A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ

Етикет за сватбена фотография за гости: какво трябва и не трябва да правят гостите

Навлизане на пътеката, препречване на триумфалното влизане на булката, щракване на фотоапарата в емоционален момент, което разваля настроението... гостите на сватбата с фотоапарати не винаги правят нещата както трябва, но не е нужно да бъде така.

Гостите могат да направят толкова въздействащи снимки колкото и професионалистите, ако спазват няколко простички правила. Професионалният сватбен фотограф Markus Morawetz започва кариерата си, като снима на сватбите на приятели си. "Щях да си оставя фотоапарата в колата, но младоженците ме помолиха да направя няколко допълнителни снимки”, разказва той. "Беше важно да не се пречкам на професионалиста, но като гост имате предимството да сте по-малко стресирани и може да експериментирате с техники и стилове.”

За да се гарантира, че ще се справите както трябва в големия ден, ето петте най-важни неща според Markus, които трябва и не трябва да правите – придружени със снимки, направени от различни сватбени гости.

Не пречете на професионалиста. Използвайте интересни ъгли.

"Опитайте се да уловите възможно най-много детайли, без да пречите на професионалиста," съветва Markus. Той предлага да намерите различна гледна точка или ъгъл. Заснето от Matthew Bowen, като гост на сватба. © Matthew Bowen

Stellan Jara, организатор граждански сватбени обреди, живеещ в Англия, казва, че на повечето церемонии, които ръководи, се посочва ясно от самото начало, че не е разрешено правенето на снимки по време на церемонията. “Младоженците искат приятелите и семейството да се насладят на момента, като оставят професионалистът да прави снимките,” разяснява той.

Според Markus това не е достатъчно и въпреки това някои хора развалят празника. "Ще се учудите колко много гости стават по време на церемонията, за да правят снимки от пътеката. Случвало ми се е кадрите ми да са препречвани в момента, в който влиза булката, по време на размяната на пръстените и целувката на младоженците," си спомня той.

Markus съветва да снимате от необичайни ъгли. Големият 7,5 cm подвижен сензорен екран с функция "AF с докосване и плъзгане" на Canon EOS M50 улеснява снимането от почти всяка гледна точка – над или покрай зрителите. "Използвайте заобикалящата среда, за да композирате своите снимки и да получите хубав фон", съветва Markus. "Концентрирайте се върху емоциите на гостите, ако нямате добра видимост към булката и младоженеца.”

Не отклонявайте вниманието. Уловете емоцията.

Снимките, направени по време на речи, приемане на гости или когато щастливите младоженци са заети с нещо друго, са отличен начин да уловите естествени и непринудени изображения с истинска емоция. © Markus Morawetz

"Наличието на твърде много фотоапарати може да е объркващо, защото често хората, които снимате, не знаят накъде да гледат", споделя Markus. Оставете официалните групови снимки на професионалиста и се фокусирайте върху непринуденото заснемане на гостите, които се държат естествено. "Младоженците обичат снимки на истински моменти и емоции: смях, сълзи, радост – всичко, което поводът поражда. Бъдете част от партито, изживейте тези емоции и ще сте подготвени да ги уловите," добавя той.

Stellan е съгласен: "Хората са най-щастливи близо до храната и питиетата, затова отидете там, за да направите непринудени групови снимки на гостите, които се забавляват."

"Canon EOS M50 има страхотен автоматичен фокус, както и функции като разпознаване на лица", споделя Markus. Той може да се свърза бързо със смарт устройства и социални медии, за да може да преглеждате, споделяте и публикувате своите снимки мигновено.

Не следвайте фотографа. Снимайте тайно интимни моменти.

"Независимо дали са сълзи или смях, улавянето на истинска емоция е ключът към незабравимата снимка," казва Markus. Той предлага да замените официалните групови снимки с непринудени и естествени кадри на младоженците и техните гости. Заснето от Jonathan Tait, като гост на сватба. © Jonathan Tait

"Ако познавате младоженците достатъчно добре, може да уловите снимка, показваща нещо не дотам бляскаво – но все пак незабравимо – моменти и изражения, които професионалистът може да предпочете да не заснеме," казва Stellan. Гостите имат уникално предимство пред професионалистите, когато става дума за разпознаване на уникални маниери и чудатости, които позволяват да се създадат незабравими непринудени и интимни портрети. Високоскоростната серия от снимки, като тази на Canon EOS M50 с 10 кадъра/секунда, е идеална за тези мимолетни мигове – може да заснемете серия от снимки и да изберете най-добрите кадри по-късно.

"Обърнете внимание на фона и намерете най-красивия ъгъл на светлината, след което използвайте светлините и сенките, за да направите снимката си още по-впечатляваща," съветва Markus. "Ако стоите относително близо до младоженците, ще има много страхотни моменти, които да уловите.”

Но...

Не безпокойте младоженците. Използвайте вариообектив или телеобектив.

Свързани статии
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ

Персонализирайте своя ден с принтер на Canon

Сватбени творчески идеи, които изразяват вашата индивидуалност в печатна форма.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

Как се редактират специални снимки

Подобрете вашите снимки от специални събития с тези прости съвети за редактиране на снимки.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Топ съвети за показване на разпечатки

Открийте как да преобразите дома си с красиви разпечатки на семейни снимки в стил на галерия.

"Винаги се опитвайте да създадете непринудена атмосфера, когато правите сватбени снимки", споделя Markus. "Младоженците трябва да се чувстват комфортно пред вас, което ще ви позволи да уловите някои наистина удивителни естествени кадри." Заснето от Jonathan Tait, като гост на сватба. © Jonathan Tait

"Всеки познава някой като него – чичото, който прекарва цяла вечност в правене на снимки," смее се Markus. "Той може да е много безобиден, но много бързо да се превърне в пречка. Телеобективът ви дава възможност да се приближите до мястото на събитието от разстояние, без да безпокоите булката и младоженеца. Също така ви позволява да се концентрирате върху конкретни детайли и да създадете мек ефект "боке" [разфокусиране на фона], който изолира красиво обектите ви."

За да придадете контекст или да добавите усещане за драматизъм, опитайте да снимате младоженците с широкоъгълен обектив с настройка за пейзаж. Canon EOS M50 е съвместим с компактната гама обективи EF-M, както и обективите EF и EF-S на Canon чрез адаптера EF-EOS M на Canon. Големият CMOS сензор с размер APS-C (24,1) означава, че по-късно може да изрязвате кадри и да премахвате нежелани елементи, като същевременно запазвате високото качество на изображението. "Ако сега започвате да се занимавате с това, препоръчвам ви 50 mm обектив", казва Markus. "Той е ценово достъпен, но постига добри резултати с фантастичен ефект "боке", а с фотоапарат като Canon EOS M50 получавате и леко увеличение ."

Не копирайте сцената на професионалиста. Проявете творчество, след като професионалистът си тръгне.

"Опитайте се да уловите настроението на вечерта, след като професионалният фотограф си тръгне," казва Markus. Той съветва гостите фотографи да се възползват от близките си взаимоотношения с младоженците и техните гости, за да получат по-откровени и непринудени снимки. Заснето от Faye Leppard, като гост на сватба. © Faye Leppard

"За мен снимките, направени на партито в края на деня, са най-трудните при сватбената фотография: тъмни, с бързи движения и грозно осветление от диджея", споделя Markus. Въпреки че външната светкавица е едно от възможните решения, тя не е най-добрата възможност за интимна и романтична обстановка, като тази на сватба. "Моят съвет е да използвате възможно най-добре наличната светлина," казва той.

Ще се нуждаете от фотоапарат, който може да осигури висока ISO чувствителност, като същевременно запазва доброто качество на изображението. Canon 90D предлага ISO чувствителност 100-25600, която може да се разшири до ISO 51200, ако се наложи. Работейки с по-висока ISO чувствителност и снимайки с обектив с широк отвор на диафрагмата, като например Canon EF 50 mm f/1,8 STM, фотографите могат да снимат без статив с по-ниска скорост на затвора, за да създадат различни впечатляващи и красиви ефекти.

Написано от Natalie Denton

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники