Стария

Запазване на музиката жива и динамична с Canon EOS C200

Canon video camera in action whilst filming ricky patel with his guitar.

Продуцентът Patrick Greaves и операторът Ricky Patel заснемат 4K HDR видео на музикално изпълнение на живо в киностил и при минимално осветление с новата EOS C200

По-голямата част късометражни филми, които показват музиканти по време на работа, по същество са фантазия, защото в повечето музикални видеозаписи музикантите свирят на плейбек. Сесиите на Mahogany са в ярък контраст с това: тяхното намерение е да създадат представяне на истинско изпълнение на живо, заснето в киностил, който допълва реалността на ситуацията, като същевременно образът е драматичен и интересен.

Продуцентът Patrick Greaves и операторът Ricky Patel редовно си сътрудничат на сесии. Всяка една сесия е изпълнение с един дубъл, което Greaves описва като "заснемане на нещо реално и органично. Сесията ни дава възможност да покажем най-добрия възникващ и утвърден талант чрез комбиниране на визуализация с невероятно изпълнение на живо." За сесията с базирания в Лондон музикант Alfa Mist Greaves и Patel избират Canon EOS C200 заради комбинацията му от отличен заснемащ сензор с висок динамичен диапазон, вътрешен RAW запис и компактен размер. Greaves продължава, "можем да използваме кинокамерата с различно оборудване, включително жиростабилизатори като Movi Pro. C200 може да се използва по различни начини; може да се адаптира към всяка една среда, в която снимаме."

C200 МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ПО РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ; МОЖЕ ДА СЕ АДАПТИРА КЪМ ВСЯКА ЕДНА СРЕДА, В КОЯТО СНИМАМЕ.

Продукцията беше заснета на 8 септември 2017 г. на място в Normansfield Theatre, зала в Langdon Down Centre в Teddington. Greaves описва мястото с цветущи думи, които се отнасят както за визуалното му, така и за акустичното великолепие. "Това е истински реставриран оригинален викториански театър. Той разполага с богат звук, има силен тон и усетихме, че мястото е идеално, за да извлече цветовете както в картината, така и в музиката." Съобразявайки се с тези цели и голямата продължителност на представлението, Greaves осъзнава рано, че ще бъде важно да "използва кинокамера, която е възможно най-малка и пълна с функции."

За да покаже както музикантите, така и историческите подробности, задачата на Patel беше да освети пространството, така че монтираната на жиростабилизатор C200 да може да се движи почти по цялата зала, без никакви стойки или кабели да се появяват в кадрите. "Това беше доста уникална сесия", казва той. "Това беше една от нашите дълги сесии и искахме да стигнем до всеки ъгъл." Осъществяването на това изискваше внимателно позициониране на музикантите и прецизни маркировки за кинокамерата, въпреки че количеството светлина беше ограничено от необходимостта в сцената да присъства колкото е възможно по-малко оборудване.

Имайки това предвид Patel осигури пълен с хелий осветителен балон за осветление отгоре и използва само един Skypanel. "Буквално само този хелиев балон и един Skypanel осветяваха барабаниста – както и доста игра със щорите, за да получим нещо, от което всички да сме доволни." Той също така използва мъгла, търсейки обликът, който е добре познат на обичайните зрители на работата на Mahogany и се възползва изцяло от матираното стъкло на прозорците на залата. Това допълнително осигури контрол върху яркостта на проникващата през прозорците светлина, тъй като контрастът между интериора и екстериора на дневна светлина е изключително трудно да се държи под контрол.

Patel бързо прави комплимент на C200 относно справянето й с такава сцена с висок контраст. "Бях изключително изненадан от картината. Нямах такива очаквания от тази кинокамера... в записаните данни има толкова много информация, динамичният диапазон беше страхотен." И продължава, "картината изглеждаше много по-различно в сравнение с другите кинокамери, много по-мека. С другите кинокамери можеш да постигнеш това при постобработката, [но] получаваш много по-неутрално изображение." Patel избра да запише продукцията, използвайки заемащия малко място формат Cinema RAW Light на C200, който позволява на кинокамерата да прави много висококачествени записи във вътрешен носител, без да е необходимо използване на обемисти външни рекордери. Въпреки че записът във формат Pro Res е възможен със записващо устройство на друг производител и е добра възможност, Patel чувства, че "желае да види какво може да направи кинокамерата с новия вътрешен RAW формат."

Close up view of Canon EOS 200 video camera side view.

"Това беше 4K HDR сесия"

продължава Greaves, визирайки постоянно нарастващата нужда от създаване на продукти с още по-висока разделителна способност и динамичен диапазон. "Успяхме да запишем RAW видеото в кинокамерата, което е от огромно значение – не е необходимо да свързвате външен рекордер. В C200 има невероятен заснемащ сензор и получавате картина от висок клас с изглед на кинофилм от малка кинокамера." Greaves няма търпение да отбележи отличното справяне на кинокамерата с ярките зони. "Кинокамерата ни дава страхотни възможности да заснемем всички детайли и контраста… предлага петнадесет стъпки на динамичния диапазон, така че нямаше нужда от никакви настройки за прозорците."

Тъй като беше използвал и други кинокамери от гамата, операторът Patel се чувстваше като у дома. "Всичко стана много лесно. Удобната употреба е ключът и аз знаех къде е разположено всичко, защото съм добре запознат с C300." Разликите между C300 и C200 включват странично, вместо задно разположение на слотовете за CFast карти, което ги прави по-достъпни, когато C200 е монтирана на жиростабилизатор. Опитът на Patel по време на сесията Alfa Mist провокира и други мисли в него: "Правя също и много документални филми", казва той. "Мисля, че C200 ще бъде страхотна на терен. Нямам нужда от V-lock батерии и друга раница… просто поставяте малките батерии в раницата и те издържат доста време."

Продуцентът Greaves обобщава с кимване гъвкавостта на C200. "От продуцентска гледна точка главното нещо е гъвкавостта. Тя е рентабилна и работи със съществуваща ни конфигурация за постобработка без проблеми. Тя ни позволява да повишим качеството на образа – незабавно снимаме в 4K RAW и всичко това с едно устройство. За нас това е идеална надстройка от C300 – страхотен напредък спрямо съществуващите модели на Canon. От моя гледна точка е хубаво, че пуснаха на пазара тази кинокамера".

За да се върнете към общия преглед на EOS C200, моля щракнете тук

Написано от James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Сходни