A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

ФЕСТИВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Костюми, слънце и рокендрол: най-добрите съвети и техники за фестивална фотография

Независимо дали сте опънали палатка за цял уикенд с жива музика, или ще присъствате на концерт с приятели, уверете се, че сте подготвени да уловите лятното забавление. Фестивалите и музикалните събития са изпълнени със зрелищен сценичен реквизит, чудати костюми и, разбира се, невероятни изпълнения, като всичко това допълва атмосферата. Затова вземете със себе си фотоапарата си Canon и следвайте тези съвети от фестивален фотограф, за да направите снимки, на които да завиждат всичките ви приятели.

Ben Morse стартира кариерата си като професионален фестивален фотограф само с един имейл. Той бил ентусиазиран аматьор, който искал да развие уменията си, и видял фестивалната фотография като начин да съчетае страстта си към музиката с нарастващия си интерес към фотографията. „Тъкмо започвах и исках да разширя портфолиото си покрай музикантите, които снимах. Мислех, че един фестивал ще бъде добър начин за това, така че намерих 2000trees – прекрасен малък рок фестивал в Челтнъм, Англия, който мислех, че може да ми даде шанс. Изпратих им имейл и те казаха: „Да, харесваме творчеството ви.“ Всъщност, те толкова много го харесвали, че поканили Ben отново на следващата година като платен фотограф.

„Снимането на фестивал е много по-забавно от това просто да го посещавате“ – казва Ben. „Откривам много нова музика и имам възможността да се зареждам с творческата енергия на други хора, което е много вълнуващо.“ Разнообразните условия, които поднасят фестивалите, означават, че те са перфектното тренировъчно поле за любителите на фотографията – чудесно място да развиете уменията си, докато се забавлявате.

Тук Ben споделя съветите си за това как да правите по-творчески снимки, като се възползвате от околната среда, търсите необичайни композиции и използвате вариото за максимален ефект.

1. Бъдете там, където другите фотографи не са

„Едно чудесно нещо, което научих през годините на снимане на фестивали е, че си заслужава да бъдеш там, където другите фотографи не са“ – казва Ben. „Някои от любимите ми снимки са тези, които съм направил, докато стоя в тълпата, а изпълнителят е дошъл до преградата. Другите фотографи останаха в погото, защото само дотам им беше разрешен достъпът и не се сетиха да заобиколят, за да уловят най-добрите кадри. Обичам да снимам от гледната точка на тълпата, защото това е гледната точка, която повечето хора си спомнят. Смятам за свое задължение да бъда там и да се вмъкна сред тях, за да попия атмосферата.“

Този съвет не е полезен единствено за големи представления. Използвайте времето преди и след музикален сет, за да пообиколите наоколо и се потопите в "шарената" атмосфера. „Има много страхотни неща, които можете да снимате на фестивал. Винаги има хора, облечени в откачени костюми и скитащи наоколо. И имам чувството, че ако носят костюм, те искат да бъдат видени, така че вероятно ще се зарадват, ако им направите снимка. Не е зле просто да попитате. Просто кажете: „Имате ли нещо против, ако ви снимам? Изглеждате прекрасно!“ Повечето пъти ще казват: „Да“.

Свързани статии
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

ПАРТИ ФОТОГРАФИЯ

Проявете повече творчество в своята парти фотография

Искате да уловите вълнението от партитата и празненствата? Научете как да заснемете всички тези радостни мигове по творчески начини.

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

10 съвета за туристическа фотография

Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за невероятни снимки при пътуване.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

ФЕСТИВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Фотографът на „кралските особи“ на рока Bart Heemskerk споделя за улавянето на усещането на един фестивал

Bart Heemskerk разкрива как любовта му към музиката довела до кариера, в която снима легендарни представления, и споделя своите съвети за улавяне на страхотни снимки от фестивал.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Вземете идеалния фотографски комплект

Ако искате да подобрите фестивалната си фотография това лято, Canon PowerShot SX740 HS или Canon EOS M50 са страхотни партньори за фестивал. Мощното 40-кратно оптично увеличение на компактния фотоапарат Canon PowerShot SX740 HS ще ви помогне лесно да преминете от забавни снимки с приятели наблизо към спектакъла, случващ се на по-далечна сцена. Освен това с възможностите за запис на 4K видео можете изкусно да записвате любимите си песни.

„PowerShot е наистина добър вариант,“ – казва Ben. „Наистина е полезно да имаш голям екран, който да се върти и да можеш да виждаш нещата на него. Нещо с прилично увеличение също е полезно, така че да можете да уловите действието на сцената от тълпата.“

Проверете правилата, свързани с фотографското оборудване на фестивала или концерта, който ще посещавате, преди да тръгнете. Някои събития ви позволяват да вземете само компактен фотоапарат, докато други могат да ви позволят да използвате безогледален фотоапарат или DSLR без разрешение за фотограф.

Canon EOS M50 е компактен, но мощен безогледален фотоапарат с 24,1-мегапикселов сензор с DSLR размер, производителен DIGIC 8 процесор и 4K запис на видео за създаване на незабравими спомени с красиви цветове и детайли. Той предлага автоматични режими на снимане, които намират правилните настройки за вас, както и ръчно управление, в което можете да се потопите, след като се чувствате по-уверени във фотографските си умения. Wi-Fi свързаността означава, че можете лесно да споделяте изображенията си с вашите смарт устройства, като използвате приложението Canon Camera Connect. Освен това подвижният сензорен дисплей на M50 означава, че можете да правите снимки от всички ъгли – независимо дали от ниско, за да изглеждат изпълнителите по-високи, или докато сте притиснати в ъгъла, за да си осигурите по-широк поглед върху действието.

Когато избирате обектив, който да използвате с Canon EOS M50, Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, който често се предлага в комплект с фотоапарата, е висококачествен и многофункционален обектив за снимки с широк ъгъл и ежедневни снимки с вграден стабилизатор на образа.

Ben добавя: „Ако искам да се приближа малко повече, Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM предлага голямо увеличение, но е хубав и лек и има стабилизатор на образа. Голямото увеличение означава, че на сцената можете да уловите хубави близки планове на инструментите и лицата на хората. Така че тези два обектива ви осигуряват почти всичко.“

3. Снимайте цялата сцена

За да заснемете класически поглед на сцената с всички членове на рок групата, Ben препоръчва да използвате по-малък отвор на диафрагмата (по-голямо f-число), като например f/4.5 или по-голямо. Това ви дава по-голяма дълбочина на рязкост, което ще гарантира, че цялата сцена е фокусирана възможно най-добре.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. Не забравяйте тълпата

„Не се фокусирайте през цялото време върху групата“, съветва Ben. „Уверете се, че имате няколко кадъра, които показват и останалата част от тълпата. Вие сте на живо музикално изпълнение. Ще има много професионалисти в погото, които правят снимки на групата отблизо, но вие имате уникална перспектива, от където можете да покажете реакцията на тълпата. Можете да покажете как тази група влияе на хората около вас. Ако искате да се върнете към тези образи и да си спомните за чувството в този момент, най-добрият начин за това е да видите групата и след това да видите реакциите на хората около вас.“

А защо да не използвате приятелите си като модели? Докато проучвате фестивала или чакате да започне музиката, снимането на приятелите ви може да бъде чудесен начин да се упражнявате и да подготвите фотоапарата си. „Забавно е да правите снимки на приятелите си, но можете да използвате тази възможност и за да се уверите, че отворът на диафрагмата и ISO са настроени правилно. Ако използвате това време, за да си поиграете с настройките, можете да се фокусирате върху кадрите, когато музиката започне.“

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Използвайте вариото по-интелигентно

40-кратното оптично увеличение на Canon PowerShot SX740 HS ви дава възможност да се доближите до всичко, което се случва на фестивала. За да използвате пълния потенциал на вариото, Ben съветва: „Опитайте да държите ръцете си колкото се може по-стабилни, докато снимате с голямо увеличение. Дръжте ръцете си неподвижни, изчакайте подходящия момент и си осигурете достатъчно място в кадъра, за да не изгубите снимката, в случай че обектът, който снимате – изпълнителят, китаристът, член на тълпата – започне да се движи внезапно. Затова не приближавайте твърде много. Малко допълнително пространство е много по-полезно за снимката от прекомерното приближаване.“

Функцията „Помощ при кадриране“ на Canon PowerShot SX740 HS ще ви помогне за бързо приближаване и отдалечаване. За да я използвате, просто натиснете бутона на функцията „Помощ при кадриране“ на гърба на фотоапарата (вляво от бутона Wi-Fi), за да отдалечите и да уловите отново обекта си. Освободете бутона и обективът автоматично ще се върне към увеличената позиция.

Canon PowerShot SX740 HS предлага и мощен стабилизатор на образа, който намалява на риска от размазани снимки при треперещи ръце. Съо така обективите Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM и Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, които Ben препоръчва да използвате с Canon EOS M50, имат вграден стабилизатор на образа.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Изключете светкавицата

„Не използвайте вградената светкавица за снимане от тълпата през нощта“ – предупреждава Ben. Тя ще обезцвети лицата на хората, които са близо до вас, създавайки гигантски бели петна на преден план, и няма да подобри нищо в образа на групата, който се опитвате да заснемете в далечината. Освен това ще дразни всички около вас. Не забравяйте, че групата е осветила сцената или арената по определен начин, защото иска да създаде такъв ефект, така че използвайте това осветление вместо светкавицата.“

7. Вземете предвид баланса на бялото

Светлината на фестивалите постоянно се променя поради непредвидими климатични условия и променливо осветление на сцената. Настройката по подразбиране за автоматичен баланс на бялото на фотоапарата ви може да ви помогне да се адаптирате към тези промени, като гарантира, че цветовете ви винаги изглеждат естествено и приятно. „Когато групата пристига на сцената, вероятно ще има повече светлина. Метеорологичните условия и часът оказват влияние върху начина, по който трябва да настроите баланса на бялото, а флуоресцентното осветление на сцената може да обърка фотоапарата ви“ – казва Ben. „Снимането с автоматичен баланс на бялото не е срамно, особено ако това ще означава, че цветните тонове ще изглеждат нормални.“

Canon PowerShot SX740 HS и Canon EOS M50 имат настройка за автоматичен баланс на бялото, както и набор от предварително зададени настройки (като дневна светлина, сянка, облачност, светлина от лампа с нажежаема жичка, флуоресцентна светлина). Те също така предлагат фино ръчно управление, така че да можете да експериментирате с настройването на баланса на бялото ръчно, след като вече се чувствате комфортно. Само не забравяйте да се върнете към автоматичен баланс на бялото, когато сте готови. Canon EOS M50 ви позволява също да заснемате изображения в RAW формат, което означава, че можете да редактирате баланса на бялото на снимките си по-късно в софтуер за RAW обработка, като например Digital Photo Professional, чрез таблет или компютър.

Каквато и да е светлината, фотоапаратът Canon може да помогне на цветовете да влияят толкова, колкото и самата музика!

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Експериментирайте с композицията

„Намерете различни ъгли за поглед върху едно и също нещо“ – казва Ben. „Застанете ниско до земята. Застанете и високо горе, ако можете. Ако има някои интересни арт инсталации, тогава се разходете около тях, защото хората обичат да ги снимат. Така че, можете да правите снимки на хората, които обикалят около тях. Има много страхотни неща, които можете да правите. Имам кадър на музикант, който се упражнява сред дървета по време на един фестивал. Дърветата са вертикални линии, които привличат окото, така че те са естествено фотогенични. Търсете такива форми и линии, които естествено присъстват на фестивалите, защото осигуряват интересни снимки.“

Ben добавя, че използването на фотоапарат с подвижен екран – като въртящият се на180 градуса екран на Canon PowerShot SX740 HS или подвижния сензорен екран на Canon EOS M50 – може наистина да ви помогне да намерите творчески ъгли. „Най-старият ми трик е да застана ниско долу до земята. Но не е нужно да седите или да приклякате толкова ниско, ако имате накланящ се или въртящ се екран – можете просто да държите фотоапарата ниско.“

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Уловете оживлението

Вместо да се дразните, когато хората пред вас махат с ръце пред фотоапарата ви, защо не се възползвате от това? Пляскащите ръце могат да ви помогнат да уловите атмосферата на шоуто. „Ако сте някъде по средата, тълпата изглежда като огромно море от лица и ръце, понякога осветени, понякога наполовина осветени, понякога просто силуети“ – казва Ben. „Ако се намирате в средата и изчакате подходящия момент, тогава можете да направите някои наистина интересни снимки, като си поиграете със силуетите. Веднъж имаше човек пред мен, който пляскаше с ръце. Оставих този човек да "куфее" и се опитах да продължа да снимам между плясканията му, за да хвана групата между две ръце. Това беше забавно предизвикателство.“

За да постигнете кадър със силуети на ръце и групата на фокус, Ben съветва да зададете високо ISO, да използвате висока скорост на затвора и да фокусирате сцената. Уловете ритъма чрез спусъка и се опитайте да заснемете серия от снимки между плясканията. Canon PowerShot SX740 HS и Canon EOS M50 имат режими за заснемане на серия от снимки, така че можете да използвате тези режими за заснемане множество снимки в секунда.

„Не е задължително да проверявате изображенията веднага на място. Можете да направите това, когато се приберете. Ако сте пропуснали момента, няма смисъл да проверявате това и докато проверявате да пропуснете следващия“ – казва Ben. „Вместо това, нека фотоапаратът работи възможно най-бързо и бъдете готови да се движите с това, което се случва около вас. Ако харесвате музиката и сте се забавлявали, няма да бъдете разстроени от това, че ще проверявате 500 снимки, след като събитието приключи.“

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Отпечатайте вашите снимки

„Едно от нещата, които обичам да правя на турне, е да взема със себе си малък принтер, за да отпечатам снимки от предишните дни, преди да напусна гримьорната на групата. Това им харесва, защото не са успели да видят това, което съм видял аз“ – споделя Ben.

„Ако отивате на фестивал за няколко дни, бих ви препоръчал да вземете преносим принтер Canon Zoemini, за да ви е под ръка в палатката. Отпечатайте снимки, които сте направили на мястото и по време на шоуто, и ги залепете около палатката си.“ – добавя Ben. За да използвате принтера, се уверете, че изображенията, които искате да отпечатате, са във вашия смартфон или таблет (можете да ги прехвърлите, като свържете фотоапарата чрез Wi-Fi или Bluetooth с приложението Canon Camera Connect). След това отворете приложението Canon Mini Print, за да отпечатате изображението директно от телефона си чрез принтера Canon Zoemini. Приложението Canon Mini Print дори ви позволява да добавяте филтри, рамки, рисунки, текст и др. за постигане на забавни изображения, които ще оставят трайно впечатление у вашите приятели.


Написано от Matthew Bowen

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники