СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ

Заснемете сцената: съвети от професионалист за снимане на сватби на открито

Базираният в Исландия сватбен фотограф Steph Zakas обяснява как да се справите с предизвикателствата на заснемането на специалния ден на двойка, ако снимате за първи път.
Младоженци, прегърнали се на плажа, докато слънцето залязва, рисувайки ги в силует.

Организирането на сватба не е лесно и при най-добрите обстоятелства, а изминалата година породи допълнителен набор от усложнения за двойките, които искат да се оженят. Странно ли е това, че толкова много булки и младоженци сменят големите традиционни сватби с много по-малки тържества? Тенденцията за малки церемонии расте, особено на открити места с подходящи за Instagram фонове. А когато броят присъстващи е ограничен, двойките са по-склонни да разчитат на приятелите или семейството да правят снимки, вместо да включват професионален сватбен фотограф в списъка с гости.

Имайки предвид това, се обърнахме към сватбения фотограф и организатор Steph Zakas за съвет как начинаещите фотографи могат да уловят красотата и интимността на специалния ден на двойката. Steph, която специализира в подпомагането на двойки, които планират да се обвържат, започва да снима малки сватби в Ню Йорк, САЩ, преди да премести бизнеса си на 4500 km чак в Исландия.

И докато изчистените пейзажи на малкия европейски остров със сигурност не пречат на нейните снимки, заснемането на сватби на открито в една от най-екстремните среди в света определено може да бъде предизвикателство. „Имаше куп случаи, когато трябваше да се крием в пещера, докато изчакаме някоя силна градушка да премине“, смее се тя. „Това е нещо, с което трябва да справиш в движение!“

Тук Steph споделя най-добрите си съвети за това как да заснемете едно от най-важните събития в живота на приятелите си. Дори да нямате професионален опит, съветите на Steph би трябвало да подобрят вашите снимки, независимо дали грее слънце, или сте в центъра на виелица.

Изберете правилния фотографски комплект

Младоженец носи букет цветя нагоре по неравен хълм, булката му стои на върха, а роклята й се рее от бриза.

Страхотният кадър изисква не само зашеметяващ фон, но и фотографски комплект, на който можете да разчитате. Steph използва професионален фотоапарат Canon EOS 5D, но е възможно да постигнете подобни резултати с по-достъпни модели, като Canon EOS 250D или Canon EOS M6 Mark II. Заснето с Canon EOS 5D Mark IV при 85 mm, 1/4000 s, f/1.2 и ISO100. © Zakas Photography

На първо място Steph подчертава, че не бива да разчитате на смартфон, за да снимате сватбата на приятел. „Професионалният фотоапарат ви позволява да контролирате всеки аспект на вашето изображение. Дори по-артистичните неща – не редактирам снимките чрез компютър, а всичко това правя във фотоапарата“, обяснява тя.

Steph описва основните си фотоапарати – Canon EOS 5D Mark IV и неговия предшественик Canon EOS 5D Mark III – като „прекрасни“, защото здравата им конструкция означава, че могат да издържат дори на най-авантюристичната сватбена снимка. Ако търсите по-достъпен модел, Canon EOS 250D разполага с 24,1 MP сензор за по-резки изображения с ярки цветове. Освен това е невероятно лек – идеален за сватбени фотосесии на открито – и разполага с подвижен екран, за да можете да бъдете креативни при снимане от различни ъгли.

Като алтернатива изключително компактният и универсален Canon EOS M6 Mark II може да заснеме превъзходни 32,5-мегапикселови изображения, пълни с детайли и атмосфера, независимо от времето, което може да ви връхлети. Можете също така да опитате фина настройка на вашите изображения с режима за творческа помощ на фотоапарата, който ви позволява да правите малки корекции на изображението и да създавате множество версии на една и съща снимка, всяка с различен изглед и усещане.

Експериментирайте с настройките предходния ден

Младоженци, стоящи сред див, непокътнат пейзаж, докато ниското слънце хвърля дълги сенки върху земята.

Steph препоръчва да си поиграете с настройките и да направите няколко тренировъчни снимки, за да усетите добре фотоапарата си и различните възможни ефекти. Снимано с Canon EOS 5D Mark III (вече предшественик на Canon EOS 5D Mark IV) с обектив Canon EF 17-40mm f/4L USM при 17 mm, 1/800 s, f/4.5 и ISO100. © Zakas Photography

Steph препоръчва истинските начинаещи да прекарат известно време с оборудването си, за да свикнат с него преди големия ден. Фотоапаратът ви е инструмент, казва тя, така че ще трябва да се научите как да го използвате. Приложението Canon Photo Companion предлага упражнения, уроци и съвети, които са персонализирани според вашия модел фотоапарат, ниво на умения и интереси. „Има много различни променливи и начини да постигнете желаните ефекти, така че поиграйте с функциите на фотоапарата предварително. Научете правилата, след това нарушете правилата и вижте какво ви харесва“, съветва Steph.

Добро начало би било експериментирането с f-числото или отвора на диафрагмата и добиването на представа как количеството светлина, което навлиза през обектива, променя сенките и цялостния изглед и усещане на изображението. „Много фотографи обичат да снимат с възможно най-ниското f-число“, обяснява Steph. „Но снимането с по-високо f-число означава, че улавяте повече детайли. Повечето детайли позволяват да се види как се променят сенките в изображението и пейзажът и сцената изпъкват.“

Сменете напътствията с „меко насочване“

Две младоженки се целуват на скалистия бряг. Воалът на роклята на една жена се извива от вятъра.

Вместо заучени пози, които могат да изглеждат неестествено, Steph препоръчва използването на „меко насочване“, за да насърчи по-естествено изглеждащите снимки. Заснето с Canon EOS 5D Mark III с обектив Canon EF 17-40mm f/4L USM при 40 mm, 1/320 s, f/4.5 и ISO100. © Zakas Photography

Сега много двойки предпочитат естествени и спонтанни кадри от сватбения си ден, а не по-традиционни снимки. Това е добра новина за начинаещи фотографи, които може да не са достатъчно уверени, за да направят фотосесия, но дори и начинаещите могат да подобрят своите снимки с малко насоки. Както обяснява Steph, „Не искам двойката да позира – използвам нещо, наречено „меко насочване“. Водя ги внимателно през действието и след това правя снимките.“

Хората могат да се смутят, когато фотографите снимат в близък план интимен за тях момент, така че Steph се опитва да бъде възможно най-отдалечена, използвайки език, който не е твърде насочващ. Тя ще каже на двойката да се „сгушат малко по-близо“ или ще ги помоли да „се топлят взаимно, защото е някак студено“, вместо да ги инструктира да позират в определена поза.

Canon EOS M6 Mark II е идеален инструмент за заснемане на спонтанни моменти. Компактен и лек, няма да ви пречи или да отвлича вниманието на обектите ви. Всъщност хората може дори да не забележат, че изобщо държите фотоапарат, което може да помогне за запазване на автентичността на движенията и израженията. Освен това Canon EOS M6 Mark II може да заснема 32,5 MP снимки с честота до 14 fps (кадъра в секунда) – с непрекъснато автоматично фокусиране – което означава, че можете да заснемете пълния обхват на движението, като същевременно държите обекта си на фокус.

Спазвайте дистанция

Три двойки стоят на няколко метра една от друга на скалист пейзаж.

Правилата за социално дистанциране принудиха много двойки да сведат до минимум броя на гостите за сватбата им и създадоха предизвикателства за фотографите. Дори при нормални обстоятелства Steph предпочита да даде на двойките си малко пространство. Заснето с Canon EOS 5D Mark III при 40 mm, 1/1250 s, f/4.5 и ISO100. © Zakas Photography

Създаването на спокойна и непринудена атмосфера, в която двойките не се чувстват неловко или напрегнато, докато се снимат, помага на Steph да улови това, което тя нарича „истинската химия“ между булката и младоженеца. „Много фотографи се приближават много близо с 35 mm обектив и снимат от високо, като карат булките и младоженците да притиснат лицата си едно към друго,“ казва Steph. „Но от опит научих, че повечето двойки не харесват това.“

Steph се опитва да даде на своите обекти възможно най-много пространство през целия ден. Нейният любим обектив за портрети е Canon EF 85mm f/1.2L II USM поради отличния си диапазон за снимане в близък план и факта, че не изкривява лицата на хората. „Позволява ми да застана достатъчно далеч, за да не чувам, ако двойката си говори нещо сладко помежду си“, казва тя. „Това означава, че не се натрапвам и те не се чувстват така, сякаш съм в тяхното пространство. Не искам да съм твърде близо, защото това е техният момент.“ По-достъпният обектив Canon EF 85mm f/1.8 USM съчетава фокусно разстояние на къс телеобектив с голям максимален отвор на диафрагмата и бързо автоматично фокусиране, за да заснеме изящни портрети, които са резки и ясни.

Докато Steph свежда оборудването си до минимум, когато снима сватби, тя винаги носи по-дълъг телеобектив, за да подчертае драматичните пейзажи. Тя използва обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, за да създаде отчетлив контраст между двойката и всяка голяма забележителност. Това води до компресиране на перспективата, така че огромните планини и ледници на Исландия на заден план изглеждат по-близо до обекта на преден план, както обяснява Steph, правейки изображението по-впечатляващо.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM е лек и компактен телеобектив, който перфектно се съчетава с фотоапарати със сензори с изрязване, като например Canon EOS 250D. Неговото мощно телеувеличение ви позволява да се приближавате до отдалечени обекти, а технологията за стабилизация на изображението намаля размазването, причинено от заклащането на фотоапарата.

Възползвайте се максимално от светлината

Младоженци се прегръщат, докато стоят върху малък речен камък. Те са заснети от разстояние през процеп в скалисто образувание.

За поразителни кадри експериментирайте с различно осветление и опитайте да снимате при ярка дневна светлина или привечер. Заснето с Canon EOS 5D Mark III при 17mm, 1/160 s, f/4.5 и ISO100. © Zakas Photography

Steph обича да си играе с необичайната естествена светлина на Исландия в своите снимки. Слънцето огрява острова само за три часа на ден между средата на май и средата на август, а през зимата има само пет часа дневна светлина. „Ако слънцето е ниско – особено в месеците след лятото – можете да получите наистина страхотни ефекти с отблясъци с широкоъгълен обектив, така че обичам да си играя с това“, казва Steph .

Широкоъгълният Canon EF-M 22mm f/2 STM за фотоапарати с EF-M система на Canon, включително Canon EOS M6 Mark II, е идеален за сватбени портрети. Широкият ъгъл означава, че можете да уловите по-красив пейзаж в кадъра, докато широкият отвор на диафрагмата означава, че можете да снимате с по-висока скорост на затвора, което улеснява заснемането на резки изображения без статив.

Ако снимате при ярко обедно слънце, може да се наложи да компенсирате сенките, хвърлени върху лицата на вашите обекти. Вградената светкавица на вашия фотоапарат може да ви помогне да направите това или можете да използвате рефлектор. Като държите рефлектор на нивото на талията и го насочите към обектите си, ще отразите малко естествена светлина към лицата им, за да запълните сенките.

Като изключим лицата, когато снимате на ярка или пряка слънчева светлина, ще имате много ярки зони във вашата сцена, което може да затрудни правилното експониране. При тези условия е най-добре да използвате режима за точково мерене на вашия фотоапарат, който измерва експонацията в една точка в рамките на сцената. След като направи измерване във вашата „точка“, фотоапаратът ще зададе експонацията така, че яркостта в тази зона да е със средна стойност (в диапазона между ярките и тъмните тонове). Можете също така да използвате точково мерене заедно с функцията „AE фиксиране“. Тя ви позволява да поставите своята „точка“ в зоната от сцената, в която искате да измерите, след което да „заключите“ експонацията. Така ще можете да прекомпозирате кадъра.

Възползвайте се от времето

Младоженци, застанали пред белите врати на малка черна църква. Дъга се извива в сивото небе зад тях.

Времето може да бъде непредсказуемо, така че Steph предлага да се възползвате от всички условия, пред които сте изправени, и да намерите начин да се справите. Заснето с Canon EOS 5D Mark III при 40 mm, 1/320 s, f/7.1 и ISO100. © Zakas Photography

Въпреки че вашата двойка може да не се жени на място с такова екстремно време като Исландия, все пак може да е студено и мокро на този голям ден. „Тук вятърът наистина издухва стъклата на автомобилите“, казва Steph.

Тайната при снимане в лоши условия е по-скоро да се работи с времето, отколкото срещу него. Например един ден с лек бриз може да бъде полезен за демонстриране на детайли във воал или разперена рокля. „Ако има прогноза за снеговалеж или буря, обичам да използвам широкоъгълен обектив, за да уловя част от това“, казва Steph. „Ако получите капчици по периферията на снимката, в които светлината се пречупва, това създава наистина страхотен ефект.“ Не се отказвайте да снимате само защото времето не е идеално – денят трябва да се помни такъв, какъвто е.

При силен дъжд или снежни бури Steph обикновено снима бързо за около минута, след което прибира булката и младоженеца вътре, за да се стоплят. „Всъщност важното е да се възползвате максимално от времето си“, казва тя. За начинаещите в снимането в студени условия е още по-важно да тренират и експериментират с настройките преди важния ден, за да могат да се справят с нещата бързо. Може също да си струва да заснемете няколко тестови снимки, преди да помолите двойката да влезе в кадъра.

Steph също съветва да носите бързосъхнещи кърпи, за да забърсвате обективите си, и подгреватели за ръцете, за да сте сигурни, че пръстите ви не са твърде студени, за да управлявате фотоапарата. Друг съвет при снимане при ниски температури е да носите допълнителни батерии, защото студът може да изтощи батериите по-бързо.

Независимо дали снимате малка сватба в невероятна обстановка, или семпло събитие само с няколко близки членове на семейството и приятели, спазването на тези съвети и насоки трябва да ви помогне да уловите част от радостта и емоцията на вълшебния ден.

Написано от Loren Cotter

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

  Как се редактират специални снимки

  Подобрете вашите снимки от специални събития с тези прости съвети за редактиране на снимки.

 • СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ

  Отпечатайте вашата сватба

  От специализирани картички до ретро табели – има много творчески начини, чрез които да персонализирате вашия голям ден.

 • СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ

  Справете се както трябва в големия ден

  Гарантирайте, че снимките на щастливата двойка ще са незабравими в позитивния смисъл: съвети за сватбена фотография.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

  Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

  От защитата на вашето оборудване до грижата за себе си, ето нашите най-добри съвети и трикове за овладяване на фотографията при екстремни метеорологични условия.