ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Нестандартно: проекти от хартия на тема космос

Устремете се към звездите с Canon Creative Park, принтер PIXMA, хартия, ножица и лепило.
Астронавт от хартия, поставен на дървена маса, заобиколен от други шаблони за хартия на тема космос от Canon Creative Park.

Детските интереси могат да се променят много бързо, затова проектите от хартия, която е рециклируем материал, са чудесен начин да се открият нови увлечения. Creative Park, достъпен като уебсайт и приложение, е фантастичен, безплатен ресурс, пълен с хиляди шаблони и идеи за проекти от хартия. Любителите на космоса могат да избират от множество варианти, подходящи за творци от всички възрасти и ниво на умения – от обикновен преносим модел на Слънчевата система до сложно детайлно копие на марсохода „Curiosity“.

Изработването на проекти от хартия също така предлага възможност за учене чрез занимания, като помага за провокиране на въпроси в детското съзнание и разпалване на въображението, така че да играете игри на тема космос седмици наред. Можете дори да обвържете заниманието си на тема космос с предстоящо небесно събитие, като суперлуна, затъмнение или метеоритен дъжд.

Mike и Gen Sidaway и техните три деца – Chloe, Halle и Luke – проявяват сериозен интерес към Космоса и нямаха търпение да се заемат с избрани астрономически проекти. Разберете как се справиха.

Планиране на вашето междузвездно приключение

Семейство, седнало около масичка за кафе, на която са поставени принтер Canon PIXMA и избрани модели от хартия на тема космос, изработени по шаблони от Creative Park.

„Това не само беше прекрасен начин да прекараме времето си заедно, но и ми се стори много смислено“, споделя ентусиазирано Gen, на снимката с Mike, Chloe, Halle и Luke. „Мисля, че след това ще пробвам шаблоните за създаване на скрапбук албуми, но има и толкова много сезонни декорации, които искам да направя.“

Подобно на повечето варианти за проекти от хартия, които ще откриете в Creative Park, изборът на проекти на тема космос не изисква специално оборудване. Само не забравяйте да проверите инструкциите за всеки шаблон, който сте избрали, тъй като някои от тях понякога изискват материали като канап, ластици или цветни маркери. Ето списък с основните материали, които ще са ви необходими:

 • Приложение (или уебсайт) на Creative Park
 • Принтер Canon PIXMA, като например PIXMA TS7650i
 • Матирана фотохартия Canon или стандартна хартия за принтер (вижте указанията на шаблона)
 • Ножици
 • Линийка или писалка без мастило за биговане на ръбовете
 • Лепило или двойнозалепящо тиксо

Изберете шаблон на тема космос

Човек разглежда шаблоните на тема космос в Canon Creative Park на своя лаптоп. До лаптопа има комплект фотохартия на Canon, а зад него на рафт се намират принтер Canon PIXMA и сглобен астронавт от хартия.

Gen и Mike използваха оценките със звезди, посочени за всеки от шаблоните в Creative Park, като насока, за да решат кои проекти ще са най-подходящи за нивото на уменията на децата им. „Харесва ми колко много различни шаблони има“, казва Gen. „Момичетата вече са избрали няколко къщи за кукли, които искат да направят, а Luke харесва проектите на тема динозаври.“

Избирането на проект, който искате да опознаете смело, звучи лесно, но може да се окаже по-трудно, отколкото си мислите, тъй като можете да избирате от десетки вдъхновени от космоса варианти за проекти от хартия. Ярко оцветената окачена лунна украса ще зарадва по-малките деца, а множеството ракети, като Сатурн V или Комплекта космическа совалка, ще вдъхновят по-големите да учат, докато творят. Обсъждането на това, което детето ви би искало да създаде, е чудесен начин да започнете да изучавате различни теми – от планетите в нашата Слънчева система до начина, по който работи космическият кораб. Може дори вие самите да научите нещо ново!

Всеки шаблон за изработка е придружен от оценка със звезди, която показва нивото на трудност, и информация за това колко време приблизително трябва да отнеме изработката му. Семейство Sidaway имат деца на различна възраст, така че беше важно да направят разумен избор. „Оценките бяха наистина полезни“, обяснява Gen. „Creative Park е огромен и предлага толкова голям избор, така че те ни помогнаха да решим какво би било най-добре за всяко дете. Наистина има за всекиго по нещо.“

Пригответе се за печат

Ръка държи ръба на шаблон на Creative Park, отпечатван на принтер Canon PIXMA, който се намира до сглобени модели от хартия на тема космос.

„Бях наистина впечатлен от това колко лесно беше да настроя Canon PIXMA TS7650i; просто го включвате и той буквално ви казва какво да правите“, казва Mike. „Самото отпечатване също беше невероятно лесно, независимо дали използвахме приложението за смартфон, или компютъра.“

Когато изберете своя проект, изберете функцията „Печат“ и в рамките на секунди вашият шаблон ще бъде готов и ще ви очаква. Mike казва, че му е харесало удобството да печата директно от смартфона си чрез приложението Creative Park. „Опитахме се да печатаме директно от приложението и от компютъра и установихме, че и двата метода са наистина лесни и интуитивни“, добавя той. „Просто следвайте лесните инструкции и оставете принтера да свърши останалото.“

Шаблоните се отпечатват за секунди и веднага изсъхват, благодарение на дълготрайното мастило PIXMA на принтера. „Много се радвах, че шаблоните се отпечатваха толкова бързо, защото това означаваше, че всяко дете имаше какво да прави“, казва Gen. „В противен случай можеше да възникне много чакане, което щеше да означава, че децата ще се отегчат и може би ще тръгнат да правят нещо друго. Също така благодарение на матираната фотохартия на Canon, която използвахме, мастилото се нанесе добре, така че нямаше размазване.“

Сглобяване на шаблоните

Майка помага на сина си да използва ножица, за да изреже шаблон на тема космос от Canon Creative Park.

Всеки член на семейството се включи в изработването на моделите от хартия на тема космос – от изрязването и биговането на ръбовете до сгъването и залепването.

Две деца седят на маса, едното държи брошура с факти за Слънцето, а другото – сглобен шаблон от хартия от Creative Park.

Слънцето се намира на 149 милиона километра от Земята – това е само един от многото факти, свързани с космоса, които децата от семейство Sidaway научиха, докато изработваха своите проекти.

След като шаблонът е отпечатан, е време да го изрежете и сгънете. Можете да използвате ножица, а за по-сложни шаблони – макетно ножче и дъска за рязане. Не забравяйте да биговате сгъвките, за да запазите формата на шаблоните, и следвайте списъка с инструкции стъпка по стъпка, с който са снабдени повечето шаблони. „Проучете схемата и предварително определете кой с коя част ще се занимава“, казва Mike.

Gen добавя: „Моят най-добър съвет е да използвате стара химикалка, на която вече е свършило мастилото, и линийка, за да биговате частите. Не е в състояние да пробие хартията, но все пак създава достатъчно дълбок отпечатък – и не забравяйте да направите това, преди да лепите.“

Можете да използвате поливинилацетатно лепило, пистолет за горещ силикон, лепящи точки, екологична алтернатива или дори тиксо, за да съедините шаблоните си – лепилото, което използвате, може също да определи дали творенията ви могат да се рециклират. Може да се наложи да захванете някои шаблони с кламери или щипки, докато съхнат, за да запазят формата си. Gen препоръчва да използвате бързосъхнещо лепило или дори тънко двойнозалепящо тиксо, за да ускорите процеса на залепване.

За да повишите самочувствието на детето си, позволете му да се справи с някои задачи самостоятелно, а други модели направете заедно като упражнение за сплотяване на семейството. Това е подходът, който Mike и Gen използват, а дъщеря им Chloe казва, че това наистина ѝ е харесало. „Учили сме за Космоса в училище, но изработването на модела на структурата на Слънцето заедно с майка ми ме научи на неща, които не знаех. Освен това беше много приятно да прекараме време заедно като семейство, правейки нещо творческо.“

Освен с модела на Слънцето и придружаващата го книжка с факти Chloe и Gen работиха по по-сложния астронавт, а Mike помогна на Halle и Luke с диорамите на Марс и Луната. „По-малките се забавляваха с изрязването и лепенето, но мисля, че най-много им хареса да си играят с астронавта върху диорамите, след като всичко беше готово“, казва Mike.

Впускане в игра

Човек поставя слънце от хартия, създадено по шаблон от Creative Park, на рафт.

„Толкова ме изненада, но и зарадва това колко много ни хареса да правим тези образователни и забавни хартиени изделия заедно като семейство“, казва Gen. „Децата не само продължават да си играят с тях, но и все още разказват колко им е харесало да ги правят.“

Дете поставя астронавт от хартия в диорама на Луната в Creative Park.

Изработването на шаблони от Creative Park е не само забавно и обогатяващо семейно занимание, но и дава възможност да играете с моделите отново и отново. Halle и Luke прекарват часове, представяйки си, че астронавтът изследва нови планети.

След като приключите с изработката и лепилото изсъхне, седнете удобно, полюбувайте се на ръчно изработеното и се отдайте на космическо приключение. „Толкова много се забавлявахме да играем с нашия космонавт“, радва се средното дете Halle. „Представяме си, че той се впуска в приключения из цялата къща, скачайки от планета на планета. Харесва ми колко много детайли има и как могат да се движат ръцете и краката му.“ Luke, най-малкият, добавя: „Харесва ми да го карам да лети във въздуха.“

Освен за игра, Ген казва, че новите космически модели ще послужат и като чудесно допълнение към детските стаи. „Диорамите изглеждат много впечатляващо на рафтовете с книги, а освен това с тях могат да си играят постоянно.“ А и са трогателен, дълготраен спомен за добре прекарано време със семейството.

Така че следващия път, когато детето ви погледне към необятното нощно небе и ви попита какво има там, използвайте Creative Park, за да разпалите жаждата му за знания и да събудите въображението му. Може би ще се вдъхновите да отпечатате това, което виждате през телескопа, или да снимате планетата, звездата или спътника, за да сравните как изглеждат. Разгледайте страницата ни в Pinterest за повече вдъхновение за творчество с хартия и не забравяйте да споделите неземните си творения, като използвате хаштага #MadeWithPIXMA.

Написано от Natalie Denton

Свързани продукти

 • Мастиленоструйни принтери

  Matte Photo Paper MP-101

  Матирана фотохартия за висококачествени разпечатки на снимки, графики и текст с матирано покритие. Подходяща и за творчески приложения, като например поздравителни картички, рекламни дисплеи и оригами.
 • PIXMA TS7650i

  Принтери за дома

  PIXMA TS7650i

  Бърз, висококачествен принтер, който безпроблемно се вписва във вашия начин на живот благодарение на компактния си размер и опростен начин на употреба.
 • Свързани статии