ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Съвети за снимане със светкавица: как да поправите снимките си със светкавица

5 причини, поради които използването на светкавица във фотографията може да ви помогне да правите по-добри снимки.
Трима души позират за снимка по време на празнично парти. Заснето с Canon EOS R8, RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM и Canon Speedlite EL-10.

Светкавицата е основен инструмент за всеки фотограф – използваме я за осветяване на най-тъмните сцени, за балансиране на силната светлина и като творчески избор. Фотоапаратът ви Canon може да има вградена светкавица, но знаете ли кога и как да я използвате? Има ли смисъл да инвестирате във външна светкавица за вашето фотографско пътешествие? Вижте пет причини защо и как да използвате светкавицата, за да отстраните често срещани проблеми със снимките, особено при снимане на портрети и работа с трудни условия на осветеност.

1. Проблем: портрети на открито при силна светлина – решение: запълваща светкавица на открито

Портрет на жена в градина, заснет без светкавица, в който ръбът на шапката хвърля сянка върху лицето ѝ.
Портрет на същата жена, заснет със светкавица, като лицето ѝ е равномерно осветено.

Без светкавица

Запълваща светкавица

Използването на светкавица на открито понякога е полезно, тъй като тя „запълва“ сенките, които силното слънце хвърля върху лицата на хората. Това е добър подход за портрети и може да ви помогне да виждате хората по-ясно, когато са осветени в контражур. Понякога може да видите сватбен фотограф, който снима със светкавица по този начин. Снимането със запълваща светкавица на открито им позволява да запазят приблизително еднакви настройки на фотоапарата за портрети на закрито и на открито, което улеснява и ускорява заснемането на резки изображения.

Портрет на мъж пред градината, заснет без светкавица, като обектът е много по-тъмен от фона.
Портрет на същия мъж, заснет със светкавица, като обектът е равномерно осветен, а предният план и задният план са със сходна яркост.

Без светкавица

Запълваща светкавица

С помощта на вградената или външна светкавица за портрети през деня на открито можете да гарантирате, че обектът е осветен равномерно и нивото на светлината, падаща върху него, съответства на това на фона, особено в слънчеви дни.

2. Проблем: портрети на закрито с ярък фон – решение: запълваща светкавица на закрито

Портрет на жена, седнала в стая пред балконска врата, заснет без светкавица, с видима сянка, която я прави да изглежда по-тъмна от фона.
Портрет на същата жена, заснет със светкавица, която я осветява равномерно, а фонът е без промяна.

Без светкавица

Запълваща светкавица

Запълващата светкавица може да се използва и на закрито. Тя е особено ефективна, когато имате обект, осветен отзад: светкавицата ще освети лицето му, без да засяга фона.

По този начин обектът се вижда ясно дори при значителни разлики в нивата на светлината на закрито и на открито.

3. Проблем: портрети с неравномерно осветяване – решение: отразена светкавица

Портрет на жена, държаща балони, заснет с директна светкавица, което прави сцената да изглежда едноизмерна.
Портрет на същата жена, заснет със светкавица, отразена от стена, при което лицето ѝ и цялата сцена са осветени повече от едната страна.

Директна светкавица

Отразяване на светкавица от стена

Понякога използването на вградената светкавица като единствен източник на светлина може да доведе до груб резултат. Това е така, защото тя осветява обекта директно от фотоапарата. Отделна допълнителна светкавица Speedlite, като Speedlite EL-10, може да бъде наклонена под ъгъл, за да се отразява светкавицата от тавана или стената – създавайки по-голямо разпръскване на светлината, което е по-подходящо за обекта и ви дава възможност да контролирате посоката, от която идва светлината. Тази техника е особено полезна за портретната фотография със светкавица.

Мъж снима жена, седнала на пода, заобиколена от балони, с фотоапарат Canon и светкавица Speedlite EL-10. Той е завъртял фотоапарата за вертикален кадър.

Speedlite EL-10 разполага с хоризонтално и вертикално завъртане на главата на светкавицата и универсален диапазон на мощността от 1/1 до 1/1024 за по-мек изглед.

Снимка на жена, седяща на пода, заобиколена от балони. Заснето с Canon EOS R50 с Canon Speedlite EL-10.

Освен това постигате допълнителен блясък в очите благодарение на отразяващия панел.

4. Проблем: размазани снимки на движещ се обект – решение: замразяване на движението със светкавица

Размазана снимка, заснета без светкавица, на жена, която носи торта за рожден ден в по-тъмна стая.
Рязка снимка на същата жена, която носи торта за рожден ден, заснета със светкавица, която осветява лицето ѝ и прави цялата сцена рязка.

Без светкавица

Със светкавица

Светлинните импулси от светкавицата на фотоапарата са толкова кратки, че могат да се използват за замразяване на движението. Настройте фотоапарата на режим на снимане, различен от Av (приоритет на диафрагмата) (който се използва най-добре за запълваща светкавица), и снимайте. Най-добри резултати ще получите при сцени с ниска осветеност.

Изображение на жена на скейтборд на фокус на фона на разфокусирана тухлена стена с графити. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM при 26 mm, 1/30 s, f/16 и ISO100, със светкавица Canon Speedlite 600EX II-RT.

Светлината от светкавица Canon Speedlite може да ви разкрие цял един свят от иновативни техники за заснемане на динамични сцени. Можете да изберете да замразите действието, да снимате с ефект на размазване от движението или да заснемете и двете в един кадър.

5. Проблем: вградената светкавица не достига до обекта – решение: външна светкавица може да увеличи обхвата

Портрет на жена в градина през нощта, заснет с вградена светкавица, което прави цялата сцена все така тъмна и обектът не се вижда ясно.
Портрет на същата жена в градина през нощта, направен с външна светкавица Seedlite, благодарение на която цялата сцена е много по-ярка, а обектът е равномерно осветен и ясно видим.

Вградена светкавица

Външна светкавица

Обхватът на вградената във фотоапарата светкавица е ограничен до около 3 m, но допълнителна външна светкавица, като Speedlite EL-10 или Speedlite EL-5, значително разширява този обхват.

Докато фотоапаратите от R системата, като EOS R100, EOS R10 и EOS R50, имат вградена светкавица с обхват 6 m, светлината от външни светкавици, като Speedlite EL-10, може да достигне до обект на разстояние 40 m или дори 60 m при Speedlite EL-5.

Тези техники със светкавиците на Canon показват, че светкавицата не е само за осветяване на тъмнината, а за компенсиране на всички видове условия на осветеност. Независимо дали имате вградена светкавица във фотоапарата, или решите да инвестирате във външна светкавица, продължавайте да експериментирате с възможностите ѝ за подобряване на вашата фотография.

Свързани продукти

 • Аксесоар Speedlite

  Speedlite EL-10

  Интелигентна и гъвкава светкавица Speedlite за по-добро управление и творчество
 • Светкавица Speedlite

  Speedlite EL-5

  Мощна и усъвършенствана светкавица с бързо презареждане, страхотен творчески контрол и изключителна производителност за всякакви ситуации.
 • Безогледални фотоапарати

  EOS R50

  С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Как да създадете зашеметяващо „боке“

  Следвайте тези съвети и трикове, за да придадете на фона си красиво разфокусиране.

 • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

  Портретно осветление с висок ключ и нисък ключ

  Създайте класически конфигурации от осветление за висококачествени, мрачни портрети.

 • ТЕХНИКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СВЕТЛИНАТА

  Снимане с наличната светлина

  Научете как да търсите и улавяте най-добрата светлина, за да подобрите начина, по който изглеждат вашите снимки.

 • ПАРТИ ФОТОГРАФИЯ

  Най-добри съвети за страхотна парти фотография

  Правете невероятна парти фотография с тези лесни съвети и техники.

 • Регистрирайте се за получаване на нашия бюлетин

  Получавайте всички последни новини и информация за продукти