see magic in the making

Уловете момента с Гали Тибон

Gali Tibbon
Gali Tibbon

Фотожурналистка


Като фотожурналистка, документален фотограф и изследователка на Canon Гали Тибон пътува навсякъде по света и документира неговите хора и култури. Последното й пътешествие я отведе в курортното градче Върнячка баня в Сърбия. Тя ни взе със себе си, за да научим повече за нейната лична фотографска философия – магическите моменти, които можете да видите, отразени в нейните емоционално наситени изображения, изразяващи личната й фотографска философия – магическият EOS M5 тръгна…

В преследване на магията

Когато разговаряте с Гали Тибон за фотография, "магия" е думата, която често ще я чувате да използва. Осезаемото ѝ чувство на почти мистично благоговение пред чудесата на фотографията е нещо, което не я напуска, откогато е била на 14 години и попада на променилата живота й снимка в годишника на списание "Life" за 1956 г., който открива на рафта за книги на дядо си.

"Видях тази невероятна черно-бяла зърниста снимка в движение – беше зашеметяваща. Дотогава не знаех, че фотографията може да направи нещо различно от запечатването с Kodak на обичайния семеен момент или на пейзажите при пътуване. Тя беше жива! Уау! Това ме вдъхнови да купя първия си фотоапарат – това беше Canon AE1, който беше 2-ра или може би 4-та ръка – и се записах във фотографски курс към Израелския музей, Йерусалим, където се научих как се обработват и копират фотографски ленти. Дори похарчих всичките си джобни пари за лента и химикали за малка домашна лаборатория – и никога не се наситих да гледам как моите черно-бели снимки се раждат във ваните по един магически начин."

"Фотоапаратът ме насочваше към места като магически компас, който отива там, където иска – и аз го следвах!"

Преследването на магията отвежда Гали на много фотографски пътешествия по света, като документира различни хора, култури и съдби. Но, както тя обяснява, документалната фотография е нещо повече от това да "правиш хубави снимки."

"Във всяка документална история е трудно да пресъздадеш действителността в двуизмерни неподвижни изображения. Става дума за светлина, мирис и звуци – става дума за емоциите в очите на хората. Трябва да съчетая заедно всички тези елементи в една голяма картина. Когато това стане, то е като магия, но също така е и тежка работа, и умствено предизвикателство. Често съществува езикова бариера, но мога да усетя вибрациите и енергията на хората и е изумително как можем да общуваме с усмивки, жестове и развален английски."

"Необходимо е да прехвърля тази енергия в изображенията – така че някой, който не е бил с мен, да може да сподели това преживяване."

В момента

Като гледате изображенията на Гали, заснети в Сърбия, може да забележите, че тя притежава магически начин за споделяне на тази трудно уловима енергия – дори с непознат за нея фотоапарат. Отчасти улична фотография, отчасти портретна фотография и отчасти художествена фотография – нейният разказ ни показва съкровени неповторими моменти от живота на обитателите на града. Според фотографската философия на Гали магията се крие в тези моменти "тук и сега", но както тя обяснява, това невинаги става безпроблемно.

"Да бъда фотограф означава да бъда там и да накарам хората да споделят живота си с мен за няколко минути, часа или дни. Става дума за запечатването на "тук и сега" в един променящ се свят – запечатването на отлитащите моменти, преди те да изчезнат. Но първо трябва да се справите с "ефекта Kodak". Това е онази първа инстинктивна реакция у хората да позират, когато видят фотоапарати – те застават неподвижни и безчувствени, изпъчват гърди и застиват с маската на "лице за снимка". Това е нещо, което са научили като деца, когато не е можело да се прахосват снимките върху скъпата филмова лента, а това е последното нещо, което искам – но винаги правя тази снимка, тъй като така се "разчупва леда". А трябва да се справите с този "ефект Kodak", преди да можете наистина да правите снимки."

"Хората също така мислят, че знаят какво снимате, но те не знаят какво става в ума или в окото на фотографа зад фотоапарата – те не знаят какъв детайл или момент очаквам."

"За щастие колкото по-продължително време съм в дадена общност, толкова повече хората се отпускат и мога да започна да правя исканите от мен снимки. Всички, които срещнах във Върнячка баня, бяха толкова сърдечни и приятелски настроени и изключително отзивчиви, когато бяха снимани – дори овцете! – така че успях да заснема нещо наистина автентично."

"Направих снимка на овчаря – бивш футболист, който сега прекарва по цял ден на полето, като чете вестници и говори на овцете си – точно след дъжда. Светлината беше невероятна, но овцете постоянно се разбягваха, така че овчарят им каза да спрат и те просто замръзнаха на място и аз успях да направя снимката. Все едно че имаше дистанционно!"

Може да харесате още

"А долу край реката имаше оживена група, предимно мъже, които бяха напълно освободени – хора, които просто бяха самите себе си, с едно истинско отношение на "живей и остави другите да живеят". Намерих това за удивително. Разсъблечени по бански и показващи телата си, независимо от тяхната форма – те играеха домино, плуваха и правеха слънчеви бани от обед до залез. А имаха и страхотно чувство за хумор – здрави момчета с направени вкъщи татуировки, като всички се шегуваха помежду си.

"Ненатрапващият се размер на EOS M5 беше страхотен за тези снимки, защото не се налагаше да изглеждам като тежко въоръжен "редник Джо". Фотоапаратът не привличаше толкова голямо внимание към мен и не смущаваше силно моите обекти. Така можеше да изляза навън и да се наслаждавам на това да съм само човек с фотоапарат, който си играе със светлината и създава изкуство, докато те просто "плуваха" в естествената си среда."

За Гали точно в тези моменти на творчество се ражда магията...

"Когато всички елементи се съчетаят – композицията, характерните черти на хората, лъчът светлина, озаряващ нечие лице в момента, и имам точния обектив и съм застанала на точното място, мога да уловя този момент за 1/60-та част от секундата само с едно натискане на спусъка. Когато тези неща се съберат на едно място – това е магията.

"Можете да я почувствате, докато снимате – това е интуитивно и емоционално. Нещо ви приковава вниманието и танцувате около него като пчела около цвете – като се опитвате да уловите истинската му същност."

"Опитвате различни кадри – като търсите перфектната снимка – можете да направите това с цифровата фотография и да видите дали сте на прав път (не е както при филмовата лента!). Но аз не знам, докато не го видя на големия компютърен екран, дали съм "заковала" момента! В крайна сметка обаче става дума за процеса – който идва от самата ви същност. Макар че е великолепно да ви излагат в галерии и музеи и хората да колекционират творбите ви, творческият процес в "тук и сега" представлява магията – а това е по-важно от резултата.

Фотоапаратът – любов от пръв поглед?

Първата реакция на Гали при използването на безогледален фотоапарат за нейните снимки във Върнячка баня беше подозрение. Но това бързо се промени, когато в ръцете ѝ попадна EOS M5 и започна да работи с него.

"Когато го видях за първи път, той изглеждаше наистина страхотно – сякаш някой беше смалил моя EOS 5D Mark III! Харесах дизайна, а и изглеждаше солидно – като пасваше естествено в ръката ми, а и всички бутони и селектори бяха на точното място. Той определено не е това, което си представях да е един безогледален фотоапарат, който обикновено има плосък и тънък корпус без ръкохватка или визьор.

А и използването не беше трудно. Можех да настроя някои функции на фотоапарата като със моя 5D Mark III – така че бързо се озовах в познати води. Можех да намеря пътя си интуитивно, без да се налага да прекъсвам творческия си процес, като бях щастлива, че фотоапаратът изпълняваше всичките ми желания.

Качеството е великолепно с богати цветове и нежни тонове на кожата. Това е малък фотоапарат, но от jpeg файловете можете да отпечатвате билбордове и да снимате в RAW формат. Заснемането на серия от снимки също е направо невероятно – наистина снима с 7 fps, както е посочено!

Особено ми хареса допълнителния селектор за компенсация на експонацията – той е разположен по идеален начин, така че мога да експериментирам с недоекспониране и преекспониране, без да нарушавам концентрацията си или да отделям погледа си от кадъра. А електронния визьор е особено добър, тъй като когато снимате вертикално, цялата информация се обръща с вас – ето защо не се налага да хвърлям обичайния си кос поглед, докато се опитвам да определя експонацията"!

Наред с това тя хареса гъвкавите възможности за композиране и фокусиране чрез електронния визьор и подвижния сензорен дисплей: "Никога не ми беше минавало през ума, че ще използвам дисплей за снимане, но подвижният сензорен дисплей на EOS M5 ми дава много повече възможности за снимане от различни ъгли – а и е изключително бърз и много удобен за работа с менютата. И системата за автоматично фокусиране на сензорния дисплей е направо невероятна"! "Можех просто да композирам и след това да използвам палеца си, докато все още гледам през електронния визьор, за да плъзна зоната за фокусиране в желаната позиция, без да се налага да прекомпозирам кадъра или да заключвам фокуса и след това да композирам отново."

Гали беше особено впечатлена от компактния размер на фотоапарата: "EOS M5 може и да е малък, но е истински "звяр"! Толкова е освежаващо да имаш нещо компактно, без да се жертва качеството. На практика гой върши всичко, което прави моят EOS 5D Mark III, и мога да използвам същите обективи, но е много дискретен.

"Добавянето на Bluetooth също е интелигентен ход – фотоапаратът може да остане свързан към смартфона ми и не се налага използването на кабели или компютър, докато съм навън. Мога да изляза от къщи само с телефон и фотоапарат и да бъда "човекът-оркестър".

"Комбинацията от електронен визьор и дисплей също е страхотна за портрети, тъй като мога да контролирам фокуса с палеца си, докато продължавам да разговарям с обекта"."

"В наши дни никой фотожурналист не иска да бъде "хванат" без фотоапарат и евентуално да пропусне голяма новина или събитие – но EOS M5 е на практика по-малък от светкавицата ми, така че мога лесно да го взема със себе си в киното или по време на почивка и да продължа да снимам професионално. Това е компактният EOS фотоапарат, който очаквах с нетърпение да се появи на пазара!"

"EOS M5 е много малък, но върши страхотни неща!"