Автоматичен фокус – EOS-1D X Mark II

Фокусирайте, проследявайте и снимайте

Фотография с такава рязкост, че чак настръхваш.

eos-1d-x

360k RGB+IR сензор за измерване

Фотоапаратът разполага с RGB+IR сензор за измерване с 360 000 ефективни пиксела (разделителна способност 736 x 496, доближаваща се до WVGA). Функциите за оценъчно мерене и оценъчно мерене на светкавицата се използват информация от този сензор. Сензорът включва IR пиксели, които измерват инфрачервена (IR) светлина, което помага на EOS системата за разпознаване на сцени да анализира сцени и да подобрява прецизността на AF. IR пикселите и RGB пикселите служат и за разпознаване на яркост, цвят и лица в сцената. Освен че взема предвид информацията за разстоянието, алгоритъмът разпознава обекта и въз основа на информацията за лица и цветове.

Сензорът за мерене работи заедно със специален DIGIC 6 процесор, който обработва цялата информация за цветовете и данните за разпознаване на лица, за да се осигури разпознаване на обектите с изключителна прецизност.

eos-1d-x
eos-1d-x

EOS iTR система

Възможностите за разпознаване на лица и проследяване на цветовете на 360 000-пикселовия RGB+IR сензор се използват от EOS системата за интелигентно проследяване и разпознаване. При EOS-1D X MARK II системата EOS iTR AF включва подобрени алгоритми, използвани при EOS 7D Mark II, чрез които значително се подобрява цялостната ефективност на проследяване на обекта.

Освен режима за приоритет на лице е добавен и режим за проследяване на обекти за моментите, в които лицето не винаги се вижда, както и когато основният обект не е човек.

eos-1d-x

AI Servo AF III+

Технологията AI Servo AF III+ на Canon включва AF алгоритъм, който заедно с EOS системата за интелигентно проследяване и разпознаване (EOS iTR) подобрява чувствителността на проследяване за сцени, в които са възможни внезапни движения на обекта, като по този начин се осигурява прецизно и точно фокусиране – дори в ситуации с труден фокус.

EOS-1D X Mark II разполага с шест настройки на AF за тип на сцената, за да ви помогне при избора на най-подходящата настройка за вашия обект. Тези настройки за тип на сцената предлагат различни конфигурации от предпочитания за параметрите за чувствителност на проследяване, проследяване на ускоряване/забавяне и автоматично превключване на AF точките. Тези параметри могат допълнително да се персонализират според личните предпочитания.

61-точкова разширена зона за автоматично фокусиране

eos-1d-x

Разширяването на зоната, покрита от AF точките, е характеристика, която е силно желана от фотографите – независимо от това дали са професионалисти или аматьори. При EOS-1D X Mark II AF точките са разположени върху по-широка зона – 8 процента повече вертикално разширяване в централната зона и 24 процента повече вертикално разширяване в периферната зона – което дава по-голяма свобода за позициониране на обектите при композиране на снимката.

41 AF точки от кръстовиден тип и 5 от двойно-кръстовиден тип1 допълнително разширява диапазона на възможностите за фокусиране на EOS-1D X Mark II. AF точките от кръстовиден тип осигуряват по-голяма прецизност на автоматичното фокусиране в по-широка зона от кадъра, като по този начин гарантират необходимия за динамичните обекти точен фокус. Всички 61 AF точки и 41 AF точки от кръстовиден тип могат да се избират индивидуално.

1 Броят точки за фокусиране, точки за фокусиране от кръстовиден тип и точки за фокусиране от двойно-кръстовиден тип се различава в зависимост от използвания обектив

eos-1d-x

Избор на AF точка

Използвайте всички 61 AF точки или ги групирайте в преместваеми зони, покриващи обекти извън центъра на сцената. Можете също така да изберете само една AF точка, чрез която да фокусирате точно определена част от сцената.

Известната широка зона на EOS 7D Mark II е добавена и към EOS-1D X Mark II, което позволява проследяване на движещи се обекти и гарантира висока ефективност за прецизни композиции на динамични обекти.

61 AF точки, с 21 AF точки от кръстовиден тип при f/8

eos-1d-x

Фотографите, специализирани в заснемането на дива природа и спортни събития, се налага да използват често супертелеобективи с удължители, за да се приближат до обектите. Това ограничава настройката на отвора на диафрагмата до f/8 и намалява възможностите на AF функцията. 1-точковата AF съвместимост с отвор на диафрагмата f/8 на 1D X е значително увеличена до максимум 61 точки2 при EOS-1D X Mark II с 21 точки от кръстовиден тип. Функцията "Зонов AF", която улеснява проследяването на обекта, както и EOS iTR AF осигуряват мощна поддръжка на проследяването на обекта дори при снимане със супертелеобектив и удължител.

2 Броят на точките за фокусиране и точките за фокусиране от кръстовиден тип се различава в зависимост от използвания обектив

eos-1d-x

Автоматичен фокус при EV-3

AF системата прави по-лесно задържането на обекта на фокус дори при трудни светлинни условия. Лимитът на чувствителност на AF функцията е подобрен на EV-33, което улеснява снимането на сцени, за които преди автоматичният фокус беше невъзможен или прекалено бавен и неточен, например на тъмни места.

3EV-3 в една централна AF точка при f/2.8, 23°C/73°F и ISO 100

Осветяване в червено на AF точката

Функция, която за пръв път се използва при EOS-1D Mark IV – осветената в червено AF точка е върната в EOS-1D X вследствие на обратната връзка на потребителите. Заедно с осветената AF точка в серията EOS-1 са въведени и системата за интелигентен анализ на сцената на EOS и оптичната система за наслагване на червени индикации. Тъй като AF точката се вижда ясно на тъмни места и може лесно и бързо да се избере AF точка, композирането на сцени в условия на слаба светлина е много лесно.

eos-1d-x

Разпознаване на пулсираща светлина

При условия на пулсираща светлина, като например флуоресцентно осветление, използването на по-висока скорост на затвора може да доведе до неправилни експонации и цветове поради честотата на пулсиране на светлината. EOS-1D X Mark II – също като EOS 7D Mark II, EOS 5DS R и EOS 5DS – разпознава честотата на пулсиране на светлинните източници и адаптира момента на освобождаването на затвора, за да заснеме изображението близо до максимума на яркостта, с което да се намали ефектът на пулсиращата светлина. Тази функция работи с честота на пулсиране 100 Hz и 120 Hz и разполага с подобрен алгоритъм, за да се предотврати неправилно разпознаване на пулсираща светлина.

0%