A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

Малък и с перфектна форма: открийте защо Canon PowerShot G5 X Mark II е идеалният спътник при пътуване

Фотографът на лайфстайл и динамични сцени James North е създал кариера чрез пътуването по света, като снима завладяващи приключенски снимки, затова веднага се възползва от възможността да посети австрийските Алпи, за да заснеме зелените пасища, кристалночистите езера и снежните върхове.
James искаше да пътува без много багаж, затова замени стандартния си DSLR – Canon EOS 5D Mark IV – с новия усъвършенстван и компактен фотоапарат Canon PowerShot G5 X Mark II. Австрия се оказа идеалното място за тестване на възможностите на фотоапарата. „Беше прекрасно и зелено“ – казва той. „Слънцето беше много силно, но докато се изкачваш по-високо все още може да се види сняг на места. Имаше разкошна цветова палитра и интересни тонове и текстури в пейзажа – имаше по нещо ново за снимане на всеки ъгъл.“
Установилият се в Лондон James, който причислява скейтърската марка Vans сред своите клиенти и съвместно управлява списанието за сноуборд The Reason, тества компактния Canon PowerShot G5 X Mark II до краен предел, като експериментира с различните му настройки. С първокласен широкоъгълен вариообектив с 5-кратно увеличение, отварящ се електронен визьор (EVF), 20,1-мегапикселов CMOS сензор тип 1.0 и още, той предлага много повече усъвършенствани спецификации, отколкото очаквате да намерите във фотоапарат с вграден обектив. Тук James споделя своите съвети и трикове за извличане на максимума от неговите функции.

1. Включете режима макро за ясни снимки в близък план

Навийте ръкави и се приближете, като разкриете сложните детайли и текстурите на нещата, които срещате при пътуванията си. Създаден да улавя обекти в близък план, режимът макро е идеален за заснемане на цветя и насекоми, а прибиращият се EVF на Canon PowerShot G5 X Mark II прави фокусирането много по-лесно. James получи най-добрите резултати, като държеше фотоапарата на около 20 cm от обекта, снимайки ясни и текстурирани кадри в близък план на катинари на мост в Инсбрук и колоритни детелини в поле.
„Заснемате невероятни детайли на малки обекти, които биха били неуловими за повечето обективи“ – казва James. „Можете да похарчите хиляди евро за макро обективи за DSLR, затова да имате функцията макро в компактен фотоапарат е невероятно.“

2. Използвайте режима за заснемане на панорами за улавяне на широки пространства на открито

Независимо дали наблюдавате необятни зелени поля в провинцията, неравни крайбрежни ивици, или искрящи градски пейзажи, режимът за заснемане на панорами на Canon PowerShot G5 X Mark II е идеален за живописни снимки на широки привличащи погледа сцени, които срещате по време на пътуването си. Фотоапаратът автоматично съединява изображенията едно към друго, докато панорамирате, без никакво размазване. James го използва, за да заснеме изпъстрените върхове на Австрия, и описва резултата като „зашеметяващ“.
Висококачественият вариообектив с 5-кратно увеличение дава забележителни резултати при всякакво фокусно разстояние и James откри, че е особено ефективен за заснемането на широкоъгълни снимки.

3. Разчитайте на режима HDR при правилна светлина

Свързани статии
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

10 съвета за туристическа фотография

Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за невероятни снимки при пътуване.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

ТУРИСТИЧЕСКИ

Как да извлечем максимума от фотоапарата си на обиколка из града

11 съвета и трикове, които да ви помогнат да заснемете духа на градската джунгла.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

ФОТОГРАФИЯ НА ОТКРИТО

Как Munro Moonwalker снима планински пейзажи

От цветни макроснимки до мъгливи планински върхове – ето как Alan Rowan използва Canon SX740 HS, за да заснеме идеалната снимка сред природата.

James беше впечатлен от режима за широк динамичен диапазон (HDR) на фотоапарата, който заснема множество експонации на сцената и комбинира най-добрите елементи от тях – богати детайли в тъмните зони и ярки тонове в светлите зони – без изображението да бъде прекалено бледо или прекалено тъмно.
James получи най-добри резултати в режим HDR, когато контрастът между ярките и тъмните зони беше най-голям. „Режимът HDR означава, че фотоапаратът може да ги експонира правилно и да ги съчетае в един кадър“ – обяснява той.

4. Използвайте подвижния екран, за да пробвате различни ъгли

Canon PowerShot G5 X Mark II разполага с въртящ се на 180-градуса LCD екран, идеален за снимане от нисък ъгъл или снимане на селфита. „Наистина е полезно да имаш екран, който се накланя по такъв начин“ – казва James. „Можете да снимате над глава или от земя и да проявите творчество с ъглите, но все пак да виждате какво правите.“ James използва подвижния LCD екран и след това премина към отварящия се OLED EVF, когато имаше нужда да се концентрира върху творчеството.
Възможностите на сензорния екран на Canon PowerShot G5 X Mark II ви позволяват да настройвате всички контроли, като отвор на диафрагмата, скорост на затвора и ISO, по бърз и интуитивен начин. „Ако се опитвате да заснемете интересна композиция или известна забележителност от необичаен ъгъл, а фотоапаратът е в неудобна позиция, по-лесно е да използвате LCD екрана, отколкото да въртите селектори“ – обяснява James.

5. Снимайте 4K видео за гъвкавост при обработката

4K видеото предлага четири пъти разделителната способност на 1080p Full HD в 3840 x 2160 пиксела. Това означава, че можете да снимате спиращи дъха детайли, които почти могат да се докоснат, в 4K в сравнение с Full HD видео и то без изрязване – перфектно за заснемане на реещи се във въздуха орли или как ваш приятел се гмурка в кристалночистите води на езеро. Снимането в 4K също така ви дава гъвкавостта да увеличавате, панорамирате и изрязвате изображението до 200% и все пак да не падате под Full HD разделителна способност.
James записа видео със скейтбордисти с Canon PowerShot G5 X Mark II, за да провери качеството. „Настройките за запис на видео определено бяха по-добри от очакваните“ – казва той. „Мотаех се на задната седалка в колата и снимах как асистентът ми идва по пътя и проследяващият фокус работеше много добре. Бях впечатлен от това как изглеждаха кадрите – фотоапаратът е с наистина добре балансирани настройки на изображението за запис на видео.“

6. Не се страхувайте да експериментирате

Фотоапаратът е важен, но за заснемането на страхотни снимки на света около вас се изискват умения и творчество. „Фотографията очевидно означава да използвате окото си и фотоапарата като инструмент“ – казва James. „Трябва да подхождате към всеки фотоапарат, който използвате, по един и същи начин, независимо дали правите снимки с телефона си, или с DSLR. Просто адаптирате начина, по който го използвате, според наличните функции.“
И каква е крайната оценка на James за Canon PowerShot G5 X Mark II? „Има почти всичко, от което се нуждаете, в един компактен фотоапарат“ – казва той. „Наистина е добър за ентусиастите – по-скоро за всеки, който иска да развие фотографските си умения, докато експериментира с творческия контрол.“


Написано от Loren Cotter

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники