Приоритет на светлите тонове).

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

A paraglider with a yellow canopy high above the lush German Alps

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

RF гнездо

EOS R5 е фотоапарат, който напълно се възползва от техническите разработки, които са проектирани в EOS R системата. Това включва гнездото на RF обектива с широкия му диаметър от 54 mm и 20 mm разстояние от задния пръстен, което позволява оптични дизайни, които по-рано се смятаха за невъзможни.

RF гнездото също така предава данни между обектива и корпуса на фотоапарата с десет пъти по-голяма скорост от гнездото за EF обектив. Това позволява по-бързото фокусиране, новата интелигента система за стабилизиране на образа и новите нива на обработка на изображения във фотоапарата, използвайки технологии като нашия цифров оптимизатор на обектива, за да увеличите максимално качеството на изображението и да помогнете на обективите да се представят блестящо.

Изображения с висока разделителна способност до 400 MP

С версия на фърмуера 1.81 е възможно да се създават изображения с висока разделителна способност до невероятните 400 MP във фотоапарата. Благодарение на функцията IBIS High Resolution (Снимка с висока разделителна способност с IBIS), когато е монтиран на статив, EOS R5 може да прави девет последователни изображения, като премества сензора леко за всяко изображение, използвайки механизма на вградения стабилизатор на образа и обединява изображенията във фотоапарата. Това позволява на фотоапарата да имитира още по-малки пиксели, като по този начин се постига по-висока разделителна способност на изображението – приблизително 400 MP.

IBIS high resolution
Снимка с висока разделителна способност с IBIS е ВКЛ.

Снимка с висока разделителна способност с IBIS е ВКЛ.

Снимка с висока разделителна способност с IBIS е ИЗКЛ.

Снимка с висока разделителна способност с IBIS е ИЗКЛ.

8-стъпков стабилизатор на образа1

EOS R5 е първият EOS фотоапарат с функция за стабилизиране на образа в корпуса, която осигурява 5 оси на движение, предпазващи от трептене на фотоапарата, когато снимате с обективи, които нямат собствен IS. Въпреки това, когато към EOS R5 е монтиран съвместим RF обектив с IS, двете стабилизационни системи работят заедно, създавайки интелигентна система за стабилизиране на образа, която осигурява невероятно 8-стъпково предимство.

Това е достатъчно, за да позволи заснемането от ръка с много голяма скорост на затвора, без да се страхувате от размазване поради трепването на фотоапарата. Само си представете да можете умишлено да използвате бавна скорост на затвора, за да заснемете движението на течащ водопад, докато снимате ръчно – само един от начините, по които EOS R5 предоставя нови възможности за творчество на фотографите.

Няма стабилизатор на образа

© Ulla Lohmann / Посланик на Canon

8-стъпков стабилизатор на образа

© Ulla Lohmann / Посланик на Canon

Movie Digital IS

Електронният 5-осев стабилизатор на образа в корпуса също работи при заснемане на видео*. Работи заедно с вградената в корпуса на фотоапарата система за стабилизиране на образа и собствения IS на обектива, за да осигури много високи нива на стабилизация. Това придава на ръчните кадри плавен, професионален вид и усещане, което е чудесно за документални филми и творчески филмови проекти.

* Системата Movie Digital IS не е налична, когато снимате в 8K RAW

HEIF формат на изображението

Наред с JPEG и CR3 RAW файловете EOS R5 може да записва и HEIF (високоефективен формат на изображението) файлове. Този формат на изображението от ново поколение има по-високо качество на изображението от JPEG файлове, но е с приблизително същия размер на файла. Форматът позволява и 10-битов цвят за по-динамичен диапазон, което позволява заснемането на HDR PQ изображения.

HEIF файловете също могат да бъдат обработвани във фотоапарата за получаване на JPEG файлове с по-широк динамичен диапазон от обикновените JPEG файлове.

Свързани статии

 • СТАТИЯ

  Първи кадри с Canon EOS R5: заснемане на природата с красиви детайли

  Ulla Lohmann и Robert Marc Lehmann относно това как 45 MP сензор на Canon EOS R5 и AF с проследяване на очите им помогнаха да направят ефектни снимки на открито.

 • СТАТИЯ

  Заснемане на 8K и 4K с предискретизация с Canon EOS R5

  В първите видеозаписи на Canon EOS R5 Martin Bissig и Ivan D’Antonio проучиха как неговите 8K възможности намаляват времето за снимане и разширяват творческите възможности.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5: 10 функции, които не трябва да пропускате

  Открийте функциите, с които EOS R5 променя правилата на играта, включително възможността да заснемате 45 MP снимки при скорост до 20 fps и 8K RAW видео кадри.

 • СТАТИЯ

  Canon EOS R5 срещу EOS R6 – кой е подходящ за вас?

  Canon представя не един, а два революционни пълнокадрови безогледални фотоапарата. Кой е подходящ за вас? Сравняваме EOS R5 и EOS R6.

  1. 8 стъпки според стандарт CIPA с RF 24-105mm F4 L IS USM при фокусно разстояние от 105 mm.