СТАТИЯ

Canon EOS 1D X Mark III: Качеството на изображенията

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano – посланик на Canon

Добро осветление, лошо осветление, почти никакво осветление... независимо от условията Canon EOS-1D X Mark III осигурява превъзходно качество на изображението. От дълбочината на детайлите му в сянката до точността на цвета – можете да бъдете сигурни, че снимките, които правите, ще изглеждат нестандартно.

Специализиран 20,1-мегапикселов CMOS сензор

Canon EOS-1D X Mark III използва следващото поколение на нашата усъвършенствана CMOS технология за обработка на изображения. Персонално проектиран пълнокадров сензор разполага с 20,1-мегапикселова резолюция – идеалният баланс между качеството на изображението, производителността и скоростта на работния процес.

Canon EOS-1D X Mark III

В сравнение с предшествениците си Canon EOS-1D X Mark III осигурява увеличен динамичен обхват, по-усъвършенствано намаляване на шума при всички ISO чувствителности и по-бързо разчитане на данните от изображенията. Основната ISO чувствителност сега варира от ISO 100 до ISO 102,400 и се разширява до изумителните ISO 50 – 819,200, като поставя нови стандарти при слабо осветление.

Canon EOS-1D X Mark III разполага и с гаусов нискочестотен филтър (LPF), който намалява ефекта „моаре“ по-ефективно от стандартните LPF дизайни, като същевременно предоставя по-рязко и по-детайлно изображение.

DIGIC X процесор за обработка на изображения

Canon EOS-1D X Mark III разполага с един процесор DIGIC X, който поставя нови нива на производителност в ръцете на фотографите, които не приемат никакви компромиси. Той също така задава нови стандарти за пестене на енергия. Всъщност капацитетът на батерията е повече от два пъти по-голям от този на EOS-1D X Mark II.*

Очаквайте да снимате с 20 fps в режим Live View и с 16 fps с оптичния визьор на Canon EOS-1D X Mark III в комбинация с непрекъснат автоматичен фокус и автоматична експонация и буфер за повече от 1000 кадъра. Но DIGIC X предлага повече от просто скорост.

Процесорът DIGIC X също така осигурява по-ниски нива на шум при всички ISO чувствителности, подобрена рязкост с изцяло нова настройка за яснота и допълнително разширен динамичен диапазон благодарение на подобрените технологии Auto Lighting Optimizer (автоматично оптимизиране на осветеността) и Highlight Tone Priority+ (приоритет на светлите тонове).

* Според стандартите на CIPA

Canon EOS-1D X Mark III

DIGIC X е и мозъкът зад AF със задълбочено самообучение на EOS-1D X Mark III, а също така захранва възможностите за цифров оптимизатор на обектив във фотоапарата. Тази обработка на изображения се справя с всякакви оптични проблеми, които не е възможно да се коригират само чрез дизайна на обектива, като аберации и дифракции. Тъй като цифровият оптимизатор на обектива изобщо не забавя Canon EOS-1D X Mark III, той вече може да се използва от фотографи на новини, спорт и дивата природа, които снимат с максимални скорости.

Множество файлови формати

EOS-1D X Mark III ви предоставя голям избор между файлови формати на изображения, така че да можете да изберете този, който е най-подходящ за текущите ви нужди.

CR3 Raw файлове

Файловият формат CR3 Raw сега си проправя път към серията EOS-1D.

  • Може да се снима некомпресирано – като се постига максимално качество на изображението с огромен динамичен обхват и 16 384 градации на цветен канал. Идеален за случаите, в които изображенията ще бъдат силно обработени в постпродукцията.
  • Или като компресиран файл, спестявайки до 40% размер на файла с много малък забележим спад в качеството на изображението направо от фотоапарата.

CR3 Raw файловете се поддържат изцяло от нашия софтуер Digital Photo Professional, който се доставя безплатно с Canon EOS-1D X Mark III, както и от големи софтуерни разработчици на трети страни, като Adobe и Apple.

JPEG и HEIF файлове

Когато трябва да прехвърляте изображенията си бързо, няма заместител на JPEG файловете – поне досега това е така. Canon EOS-1D X Mark III също така ви позволява да снимате в HEIF формат (формат на изображение с висока ефективност), който се основава на HVEC видео кодека.

HEIF файловете предоставят подобрено качество на изображението в сравнение с JPEG файловете, но с приблизително същия размер на файла. Форматът позволява 10-битов цвят за по-динамичен обхват, което позволява заснемането на HDR PQ изображения.

Съвместимостта на HEIF файлове нараства непрекъснато, тези файлове могат да се обработват и във фотоапарата, за да се произведат стандартни JPEG файлове.

Хиперточно измерване на експонацията

Специализираният 400k RGB+IR сензор извежда точността на експонацията до нови височини, с 400 000 пиксела, групирани в 216 измервателни зони. Когато използвате оптичния визьор на фотоапарата, яркостта се оценява във всяка зона и експонацията се изчислява със смъртоносна точност.

Това е сензор за експонация, който вижда както виждате вие – в пълен цвят. Той може да разпознава лица и други обекти и да помогне на AF системата на фотоапарата да ги държи ясно фокусирани, докато се движат в кадъра.

Canon EOS-1D X Mark III

Сензорът засича инфрачервената, както и видимата светлина, което му помага да разпознава обектите, силноотразяващи инфрачервена светлина, и компенсира това при изчисляване на експонацията. Инфрачервената чувствителност също помага за предотвратяване на грешки при автоматично фокусиране при ситуации със смесена светлина и подобрява прецизността на технологиите за автоматичен баланс на бялото, автоматичен стил на снимката, автоматично оптимизиране на осветеността и разпознаване на трептенията.

Canon EOS-1D X Mark III
© Marino cano

E-TTL баланс

400k RGB+IR измервателният сензор на EOS-1D X Mark III също позволява точно измерване на експонацията на светкавицата и е добавена нова опция за E-TTL баланс, за да предостави на фотографите повече контрол върху начина, по който светкавицата и околната светлина се смесват заедно.

Съотношението на осветеността може да бъде променено между Приоритет на атмосфера (където естествената светлина е доминиращият източник на светлина, а светкавицата е запълващата светлина) и Приоритет на светкавицата (където ролите са обърнати). Предлага се и стандартен режим, при който светлината от светкавицата и околната среда се уравновесяват, подобно на съществуващите EOS фотоапарати.


< Обратно към общия преглед на Canon EOS-1D X Mark III

Свързани статии