A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Вземете вашия фотоапарат на мача: 7 съвета за подобряване на спортните ви снимки

Фотографирането на спортни събития предлага голям брой творчески възможности и е страхотна възможност да опитате някои от режимите и функциите на фотоапарата си, които може да не сте използвали преди.

Защо не опитате да заснемете невероятни динамични сцени, да „замразите“ движението и да уловите атмосферата на играта следващия път, когато сте на спортно събитие? Тези седем съвета ще ви помогнат да се възползвате максимално от фотоапарата си на мача, независимо дали снимате с компактен, или полупрофесионален фотоапарат, като например Canon PowerShot SX70 HS, или DSLR като Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Открийте различен ъгъл

По спортни събития повечето фотографи снимат от един и същи ъгъл, така че помислете как да откроите своите снимки. Може би можете да легнете на земята и да снимате от нисък ъгъл? Или снимайте играчите в симетрична композиция някъде отвисоко? Често снимането отстрани на игрището е по-добре, отколкото зад вратата.

Можете да експериментирате и с различно фокусно разстояние. Ако използвате фотоапарат със сменяеми обективи, варио-телеобектив като Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM ви пренася близо до действието и вграденият стабилизатор на образа предотвратява размазване на изображението, причинено от заклащане на фотоапарата.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Задайте режим за серия от снимки

През повечето от времето ще снимате единични снимки, но когато снимате динамични спортове, като ръгби или футбол, искате най-добрата възможност, за да заснемете най-драматичните моменти. Затова спортните фотографи снимат в режими на серия от снимки.

За да активирате режима, отворете менюто „Методи на снимане“. Понякога има селектор върху горния панел на фотоапарата, който ви дава директен контрол – иначе ще откриете методите на снимане в менюто на фотоапарата. Режимът за единични снимки е обозначен върху селектора като единичен правоъгълник, а серията от снимки като няколко правоъгълника.

Повечето фотоапарати ще могат да заснемат от 5 до 12 кадъра в секунда, когато са в режим на серия от снимки. Това ви позволява накрая да преглеждате снимките си и да откриете онази, която улавя точно момента, например когато вратарят спасява драматично гол.

Canon PowerShot SX70 HS може да заснема 10 кадъра в секунда в режим на серия от снимки и има практичен подвижен LCD дисплей, който ви позволява да снимате удобно дори когато лежите или сте в неудобно положение. Друг добър вариант е Canon PowerShot G7 X Mark II, който снима с 8 кадъра в секунда. Той предлага система за автоматично фокусиране с 31 зони, която ви позволява да избирате точката за фокусиране и да проследявате лица и обекти чрез докосване на екрана.

Свързани статии
An action-packed photoshoot with a pro

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Фотография на динамични сцени: съвети от професионалист

Научете за спортната фотография от тази сесия, ръководена от ментор, с професионалист в планинското колоездене.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

НА ОТКРИТО

Фотографски съвети и трикове за зимната почивка

Професионалният спортен фотограф Richard Walch споделя осем експертни съвета и трикове за брилянтна зимна фотография чрез избор на най-добрите настройки на фотоапарата.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Използвайте автоматичен баланс на бялото

Автоматичният баланс на бялото на фотоапарата ви се справя чудесно с пресъздаването на правилните тонове и цветове. Когато снимате спорт през деня или през нощта, е най-добре да използвате функцията AWB и да оставите фотоапарата автоматично да се настрои към промяната на светлината. Използването на функцията AWB ви позволява да се концентрирате върху композицията и очакването на важни моменти.

За да активирате функцията за автоматичен баланс на бялото, обикновено има бутон WB на гърба на фотоапарата или на неговия LCD екран (ако е сензорен). Като го натиснете, ще можете да превъртате циклично настройките.

4. Снимайте в JPEG формат

Често се казва на фотографите да снимат във формат RAW или JPEG + RAW, но в спортната фотография това практическо правило често се игнорира. Много фотографи, които използват режима за серия от снимки (по-точно фотожурналисти, спортни фотографи и фотографи на дива природа), снимат във формат JPEG, защото фотоапаратът обикновено заснема повече кадри в секунда във формат JPEG, отколкото във формат RAW.

RAW файловете са по-големи и съдържат повече данни и в някои случаи освобождаването на буферната памет на някои фотоапарати отнема повече време. JPEG файловете са по-малки, което означава, че фотоапаратът може да ги записва в картата памет по-бързо и да улавя повече моменти. Има вероятност фотоапаратът да снима в JPEG формат по подразбиране, така че няма да има нужда да променяте това и сте готови да действате.

Дори когато заснемате серия от снимки във формат JPEG, снимайте кратки последователности от снимки – натискайте спусъка за една или две секунди и го освобождавайте. Ако го задържите натиснат прекалено дълго, буферната памет ще се запълни и ще намали честотата на серията от снимки.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Не гледайте само играчите

Специалното чувство да си на мач не се отнася само за моментите, в които играта е във вихъра си.

Опитайте се да насочите фотоапарата към публиката, за да заснемете огрени от надежда лица и творчески облекла, или приближете чрез вариото неспокойните лица на играчите или ръцете им, прегърнали се един друг, точно преди играта да започне.

Ако използвате фотоапарат със сменяеми обективи, обектив като Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM е добър избор за такъв вид снимане, защото фокусното му разстояние ви позволява да използвате достатъчно широк зрителен ъгъл, за да уловите цялото игрище, но в същото време можете да акцентирате върху специфични играчи или да следите действието.

6. Използвайте режима "Следящ AF" или проследяване на обект

Вашият фотоапарат се доставя с фабрична настройка за AF режим "AF при единичен кадър" и повечето фотографи остават с тази настройка. Но когато снимате движещи се обекти на терена, ще трябва да превключите към режима "Следящ AF".

Обикновено фотоапаратът предлага възможност за директно превключване на AF режима – физически бутон на гърба на фотоапарата или опция на сензорния екран.

Режимът "Следящ AF", познат и като непрекъснато автоматично фокусиране, ще продължи да фокусира с избраната AF точка, докато държите спусъка натиснат наполовина. Това е много удобно за спортна фотография, защото можете да фокусирате точки, където очаквате, че ще се случи действието – например около вратата – и да чакате моментът да се случи.

Режимът за AF проследяване доразвива тази идея. В режима на проследяване просто докосвате AF точката на вашия LCD екран (ако фотоапаратът ви има сензорен екран) или натискате спусъка наполовина, за да заключите фокуса върху обекта, след което AF точката ще се мести с обекта (ще го следи), докато той се движи в кадъра. Това е чудесно за следене на действието на претъпкано игрище.

Ако разполагате с DSLR или безогледален фотоапарат, можете да използвате приложението Canon Photo Companion, за да научите повече за функциите на вашия фотоапарат.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. „Замразете“ действието с висока скорост на затвора

Целта на всеки спортен фотограф е да „замрази“ действието в драматични моменти и единственият начин за това е да се снима с високи скорости на затвора. Желателно е да снимате със скорост на затвора от около 1/1000 сек., но определено не по-ниска от 1/500 сек.

Един добър начин да постигнете тези скорости на затвора е да използвате програматора на фотоапарата и да превключите към режим „Приоритет на скорост“ (Tv). Той ви позволява да зададете желаната скорост на затвора и фотоапаратът ще настрои съответно отвора на диафрагмата и ISO чувствителността, за да гарантира тази скорост.

Автор: Jeff Meyer

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники