Deer close up wildlife in focus

Технологии за фокусиране

Когато гледаме снимка или видео, едно от първите неща, които забелязваме, е дали е на фокус или не.

От 1987 г., когато Canon беше първата компания, която вгради мотор за фокусиране в обектива, бяха представени на пазара множество мотори, предназначени за фокусиране и проследяване на фокуса на бързодвижещи се обекти. И всичко това при гарантирана прецизност, гладкост и безшумност на фокусирането.

Към момента съществуват три основни вида технологии за задвижване на фокуса, използвани в обективите на Canon. Това са STM, USM и традиционен DC мотор. Нека да разгледаме разликите между тези мотори, за да разберете и изберете обектива в зависимост от нуждите ви.

STM

Обективите STM заснемат страхотни снимки и още по-добро видео. Те използват мотор със стъпкова технология (STM), който позволява на обектива да фокусира гладко и безшумно – две страхотни характеристики за запис на видео.

Докато някои мотори на обективи генерират много силни и разсейващи механични шумове при фокусиране, STM обективите фокусират безшумно, което ви позволява да записвате естествения звук в дадена среда. Технологията STM на Canon предоставя широка гама от изключително безшумни обективи, които са достатъчно бързи за снимане в повечето ситуации.

Зъбен STM

Нашата гама по-малки и по-компактни STM обективи, включително EF 50 mm f/1,8 STM, разполага със "зъбен" STM – много компактен STM мотор, който използва предавка със спирални зъбни колела за задвижване на фокуса.

Винтов STM

Гамата от физически по-големи STM обективи разполага със STM мотор с винтова предавка, който в сравнение със зъбната предавка предлага още по-висока безшумност и скорост.

USM

USM (ултразвуков мотор) е най-широко използваният в момента тип AF мотор в гамата EF обективи на Canon. Общото за всички USM мотори е, че те преобразуват енергията на ултразвуковите вибрации в ротационна сила за задвижване на обектива. Това към момента е моторът с най-бързо фокусиране в гамата на Canon, който също ви позволява да извършвате ръчна фина настройка на фокуса, без да се налага да изключвате функцията за автоматично фокусиране.

Пръстеновиден USM

Пръстеновидният USM мотор се използва в повечето професионални обективи на Canon – той осигурява добър контрол и висока скорост и прецизност. Моторът USM е достатъчно мощен, за да задвижва бързо и лесно тежки оптични елементи в големи телеобективи без необходимост от механични предавки. Моторът USM притежава също и голяма задържаща сила, така че след като моторът е изключен, групата оптични елементи за фокусиране се фиксира неподвижно без необходимост от допълнителна интервенция. Пръстеновидните USM мотори не са безшумни колкото STM моторите, но предлагат относително ниско ниво на шум за производителността, която осигуряват.

Пръстеновият механизъм на USM е съставен от ротор и статор – еластично тяло с прикрепен към него пиезоелектричен елемент. Чрез прилагане на променлив ток с резонансна честота около 30 000 Hz към статора се генерират вибрации за непрекъснато въртене на ротора. 30 000 Hz е ултразвукова честота и оттам идва и името на USM моторите.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Един от най-известните обективи за спорт и динамични сцени в гамата EF обективи на Canon. USM технологията стои зад светкавично бързото фокусиране и проследяване на фокуса, необходимо за снимане на дива природа и спортни събития.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

Докато пръстеновидният USM мотор е предназначен да се побира в цилиндричния корпус на обектива, Micro USM моторът е проектиран да се вгражда в широка гама обективи, без да е ограничен от размера на корпуса на обектива. Micro USM моторът позволява роторът, статорът и задвижващата предавка да се комбинират в един модул, който е почти два пъти по-лек от пръстеновидния USM мотор.

Nano USM технология

Nano USM е най-новото постижение на Canon в технологиите за фокусиране. Обявена в началото на 2016 г., тя съчетава скоростта на пръстеновидния USM мотор с безшумността и гладкостта на движение на STM мотора. Характеристиките на този вид мотор го правят идеален за заснемане на динамични сцени и видео, където е необходимо безшумно и гладко фокусиране.

Моторът Nano USM се състои от еластичен метален елемент, пиезокерамичен елемент, управляван с напрежение, и задвижващ механизъм. Регулирането на напрежението, приложено към пиезокерамичния елемент, управлява посоката и скоростта на задвижващия механизъм. Резултатът е система за фокусиране, която осигурява равномерно фокусиране с контрол на скоростта.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Това е първият обектив на Canon с технология Nano USM, който е особено полезен, когато гладкото фокусиране е задължително за естествен преход на фокуса. Технологията Nano USM осигурява отличен контрол и позволява равномерно проследяване на приближаващия се или отдалечаващ се от фотоапарата обект, докато фокусирате.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Мотори с директно задвижване

Ако обективът, който сте избрали, няма "USM" или "STM" в името си, той най-вероятно използва традиционния DC мотор или мотор с директно задвижване, който осигурява автоматично фокусиране, но не предлага висока скорост, плавност и безшумност като при STM или USM.