ВИДЕО

Храна в движение: преминаване към заснемане на видеоклипове на храна

Създателят на съдържание Jessie Bakes Cakes споделя своите съвети за заснемане на апетитни видеоклипове на храна.
Фотоапарат Canon EOS R8 и селекция от RF обективи на Canon се виждат в изображение, заснето отгоре, заобиколени от сладкиши, бисквити и продукти.

Храната има силата да обединява хора от всички сфери на живота, а кулинарната фотография и заснемането на видеоклипове на храна отдавна са завладявали публиката, особено с възхода на социалните мрежи. Не е лесно обаче да заснемете храна в движение – нещо, което създателят на съдържание Jessica Marsden-Urquhart знае много добре.

В профила си в социалните мрежи Jessie Bakes Cakes, където има повече от 100 000 последователи, Jessie създава кратки видеоклипове, които подчертават творческия процес и часовете труд, вложени в приготвянето на храна. Нейното пътешествие в кулинарната фотография започва по време на локдауна. „Винаги съм обичала да пека и си спомням, че правих ужасни снимки с телефона си през 2013 г.“, смее се Jessie. „През 2020 г. започнах да мисля за това по-сериозно, като се запитах „Какво обичам да правя?“. Започнах да подобрявам рецептите си, но също така започнах да се фокусирам повече върху фотографската страна.“

Тук Jessie описва пътя си от кулинарната фотография към заснемането на видеоклипове и споделя практически съвети и трикове за други, които мислят да снимат видеоклипове на храна.

Преход от кулинарна фотография към заснемане на видеоклипове на храна

Жена стои зад фотоапарат Canon EOS R8, поставен на статив за заснемане на храна.

Не е нужно да използвате видеоклипове, за да предадете идеята за движение в кулинарната си фотография. Снимането на канелени рулца, намазани с крема сирене, е достатъчно, за да промени начина, по който зрителят възприема изображенията. Преминаването към видеоклипове обаче добавя изцяло ново измерение към вашето съдържание. Удоволствието ни от храната е силно повлияно от това как изглежда, а подчертаването на текстурата и мащаба е много по-лесно с видеоклип. Главно обичаме да гледаме изображения на храна, защото искаме да я изядем, а видеото ни кара да искаме да я изядем още повече.

Също така е жизненоважно за създателите на съдържание да се адаптират към променящия се пейзаж на социалните мрежи. „Това, което наистина предизвика интереса ми да премина от фотография към заснемане на видеоклипове, беше промяната в тенденциите“, казва Jessie. „Знаех, че трябва да се науча как да снимам видео, за да процъфтяват кариерата и бизнесът ми.“

Снабдете се подходящия фотографски комплект, за да бъде храната звездата на видеоклипа

Две ръце монтират обектив на Canon към фотоапарат Canon EOS R8.

„Не мога да повярвам колко леки са RF обективите на Canon в сравнение с EF обективите“, казва Jessie. „Да не говорим за подобряването на качеството на заснетия материал, възможностите за фокусиране и диапазона на отвора на диафрагмата.“

Жена седи на дивана, усмихва се и държи вилица до кексче в чиния пред себе си.

Пробата и грешката са голяма част от подобряването на уменията ви и научаването на това, което е подходящо както за вас, така и за вашите последователи, казва Jessie. И ако нещата се объркат, поне имате много вкусна храна, на която да се насладите.

Фотографският комплект, който използвате за заснемане на видеоклипове на храна, може да има голямо влияние върху работата ви, но не е нужно да харчите много пари, за да получите страхотни резултати. Jessie смята, че изборът на обектив е по-важен от фотоапарата и препоръчва 50 mm обектив с широк отвор на диафрагмата, като Canon RF 50mm F1.8 STM. „Това ми дава разделителната способност и качеството, които търся“, казва тя. Плитката дълбочина на рязкост също кара храната да се откроява и гарантира, че фокусът е върху нея.

Jessie също използва обектива Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM за тази снимка и казва, че веднага се е влюбила в него. „Той е идеален за близки кадри на храната, а рязкостта на заснетия материал е невероятна“, казва тя. "Обичам да го използвам, за да показвам вкусните текстури на печивата. Превключвателят AF/MF прави изключително лесно превключването между ръчен фокус, когато искам да запазя фокуса върху обекта, и автоматичен фокус, когато искам да проследя движението в дадена сцена.“ Освен това използването на малко f-число позволява на Jessie да подчертае храната и да създаде приказен, разфокусиран фон. Обективът може да се похвали с оптичен стабилизатор на образа за 5,5 стъпки по-ниска скорост на затвора за видео без заклащане, но може да осигури до 8 стъпки, когато работи заедно с фотоапарат с вградена стабилизация на образа (IBIS), като Canon EOS R6 Mark II. Двата Nano USM мотора също така осигуряват точен и високоскоростен, почти безшумен автоматичен фокус, така че шумът от обектива да не пречи на обекта ви.

Универсалният Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е компактен и лек вариант. „Широкоъгълното фокусно разстояние ми позволява да заснемам далечни планове, за да покажа целия обект, и след това да увелича за кадри в близък план, без да е необходимо да сменям обектива или да местя статива и без да губя разделителна способност“, казва Jessie. „Също така реагира бързо на движението и фокусира обекта, без да генерира шум – идеално при запис на видео със звук.“ Този обектив разполага с оптичен стабилизатор на образа за до 5 стъпки по-ниска скорост на затвора и, ако панорамирате обектива си с активиран стабилизатор на образа, той автоматично превключва от стандартен стабилизатор на образа към стабилизатор на образа за панорамиране. Това означава, че можете да снимате видеоклипове без статив и да движите фотоапарата, за да уловите всеки детайл.

Що се отнася до нейния фотоапарат, до началото на 2023 г. Jessie използва APS-C DSLR, преди да го замени с пълнокадровия безогледален Canon EOS R8. „Използвам изкуствено осветление, така че трябва да го съчетаете с цветовата тоналност на фотоапарата, в противен случай ще получите зелени или розови тонове“, казва тя. „При храната е дори още по-важно, тъй като не искате белият крем да изглежда жълт. EOS R8 наистина ми помогна, тъй като ми позволява да задам персонализиран баланс на бялото, за да получа точните цветове, които търся.“

EOS R8 е особено добър за видео, тъй като записва 4K до 60p с предискретизация от 6K данните на сензора, което води до по-високо качество на 4K видеото в сравнение с това, записано при 4K разделителна способност. Освен това не е нужно да се притеснявате, че ще пропуснете стъпка от процеса, тъй като EOS R8 има функция за предварителен запис, която заснема видео 3 – 5 секунди преди момента на натискане на бутона за запис.

Оптимизирайте работния процес за заснемане на видеоклипове на храна

Фотоапарат Canon EOS R8 е разположен на статив под ъгъл от 90° за запис в портретна ориентация, а не в пейзажна.

Jessie обикновено снима в портретна ориентация, тъй като знае, че голяма част от нейното съдържание се гледа на смартфони. За да спести време, тя планира кадрите, които иска да заснеме. „Направете списък със снимки, като мислите за историята, която искате да разкажете“, съветва тя. „Записвам си ъглите на заснемане, обектива, който искам да използвам, и настройките, които мисля, че ще работят добре. Организирането наистина ми помага.“

Снимка на ръка, която поставя глазура върху торта, отворена в софтуера Canon EOS Utility на екрана на лаптоп.

„Помислете как можете да добавите текстура в кадъра, нещо, което ще накара зрителите ви да искат да се пресегнат през екрана и да грабнат храната“, казва Jessie. „Независимо дали става въпрос за използване на шпатула за поставяне на глазура върху кексче, или използване на специален шприц.“ Jessie използва софтуера Canon EOS Utility, за да разгледа по-подробно текстурата в своите изображения на лаптопа си.

Важно е да намерите решение, което е подходящо вас. Когато измисляте рецепти, печете или готвите и след това записвате, може да бъде предизвикателство и отнема много време, поради което Jessie винаги изпълнява няколко задачи едновременно. „Когато разработвам рецепта, вече обмислям как ще изглежда във видео“, казва тя. „Например, когато пиша рецепта за брауни, си мисля: „Това е моментът, в който се слагат шоколадовите парченца, това ще го има на кадър“. Вероятно ще снимате 30 минути, които по-късно ще намалите до 30 секунди, така че е важно да отбележите кои моменти са най-важни.“

Съдържанието на Jessie е на първо място за социалните мрежи – снима се с портретна ориентация, за да се гледа на смартфон, и тя вярва, че е добра практика да се редактира чрез телефона. „Не използвам сложен софтуер за редактиране на снимки“, обяснява тя. „Прехвърлям видеоклиповете в телефона си с помощта на приложението Canon Camera Connect и ги редактирам там. Има много безплатни приложения, които можете да използвате; не е нужно да се охарчвате за скъп абонамент.“

Тя също така използва софтуера EOS Utility на Canon, за да вижда в реално време на екрана на нейния лаптоп какво показва фотоапаратът. „Да виждам това, което фотоапаратът вижда на много по-голям екран, е наистина полезно, когато подреждам сцената и когато съм по средата на снимането и заснемам храната в движение“, казва Jessie. „Използвам линиите на координатната мрежа на софтуера, за да мога да поставя точно елементите в сцената. Освен това ми дава пълен контрол върху цветовата температура, което е важно при използване на изкуствени светлини, за да получа най-добрата точност на цветовете.“

EOS R8 и EOS R50 могат също така да показват ориентири за съотношението във фотоапарата, така че да можете да кадрирате сцената си правилно в зависимост от платформата в социалните мрежи, за която снимате. Все още се вижда целият кадър, но помощните линии показват къде ще бъде изрязан.

Най-добрите настройки и техники за заснемане на видеоклипове на храна

Жена аранжира торта пред софтбокс лампа, лаптоп на маса наблизо и фотоапарат Canon EOS R8, поставен на статив, за да снима отгоре.

„Помислете за начините, по които можете да задържите интереса на зрителя по време на цялото видео“, казва Jessie. „Страхотен трик за това е да промените начина, по който снимате нещо. Не насочвайте фотоапарата към храната през цялото време. Направете такъв кадър, след това направете кадър, заснет отгоре, след това под три четвърти ъгъл отстрани. Промяната на ъглите също ще подчертае аспекта на движение.“

Жена насочва своя Canon EOS R8 към купа с различни видове шоколад, докато поръсва парченца бял шоколад отгоре.

Когато посипвате глазура, поръсвате с нещо или режете с нож блат за торта, скоростта на видеоклипа може да бъде от огромно значение. Jessie предлага да експериментирате с различни ефекти, за да видите какво можете да постигнете.

Jessie казва, че една от най-честите грешки при заснемането на видеоклип е да не знаете кога да превключите между ръчен и AF режим. „Ако изваждате нещо от кадъра и искате фокусът да се насочи към елемента зад него, използвайте автоматичен фокус“, обяснява тя. „Въпреки това най-често снимам в ръчен режим, за да избегна преместването на фокуса, тъй като това може да бъде разсейващо.“

Също така е важно да експериментирате с различни ъгли, когато заснемате видеоклип по време на готвене. „Например кадър, заснет отгоре, би бил идеален за кадър на смесване на тесто за торта в купа, защото можете да илюстрирате движение и да привлечете зрителя“, казва тя. „Превключването между близки планове и широки ъгли също е полезно, тъй като можете да покажете различните текстури в храната или нейното количество.“

Въпреки че може да публикувате много от вашите видеоклипове със скорост в реално време, експериментирането със забавяне или ускоряване може да има огромно въздействие върху крайния резултат. Когато редактирате, може дори да ускорите определени кадри от публикация в социалните мрежи и да забавите други. „Можете да заснемете кадър с висока кадрова честота и да го използвате като въведение, защото забавеният каданс кара всичко да изглежда луксозно!“ казва Jessie. За разлика от това, казва тя, „ускоряването на видеоклиповете добавя много енергия към тях“. Когато имате времеви ограничения за публикациите, ускоряването на видеоклипа също може да ви помогне да вмъкнете повече съдържание за по-кратко време: „Забързаното движение също е удобно, когато трябва да поберете кадър в прозорец от пет или 10 секунди“, казва Jessie.

Накарайте тенденциите да работят за вас и се доверете на инстинктите си

Canon EOS R8, настроен да заснема ръка, която поставя глазура върху горната част на торта.

„Голяма част от заснемането на видеоклип на храна е свързано с проби и грешки, така че не се страхувайте да поемате рискове“, казва Jessie. „Ако един клип не изглежда добре, това е OK. Опитайте отново.“

Тенденциите в социалните мрежи се променят постоянно. Една седмица хората са обсебени от видеоклипове на бананов хляб, а през следващата от фондан и глазура, което може да обърка твърде много за създателите на съдържание. „Тенденциите идват и си отиват“, казва Jessie. „Става въпрос за това да вземете това, което ви харесва от тази тенденция, и да си кажете: „Как мога да вложа това в собствената си работа?“ А не: „Трябва да направя същото нещо“.

Jessie също така подчертава колко е важно да запазите собствения си стил и подход към заснемането на видеоклипове на храна. „Това харесват марките или клиентите, с които работите; те са ви избрали заради вашата индивидуалност“, обяснява тя. „Лесно е да се почувствате маловажни спрямо хора с повече последователи, но опитът да им подражавате и да гоните техните постижения в цифри не е най-добрият начин да успеете. Съсредоточете се върху това защо правите това, което правите. Правете това, което ви харесва, защото тази страст ще се прояви в работата ви. Когато се сдобих с първия си клиент, имах само 2000 последователи, така че не е необходимо на имате много последователи. Можете да имате процъфтяващ бизнес и с малко последователи.

„Няма нищо лошо в това да сте несигурни“, продължава тя. „Има толкова много вдъхновение и може да се опитате да наподобите нещо и да си кажете: „Това не е съвсем подходящо за моя стил“ или „Това наистина ли ми харесва?“. Следвайте интуицията си. По-често това работи.“

Така че следващия път, когато печете торта или приготвяте вечеря, защо не експериментирате с възможностите на вашия фотоапарат за запис на видео и съветите в тази статия, за да видите какво можете да постигнете.

Написано от Nikita Achanta

Свързани продукти

  • Безогледални фотоапарати

    EOS R8

    Преминете към пълнокадрова фотография и видео и реализирайте творческите си амбиции.
  • Безогледални фотоапарати

    EOS R50

    С този безогледален фотоапарат EOS R можете да създавате най-впечатляващото си съдържание – от ясни снимки до 4K видеоклипове и поточни предавания на живо. Всичко това в едно специално устройство.
  • Широкоъгълен обектив

    RF 16mm F2.8 STM

    Компактен и ценово достъпен ултраширокоъгълен пълнокадров 16 mm обектив за серията EOS R, предназначен за влогъри и създателите на творческо съдържание.
  • Обективи RF

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Идеалният обектив за ежедневна употреба за ентусиасти, които използват пълнокадрови безогледални фотоапарати. Лесният за използване RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лек и компактен и е готов да издигне фотографията ви на следващо ниво.
  • Стандартен обектив

    RF 50mm F1.8 STM

    Компактен, тих и лек 50 mm RF обектив с фиксирано фокусно разстояние и широк отвор на диафрагмата f/1.8 – перфектен избор, за да овладеете творческата си визия.
  • Макрообектив

    RF 100mm F2.8L Macro IS USM

    Професионален RF макрообектив – RF 100mm F2.8L MACRO IS USM е идеален за заснемане на изображения в 1,4x реалния размер без статив и зашеметяващи портрети с качество от серията L.

Свързани статии