Автофокус

Автоматично фокусиране, което опровергава очакванията

Прецизният критичен фокус върху бързодвижещи се обекти навсякъде в кадъра е едно от най-трудните предизвикателства във фотографията, но с помощта на задълбочено самообучение с изкуствен интелект и Dual Pixel CMOS AF II EOS R7 улеснява работата – както за снимки, така и за видео.
Canon EOS R7 – Предимства – Автоматично фокусиране, което опровергава очакванията

Проследявайте бързодвижещи се обекти, където и да се намират в кадъра

С помощта на задълбочено самообучение с изкуствен интелект, обучен и програмиран от хиляди реални снимки, EOS R7 е оборудван така, че надеждно да разпознава и проследява обекти в 100% от кадъра.1

Когато снимате хора, фотоапаратът винаги се фокусира върху очите, ако те се виждат. В противен случай (например ако се носят слънчеви очила или каска или лицето е обърнато настрани) следващият приоритет на EOS R7 е главата, а след това тялото. По този начин хората се проследяват непрекъснато дори ако за момент се отклонят от фотоапарата или дори ако лицето е закрито от маска. Дори обърнатите обекти и спортистите с каски се разпознават и фокусират ясно.

Canon EOS R7 – Предимства – Автофокус
Canon EOS R7 – Предимства – Автофокус
Canon EOS R7 – Автофокус

Снимането на птици в полет е едно от най-големите предизвикателства за фотографите на диви животни. Но EOS R7 разпознава птиците и може да ги проследява перфектно, докато летят през пейзажа, като ви позволява да уловите всяко фино движение със скорост до 15 fps при използване на механичния затвор или 30 fps при използване на електронния затвор на фотоапарата.2 Алгоритъмът на фотоапарата разпознава също и котки и кучета.

А за фотографите, занимаващи се с моторни спортове, EOS R7 проследява и превозни средства, включително мотоциклети и автомобили. Фотоапаратът може дори да прави разлика между автомобили със затворен и отворен кокпит, като се фокусира върху каската на водача, ако тя се вижда.

Началната или стартовата точка или зона на автофокуса също може да бъде зададена, така че да имате контрол върху точката на стартиране и фотоапаратът да проследява оттам.

Прецизиране на AF, за да пасне идеално на обекта ви

На EOS R7 може да се зададе приоритет на един тип обект пред друг и също така колко бързо да превключва между различните обекти, които влизат в кадъра – подходящо, когато снимате определен атлет например.

Това, което подхожда на един обект, може да не подхожда на друг, поради което предоставихме на EOS R7 четири случая на AF – предварителни настройки за поведение при фокусиране, предназначени за различни начини на работа.

Случай 1:
Обща настройка. Идеална за повечето движещи се обекти

Случай 2:
Игнорира препятствията и продължава да проследява обектите. Подходящ за спорт и дива природа, когато обектите могат да бъдат моментно закрити от обекти на преден план.

Случай 3:
Реагира бързо. Използвайте, когато изчаквате даден обект да се появи в кадъра: например планински велосипедист, който внезапно изскача в кадъра.

Случай 4:
За обекти, които ускоряват или забавят бързо, например мотоциклети, които влизат или излизат от завой.

Случай A [AUTO]:
Оставете фотоапаратът автоматично да избере най-подходящия от горните случаи за обекта.

Фокусиране на цял кадър

651 зони за фокусиране са разпределени по целия кадър. Използвайте ги заедно, когато проследявате бързодвижещи се обекти, поотделно или в групи, когато искате да сте по-конкретни. AF с гъвкава зона на EOS R7 позволява персонализиране на размера и позицията на зоната за AF, така че да отговаря на вашите изисквания.

1-точков AF
Имайте пълен контрол, като фокусирате с една AF точка. Страхотен за макрофотография.

Точков AF
Фокусиране с още по-малка област от 1-точковия AF за максимално селективен контрол.

Разширяване на AF зоната (отгоре, отдолу, надясно или наляво)
Избира се една AF точка, а фотоапаратът използва и точки за фокусиране отгоре, отдолу и встрани, за да помогне – полезно, когато трябва да направите избор, но обектът се движи.

Разширяване на AF зоната (около)
Подобно на горния вариант, но с повече помощни точки за фокусиране за още по-голяма точност при движещи се обекти.

AF с гъвкава зона
Групирайте единични AF точки в зона, която може да се премества в кадъра. Фотоапаратът избира AF точки само от тази зона, като проследява движещия се обект, когато той се движи в нея. Това е добра тактика, когато трябва да се концентрирате върху обекти в определена част от кадъра.

Canon EOS R7 – AF на гъвкава зона

AF за цялата зона
Използва всички 651 точки за фокусиране на EOS R7 едновременно, като намира и проследява обектите, където и да се намират в кадъра.

Когато е тъмно, EOS R7 все още фокусира без колебание, като се фиксира точно при слаба светлина до –5EV3. Благодарение на тази чувствителност автоматичното фокусиране е възможно и при много малки максимални отвори на диафрагмата – до f/22. Това дава възможност за автоматично фокусиране дори при използване на ултрателефото обективи с телеконвертори.

Canon EOS R7 – AF на цяла зона

Персонализируем, контролируем, удобен.

Когато вземете EOS R7, ще забележите, че палецът ви естествено почива върху четирипосочния контролер за AF, който се използва за преместване на активната точка за фокусиране или областта около кадъра. Той е заобиколен от диск за управление с възможност за персонализиране, така че не е необходимо да търсите други функции.

Canon EOS R7 – Персонализируеми контроли

Когато фотоапаратът е пред очите ви, можете също така да докоснете и плъзнете, за да преместите активната точка за фокусиране, използвайки сензорния екран като тракпад на лаптоп.

За тези, които обичат фокусиране със заден бутон, AF може да се задейства с бутона за включване на AF на гърба на фотоапарата, вместо с натискане наполовина на бутона за освобождаване на затвора. Този бутон за включване на AF може да се използва и за стартиране и спиране на проследяването и за промяна на режимите на ориентация на AF.

Критичен фокус, точно там, където имате нужда от него

Дълбочината на полето е малка, когато работите в близък план, така че функцията за използване на клин на фокуса на EOS R7 е голямо предимство за макрофотографите. Еднократно натискане на бутона за освобождаване на затвора задейства заснемане на серия от снимки, докато фокусът се регулира автоматично от първоначалната позиция към безкрайността.

Получената поредица от снимки – всички с леко различаващи се точки на фокусиране – може да бъде обединена в едно комбинирано изображение с помощта на нашия софтуер Digital Photo Professional за постигане на перфектна дълбочина на полето от предния до задния план. Освен това функцията за композиране на дълбочина на полето на EOS R7 вече позволява този процес да се извършва във фотоапарата, като изрязването на дълбочината на полето позволява на фотографите да определят мястото, където фокусът започва да намалява.

Dual Pixel RAW
Всеки пиксел на 32,5-мегапикселовия сензор на EOS R7 е разделен на два фотодиода, всеки от които вижда малко по-различна картина на света – точно както вашите очи. Тази малка разлика – известна като паралакс – позволява на фотоапарата да фокусира автоматично толкова бързо и прецизно.

Обикновено при заснемане на снимка сигналите от двата фотосайта се обединяват, за да се получи крайното изображение. Но когато фотоапаратът е настроен на режим Dual Pixel RAW, сигналът от двата фотосайта се записва отделно, като две изображения в един и същ RAW файл.

При редактиране на такива Dual Pixel RAW файлове в софтуера Canon DPP е възможно да се коригират някои параметри, за да се подобри крайният резултат.

Фина настройка
Когато изображението не е достатъчно ясно в определена област, е възможно да го коригирате, за да постигнете критичната острота, благодарение на информацията за дълбочината във файла с изображението.

Изместване към „боке“
С Dual Pixel RAW е възможно да се регулира позицията на зони извън фокус или „боке“, за да се подобри композицията – например отстраняване на разфокусиран обект на преден план, който закрива обекта.

Намаляване на отблясъци
Светлината, която се отразява директно в обектива, може да предизвика вътрешни отражения, известни още като „отблясъци“. Това може да се контролира чрез Dual Pixel RAW и да се намали чрез внимателна настройка.

 1. Приложимо, когато рамката на обекта се показва по време на проследяване и към фотоапарата е прикрепен съвместим обектив, докато AF с пълен обхват е активен или обектът е открит успешно в режим на друга област. За подробности относно поддържаните обективи вижте [Supplemental Information] за [EOS R7] в „https://cam.start.canon/“.
 2. Скоростта на серията от снимки може да варира в зависимост от различните условия, вижте спецификациите за подробности.
 3. По време на заснемане на снимки с обектив f/1.2 централна AF точка, AF при единичен кадър, при 23°C/73°F, ISO100. С изключение на RF обективите с покритие за дефокусирано изглаждане.

Свързани статии

 • ПРЕДИМСТВО

  Скорост и производителност

  Перфектният фотографски момент може да трае само части от секундата, затова проектирахме EOS R7 да бъде изключително бърз.

 • ПРЕДИМСТВО

  Качество на изображението

  Независимо дали снимате снимки, или видео, 32,5-мегапикселовият CMOS сензор на EOS R7 и процесорът за изображения DIGIC X осигуряват зашеметяващи резултати.

 • ПРЕДИМСТВО

  Преминаване към безогледен фотоапарат

  Мислите ли да надстроите вашия Canon DSLR? Оборудван с нови технологии, удобният за работа DSLR EOS R7 ви предоставя интуитивно управление с комфортна познатост.

 • ПРЕДИМСТВО

  Стабилизиране на образа от следващо ниво

  Представете си, че можете да снимате снимки с продължителна експонация без статив, като умишлено разфокусирате движещите се обекти, без да използвате статив.

 • ПРЕДИМСТВО

  Споделяйте с приятели

  EOS R7 е свързан фотоапарат, който може да работи заедно с вашия смартфон, таблет или компютър чрез приложението Canon Camera Connect.

 • БЮЛЕТИН

  Вдъхновете се, регистрирайте се сега

  Никога не пропускайте най-новите оферти от Canon, съвети и уроци, новини и покани за местни събития.