ОТПЕЧАТВАНЕ И ТВОРЧЕСТВО

Разпалете креативността си с хартиена „експлодираща“ кутия със спомени

В първия епизод от поредицата Canon SELPHY Craft Club творецът на изработки от хартия Lini Trinh споделя своите насоки за създаване на персонализирана експлодираща кутия с помощта на принтер Canon SELPHY CP1500.
Принтер Canon SELPHY стои до лилава картонена експлодираща кутия, пълна със звездички от хартия, украсена със снимки във формата на сърце и още снимки и оригами, висящи на връвчици над нея.

Творчеството с хартия е идеалният начин да проявите креативност, без да харчите много пари или да събирате сложни материали, и това може да бъде чудесен начин да отделите малко време за себе си, далеч от хаоса на външния свят. Това може да бъде и смислен начин да създадете подарък за специален човек, като добавите индивидуални щрихи, за да накарате получателя да се усмихне. Ентусиастът по проекти от хартия Lini Trinh твори от детството си и започва да споделя творенията си онлайн преди малко повече от година. Тя е известна със своите сладки проекти, които са изпълнени с цвят и са интересни и забавни. Повече от 800 000 души следват нейния акаунт в TikTok, за да са в крак с вдъхновяващите ѝ творения и видео уроци за всичко – от торти за рожден ден до цветя, ветрила и дори лампи.

Дейност, която ѝ харесва много, е правенето на „експлодиращи кутии“. „Експлодиращата кутия е уникален и интерактивен тип поздравителна картичка или подаръчна кутия“, обяснява тя. „Проектирана е по такъв начин, че когато я отворите, страните „експлодират“, за да разкрият изненада в средата. Това е като да отворите кутия, за да откриете скрит творчески свят.“

В първия епизод от поредицата Canon SELPHY Craft Club Lini ни обяснява за създаването на най-новия си проект от началото до края, споделяйки приятен и артистичен начин да подходите към създаването на своя собствена експлодираща кутия с помощта на вашия компактен фотопринтер Canon SELPHY.

Концепцията

Принтер Canon SELPHY стои до купчина цветен картон, пакет хартия за принтер Canon, ножица и лепило.

Можете да започнете да правите експлодираща кутия с основни материали, включително цветна хартия, ножица, лепило и фотохартия Canon, като използвате вашето смарт устройство и принтер Canon SELPHY CP1500, за да отпечатате творенията си и да персонализирате кутията.

Родена в Ханой, Виетнам и в момента живееща в Германия, модната дизайнерка Lini е творила през целия си живот и познава от първо лице радостта и чудесата, които изработката от хартия може да донесе на хора от всички възрасти. „Започнах да работя с хартия на много ранна възраст“, казва тя. „Творях много като дете, защото тогава нямахме видео игри или мобилни телефони, както децата днес. Така че прекарвах много време в работа с хартия и други творчески материали.“

Що се отнася до нейния проект в Canon SELPHY Craft Club – „Бях вдъхновена от идеята за запазване на спомени и създаване на персонализиран подарък“, казва Lini. „Исках да направя нещо специално за рождения ден на сина ми и си помислих, че експлодираща кутия би била идеалният начин за улавяне на радостните моменти, които сме споделяли.“ Подаряването на експлодираща кутия на сина ѝ за рождения му ден се оказа идеалната възможност да предаде своята страст и да сподели удоволствието с него – може би дори да вдъхнови ново поколение творци на проекти от хартия.

Процесът

Ножица, която се използва за изрязване на сърце около отпечатана снимка на жена, държаща малко дете. На заден план има принтер Canon SELPHY и пакет фотохартия Canon.

Lini избра снимки на специални спомени със сина си, след което използва приложението Canon SELPHY Photo Layout, за да ги редактира и отпечата безжично чрез своя принтер Canon SELPHY CP1500. Тя реши да ги изреже във формата на сърце – символ на любовта.

Парче лилав картон с форма на кръст стои върху работен плот със снимки във формата на сърце, залепени върху него, и изскачащо сърце в средата. Принтер Canon SELPHY е позициониран близо до него.

Lini насърчава експериментирането с различни форми и слоеве, като тази изскачаща форма на сърце, която създаде в центъра на своята експлодираща кутия. След като добавя хартиените звезди, „експлозията“ придобива друго измерение и предоставя допълнително вълнение, когато получателят отвори кутията.

Експлодиращите кутии могат да изглеждат наистина впечатляващо и да добавят усещане за вълнение към специалните моменти – изненадата и емоцията на любим човек да отвори кутия, в която има експлозия от спомени и изкуство. След като овладеете основите, те могат да бъдат толкова прости или сложни, колкото искате. Lini предлага да подходите към вашата експлодираща кутия стъпка по стъпка, като следвате етапите по-долу:


 • Събиране на материали: Съберете цветна и шарена хартия, снимки, стикери и други декоративни елементи. Можете да редактирате изображенията си с помощта на приложението Canon SELPHY Photo Layout на вашето смарт устройство, преди да ги изпратите за безжичен печат в различни форми и размери – от пощенски картички до министикери – към вашия принтер Canon SELPHY CP1500.
 • Дизайн и оформление: Планирайте структурата и оформлението на вашата експлодираща кутия, включително броя на слоевете и как ще се разгръщат. Основната структура трябва да включва главен квадрат с четири допълнителни квадрата – по един от всяка страна – за основната кутия, както и за капак. Lini има множество видеоклипове в своя акаунт в TiKTok, които показват състава на кутиите, и винаги можете първо да ги тествате с употребявана хартия, за да избегнете отпадъци.
 • Рязане и сгъване: Изрежете хартията в желаните форми и размери за всеки слой. Сгънете ги, за да ги подготвите за създаване на експлодиращия ефект.
 • Декориране: Добавете снимки, текст и декоративни елементи към всеки слой. Възможностите тук са безкрайни.
 • Сглобяване: Внимателно сглобете слоевете, като се уверите, че пасват безпроблемно, така че кутията да може да „експлодира“ без никакви проблеми. Ако искате да включите елементи, висящи от капака на кутията, това е моментът, в който да ги прикрепите към връв и да се уверите, че все още се побират в кутията, когато е затворена.
 • Довършителни щрихи: Добавете всякакви финални украшения и декорации, за да подобрите цялостния външен вид. Можете да използвате брокат и да нарисувате свои собствени форми, както и да залепите стикери и персонализирани снимки.

Принтерът

Принтер Canon SELPHY стои до смартфон, показващ приложението Canon SELPHY Photo Layout, малко цветен картон и пакет фотохартия Canon.

Приложението Canon SELPHY Photo Layout предлага безкрайни възможности за добавяне на креативни, персонализирани щрихи към вашите проекти. Има множество шаблони, от които да избирате, а приложението също така ви позволява да персонализирате изображенията си с текст, рамки и печати, за да направите снимките си уникални.

Парче лилав картон стои върху работен плот със снимки във формата на сърце и звезди от хартия до него. Принтер Canon SELPHY е позициониран близо до него.

Принтерът Canon SELPHY CP1500 може да се използва с три различни формата хартия за стикери – квадратни, правоъгълни и министикери. Можете да ги използвате, за да декорирате по-малки части от кутията.

„Да работя с Canon SELPHY CP1500 беше страхотно“, казва Lini. „Качеството на разпечатките е отлично, с наситени цветове и остри детайли. Това добави професионален щрих към проекта ми.“

Изображенията, отпечатани със SELPHY CP1500, са защитени със специално покритие, което ги прави устойчиви на мръсотия, вода, масло и пръстови отпечатъци. Те могат да издържат до 100 години1, когато се съхраняват в албум, така че са чудесни за запазване на важни спомени. Това беше идеалният избор за наистина личен подарък, който отбелязва качествено прекарано време и специални моменти със сина на Lini.

Освен професионалното качество, което придаде на нейния проект, Lini се наслади и на това колко лесно е безжично да свърже своя принтер SELPHY CP1500 към смартфона си и да редактира дизайните, преди да ги отпечата. „Използвах приложението SELPHY Photo Layout на телефона, за да избера и подредя снимките си преди печат“, обяснява тя. „Беше лесно за използване и ми позволи да персонализирам оформлението, за да отговаря на нуждите на моя проект. Функцията за безжичен печат също направи процеса много удобен.“

Lini има четири последни съвета, за да направите експлодиращата си кутия успешна:


 • Използвайте висококачествена хартия, за да гарантирате издръжливостта на кутията.
 • Измерете и изрежете точно, за да постигнете чисти и еднакви слоеве.
 • Експериментирайте с различни техники на сгъване, за да създадете интересни форми и ъгли.
 • Бъдете търпеливи и не бързайте по време на сглобяването, за да избегнете грешки.

Резултатите

Лилава картонена експлодираща кутия, пълна със звездички от хартия, украсена със снимки във формата на сърце и снимки и оригами, висящи на връв над нея. Принтер Canon SELPHY е позициониран близо до него.

След като сгънете основната форма на кутията, можете да добавите всякакви декорации, които желаете, като снимките на Lini във формата на сърце по външните ръбове и колекцията от хартиени звездички, подредени в съответстваща форма на сърце в центъра.

Лилава картонена експлодираща кутия, пълна със звездички от хартия, украсена със снимки във формата на сърце и още снимки и оригами, висящи на връв, прикрепени към капака отгоре.

Един забавен аспект на експлодиращите кутии е прикрепването на хартиени предмети към капака на кутията с връв, така че да се разгръщат, когато капакът се повдигне. Тук Lini включва оригами лебеди, луна и звезди в пастелни цветове за резултат, който прилича на мобилен телефон, поставен върху детско креватче.

„Развълнувана съм от крайния резултат“, казва Lini. „Това е уникален и персонализиран подарък, който знам, че синът ми ще хареса.“ В миналото Lini е правила различни експлодиращи кутии, включващи елементи, като страшни призраци за Хелоуин, миниторта за рожден ден от хартия, сърца, звезди и оригами лебеди. „В сравнение с други експлодиращи кутии, които съм създавала, тази заема специално място в сърцето ми, защото е за детето ми“, казва тя.

„Това, което най-много ми харесва в изработката от хартия, е творческата свобода, която предлага“, продължава тя. „Харесва ми това, че мога да взема обикновени листове хартия и да ги превърна в красиви, креативни дизайни. Това е начин за мен да изразя своята креативност и да вдъхна живот на идеите си.“

Повече творчески идеи

Canon SELPHY CP1500 може да отпечатва изображения в гама от различни форми и размери, за да персонализирате всички творения, които ви хрумнат. „Възможностите са безкрайни“, казва Lini, „и това е чудесен начин да създадете запомнящи се подаръци или сувенири. Има много други идеи за експлодиращи кутии или други хартиени проекти с помощта на принтер SELPHY. Можете да включите министикери, квадратни разпечатки или разпечатки с размери на пощенска картичка в експлодираща кутия, за да добавите повече персонализация и изненади.“

Вдъхновението може да дойде отвсякъде. Lini споделя своите творения в социалните си мрежи и също така следи по какви проекти работят другите през това време. „Харесва ми да се свързвам с последователи, защото това ми позволява да вдъхновявам другите и също така да се уча от творческата общност“, казва тя. „Невероятно е да видиш как хора от цял свят могат да се съберат, за да споделят любовта си към творчеството.“ Освен експлодиращи кутии, Lini създава минибукети от цветя, пъзели, поздравителни картички и минифигури, вдъхновени от популярни герои.

„На всеки, който иска да направи експлодираща кутия за първи път, бих казала да го направи“, въодушевява се Lini. „Това е забавен и креативен проект, който ви позволява да изразите себе си и да направите нещо наистина уникално. Не се страхувайте да експериментирате с различни дизайни и техники и не забравяйте, че принтерът SELPHY може да подобри проекта ви с висококачествени разпечатки. Насладете се на процеса и крайният резултат ще си струва!“

Написано от Kat Halstead

 1. Когато се съхраняват в албум. Въз основа на ускорено тестване, като се приема температура от 23° C/73,4° F и влажност 50%.

Свързани продукти

Свързани статии