АВТОМАТИЧЕН ФОКУС

Фокусирайте се върху най-важното

Със своя усъвършенстван автофокус с Dual Pixel CMOS AF II EOS R6 идентифицира и проследява движещи се обекти както никой друг предишен безогледален фотоапарат. Рязкостта е точно там, където трябва да бъде, и ще откриете, че снимате с увереност, знаейки, че EOS R6 се представя като професионалист.

Автофокусът на фотоапарата се задвижва от DIGIC X процесора, който използва изкуствен интелект за дълбоко самообучение за разпознаване и проследяване на очите, лицето, главата и тялото на обекта. Хората се поддържат ясни дори в профил или когато се вижда само едното око. А ако обектът ви се отклони за миг – например, когато снимате динамичен спорт – EOS R6 продължава да следва главата или тялото му, така че лицето му да е ясно, когато се обърне отново към вас.

Способността да проследявате елементи, като тела и глави, а не само лица, е от решаващо значение при заснемането на спортове, при които играчите внезапно обръщат гръб – като футбол или хокей – или се изисква да носят каски, които затъмняват част от лицето.

В EOS R6 тази технология е подходяща дори за снимане на котки, кучета и птици, което прави непрекъснатото проследяване на фокуса при заснемането на дивата природа значително по-лесно.

Хората могат да бъдат проследявани, дори ако носят каска с маска или слънчеви очила. При снимане на мото спортове фотоапаратът може да разпознае мотоциклети и състезателни автомобили благодарение на актуализацията на фърмуера, като дори прави разлика между затворени и отворени кокпити, като посочва шофьорската каска, когато тя се вижда.

Couple performing ballet in the theatre

© Wanda Martin / Canon Ambassador ® Teatro Massimo

Суперчувствително фокусиране

AF системата Dual Pixel CMOS II на фотоапарата е толкова чувствителна, че може да фокусира само за 0,05 секунди3 и да работи при ниска осветеност до –6,5EV1, което е приблизително същото като светлината от четвърт луна. EOS R6 е първият EOS, който има това ниво на чувствителност, позволявайки му да фокусира с максимален отвор на диафрагмата f/22, което прави възможно използването на телеконвертори с обективи със сравнително малък отвор на диафрагмата, включително нашите ултракомпактни супертелеобективи, като например RF 800MM F11 IS STM и RF 600MM F11 IS STM.

Ръчно фокусиране по всяко време

Настройте фино или коригирайте фокуса ръчно в AF режим, без да се налага да натискате превключвател. Тази функция, която е популярна сред потребителите на по-стари EF USM обективи, е преосмислена за RF обективите и тяхното по-ново поколение мотори за фокусиране.

Клин на фокуса

EOS R6 разполага с клин на фокуса, което позволява на фотографите да създават композитни изображения с наслагване на фокуса с много по-голяма дълбочина на рязкост, отколкото могат да бъдат генерирани само с малки отвори на диафрагмата. Това е особено полезна техника за близки или макро изображения, където дълбочината на рязкост е обикновено плитка.

В режим на клин на фокуса EOS R6 улавя последователност от кадри с едно натискане на бутон, започвайки от определеното фокусно разстояние, след което се придвижва постепенно към безкрайността с всеки кадър. Тази серия от изображения може да се „наслагва“ в окончателно композитно изображение при постпродукция, като се използва софтуер, като Digital Photo Professional, който се доставя с фотоапарата.

Жена в балетна поза

Чудесно качество на изображението при не толкова чудесни условия

В основата на EOS R6 ще намерите технологии, споделени с нашия водещ фотоапарат EOS-1D X Mark III.

„Проследяването на лице ми даде увереност да не изоставам от модела ми и да уловя динамичните му и емоционални пози“.

Поведение на проследяването

Поведението на проследяване на автоматичния фокус при AI Servo на фотоапарата може да се регулира чрез настройване на параметри, като „Чувствителност на проследяване“ или „Ускоряване/забавяне на проследяване“, или чрез избор на един от четири „случая“ – конфигурации, които са идеални за различни видове динамична фотография.

По подразбиране или като за начало EOS R6 сега включва и Случай A, който автоматично се адаптира според движението, което се снима.

Автофокусът на EOS R6 в действие

Лесен избор на фокусна точка

Зоната за автоматично фокусиране на EOS R6 покрива виртуално почти 100% от кадъра2 и може да се използва поотделно, в зони или заедно като единична фокусна зона с до 6072 позиции за избор. Добавен е и точков AF, който използва много малка зона за AF за изключителна точност.

Фотографите могат да използват многопосочно управление с джойстик, за да движат ръчно активната точка на фокус или зона по екрана. Чувствителността на това управление – което е лесно да се контролира с фотоапарата на окото ви – може да се регулира на едно от трите нива според вашите лични предпочитания.

Като алтернатива сензорният екран на фотоапарата може да се използва за задаване на позицията на активната точка на фокусиране чрез лесно докосване или плъзгане при снимане в режим на изглед на живо или чрез използване на технологията Touch & Drag, когато фотоапаратът е на окото ви.

Свързани статии

Разгледайте тези статии, за да откриете как Canon EOS R6 се отличава в толкова много области.

 • ВИДЕО ХИБРИД

  Един фотоапарат за снимки и видео

  Наред с превъзходните качествени снимки EOS R6 произвежда и изключително видео.

 • КАЧЕСТВО НА ИЗОБРАЖЕНИЕТО И СТАБИЛИЗАТОР

  Чудесно качество на изображението при не толкова чудесни условия

  В основата на EOS R6 ще намерите технологии, споделени с нашия водещ фотоапарат EOS-1D X Mark lll.

 • СКОРОСТ

  EOS R6 – Безшумна серия от снимки

  Използвайте EOS R6, за да снимате серия от снимки и до 20 кадъра в секунда безшумно.

 • РАБОТА И СВЪРЗАНОСТ

  Проектиран от Canon за вас

  Дизайнът на EOS R6 ще бъде успокояващо познат още от първия момент.

  1. По време на заснемане на снимки с обектив f/1.2 централна AF точка, AF при единичен кадър, при 23°C/73°F, ISO100. С изключение на RF обективите с покритие за дефокусирано изглаждане
  2. Хоризонтално: 100 % × Вертикално: 100 % (Максимум прибл.) покритие на AF зона, Приложимо, когато предметният кадър се показва, когато се използва режимът AF на лице + проследяване, и с RF обективи (с изключение на RF600mm F11 IS STM/RF800mm F11 IS STM увеличител за RF), EF обективи (с изключение на някои текущи продукти), увеличител за EF (III) (зависи от режима на AF зона на главния обектив). Някои сцени и теми може да не са приложими. За подробности относно съвместимите лещи, моля, вижте официалния сайт за поддръжка на Canon.
  3. Най-високата в света скорост за AF фокусиране от 0,05 сек сред цифрови безогледални фотоапарати със сменяеми обективи, включващи 35-милиметров пълнокадров еквивалентен сензор за изображения, с AF със засичане на контраста и AF за откриване на фаза във фокусната равнина. Скоростта на автоматично фокусиране на EOS R6 е същата като тази на EOS R, EOS RP и EOS R5. Предлага се на пазара от 9 юли 2020 г. (Базирано на изследване на Canon). Изчислява се въз основа на получената скорост на AF, измерена съгласно указанията на CIPA. (В зависимост от условията на снимане и използваните обективи.) Метод на вътрешно измерване. [Условия на измерване] Яркост при фокусиране: EV 12 (стайна температура, ISO 100) Режим на снимане: M, Използвани обективи: RF24-105mm F4L IS USM (при фокусно разстояние от 24 mm), Снимане на снимки с бутона на затвора, AF метод: AF с 1 точка (с централна AF точка), Работа на AF: AF при единичен кадър